Afla secretele mostenirii genetice!

Jumatate din bagajul tau genetic este mostenit de la mama. Mama ta este imaginea a ceea ce vei fi tu, cea de acum, peste un timp. In plus, bunicile tale, atat cea din partea mamei...
Jumatate din bagajul tau genetic este mostenit de la mama. Mama ta este imaginea a ceea ce vei fi tu, cea de acum, peste un timp. In plus, bunicile tale, atat cea din partea mamei, cat si cea din partea tatalui, iti pot oferi informatii extrem de importante despre tine si viitorul tau. Aceasta deoarece 25% din codul tau genetic corespunde bunicii paterne, iar 25%, celei materne. Restul vine de la tatal tau.

Ce afli despre tine de la mama si bunica materna?


1. De cele mai multe ori, prima ta menstruatie va aparea la aproximativ aceeasi varsta la care s-a produs si la mama ta.

2. Implicit, prima menstruatie a fiicei tale va coincide, ca varsta, cu momentul in care s-a intamplat la tine.

3. Menopauza se va instala cu, plus sau minus un an, la aceeasi varsta la care s-a instalat in cazul mamei tale. Plusul sau minusul il poti aprecia dupa varsta la care bunica materna a intrat in perioada menopauzei.

4. Simptomele sindromului premenstrual (durere, flux abundent, stare de proasta dispozitie) le mostenesti de la mama ta.

5. Uterul retrovers (despre care se spune ca este un factor care diminueaza fertilitatea) il mostenesti de la mama, dar si bunica materna iti poate transmite ereditar acest neajuns.

6.
Caracteristicile podoabei capilare, asa cum evolueaza ea in timp, de la adolescenta la maturitate si apoi spre varsta a treia, sunt mostenite de la mama.

7. Evolutia ta ponderala, mai ales dupa menopauza, va semana cu cea a mamei tale.
Ca atare, ai grija - daca mama ta s-a ingrasat si slabeste greu, trebuie sa fii extrem de atenta la tot ceea ce inseamna organismul tau si nevoile acestuia. Componentele ereditare sunt elemente determinante, dar nu obligatorii, astfel incat nu este sigur ca vei lua in greutate, chiar daca mama ta s-a mai implinit, de-a lungul timpului.

8.
Anumite afectiuni, de la cancerul mamar la cel in sfera genitala, au o importanta componenta ereditara, asa ca, daca mama ta a trecut prin astfel de suferinte, este important sa te supraveghezi si sa ai o grija suplimentara fata de corpul tau si schimbarile prin care acesta trece.

9. Suferinte de acelasi gen ale bunicii materne trebuie sa te determine sa faci controale medicale periodice.
De asemenea, este necesar sa iti tii doctorul la curent cu istoricul medical al familiei si, in special, medicul sa aiba cunostinta de antecedentele maligne ale mamei sau bunicilor tale.

10.
Afectiuni endocrine, un metabolism lent, diabetul sunt toate suferinte care se transmit ereditar de la mama la fiica.

Ce afli de la tatal tau?


1. Factorul Rh, o componenta extrem de importanta, este o mostenire de la tatal tau. Trebuie sa stii daca ai Rh pozitiv sau negativ, iar in cazul in care faci parte din minoritatea de 12% (procentul se pastreaza constant) cu Rh negativ, trebuie sa eviti sa ramai insarcinata, bineinteles, exceptand situatia in care nu vrei sa ai acel copil.

Sarcinile pierdute, avorturile spontane sau intreruperile de sarcina - in cazul femeilor cu Rh negativ - cresc riscul unor boli grave ale copilului.

2.
Fetele mostenesc, in general, tipul de piele al tatalui, dupa cum baietii primesc, prin schimbul de gene, tipul de piele al mamei lor.

3. Forma picioarelor si aliura sunt mostenite de la tata, in cazul baietilor, dar si o serie de afectiuni care tin de suferinte ale articulatiilor si ale oaselor, in cazul fetelor.

Aparent fara nici o legatura cu cele de mai sus, se spune ca, in cazul in care copilul seamana cu mama, are sufletul si personalitatea tatalui si invers - daca seamana cu tatal, are felul de a fi si personalitatea mamei.
Genetica, o stiinta in plina dezvoltare, va da, probabil, si acestei chestiuni un raspuns.
 

Comentarii (11)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • suz pe 13 Apr 2013, 16:53
    erata

    1. "Aceasta deoarece 25% din codul tau genetic corespunde bunicii paterne, iar 25%, celei materne. Restul vine de la *tatal tau*." - corect este: '[...] Restul vine de la bunicii tai'. 2. "...Rh negativ, trebuie sa eviti sa ramai insarcinata, bineinteles, exceptand situatia in care *nu vrei sa ai acel copil*" - ar avea mai mult sens: "exceptand situatia in care vrei sa ai un copil" 3."Sarcinile pierdute, avorturile spontane sau intreruperile de sarcina - in cazul femeilor cu Rh negativ - cresc riscul unor boli grave ale copilului." Care copil?! ca fiecare dintre copiii din sarcinile anterioare mentionate nu mai exista, iar daca e vorba de persoane care deja au un copil deja nascut, pe acesta nu-l mai afecteaza cu nimic noile sarcini pierdute ale mamei. Ar fi mai clar daca s-ar preciza ca: "Sarcinile pierdute[...]-in cazul femeilor cu Rh negativ - cresc riscul unor boli grave ale copilului dintr-o noua sarcina."

    2
    0

  • ana cristina pe 22 Mai 2012, 12:52
    va rog ajutatima

    buna ziua am si eu o intrebare am ramas insarcinata dar sotul meu are diabet zaharat( insulino dependent ) se poate naste copilul nostru cu aceasi boala nu am ajuns inca la un medic ginecologic ca am zis sa mai stau putin va rog daca puteti sa ma ajutati ast mesaj la adresa de email va multumesc mult

    1
    0

  • alina dusa pe 21 Mai 2012, 20:22
    rh negativ

    daca mama avea rh-ul negativ si tata rh pozitiv e posibil sal mostenesc pe tata?

    0
    0

  • adrian chivu pe 12 Apr 2011, 08:05
    test hla

    Buna ziua Sunt nou pe acest forum si daca va pricepeti,va rog din suflet sa ma ajutati. De curand fosta sotie m-a dat in judecata sa ma scoata de la paternitatea copilului,desii nu m-am eschivat niciodata ,ci am platit pensia . Totodata am depus si eu la dosar asa mi s-a cerut analizele a doua spermograme (oligospermie severa)La INML am facut testul HLA si de acolo au sosit rezultatele: eu HLA A2,-;B 44,35;Cw 2,4 mama HLA A24,68;B 7,35 Cw 4,7 copil HLA A24,33;B 7,57 Cw 3,7,rezultatul a fost foarte ferm ca sunt exclus de la paternitate ,deoarece nu posed halotipul HLA A33;B 57 Cw 3 ci acesta a fost mostenit de la tatal biologic. Credeti ca ea avand aceste rezultate sa ma poata scoate din aceste drepturi?Am cautat peste tot pe internet si nu gasesc nimic sa ma lamureasca. va multumesc din suflet

    1
    1

  • angeli pe 22 Feb 2011, 11:48
    nu prea cred

    pai eu sunt exact bunicamea tot fata tot nimica de la mama

    0
    0

  • gica pe 16 Feb 2010, 20:47
    oamenilor

    mostenirea genetica nu se refera doar la aspectul fizic exterior! poti sa nu semeni deloc cu tata sau cu mama dar sa mostenesti sa zicem de la tata ce densitate au oasele tale, sau poti sa mostenesti de la mama in ce proportie produci anumite enzime in stomac si exemplele pot continua! oricum o dai mostenirea tot 50=50 e!!!!

    0
    0

  • didi pe 19 Aug 2008, 12:30
    angin

    ai dreptate,eu seman perfect cu tata si fizic si la caracter,mai bn eram baiat,iar cat despre sange eu am 0,mama AII,Tata BIII,o sa imi ziceti si mie ca-s infiata????sau seman cu bunica,ea avea 0 si era slaba,sau poate de la mama mostenesc doar sanii si bolile.

    0
    0

  • angin pe 13 Aug 2008, 11:51
    Ma faci sa rid alina !

    Nu nu sint infiata ! Am fizicul tatalui , adica seman cu el si temperamentul lui , dar chestiile care se explica mai sus(articol) pina si mama se intreba cu cine seman ! Si pina la virsta asta de 47 de ani cred ca stiu foarte bine ce si cum ! Poate "voi" mostenii boala de inima sau a oaselor , dar v-am zis in ce priveste aricolul de fata , si mai cunosc alte zeci de femei care la fel ca si mine nu au nimic in comun cu mamale lor ! A ! Inca un lucru interesant baiatul meu cel mic (26) ma mosteneste pe mine si fizic si ca boli ! Asa ca mai sint si exceptii de la regula !

    0
    0

  • marunia pe 12 Aug 2008, 14:50
    !!!

    mie mi se pare destul de corect,la mine e exact ceea ce e descris:seman mamei dar personalitatea e toata a tatei!!!!!!!!!!!asadar din mostenirea genetica mai ramine ceva mister.......

    0
    0

  • alina pe 11 Aug 2008, 17:41
    ???????????

    este posibil sa fi fost infiata! te-ai gandit la asta?

    0
    0

  • angin pe 7 Aug 2008, 15:12
    Mosteniri genetice ???????????

    Nimic mai fals ! Nu stiu de unde ati preluat acest articol , dar , am oarece virsta si cred ca am aujns sa cunosc anumite lucruri si experienta cu oamenii ! Nici 70% din ce spun ei acolo nu-i adevarat ! Poti sa nuai nici macar 2% de la mama , ma dau pe mine exemplu si alte citeva zeci de femei pe care le cunosc !

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod