Salpingitele

Salpingitele sunt infectii ale trompelor uterine, cele doua conducte care fac legatura intre ovare si uter. Bolile cu transmitere sexuala (BTS) sunt cauza lor principala.

Salpingitele sunt infectii ale uneia sau ambelor trompe uterine. Manifestarile lor sunt foarte variate.

Factori de risc
Salpingitele sunt frecvente si afecteaza in principal femeile tinere (sub 25 de ani). Au fost pusi in evidenta mai multi factori de risc:
- precocitatea raporturilor sexuale: acest factor de risc este legat de aspecte biologice, specifice tinerelor, dar si de informarea insuficienta in materie de boli cu transmitere sexuala;
- parteneri sexuali multipli, care reprezinta un risc crescut de infectie;
- antecedente de salpingita sau de boala cu transmitere sexuala;
- purtarea de sterilet ca mijloc contraceptiv, deoarece antreneaza un risc de infectie genitala la inserare.

Salpingitele - Cauze
Salpingitele au cauze multiple, dar, in majoritatea cazurilor, ele sunt produse de boli cu transmitere sexuala. Ele apar prin ascensionarea germenilor prin colul uterin pana la trompe.

La originea infectiei pot fi diferiti germeni:
- bacteria Chlamydia trachomatis este depistata in peste 50% din salpingitele acute;
- gonococul Neisseria gonorrhee este prezent in 15-20% din cazurile de salpingite;
- mycoplasmele sunt implicate in 5-10% din cazurile de infectie, in asociere cu alti germeni;
- germenii prezenti in flora vaginala (streptococ, stafilococ) pot provoca infectia, din cauza unui dezechilibru hormonal sau a unei stari de imunosupresie.br>
Explorarea aparatului genital sau o interventie (introducerea unui sterilet, intreruperea voluntara a sarcinii etc.) pot reprezenta sursa de contaminare cu acesti germeni, cand conditiile de asepsie nu sunt respectate intocmai.

Salpingitele - Simptome
Salpingitele se manifesta prin dureri la nivelul bazinului (dureri pelviene), asociate cu febra ridicata (39¡-40¡C), marirea volumului abdomenului, secretii albicioase (leucoree) si, uneori, sangerari vaginale in afara menstruatiei.
Se poate intampla ca salpingita sa nu prezinte nici un semn de infectie, depistarea ei facandu-se tardiv, de exemplu cu ocazia unui examen clinic pentru sterilitate.

Diagnostic
Are patru elemente esentiale: anamneza, examenul clinic, celioscopia si examenele bacteriologice.
Anamneza. Medicul intreaba pacienta despre simptomele prezente, despre antecedentele ginecologice (infectii, metoda de contraceptie) si despre viata sexuala recenta.
Examenul clinic. Palparea abdomenului, combinata cu tuseul vaginal, deceleaza durerea; examenul cu speculul sau valvele evidentiaza secretia albicioasa si un aspect caracteristic al colului uterin si al glerei cervicale.
Celioscopia. Reprezinta examinarea organelor genitale cu ajutorul unui tub optic introdus printr-o incizie ombilicala. Permite examinarea cu atentie a trompelor si stabilirea unui bilant exact al leziunilor. Necesita anestezie generala si spitalizare. Chiar daca aportul sau in diagnosticul salpingitei este incontestabil, celioscopia nu este un examen de rutina.
Ea este efectuata in formele grave, cand tratamentul medicamentos a esuat, cand diagnosticul este dificil si la femeia tanara care nu are inca copii, deoarece permite prevenirea unei sterilitati ulterioare.
Examenele bacteriologice. Pentru aceste examene se fac recoltari de la diferite niveluri (trompe, col uterin, meat urinar etc.), care permit diagnosticarea bolii prin evidentierea germenilor cauzali.
Se efectueaza si un examen bacteriologic pentru partenerul pacientei, in vederea diagnosticarii si tratarii unei eventuale infectii. Analizele sanguine sunt si ele recomandate, pentru a decela germeni sau o boala cu transmitere sexuala asociata (sifilis, infectie cu HIV etc.).

Alte examene complementare. Bilantul biologic se face sistematic. El permite evidentierea anumitor modificari care sugereaza prezenta unei infectii: cresterea numarului de celule albe (leucocite), a vitezei de sedimentare, prezenta unei proteine (proteina C reactiva) corelata cu inflamatia.
Analizarea datelor furnizate de anamneza, examen clinic, celioscopie si examenele bacteriologice permite punerea diagnosticului de salpingita si excluderea unei apendicite acute, a unei infectii urinare sau a unei sarcini extrauterine, care se caracterizeaza si ele prin durere intensa la nivelul bazinului.

Salpingitele si bts
Salpingitele nu sunt decat o varietate clinica de infectii din cadrul bolilor cu transmitere sexuala (BTS). Printre factorii care favorizeaza aparitia unei salpingite figureaza inceperea precoce a vietii sexuale. Intr-adevar, la fetele tinere, epiteliul colului uterin este foarte sensibil la infectiile bacteriene cu chlamydia. Precocitatea raporturilor sexuale si parteneri sexuali multipli fac ca riscul de aparitie a unei salpingite acute sa fie mai crescut inainte de 25 de ani.

Trompele lu fallopio
Trompele uterine sunt doua formatiuni tubulare care leaga ovarele de uter. Ovulul eliberat in fiecare luna de un ovar patrunde in trompa si migreaza spre uter. Intalnirea dintre ovul si spermatozoizi are loc in trompa, care are deci un rol esential in fecundatie. Orice leziune a trompelor, mai ales de origine infectioasa, poate constitui un obstacol in calea migrarii ovulului si poate impiedica unirea gametilor, adica fecundatia.

Complicatii, tratamente si prevenire
Salpingitele pot antrena complicatii grave care justifica tratamentul precoce, in special cu antibiotice, pentru controlarea evolutiei bolii si diminuarea sechelelor.
Dupa un tratament corespunzator, bine supravegheat, evolutia salpingitei se dovedeste favorabila: simptomele dispar in mai putin de o saptamana, in majoritatea cazurilor fara a lasa sechele.
Daca salpingita nu a fost diagnosticata sau daca tratamentul s-a instituit tardiv, pot aparea complicatii. Acestea se pot manifesta pe termen scurt sau pe termen lung (de exemplu, sterilitatea).

Complicatii
Imediate. Complicatiile principale sunt de natura infectioasa, reprezentate prin doua boli: piosalpinxul si hidrosalpinxul, care pot duce la sterilitate prin obstructie tubara.
Piosalpinxul reprezinta prezenta puroiului intr-o trompa uterina sau in ambele. Consecinta a unei salpingite nediagnosticate sau tratate tardiv, el se manifesta prin dureri pelviene destul de importante.

Hidrosalpinxul reprezinta o acumulare de lichid in una sau in ambele trompe. Uneori asimptomatic, si el poate produce dureri din cauza distensiei trompei.
Tardive. Principala sechela potentiala a salpingitelor este sterilitatea tubara, cauzata de o obstructie a trompelor. Acest tip de sterilitate se afla la originea a numeroase solicitari pentru reproducere asistata medical (RAM).
Dupa un prim episod de salpingita, riscul de infertilitate, estimat intre 20 si 40%, este legat de mai multi factori.
- numarul de episoade infectioase: riscul creste la fiecare noua infectie;
- gravitatea simptomelor;
- germenul responsabil: prognosticul este mai sever daca e vorba de Chlamydia trachomatis, responsabila de 70% din sterilitatile care au la baza afectiuni ale trompelor;
- durata perioadei cu dureri, pana la instituirea unui tratament.

Durerile de la nivelul bazinului (numite dureri pelviene) pot deveni cronice si refractare la tratament.
Gravitatea acestor riscuri, imediate si tardive, justifica aplicarea unei depistari precoce si a unui tratament intensiv, mai ales la femeile care nu au copii sau la cele care isi doresc un copil.

Tratament
In formele grave. Tratamentul trebuie instituit de urgenta, impunandu-se spitalizarea. Celioscopia (introducerea unui endoscop prin peretele abdominal) permite atat punerea diagnosticului, cat si tratamentul. Acesta din urma consta in drenarea puroiului sau a lichidelor asociate cu piosalpinxul sau hidrosalpinxul. In paralel, se administreaza pacientei antibiotice in perfuzie.
In unele cazuri, aceste infectii deterioreaza peretii trompelor in asemenea masura incat devine necesara ablatia chirurgicala (salpingectomia).

In afara situatiilor de urgenta. Tratamentul este de regula medical si consta in administrarea de antibiotice: in prima etapa antibiotice cu spectru larg, apoi, dupa obtinerea rezultatelor bacteriologice si serologice, adaptate la infectia cauzala. Durata tratamentului este in jur de trei saptamani.
Tratamentul partenerului sau partenerilor sexuali este important pentru evitarea aparitiei unor noi infectii.
La antibiotice se asociaza in general medicamente antiinflamatoare pentru a reduce procesul inflamator si a diminua riscul de sechele. Acest tratament nu se administreaza decat dupa ce a fost verificata eficienta antibioticelor. Daca femeia este purtatoare de sterilet, acesta este extras.

Repausul este indispensabil in timpul tratamentului. Se recomanda o perioada de abstinenta sexuala si contraceptie orala, care pune in repaus ovarele.

Preventie
Preventia consta in informarea tinerilor despre:
- riscurile bolilor cu transmitere sexuala;
- comportamentele cu risc: parteneri sexuali multipli, practici sexuale cu risc, turism sexual;
- mijloacele de protectie (utilizarea prezervativelor in cazul partenerilor cu risc);
- alte mijloace contraceptive in afara steriletului;
- necesitatea unei depistari precoce si a unui tratament sistematic al infectiilor genitale si al infectiilor urinare, pentru a preveni aparitia unei salpingite;
- importanta unui tratament precoce in caz de salpingita, in scopul limitarii unor sechele ca sterilitatea (din cauza riscului de recidiva, este necesara o supraveghere ginecologica regulata);
- tratamentul partenerului sau partenerilor pentru a intrerupe lantul de contaminare al infectiei.

Ablatia trompelor si sterilitatea
Ablatia chirurgicala a unei trompe sau a ambelor trompe (salpingectomie) este efectuata sub anestezie generala, prin laparotomie (deschiderea chirurgicala a abdomenului) sau, mai frecvent, prin celiochirurgie (introducerea de instrumente printr-o mica incizie abdominala). Spitalizarea dureaza 1-3 zile.
Ablatia unei singure trompe nu pune in pericol in nici un fel fertilitatea daca cealalta trompa este in stare buna. In schimb, ablatia ambelor trompe antreneaza sterilitate. Salpingectomia este una dintre indicatiile pentru tehnicile de fecundare in vitro.

Salpingita si sarcina extrauterina
O alta complicatie a salpingitelor netratate este riscul de sarcina extrauterina (SEU), care se dezvolta cel mai frecvent in interiorul trompelor.
Riscul de aparitie este de 10 ori mai mare dupa o infectie a trompelor. Mortalitatea legata de aceasta afectiune este in prezent de 1 la 1.000 cazuri.

Informatii furnizate de www.raobooks.com din cartea "Viata Sexuala", aparuta la Editura Rao

Daca vrei sa afli care este cea mai apropiata farmacie de unde poti achizitiona un anumit medicament, apeleaza la motorul de cautare aflat in paginile Eva.ro.
 

Comentarii (42)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • petro pe 26 Ian 2014, 20:55
  trompe infundate

  am si eu acelasi diagnostic ca la majoritatea dintre voi si anume trompe infundate.merg de 2 ani la medici si abia acum mi-a spus de ce nu raman insarcinata.mie nu mi-a dat tratament cu antibiotic sau alt ceva mi-a spus direct ca trebuie sa ma opereze sa imi scoata ambele trompe

  0
  0

 • flory pe 23 Nov 2012, 22:24
  sarcina dupa extrauterina

  Acum 3 ani am fost operata in urma unei SEU,fiindu-mi indepartata trompa stanga.Dupa isterosalpingografie(examen pt. determinarea permeabilitatii trompelor),mi s-a spus ca trompa dreapta este permeabila dar inflamata si curbata.In acesti ani o alta sarcina a intarziat sa apara,drept pt. care am apelat la fiv,dar medicii nu sunt de acord sa-mi faca nici fiv pana nu imi scot si cealalta trompa pe care ei o considera bolnava.Nu pot nici cum sa ma decid la indepartarea celeilalte trompe fiind sg care mi-a ramas.Cele cu SEU de curand,nu mai asteptati sa treaca timpul ci datii-i bataie sa nu va para rau.Multa sanatate la toata lumea.

  2
  0

 • Elena F pe 3 Nov 2012, 20:08
  fitz hugh curtis

  sunt diagnosticata cu sd fitz hugh curtis... din nefericire pentru mine merg la ginecolog de la 16 ani....never ever mi s-a spus ca as avea vreo infectie cu chlamidya dar...se pare ca o aveam... am fost operata in urma cu 5 saptamani pentru sarcina extrauterina ... vreau sa stiu dintre dumneavoastra care ati scris aici daca ti putut ramane insarcinate intrauterin... si dupa cat timp?

  0
  0

 • corina pe 16 Iun 2012, 22:56
  fetelor aveti idee cat costa operatia de salpingita??

  aveti idee cat costa operatia de salpingita

  0
  1

 • Andreea pe 29 Mar 2012, 11:22
  Salpingita

  Salut, abiia am iesit din spital unde am stat 2 zile, diagnosticul este infertilitate primara, diagnostic externare este salpingita cronica dreapta, sindrom aderenttial pelvin, mi s a verificat permeabilitatea trompelor laparoscopic.Rezultatul: doar trompa stanga e permeabila, ovarul drept mi a fost scos in urma cu 5 ani la o operatie de chist ovarian. Medicul mi a spus ca dupa trebuie sa fac repaus sexual o saptamana si apoi ma pot apuca de treaba. Iar daca intr un an nu raman insarcinata sa merg la inseminare artificiala. Tot ce pot sa fac ese sa sper...Sanatate va doresc tuturor

  0
  0

 • mihai daniela pe 8 Mar 2012, 16:27
  hidrosalpinx

  am sarcina extrauterina pe stinga,cu trompa extirpata,acum am hidrosalpinx pe trompa dreapta,sincer nu mai cred ca am sanse sa fac bebe,problema este ca ma doare si vreau sa o extirpez prin laparoscopie la bucuresti,dar nu stiu cum sa ajung acolo,daca vrea cineva sa indrume ,sa-mi dea un nr de tel .al unui dr .bun.multuesc.

  0
  1

 • mihaela smaranda pe 6 Oct 2011, 14:06
  probleme cu trompele

  buna ziua dragile mele, ma numesc mihaela am 39 de ani sint casatorita de 17 ani de zile eu si sotil mi-am dorit de la inceputul casatorie un bebe, dar din pacate nu sa putut am inceput sa consultam diferti doctori din bucuresti,am mers la un genecolog si mia zis ca am trompele infundate ,am facut 3 instilati intre timp au interveni probleme cu ficatul nu am mai putut sa fac nimica trebuia sa urmez 3 luni de zile tratament pentru ficat, a venit timpil sa plece sotul meu in spania ear in anul 2002 in 2004 am plecat si eu in spania dupa o perioada am inceput sa merg la doctori sa vedem care este problema mi-au zis asa... singura sanasa sa ramin insarcinata este inseminare artificiala sau fecundare in vitro am facut in 2007 doua inseminari artificiale fara rezultat ...am facut in2011 fecundare in vitro fara rezultat acuma pe 29 septembrie mam operat de trompe mi -a scos amindoua trompe erau super inflamate cu foarte mult lichid mia ajuns infectia pina deasupra ficatului daca mai stateam putin era foarte rau pentru sanatatea mea acuma astept 4 luni de zile ca sa fac din nou in vitro preturile sint foarte mari in spania deoare ce eu am facut la medici particulari daca ati auzit de i.v.i. asa se numeste clinica unde merg eu dragile mele va doresc multa bafta si sa fiti optimiste...

  7
  2

 • sofia pe 19 Sep 2011, 10:49
  hidroxalpinx

  eu m-am operat pentru hidrosalpinx bilateral la bucuresti pe 12.09.2011, mi-a spus dr. ca nu a putut sa imi faca functionala decat o singura trompa. acuma nu stiu de cand pot sa incep sa ma apuc de facut bebe? stie cineva? pot sa ma apuc acum sau de luna urmatoare operatiei? dr. mi-a zis ca dupa operatie in 5 luni trebuie sa muncim ca sa facem bebe. daca in astea 5 luni nu raman insarcinata trebuie sa ma duc iar la dr.

  4
  2

 • anca pe 25 Aug 2011, 08:03
  salpingita

  buna fetelor. eu sunt internata, acum 2 zile am fost operata de salpingita dr, cu laparoscopul. tratamentul este destul de tare cu antibiotice, pt ca ametesc dupa administrare. am vb cu dr ,si mi-a zis ca poate produce sterilitate, pt ca se pot lipi trompele, mai poate aparea, nu-ti dai seama din ecograf, , apare prin durere. azi merg acasa, va doresc multa sanatate

  3
  1

 • mari pe 24 Iun 2011, 12:17
  gabriela

  buna la tota lumea si eu am o problema am o trompa cu lichid in ea si mia spus doctoru sa ma operez prin labaroscopie stie cineva cit mar costa operatia sau daca cine va sa tratat si a facut bebe va pup pe tote si multa sanatate la tote fetele si multi bebe

  3
  2

 • arvinte-iulia pe 3 Mai 2011, 16:02
  Salpingita stanga acuta hidrosalpinge

  buna fetelor.am 5 zile de la operatie ,din nefericire am avut o sarcina extrauterina si a fost nevoiti doctorii din irlanda unde ma aflu eu sa o scoata.am ramas cu una unde dupa3ani sa aflu ca e infundata.am fost sfatuita sa fac inseminare,am facut2 fara ucces.aflandu ma in concediu anul asta am fost indrumata de un preot sa fac operatia la dr.voicu camelia mirela in miercurea ciuc,o doctorita de milioame,din nefericire la mine au fost complicatii dar dansa a faut tot ce a putut,acum asteptam rezultate.

  3
  1

 • geany pe 29 Ian 2011, 17:27
  sarcina tubara stanga

  sunt operata de 4ani si tot nu am ramas insarcinata.Sunt disperata vreau un copil.

  3
  0

 • anna pe 5 Nov 2010, 15:39
  trompe infundate

  buna am aceasi problema ca voi toate cu care ma comfrunt de aproape 6 ani am facut toate testele din lume injectii pastile operati si nimic toti miau zis ca nu am nimic am facut laparascopie in final si miau zis ca am trompele infundate de aici nu mai stiu ce sa mai fac vreau un sfat de la voi

  4
  1

 • dana pe 5 Oct 2010, 21:15
  pentru ana

  Buna.Hai sa ne plangem soarta: adresa de email e aceeasi cu cea de mess:dana_71tl@yahoo.com.Vorbim oricand ai timp.

  2
  0

 • ana pe 5 Oct 2010, 18:17
  hidrosalpinx

  si eu am aceeasi problema,azi mi s-a zis ca am hidrosalpinx pe trompa stanga,dana te rog daca poti lasa o adresa de mail sau mess sa vorbim putin pentru ca nu stiu ce sa fac si sunt cam speriata.

  0
  0

 • dana pe 5 Oct 2010, 08:51
  salpingita

  Buna.Vad ca sunt multe cazuri de salpingita.Am fost diagnosticata in aprilie, iar pe 9 noiembrie, am intalnire cu anestezistul.Mi-au spus ca daca se poate repara trompa stanga(ca la ea e problema) o vor opera, daca nu-o vor scoate.Nu inteleg cum .Sunt programata la laparoscop.Pentru a scoate trompa, imi vor mai face o taietura?Stiti cumva, dupa operatie exista un alt tratament medicamentos? Poate ma lamureste cineva. multumesc si sanatate va doresc!

  0
  0

 • ioana pe 14 Sep 2010, 21:32
  trompa

  am facut operatie de chist ovarian si mi-a scos trompa stanag,si pe dreapta mi-a curatat-o,nai am sanse sa fac un bebe poar cu o trompa?

  1
  2

 • venera pe 3 Iul 2010, 19:20
  trompe infundate

  eu m-am operat anul trecut la paroscop pt trompe si tot nu am ramas insarcinata,stie cineva daca se pot infunda la loc?

  0
  1

 • rodi pe 17 Mai 2010, 03:42
  trompe infundate

  buna fetelor vad ca santem multe in aceeasi situatie neplacuta,credeam ca doar eu sant uitata de Dumnezeu.imi doresc din tot sufletul un copil dar se pare ca nu se poate,daca ati fost careva la medicul ala din iasi as vrea sa discutam mai multe adresa mea e morena_ro13 daca e cineva care ma poate ajuta cu un sfat va rog sa luati legatura cu mine

  0
  0

 • elena pe 29 Ian 2010, 10:35
  ovulatie trompa infundata

  Buna ziua, as vrea sa stiu daca, potrivit temp. bazale de peste 37 timp de 12 zile incepand cu ziua a zecea de cm, pot fi sigura ca am ovulat. Ovulatia se poate produce si in trompa infundata? Multumesc

  1
  0

 • oana pe 21 Ian 2010, 13:10
  trompe infundate

  am consultat multi medici in srainatate unde am locuit vreo 9ani.am probleme de sterilitate de vreo 3ani si nu-mi detecteaza cauza reala.am facut multe teste,analize,biopsii si totul pare ok,dar eu nu raman insarcinata nici cum.am acelasi partener de 12 ani,am ramas o data insarcinata acu 10 ani,de atunci nimic.nu am luat anticonceptionale niciodata.acu ma tratez in rom,am o dr.f.draguta si mi-a dat sperante.bafta tuturor.

  1
  0

 • oana pe 21 Ian 2010, 13:01
  trompe infundate

  si eu am aceiasi pr ca si voi fetelor.sunt disperata.

  0
  0

 • domnica pe 19 Iun 2009, 15:26
  trompe infectate

  de cateva luni merg la medici in italia si am descoperit ca am trompa dreapta infectata si inflamata,am facut tratamente cu antibiotice dar nici o schimbare ma simt mai rau,nu stiu ce sa fac in iulie ma duc in romania si as vrea sa fac un control.din fericire am doi copii un baiat si o fetita amandoi nascuti prin cezareana si doctorii de aici mi-au zic ca infectia o am de la ultima cezareana nu stiu ce sa mai cred.

  0
  0

 • elena pe 1 Iun 2009, 23:02
  trompe infectate

  am fost tratata timp de 6 ani de chist...am mers la toti medicii din tara,in mare va spun ca am aj in belgia,mergand la un control mi s-a spus ca nu am chist ci o infectie puternica la trompe,am fost operata pe 28 ac ma simt fb numa ca nu a fost de aj tre sa ma mai opereze o data dar din fericire voi fi sanatoasa cu toate ca nu mai credeam in schimb nu voi mai face copii pe cale naturala din pacate,imi doreesc enorm un copil,va las adresa de mess daca sunteti interesate de pov mea,as vrea sa luati leg cu mn cele care aveti probleme...nu va pot aj decat moral....,cineva a intrebat cat costa o operatie..e 200 de euro,ptr gabriela..un medic din belgia iti pot recomanda iar daca vrei sa stii dc intra pe mess nuti_nico

  0
  0

 • gabriela pe 13 Mai 2009, 12:41
  SALPINGITA

  Buna !!!! PENTRU CARMEN AS VREA SA VORBIM MAI MULTE EU LA FEL AM PROBLEME CU TROMPA STANGA ,DUPA CATE AM INTELES TREBUIE SA MERGI LA IASI ,DACA AI YAHOO MESSENGER ASTA E ADRESA MEA """"YRYSGABRY"""" SAU MAIL ""YRYNAGABRYELA@YAHOO.IT , ASTEPT UN RASPUNS

  0
  0

 • gabriela pe 13 Mai 2009, 12:36
  SALPINGITA

  Buna!!! si eu am ost diagnisticata cu "Salpingita"am mers la medici in Italia credeam ca sunt mai buni decat la noi dar mam inselat de 1 an tot merg pe la medici si pana la urma SALPINGITA LA TROMPA STANGA mam saturat, in septembrie vin in tara si am sa merg la un medic din IASI stie cineva un medic bun??????? multumesc mult , cine vrea sa ma contacteze ""yrynagabryela@yahoo.it "" ""

  1
  0

 • carmen pe 12 Mai 2009, 10:42
  salpingita

  - stie cineva cat costa o asemenea interventie?! sau daca e de ajuns una sg.?! trebuie sa merg la Iasi deoarece trompa stg. este afectata si nu stiu la ce sa ma astept, din nici un pct. de vedere. Va rog daca stie cineva cat costa sa imi spuna si mie.

  1
  0

 • mirela pe 8 Dec 2008, 13:03
  vreau sa nasc un copil conditii normale

  am fost diagnosticata sindromul fitz-hugh-curtis,idrosalpinge dreapta dupa ce am facut laparoscopia operativa in urma cariua mia fost scoasa tuba dreapta am ramas cu cea stinga dar si asta apare dilatata pe portiuni distante vreau sa stiu in ce conditi pot avea sau daca mai pot avea o sarcina normala in aceste conditi?

  0
  0

 • Tatiana pe 3 Dec 2008, 11:18
  salpingita bilaterala

  Dupa o analiza la medic,mi s-a depistat salpingita bilaterala si mi s-a spus ca la ai mei 22 ani trebuia demult sa am un copil.In caz daca nu voi face unul in max jumatate de an voi avea complicatii sau chiar nu voi putea da nastere unui copil.E posibila asa situatie?

  0
  0

 • vica pe 15 Nov 2008, 18:33
  trompe infundate

  am si eu una din trompe infundate ,si am ovulatie pe aceasta ,dar ma tem tare mult sa nu fac sarcina ectopica ,pentru ca mai am 2 operatii cezariene .

  0
  0

 • mada pe 10 Oct 2008, 11:59
  piosalpinx

  acum 3 ani, am fost diagnosticata, dupa indelungi presupuneri si cautari ,cu piosalpinx localizat in partea stanga.cum nu a dat nici un rezultat tratamentul cu antibiotice, am fost operata de urgenta (laparotomie), ajungand la peritonita .ecografiile facute dupa arata ca totul ar fi in regula dar as vrea sa stiu care este riscul de sterilitate pt cineva care a suferit de asa ceva si ce ar trebui sa stiu despre analizele ce se pot face in acest sens.multumesc.

  0
  0

 • claudia pe 22 Sep 2008, 13:07
  hidrosalpinx bilateral

  am si eu hidrosalpinx bilateral si m-am operat am scos tr dreapta pt ca era f afectata st am lasat-o dar degeaba ca a reaparut puroiul si nu stiu ce sa mai fac unde sa ma mai duc oare de ce nu se gaseste o solutie si pt femeile care nu au posibilitatea financiara de a merge sa faca nenumarate fiv si de cele mai multe ori fara rezultat?chiar nu este nici o sol pt sunt multe cupluri care isi doresc f mult un bebe sa poata sa fie o fam in adevaratul sens?DE CE OARE?

  2
  3

 • Crisina S pe 9 Sep 2008, 13:35
  trompe uterine blocte

  buna ziua!ma aflu in cipru de 2 ani si incerc sa raman insarcinata.am mers la medic pt analize si azi am aflat ca am trompele infundate.nu mi sa spus cauza.mi s-a dat trataent antibiotic si rept peste doua luni analizele.vreau sa stiu daca este posibil sa raman insarcinata si daca este posibil sa imi desfunde trompele prinantibiotic.sunt casatorita de 4 ani si de 8 ani sotul meu a fost singurul meu partener.multumesc pt ajutor!

  3
  0

 • cristina pe 15 Iul 2008, 22:02
  salpingita bilaterala celule benigne

  nu stiu.....ce sa spun...abia am aflat azi in urma analizelor si ma tem sa nu fie ceva mai complicat...tinem legatura...

  0
  0

 • carolina pe 22 Iun 2008, 21:11
  salpingta bilaterala

  am fost diagnostica cum ca as avea salpingita bilaterala si am facut mai multe tratamente cu antibiotice dar nu sunt sigura de vindecarea mea,problema mea cea mai mare e ca eu imi doresc foarte mult un copil dar din pakate nu se primeste si cred ca de la salpingita e toata problema.am o intrebare salpingita se poate lua si dupa ce faci un avort?poate exista ceva ca sa pot combate boala aceasta ca la medicul ginecolog sincer mam saturat sa ma tot duc si sami dea tratamente care crde ca sunt inutile....

  0
  0

 • cristina pe 4 Mai 2008, 18:37
  bts

  acum 1 an am fost diagnosticata cu chlamydia.am facut mai multe tratamente cu antibiotice si nu m-am vindecat(azitromicina, sumamed, doxicilina).ati putea sa-mi prescrieti un alt tratament?

  0
  0

 • tenciumonica pe 16 Apr 2008, 21:26
  hidrosalpinx

  vreau sa stiu doar daca mai pot sa raman vreodata insarcinata dupa ce fac laparoscopia ,am hidrosalpinx pe trompa dreapta.daca cealalta trompa e buna ,se mai poate sa raman insarcinata?

  7
  0

 • andritoi alexandra pe 15 Apr 2008, 19:49
  infectii

  am mers la un control ginecologic unde am primit diagnosticul de frotiu discret inflamator , citolitic , cu prezente actinomiceli. As vrea sa stiu ce inseamna acest lucru, pentru ca am uitat sa intreb medicul.Va mutlumesc

  7
  0

 • crina pe 10 Apr 2008, 16:01
  sarcina,un remediu?

  vreau sa stiu daca exista vreo boala al carui remediu este nasterea?

  0
  0

 • nanuta pe 8 Apr 2008, 18:18
  vreu un bebe

  celioscopia se poate repeta de mai multe ori?

  0
  0

 • dana pe 21 Mar 2008, 14:24
  hidrosalpinx

  am facut laparascopie;sunt diagnosticata cu hidrosalpinx bilateral. In urma operatiei mi s-a spus;o trompa este buna ,una este fragila si ramane groasa si m-a curatat de acel puroi. as dori sa stiu:poate sa mai apara acest hidrosalpinx?exista vreun tratament pentru asta?cum pot evita o sarcina extrauterina?

  1
  5

 • Ileana pe 12 Mar 2008, 07:49
  nu neglijati

  am salpingitá .in primele 5 zile am fácut tratament cu amoxiclav 1 g,dar dupá 3 zile mi-a revenit boala si acum continui cu norfloxaciná,dar má simt mult mai ráu ,nu uitati cá in afará de tratament mai stati si in pat

  4
  0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod