Ambrozie

Alergia la ambrozie: cum se manifestă şi ce trebuie să faci?

Este cea mai alergenică buruiană din România, iar toamna multă lume suferă din cauza ei. Descoperă cum se manifestă alergia la ambrozie şi cum să eviţi simptomele supărătoare!
Chiar dacă primăvara este considerat de multă lume ca fiind cel mai alergen anotimp, potrivit specialiştilor toamna este momentul când se manifestă un număr important de alergii, printre care cea mai importantă este alergia la ambrozie.

Principalele aeroalergene ce pot induce manifestări sezoniere toamna sunt reprezentate de sporii anumitor specii de mucegaiuri și polenul plantelor ce înfloresc în această perioadă (în special buruieni), avertizează dr. Adriana Tudose, medic primar alergologie și imunologie clinică.

"Deși există variații importante în funcție de condițiile climaterice, vorbim de un sezon “al buruienilor” în perioada august-octombrie", explică dr.
Adriana Tudose, medic primar alergologie și imunologie clinică din cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic și tratament.


Ce este ambrozia?


Ambrozia este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale și de floarea-soarelui, dar și în zonele lăsate în paragină: cele cu ruine, zonele rezidențiale noi, unde construcțiile nu au fost terminate, pe marginile șoselelor, pe spațiile verzi, dar și în curțile caselor sau în parcuri.

O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen (20 microni în diametru) și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani. 


Cum se manifestă alergia la ambrozie?


Manifestările pot fi diferite de la un pacient la altul, însă majoritatea pacienților acuză:

  • strănut frecvent
  • mâncărime nas/ ochi
  • secreții nazale abundente
  • ochi roșii (hiperemie conjunctivală).

În plus, mulți dintre acești pacienți sunt predispuși la apariția manifestărilor de astm (dificultăți în respirație, tuse, respirație șuierătoare).
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod