mama si copilul

Igiena copilului: cum îi stârnim interesul pentru regulile sanitare

Educația sanitară începe din copilărie, iar cea mai eficientă metodă de a-i învăța pe cei mici să respecte regulile de igienă este prin imitare.
Copiii obișnuiesc să imite comportamentul adulților, de aceea este important să le arătăm cum să aibă grijă de igiena lor. Dacă în primii ani de viață, ei sunt obișnuiți ca adulții să îi spele și să îi îmbrace, odată ce merg la creșă ori la grădiniță, trebuie să învețe să aibă singuri grijă de ei.

Igiena este importantă pentru că astfel sunt evitate numeroase probleme de sănătate, care pot apărea din cauza microbilor. O bună educație sanitară contribuie la reducerea riscului de infecție și de răspândire a bolilor.

De cele mai multe ori, copiii care refuză să se spele ori să își curețe dinții nu au un motiv întemeiat.
Sunt activități pe care nu vor să le facă fie pentru că au alte preocupări (vor să se joace, să se uite la televizor ori să meargă mai repede la culcare), fie pentru că nu le consideră suficient de importante. De aceea, este necesar ca părinții să le stârnească interesul.

Discuțiile despre igienă sunt importante


Poate că spălatul mâinilor nu este o activitate care să le stârnească interesul, însă o discuție despre respectarea regulilor de igienă ar putea să îi convingă să aibă grijă de corpul lor.
În primul rând, copiii trebuie să știe că sistemul lor imunitar nu este suficient de bine dezvoltat, de aceea riscul contractării unor infecții este mai mare. Pentru a preveni îmbolnăvirea, este esențial ca ei să se spele pe mâini înainte să mănânce, după ce au mers la toaletă, când se întorc din parc, precum și după ce strănută sau tușesc. Un comportament responsabil încă din copilărie îi ajută să își mențină starea de sănătate și să se dezvolte corespunzător.
Citește continuarea pe kudika.ro!
kudikaro
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod