Ce alimente sa eviti cand ai diaree?

Exista cateva alimente care pot cauza diaree la majoritatea persoanelor, insa daca te confrunti frecvent cu aceasta problema este indicat sa tii un jurnal alimentar si sa limitezi alimentele suspecte.

Exista cateva alimente care pot cauza diaree la majoritatea persoanelor, insa daca te confrunti frecvent cu aceasta problema este indicat sa tii un jurnal alimentar si sa limitezi alimentele suspecte.

 

Unele persoane se plang de gaze intestinale, balonare si diaree dupa ce consuma produse lactate, altele dupa varza sau broccoli sau alimente bogate in fibre, insa pentru a-ti da seama ce alimente declanseaza diareea trebuie sa-ti monitorizezi reactia la diverse produse. Fii atenta in special la produsele care sunt considerate ca posibili factori declansatori ai diareei in anumite cazuri.

 

Fibrele alimentare


O dieta bogata in fibre nu poate sa cauzeze probleme daca ai grija sa le introduci gradual in planul tau de alimentatie. Chiar daca vei constata la inceputul dietei ca senzatia de balonare nu dispare, tine minte acest sfat si introdu cate putin fibrele in alimentatia ta.

In cazul in care te confrunti cu episoade diareice, dr. Lawrence Schiller de la Centrul Medical al Universitatii Baylor din Dallas recomanda sa elimini fibrele pentru cateva saptamani pentru a constata daca acest lucru te ajuta mai mult, dupa care sa le introduci treptat cu o cantitate insemnata de apa plata. Potrivit specialistului, alimentele de care trebuie sa stai departe cateva saptamani sunt: perele, merele, fructele de padure, smochinele, prunele, curmalele, broccoli, varza, morcovi, mazare, nucile si semintele, cerealele, popcorn, orez si paine integrala.

 

Produsele lactate


Intoleranta la lactoza se manifesta atunci cand sistemul digestiv nu poate digera lactoza, adica zaharul din lapte sau produsele lactate. Persoanele care se confrunta cu aceasta problema nu pot consuma lapte, branza sau inghetata, insa nu prezinta simptome la produsele cu mai putina lactoza cum e branza tare sau iaurtul.

Solutiile pe care le ofera specialistul sunt: suplimentele cu enzime luate inainte de masa pot sa previna diareea sau produsele care nu contin lactoza.

 

Glutenul


Se estimeaza ca aproximativ 0,5% din populatia Europei sufera de boala celiatica, altfel numita intoleranta la gluten. Aceasta afectiune este rezultata din interactunea factorilor genetici cu cei de mediu - este o boala care afecteaza mucoasa intestinala si determina carente de vitamine si elemente minerale. La persoanele cu boala celiaca, glutenul declanzeaza o reactie autoimuna in urma careia sistemul imunitar al organismului produce anticorpi care ataca intestinele, provocand durere si declansand afectiuni.

Semnele si simptomele acestei afectiuni variaza foarte mult de la balonari abdominale la durere, diaree cronica, de la pierderea in greutate la crampele musculare, la durerea articulariilor si de la amorteala la iritatii dureroase ale pielii.

La copii, iritatia cronica este primul semnal de alarma. Alte semne: intarzierea cresterii, statura scunda, decolorarea dintilor, probleme de comportament si invatare.

 

Alimentele picante

 

Daca ai constata ca stomacul tau nu tolereaza alimentele picante, este mai bine sa stai departe de ele deoarece irita si inflameaza mucoasa stomacului, precizeaza dr. Lawrence Schiller pentru publicatia EveryDayHealth.com

 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod