8 boli pe care dermatologii le descoperă primii

O consultație la dermatolog nu este doar pentru a verifica alunițele și a ți se recomanda creme pentru acnee sau riduri, ci uneori pot fi descoperite boli pe care nici nu bănuiai că le ai.
Dermatologii pot identifica simptomele caracteristice anumitor boli cu mult timp înainte ca acestea să se manifeste în mod clar. De la boala celiacă până la diabet, există o gamă întreagă de afecțiuni care pot fi descoperite în cadrul unui consult dermatologic. Următoarea ta vizită la dermatolog ți-ar putea oferi mai multe informații despre starea ta de sănătate decât te aștepți. Aproximativ 30-40% dintre problemele constatate de dermatologi sunt legate de afecțiuni cronice. Pielea este o oglindă a sănătății, iar reacțiile incorecte ale sistemului imunitar care afectează întreg organismului pot fi observate rapid de specialiști.

 
Iată ce boli pot fi identificate în primul rând de dermatologi:

 
1. Diabetul

Este o afecțiune des întâlnită, de care suferă aproximativ 10% din populație. 50% dintre persoanele care au diabet remarcă și probleme la nivelul pielii, în special îngroșarea și închiderea la culoare a pielii din zona gâtului și a axilelor.
De obicei pacienții care observă schimbarea nuanței pielii pe aceste zone nu știu că au diabet, așa că un simplu consult dermatologic poate fi esențial pentru diagnosticarea la timp și începerea tratamentului adecvat.

 
2. Boala celiacă

Bășicile care te mănâncă apărute în zona coatelor, a scalpului sau a genunchilor sunt un simptom clar al bolii celiace. De îndată ce se începe un regim alimentar care exclude glutenul provenit din grâu, secară și orz aspectul pielii se ameliorează.

 
3. Artrita reumatoidă

Această boală pe fond inflamator care determină umflarea și durerile articulare se poate manifesta și la nivelul pielii. Aproximativ 30% dintre pacienți pot avea umflături sub piele, în apropierea încheieturilor de la mâini și de la picioare. De asemenea, se remarcă subțierea pielii, aspectul transparent al palmelor și unghiile casante.

 
4. Lupusul

O iritație asemănătoare cu o arsură solară apărută în zona pomeților este un semnal de alarmă în ceea ce privește lupusul, o afecțiune pe fond inflamator care determină sistemul imuntar să atace propriile țesuturi și organe. Persoanele care suferă de lupus pot avea și o iritație la nivelul scalpului, pe gât, pe spatele brațelor sau pe partea de sus a spatelui.
Între 40 și 70% dintre pacienții diagnosticați cu lupus au constatat că expunerea la soare le înrăutățește starea.

 
5. Afecțiunile glandei tiroide

Erupțiile care durează mai mult de 6 săptămâni pot semnala afecțiuni ale glandei tiroide. Nu este clar de ce apar, dar se consideră că ar putea fi vorba despre o reacție a organismului care dezvoltă anticorpi și declanșează un răspuns de tip alergic.

 
6. Hepatita C

Între 15 și 20% dintre persoanele care au hepatită C vor avea și simtome manifestate cutanat. În general este vorba despre iritații care au un aspect distinct și pot fi identificate cu precizie de dermatologi, chiar dacă persoana în cauză nici nu bănuiește că are hepatită.

 
7. Insuficiența suprarenală

Glandele suprarenale, localizate deasupra rinichilor, pompează cortizolul, hormonul de care are nevoie organismul pentru a reacționa în situațiile stresante. În momentul în care glandele suprarenale nu produc suficient cortizol pot apărea starea de slăbiciune, durerile musculare, pierderea în greutate, scăderea apetitului, reducerea tensiunii arteriale și a glicemiei.
Simptomele pot trece uneori neobservate pentru că se manifestă treptat și în mod subtil, dar vergeturile și închiderea la culoare a pielii, ca și cum pacientul ar fi foarte bronzat, sunt remarcate imediat în cadrul unui consult dermatologic.

 
8. Deficiențele nutriționale

Când pacienții merg la dermatolog din cauza căderii sau răririi părului, cel mai adesea este vorba despre o nutriție deficitară sau de un dezechilibru hormonal, în cazul femeilor. Urmarea unor diete foarte stricte, de exemplu cele care reduc foarte mult carbohidrații sau cantitatea de carne, poate avea drept consecință carențele de zinc, proteine, fier și vitamina D. De asemenea, un exces de hormoni androgeni poate cauza căderea părului sau acneea.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod