Spalaturile vaginale: sanatoase sau nu?

Dezbaterea cu privire la spalaturile vaginale continua. Exista pareri pro si contra in legatura cu riscurile si beneficiile pe care le implica acest tip de spalaturi. Vrei sa cunosti exact in ce consta aceste spalaturi vaginale si sa stii daca este bine sau nu sa le aplici?
Ce sunt irigatiile sau spalaturile vaginale?

Un proces de curatare a cavitatii vaginale cu apa sau alte solutii cum ar fi otetul, ceaiul de pelin sau galbenele, alte ceaiuri medicinale special concepute.


De ce apeleaza femeile la aceasta metoda?

  • Pentru a indeparta impuritatile imediat dupa terminarea ciclului menstrual;

  • Pentru a impiedica o sarcina nedorita sau o boala cu transmitere sexuala dupa un raport sexual neprotejat. Foarte important de retinut ca aceste irigatii sau spalaturi vaginale nu te protejeaza de sarcina, infectii sau boli cu transmitere sexuala!;

  • Pentru a reduce mirosul neplacut: daca ai constatat un miros neobisnuit trebuie neaparat sa te duci la un control specialist, deoarece spalaturile vaginale nu vor face decat sa-ti agraveze problema;

  • Asocierea spalaturilor cu igiena si curatenia, determina multe femei sa apeleze cu regularitate la aceasta metoda pentru a se simti perfect curate;

  • Medicii prescriu spalaturile vaginale numai ca parte integranta  a unui tratament pentru vreo infectie vaginala sau alte situatii mult mai grave (dupa terapia cu radiatii pentru cancer cervical).
    Cu toate acestea, spalaturile vaginale sunt facute sub supraveghere medicala si cu solutii speciale.


Spalaturile vaginale sunt importante pentru igiena feminina?

Nu. Vaginul are propriul sistem de "auto-curatare": bacteriile bune care ii mentin sanatatea. Aceste bacterii "prietene" (cele mai multe cunoscute sub numele de lactobacili) mentin un pH acid vaginal care nu permite altor bacterii sa se dezvolte si sa produca infectii. Prin urmare, irigatiile sau spalaturile vaginale tulbura procesul natural de curatare si protectie al corpului, reducand numarul lactobacililor si crescand sensibilitatea vaginului la aparitia unor infectii.

Unele femei sustin ca le place sa apeleze cu regularitate la spalaturile vaginale, deoarece este singura metoda prin care se simt curate, in special dupa menstruatie sau un raport sexual. Insa, spalarea exterioara a organelor genitale este suficienta pentru o igiena perfecta.


Imi pot face rau spalaturile vaginale?

Da. Foarte multi specialisti nu recomanda aceste spalaturi, deoarece pot cauza infectii grave.
Bacteriile "bune" sunt indepartate in urma unei spalaturi vaginale si bacteriile "rele" isi gasesc mediul propice pentru a se inmulti. Asadar, esti mult mai expusa infectiilor precum vaginoza bacteriana sau altele mai grave.

De asemenea, spalaturi vaginale maresc riscul de a dezvolta o cipuerca vaginala (3 din 4 femei se confrunta macar o data dupa menopauza cu aceste infectii fungice). Ciuperca este prezenta in mod natural in vagin, insa daca spalaturile vaginale distrug flora bacteriana (reducand numarul bacteriilor bune), aceasta se dezvolta rapid si creeaza disconfort. O infectie de acest gen se caracterizeaza prin senzatia de arsura sau mancarime, scurgeri albe si cu aspect branzos, roseata, miros neplacut, durere si arsuri in timpul mictiunii.


Mai mult de 2 spalaturi vaginale pe luna cresc riscul de boli inflamatorii pelvine

Femeile care isi fac spalaturi vaginale mai mult de 1-2 pe luna prezinta un risc crescut (cu 73%) de aparitie a bolii inflamatorii pelvine (o infectie care poate implica uterul, trompele uterine, ovarele si cavitatea pelvina) care poate conduce la infertilitate si chiar deces, daca este netratata.
Simptomele: durere abdominala si de stomac, frisoane, febra, greata.


Spalaturile vaginale pot afecta fertilitatea?

Daca vrei sa ramai insarcinata, nu recurge la spalaturile vaginale! Un studiu efectuat de National Institute of Environmental Health Science arata ca femeile care obisnuiesc sa-si faca spalaturi vaginale cu regularitate isi reduc sansele de a ramane insarcinate pe viitor (cu 50% in cazul femeilor cu varste cuprinse intre 18-24 de ani si cu 30% in cazul celor de 25-29 de ani).

Femeile care isi fac spalaturi vaginale o data pe saptamana au cele mai putine sanse de a ramane insarcinate. Rezultatele unei cercetari arata dupa un an de zile de incercari 27% dintre femeile care si-au facut spalaturi vaginale cu regularitate nu au reusit sa ramana insarcinate, in comparatie cu 10% care nu au aplicat aceasta metoda sau au folosit-o foarte rar.

Pentru femeile insarcinate, spalaturile vaginale mai implica si alte riscuri. De exemplu, in urma unui studiu publicat in Jurnalul britanic de Obstetrica si Ginecologie s-a constatat o legatura directa intre practica spalaturilor vaginale si subponderalitatea nou-nascutului. De asemenea, riscul de a suferi probleme de sanatate grave este foarte mare in aceste cazuri.
Din cele 4700 de femei participante la studiu, 650 dintre cele care si-a facut spalaturi vaginale de pana la 3 ori pe saptamana au cu 40% mai multe sanse de a da nastere unui copil subponderal.

Articole utile:
Ce e "bine" si ce e "rau" pentru igiena intima?
12 sfaturi care previn infectiile vaginale
Cum se schimba viata sexuala in timpul sarcinii?
Secretiile vaginale normale si anormale
 

Comentarii (41)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Cristina pe 17 Aug 2014, 19:09
    Buna

    Am mers la doctor in urma unui exces de antibiotice si mi a spus ca am candida...Mi a dat catev aovule,un medicament si mi aspus sa ma spal catev aseri cu apa si bicarbonat interior...In cateva zile totul a revenit la normal...numai am nicio problema...Cred ca spalaturile interioare ar trebui facute odata la cateva luni,in cateva seri.Nu trebuie facute des dar nici rar.Bicarbonatul si ceaiul de musetel sunt cele mai bune retete.

    0
    0

  • iulia pe 20 Ian 2014, 17:36
    nu sunt bune !!!

    am avut candica cronica , acum cativa ani , dupa o infectie la o masea care a trebuit sa fie tratata cu antibiotice puternice. nu mai scapam de candida deloc . culmea , de la mine se lua la prietenul meu : ne tratam amandiu si ne trecea . am mers la doctori , am luat tratamente etc . spalaturi cu tantum rosa , canesten vaginal , metronidazol , etc etc !!! trecea apoi reaparea . mi am facut si o antifungigrama pt a vedea daca sunt rezistenta la metronidazol . ulterior am aflat ca chiar sunt rezistenta la el . nu mai stiam ce sa fac . faceam spalaturi vaginale ... dupa 3 ani de chin , m am dus la o farmacista si i am spus ce am si ca nu stiu ce sa mai fac . mi a spus : dimineata spala te cu ceai musetel si seara spala te cu apa cu bicarbonat sodiu EXTERIOR !!! si sa nu ma mai spal cu nici un sapun intim : lactacyd sau alte rahaturi !! mi a spus ca de la atatea prostii , medicamente etc , mi s a distrus flora vaginala . A AVUT DREPTATE !! asa am facut o saptamana si mi a trecut . nu mi venea sa cred cat de simplu a fost leacul . acum dupa 5 ani , candida si scurgerile nu mi au mai reaparut , nu ma spal exterior cu nici un gel de dus intim , decat cu APA !! si nu fac DELOC spalaturi intravaginale !! OCAZIONAL , cand uneori simt ca am racit la burta , ma dor ovarele etc ma mai spal cu apa cu bicarbonat exterior . in rest va urez sanatate si nu ascultati orbeste sfaturile doctorilor , care nu stiu cum sa va vanda produse !! unii au ramas cu gandire comunista ( gen : "nesimtit o , spala te vaginal" , cum am citit mai sus la o doamna ) sau pur si simplu sunt nestiutori !! culmea ca si mama mi zicea uneori : spala te decat cu apa , nu ti trebuie altceva si eu nu o credeam. multumesc doamne ca am scapat de aceasta prbl deranjanta ...

    0
    0

  • viorela pe 23 Oct 2013, 12:14
    spalaturi zilnice

    Si eu am avut scurgeri vaginale destul de abundente. Am inceput apoi sa ma spal inauntru cu apa si bicarbonat de sodiu; am folosit degetul. Dupa o perioada scurta am observat ca secretia s-a miscorat cantitativ. Eu consider ca spalaturile zilnice sunt benefice.

    2
    0

  • alex pe 14 Oct 2009, 20:22
    ajutati-ma va rog

    cand bag degetul in vagin dau de ceva pe acolo..e normal asa ceva??

    12
    2

  • Alina pe 26 Aug 2009, 19:11
    ce sa fac?

    ma reinfectez cu micoze de fiecare data cand ma duc la strand sau bazin.....cum ma pot proteja?

    2
    0

  • RALUCA pe 24 Aug 2009, 01:03
    RALUCA_DRAGUTA8736FE

    CU CUIPERCA ASTA CRED CA O AM SI EUU CE SA FAC

    0
    0

  • jenica pe 13 Aug 2009, 11:53
    de 10 ani ma simt rusinata...

    de 10 ani ma simt rusinata cind am fost reinternata dupa nastere cu oinfectie vaginala iar medicul de garda ma ofensat cumlit zicid ceva de genu:nesimtito trebuie sa faci mereu slalaturi vaginale...

    0
    0

  • ryta pe 25 Iul 2009, 20:35
    spalaturi vaginale

    eu cred ca sunt bune numai la sf. medicului

    0
    0

  • adriana pe 19 Iun 2009, 22:26
    nu e bine ce faci

    nu e bine ce faci....din cate ai spus si u...spalaturile vaginale nu sunt bune!!!!!!!!!!!!!Foloseste PREZERVATIVUL

    0
    2

  • andreea pe 19 Mai 2009, 17:36
    bun articol!

    si eu am auzit k nu sunt bune spalaturile vaginale,cu toate k medicul ginecolog mi le-a recomanadat,Am facut spalaturi timp de 2 sapt acum mult timp dar m-am lasat.Nu fol anticonceptionale ,prietenul meu isi da drumul in mn,nu am ramas niciodata gravida,dupa contact m spal cu apa in interior si atat,nu recurg l alte metode d spalare pentru a nu distruge flora vaginala.

    1
    1

  • ana pe 12 Mai 2009, 12:55
    ce sa mai cred

    eu nu am facut niciodata spalaturi vaginale si vreau sa fac dar nu mai stiu ce sa cred un sfat va rog

    0
    1

  • maria pe 19 Apr 2009, 14:17
    elucubratii

    din experientza pot spune ca mai mult castigi decat pierzi cu ele. te curatza de toate impuritatile vaginale si de mirosuri neplacute. ca degeaba te speli numai la suprafatza, daca dinauntri iti curg toate alea.... incetati sa mai dezinformatzi femeile. au destule probleme si asa !

    2
    0

  • madalina pe 10 Apr 2009, 13:51
    este o aberatie

    ESTE O ABERATIE CA ITI DAUNEAZA SPALATURILE.CUM SA DAUNEZEE CAND TU TE CURETI DE SECRETII.AM CONSULTAT MULTI MEDICI GINECOLOGI CARE MI-AU SPUS CA SPALATURILE VAGINALE SUNT F BUNE.MAI ALES CA TE FERESC UN PIC DE CANCERUL DE COL UTERIN.ATATA TIMP CAT STII SA TE SPELI CORECT...NU SE INTAMPLA NIMIK RAU

    2
    0

  • GABI pe 18 Feb 2009, 08:35
    TRATAMENT

    ESTE FIRESC CA ATUNCI CAND AI O AFECTIUNE SA O TRATEZI . SI ATAT. SI EU AM FACUT SPALATURI VAGINALE CU PELIN, GALBENELE, TANTUM ROSA ,DAR LA RECOMANDAREA MEDICULUI. DUPA VINDECARE AM INCETAT TRATAMENTUL. PT CINE ARE RANA PE COL(AM AVUT SI EU)TREBUIE FACUT UN TRATAMENT LA RECOMANDAREA MEDICULUI DUPA CARE URMEAZA CAUTERIZAREA , SI SE REZOLVA.

    2
    0

  • gabi pe 18 Feb 2009, 08:29
    tratament

    si eu am facut tratament cu tantum rosa si n-am mai avut nici un fel de problema.este ff bun

    1
    0

  • tina pe 2 Feb 2009, 16:39

    super articol. am facut spalaturi vaginale cu tantum rosa de cateva ori, asa mi s-a recomandat de catre medicul ginecolog. am scurgeri vaginale albe, cu miros placut (probabil datorita absorbantelor zilnice parfumate), nu am mancarimi, usturime, nimic de genul asta. cu toate astea, ma gandesc sa fac spalaturi vaginale cu ceai de musetel, galbene, tot la recomandarea medicului. oare e bine?

    0
    0

  • cris pe 5 Ian 2009, 14:45
    e bine de stiut

    multe fete nu stiu informatia le va ajuta

    1
    0

  • Cami pe 13 Dec 2008, 16:00
    Articol excelent

    In sfarsit un adevarat articol cu adevarat profesionist despre spalaturile vaginale. FB!!!

    0
    0

  • andreea pe 11 Nov 2008, 08:58
    Mult lucruri interesante

    Acest site este foarte interesant am aflat mult lucruri la care nu stiam cum sa raspund si cum sa reactionez. Este bine ca exista si astfel de site-uri.

    0
    0

  • andra pe 2 Sep 2008, 18:12
    Nu e bine sa te speli in vagin

    Sunt medic si va recomand sa nu va spalati in vagin deoarece ochiul si vaginul se curata singur iar daca voi interveniti cu spalaturi vaginale indiferent cu ce se fac (bicarbonat, tantum rosa, otet de mere, cloramina. etc) distrugeti flora bacteriana a vaginului. Unii medici recomanda si acum spalaturi altii chiar recomanda preventiv meclozol acum nu se mai fabrica, e ceva sub numele de gynozol dar eu va spun sincer ca nu e bine . Dupa un raport sexual te speli doar cu apa si atat fara nimic iar in rest cu sapun doar extern si un sapun cu ph neutru cu este dove fara geluri intime si alte prostii si niciodata inauntru. asa ve ti fi sanatoase tot timpul,trebuie mers obligatoriu la control iar testul papanicolau facut anual dupa varsta de 21 de ani.

    2
    0

  • kiki pe 25 Aug 2008, 15:30

    Spuneti-mi si mie cum se fac spalaturile; de exemplu, eu cand ma spal imi bag degetul inauntru si-mi pun dusul sa intre apa, asa am auzuit ca trebuie sa faci. Este bine?

    3
    3

  • kristinaaa pe 21 Aug 2008, 13:31
    ....

    buna, articolul este interesant...si mie doctorita mea mi-a recomandat spalaturile vaginale, dar doar foarte rar, in cazuri extreme sa zic asa...oricum legat de faza cu spalatul inauntru..nush...mai ales dupa sex..eu de ex. iau anticonceptionale si pritenul meu isi da drumul in mine si nu am nici o treaba, ma duc la baie, ma spal la exterior si gata...nu prea inteleg faza cu murdariua inauntru...dk ati stii ce se afla in intestine...:P.

    0
    6

  • steliana pe 2 Aug 2008, 22:22
    Sfat.....

    Sal... si eu am aceleasi macarimi si am fost la un control ca nu se mai putea... ideea e ca acele mancarimi sunt provocate de antibiotice si nu sunt numai mancarimi sunt si secretii foarte urate. Sfat du-te la medic ginecolog te va sfatui ce sa faci...

    1
    0

  • Vali pe 15 Iun 2008, 10:44
    Am macarimi jos

    Buna, sunt vali am 40 de ani, deodata mau apucat mancarimile "jos", ma tot scarpin, imi fac spalaturi vaginale, iau antibiotice, nu styu ce sa ma fac !! Va rog ajutati-ma!!! Mie frica sa nu se agraveze, pt k am si o rana pe col.

    0
    0

  • mio-mio pe 27 Mar 2008, 19:57
    ----

    Spalaturile vaginale sun recomandate numai in timpul unui tratament. Folosite des, spalaturile pot genera infectii cu gardnerella, care se manifesta printr-o secretie f urat mirositoare si altele.

    4
    0

  • nik pe 31 Oct 2007, 15:15
    infecti genitale

    f mult timp am luat antiboitice si ovule dar nici o sansa de vindecare sincer nu dadeam doi bani pe produse de la plafarm dar mai mult de atat mam vindecat si de chisturi ovariene iar acu am ramas si gravida .ma simt bine desi aveam sanse mici si ma saturasem de parerile tuturor .exita leac ptr orce trebuie sa incerci .

    0
    0

  • sauleanu cristina pe 9 Oct 2007, 14:26
    arsuri vaginale

    mie mi a dat doctorul sa fac spalaturi am avut vaginita si acum am ramas cu arsuri si cu orice mas da nu mi mai trece aveti vreo idee cu ce trec arsurile astea?asta e prima data cand patesc asa stiti vreo crema in afara de nidoflor sau clotrimazol?sau is bune si spalaturile cu ceaiuri de galbenele sau musetel? habar nu am, ajutati ma daca stiti ma... enerveaza senzatia asta de ustrime si ma deranjeza rau de tot

    0
    0

  • carmen pe 19 Sep 2007, 10:22
    nu mai inteleg nimic

    in toate aceste articole se spune ca nu e bine sa folosesti spalaturi vaginale dar medicii cand mergi la ei incep de cum te vad sa faci spalaturi cu ceaiuri cu diferite solutii ce sa mai intelegi de unde sa mai sti ce e bine si ce e rau

    0
    0

  • Marina pe 31 Iul 2007, 15:44
    Ce prostie!

    Daca e atit de riscant,atunci de ce se mai pune in practica?Daca e sa-ti speli vaginul ca sa fii mai curata,hai atunci si ne-om spala si intestine, ficat, chestii trestii.Eu cred ca totu-i dat de la natura, toate aceste procese, si toate se "pun pe raft" singure de la sine. Doar este si o vorba ca ce e strain organismului e daunator.

    0
    1

  • iuliana marosan pe 31 Iul 2007, 15:20
    operatie de fibrom-histerectomie

    Sunt 4 ani de la operatie.Viata sexuala a decurs normal,dar in ultimele luni a aparut senzatia de uscaciune.Citind articolul legat de ,,12 sfaturi care previn infectiile vaginale" reiese ca uleiurile lubrifiante produc infectii.Va rog sa imi dati un raspuns in legatura cu acest subiect.Va multumesc anticipat.Email:iuuliana@yahoo.com

    0
    2

  • Andreea pe 31 Iul 2007, 12:49

    Sunt socata de acest articol, deoarece doctora mea (de la un cabinet de planing familial) mi-a recomandat spalaturi vaginale zilnic. Fara sa citesc acest articol m-i s-a parut o tampenie insa am spus ce stiu eu pana la urma...ea e "doctora" Credeti ca e bine sa scimb medicul?

    0
    0

  • anaidise pe 13 Iul 2007, 23:37
    operatie de fibrom miomectomie

    eu ce poface ,dupa operatie am facut infectie vaginala ,mi au recomandat spalaturi de atunci le tot fac desi a trecut 1 luna si j8umatate de atunci .sa le mai fac in continuare cu cloramina si ceai de galbenele?,sau sa ma opresc?.va multumesc

    0
    0

  • Ela pe 13 Iul 2007, 17:11
    Spalatul vaginal dupa sex,

    Nu trebuie deranjat echilibrul intern, de acord......... dar cum te speli inauntru dupa ce faci sex cu paretenerul si el isi da drumul inauntru?

    0
    0

  • any29 pe 2 Iul 2007, 12:55
    fiecare cu felul lui...

    parerea mea e ca asta problema difera de la organism la organism...nu la toate femeile sunt aceeasi reactii si dezavantaje...fiecare isi are corpul dupa cum il formeaza sau invata...eu imi fac spalaturi zilnice de ani de zile si nu am nici o problema si nici nu am de gand sa renunt..

    2
    0

  • gina pe 1 Iul 2007, 19:56
    secretie vaginala

    eu ma spal cu degetul de 3-4 ori pe saptamana asta inseamna ca nu voi avea copil ? 27 ani

    1
    0

  • iruna pe 30 Iun 2007, 16:11
    spalaturi vaginale" pro si contra"

    Chiar asa, pe cine sa mai credem? Si mie mi s-a recomandat, tot dupa ce mi s-a descoperit o rana pe col...si culmea nici nu-mi incepusem viata sexuala!

    0
    0

  • leontina pe 22 Iun 2007, 00:10
    Spalaturi vaginale "pro si contra"

    Oare pe cine sa mai cred acum. Zillele trecute tocmai mi-am facut un control la medicul ginecologic si mi-a descoperit o rana pe uter care spune el s-a format din cauza ca " nu am facut spalaturi vagnale" saptamanal asa cum imi recomandase el. Din cate am citit in acest articol ele sunt contraindicate. Acum eu pe cine sa mai cred?

    1
    0

  • danutza pe 21 Iun 2007, 23:34
    specialistul mi-a prescris spalaturi de 2 ori pe saptamana ...pe viata

    am fost de curand la specialist ginecolog si mi-a descoperit o infectie...si in afara de tratamentul propriuzis care implica 2 spalaturi cu tantum rosa ,mi-a spus sa fac spalaturi cu femigin B ,de 2 ori pe saptamana ,toata viata de acum innainte (am 27 ani).Oare e bine sa ascult sfatul medicului ?

    0
    0

  • stela pe 21 Iun 2007, 22:15
    felicitari

    sunteti minunati cu tot ce scrieti in articolele d-voastra, va multumesc ptr sfaturi, astept si altele.

    0
    0

  • caryna pe 21 Iun 2007, 14:46
    ?!

    nu stiu cat de adevarat este ca se reduce sansa de a ramane insarcinata pentru ca eu am facut greseala de a-mi face ZILNIC spalaturi vaginale timp de aproape 3 ani si tot am ramas insarcinata ( chiar daca nu mi-am dorit ! - am deja un copil si nu imi doream inca unul) . Oricum , am renuntat la aceste spalaturi imediat ce am aflat ca nu sunt benefice pentru sanatate

    0
    0

  • ade pe 21 Iun 2007, 11:47
    ..

    ok.atricolul e super interesant,dar nu cred k exista femeie care dupa actul sexual sa nu se spele bine inauntru vaginului.in cazul in care nu ne spalam atunci apar complicatiile mai mari.ce s-ar intampla daca dupa fiecare contact sexual nu ne-am spala?mai ales in cazul celor care folosesc prezervativul?

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod