Reguli de igienă intimă în perioada menstruației

Menstruația rămâne un subiect tabu în numeroase părți ale lumii, în ciuda eforturilor de a elimina concepții greșite despre aceast proces biologic natural specific femeilor și tinerelor fete aflate la vârstă reproductivă.
O femeie la menstruație este considerată impură sau murdară în numeroase culturi, ceea ce face ca femeile să se simtă rușinate să vorbească despre acest subiect,iar acest lucru poate afecta negativ sănătatea și modul de îngrijire în timpul menstruației.

Pentru a elimina stigma cu care este asociată menstruația, în fiecare an, pe 28 mai, este săbătorită Ziua Mondială a Igienei Menstruale. Scopul organizațiilor de sănătate este de a atrage atenția prin astfel de celebrări asupra importanței cunoașterii regulilor de igienă menstruală, pentru a încuraja discuțiile libere și fără jenă despre problemele apărute în timpul ciclului menstrual, dar și o mai bună înțelegere a acestui proces biologic natural.

Menstruația, cunoscută popular drept "ciclu", este o sângerare vaginală normală care apare în timpul ciclului menstrual lunar al unei femei.
O dată pe lună, atunci când un ovul fecundat nu a fost implantat în uter, endometrul, mucoasa care căptușește uterul și îl pregătește pentru o posibilă sarcină, este eliminat împreună cu o cantitate variabilă de sânge. 

Iată câteva reguli de igienă intimă care trebuie respectate în timpul menstruației:

Fă duș sau baie în fiecare zi. Evită apa prea rece sau prea fierbinte pentru că ar putea provoca sângerare abundentă.

Schimbă absorbantele cu regularitate, pentru a preveni apariția infecțiilor. Este recomandat să schimbi absorbantul o dată la maximum șase ore, iar tamponul intern o dată la două ore.
Setează o alarmă din două în două ore pentru a schimba tamponul intern, dacă ți se întâmplă să uiți. Folosirea aceluiași tampon intern pe o perioadă mai lungă de timp poate provoca în unele cazuri sindromul de șoc toxic, o afecțiune gravă care pune viața în pericol.

Alege absorbante de calitate - femeile cu pielea sensibilă ar trebui să evite produsele cu o suprafață din plastic pentru că se pot confrunta cu iritații.

Folosește lenjerie intimă curată și schimb-o în fiecare zi.

Evită săpunurile sau produsele de igienă intimă iritante, care conțin mult detergent.
Spală zona intimă folosind apă căldă și un săpun sau un gel de duș pentru piele sensibilă.

Tamponează zona intimă cu un prosop după fiecare spălare, pentru ca pielea să fie perfect uscată, atfel se poate irita.

Șterge întotdeauna zona intimă dinspre față spre spate. Este o regulă foarte importantă, pentru că ștergerea în direcția opusă poate cauza transferul bacteriilor din zona anusului către vagin și uretră, ceea ce crește riscul de apariție a infecțiilor.

Spală-te pe măini cu apă caldă și săpun înainte și după ce schimbi absorbantul sau tamponul.

Nu arunca niciodată absorbantele sau tampoanele în toaletă.

Poartă haine confortabile, largi, în locul celor strânse pe corp precum pantaloni skinny sau colanți.
În acest fel aerul poate circula printre absorbant și piele, prevenind iritarea pielii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod