Aerul condiţionat: 4 avantaje şi 4 dezavantaje. Cum îţi afectează sănătatea?

Aerul condiţionat este un lux pe care mulţi români îl introduc în vieţile lor de câţiva ani încoace, însă aceste aparate care ne fac verile mai suportabile au atât avantaje, cât şi dezavantaje. În timp ce creează rapid şi eficient un aer răcoros în locuinţă, ele ne pot expune mai multor riscuri importante pentru sănătate.
Aparatele de aer condiţionat reduc temperatura unei încăperi printr-un mecanism de circulare a aerului printr-un filtru cu eliberare de freon, proces similar cu modul de funcţionare al frigiderelor. Din punct de vedere funcţional, aerul condiţionat este mai eficient decât un ventilator, deoarece acesta din urmă nu răceşte propriu-zis aerul, ci îl doar îl agită, pentru o senzaţie subtilă de răcorire.

Avantajele aerului condiţionat

Avantajele aerului condiţionat se referă atât la impactul acestor aparate asupra reglării temperaturii din casă, cât şi la alte criterii, precum nivelul de zgomot produs sau accesibilitatea utilizării.
Sigur că aceste beneficii variază şi ele în funcţie de calitatea fiecărui dispozitiv în parte.

1. Confortul

Aerul condiţionat nu are nevoie decât de apăsarea unui buton de telecomandă care să răcească o camera supraîncălzită. În doar câteva minute, mediul ambient devine plăcut şi confortabil, iar temperatura se menţine la un nivel acceptabil pentru o perioadă lungă de timp.

2. Controlul umidităţii

Aerul condiţionat reglează şi umiditatea din aer, înlăturând disconfortul provocat de un aer prea umed şi prea cald.

3. Nivelul optim de zgomot

Aparatele de aer condiţionat sunt, în general, silenţioase.
În plus, deoarece ele funcţionează cu ferestrele casei închise, permit o izolare fonică plăcută a locuinţei, astfel că gălăgia de afară încetează să mai fie o problemă.

4. Izolarea locuinţei de insecte şi alergeni

Casa ta cu aer condiţionat va avea ferestrele închise în timpul zilei, ceea ce înseamnă că insectele sau alergenii nu mai pătrund înăuntru. Condiţia unui aer de calitate rămâne, totuşi, curăţarea frecventă a filtrului, care se poate impregna cu impurităţi sau microorganisme periculoase.

Dezavantajele aerului condiţionat

Din păcate, nici dezavantajele aerului condiţionat nu sunt de neglijat.
Din pricina lor, multe persoane preferă să apeleze la alte metode de răcire a locuinţei pe timp de vară.

1. Costurile implicate

Preţul piperat al aparatelor de aer condiţionat, taxele mari de montaj şi energia electrică consumată implică cheltuieli importante.

2. Intoleranţă la căldură

Expunerea prelungită la temperaturi scăzute diminuează capacitatea corpului de a-şi regla temperatura internă prin propriile mecanisme, atunci când se confruntă cu căldura din exterior. Fenomenul poate conduce la risc crescut de insolaţie, dureri de cap, extenuare termică sau crampe termice.

3. Afectarea sistemului respirator

Schimbările bruşte de temperatură şi umiditate din aer afectează sistemul respirator.
De asemenea, aerul care trece printr-un filtru murdar poate transmite bacterii şi virusuri care provoacă boli respiratorii şi reacţii alergice.

4. Uscarea pielii şi a mucoaselor

Aerul condiţionat are un efect de uscare excesivă a pielii şi a mucoaselor corpului, fiind o cauză frecventă a rinitei cronice, faringitei, iritaţiei gâtului sau chiar a conjunctivitei şi blefaritei
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • flesh pe 8 Aug 2013, 23:31
    halal firme de specialitate

    Mie mi l-a montat o firma de specialitate, recomandata de producatorul aparatului, foarte profesionisti baietii: au trebuit sa-l instaleze de trei ori ca sa fie bine si sa nu mai piarda freonul. Concluzia: doua incarcaturi de freon eliminate in atmosfera, doua incarcaturi platite de doua ori de firma respectiva, timp pierdut si pentru ei si pentru mine. Cauza: lipsa de experienta si prostia.

    0
    0

  • mihaela pe 4 Iul 2013, 12:06
    Despre filtrul care alibereaza freon

    Prost inceput articolul sa-mi explice si mie eminenta cenusie care a conceput articolul si cel care l-a publicat cum elibereaza filtrul freonul la aparatul de aer conditionat ,unde il elibereaza si cum se agita aerul in incapere .Ca sa vorbesti despre aerul conditionat din birou si sa scrii prostii din franturi din alte articole aparute de 20 de ani este usor, dar de ce nu mergeti la firmele de specialitate sa va explice cum functioneaza un aparat si cum se monteaza .Nu este un lux sa ai un aparat de aer conditionat este o necesitate in conditiile unei veri cu temperaturi de 40 grade celsius iar cumpararea si montarea aparatului este un act individual al fiecarui cetatean din orice tara din lume

    2
    2

  • flesh pe 4 Iul 2013, 10:12
    inca un dezavantaj

    Adelina Dobrin a uitat sa mentioneze in acest articol cel mai mare dezavantaj al aerului conditionat: foloseste pentru racire hidrofluorocarbon R-134a, care este un gaz cu efect de sera ce contribuie la incalzirea globala. http://www.goodplanet.info/eng/Contenu/News/21-000-species-at-risk-of-extinction

    2
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod