Placenta praevia

Una din cititoarele noastre ar dori sa stie mai multe despre placentapraevia, fiind insarcinata in 22 de saptamani...
Una din cititoarele noastre ar dori sa stie mai multe despre placentapraevia, fiind insarcinata in 22 de saptamani. Raspunde dr. Dan Tutunaru,specialist obstetrica - ginecologie.

Termenul de placenta previa este folosit in obstetrica pentru a descrieinserarea joasa a placentei in interiorul cavitatii uterine. Denumirea de"praevia" vine din latina si inseamna "in fata", deci, stricto sensu,placenta praevia inseamna ca placenta "precede" copilul, aflandu-seintre acesta si canalul cervical prin care se produce expulzia sadin cavitatea uterina in momentul nasterii. Din motive nu foarte greude inteles majoritatea medicilor au extrapolat sensul initial, astfelincat la ora actuala termenul de praevia este sinonim cu notiunea de jossau cea de inferior: de exemplu un nodul fibromatos situat la nivelulportiunii inferioare a uterului este denumit nodul praevia.

Diagnosticul acestei conditii se face in covarsitoarea parte acazurilor prin echografie.
Interesant este faptul ca se poate vorbide placenta praevia numai incepand de la varsta de gestatie de 28de saptamani. Inainte de aceasta data este incorect a pune acestdiagnostic. Segmentul inferior se afla la 0,5 cm de orificiul intern alcanalului cervical la varsta gestationala de 20 de saptamani, iar panala varsta de 28 de saptamani nu se produc modificari spectaculoase laacest nivel. Dupa aceasta varsta apare o crestere de circa 10 ori asegmentului pana la varsta de 38 de saptamani. Dezvoltarea aceasta asegmentului este mai mare in portiunea anterioara a uterului, astfelincat o placenta jos inserata posterior are sanse mai mari sa devinapraevia. Dumneavoastra aveti varsta gestationala sub 28 saptamani,deci nu trebuie sa va faceti probleme... deocamdata.

Daca si dupa data sus mentionata placenta ramane inserata, partial sautotal, in segmentul inferior, atunci diagnosticul de placenta praeviaeste cel corect.
De obicei cam 25% din examinarile ecografice de rutinaefectuate in trimestrul II releva placente jos inserate. Dintre acesteadoar 5% raman praevia dupa 28 de saptamani, si dintre acestea din urmadoar 1/3 sunt placente praevia la termen.

Dupa modul in care placenta se insera raportat la orificiul canaluluicervical, exista mai multe tipuri de placenta praevia: I: Placenta josinserata - pozitionata la cca 5 cm de orificiul intern (OI) cervicalII: Placenta praevia marginala - localizata la marginea OI, fara sa-lacopere III: Placenta praevia partiala - ce acopera partial OI IV:Placeta praevia totala - ce acopera complet OI.

Dupa cum puteti cu usurinta sa trageti concluzia, in caz de placentapraevia, nasterea pe cale normala (vaginala) este imposibil a se desfasuranormal, delivrenta facandu-se prin operatie cezariana.
Inainte de momentulnasterii aceasta afectiune se poate insoti de numeroase probleme,dintre care cea mai frecvent intalnita este aparitia unor sangerariin ultimul trimestru de sarcina, cu un maxim in jurul varstei de 34 desaptamani. Sangerarea incepand inca din trimestrul II este asociata cuun prognostic fetal relativ sumbru. De fapt aceasta a ramas cea mai mareproblema la momentul actual: afectarea fatului.

Daca acum 150 de ani mortalitatea materna era cam de 30%, in prezentin tarile dezvoltate nu s-a mai raportat nici un deces matern datoratplacentei praevia. Placenta praevia se asociaza cu prezentatia pelvianain procent destul de mare (peste o treime). Fatul este supus unorriscuri destul de mari: nastere prematura (datorita faptului ca deseorieste necesara terminarea nasterii inainte de termen datorita aparitieicomplicatiilor), intarziere de crestere (placenta nu furnizeaza suficientinutrienti sau oxigen datorita faptului ca insertia joasa este facutaintr-o zona nefavorabila).
De multe ori placenta este anormal inserata inperetele uterin (adica este foarte aderenta, conditie denumita placentaacreta).
 

Comentarii (22)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dienutza pe 6 Dec 2012, 15:56
    placenta desprinsa

    buna,sunt insarcinata in 10 saptamani, am fost la medicul ginecolog si mi a zis ca am placenta desprinsa,am dureri foarte mari si uneori scurgeri maronii,ca si andrea as dori sa stiu si eu daca as putea sa duc sarcina la bun sfarsit.as dori un raspuns cat mai urgent. va multumesc frumos

    0
    0

  • mariana pe 10 Iun 2012, 10:52
    placenta joasa

    la 17 saptamani am avut o iminenta de avort, am stat in spital 3 zile p ampicilina, iar acum iau utrogestant ,fier si elevit...medicul mi-a zis ca am placenta foarte joasa si trebuie sa nu fac efort, sa evit statul in picioare iar daca pana la 28 de sapt nu urca imi va face cezariana,

    2
    0

  • andreea pe 2 Mai 2012, 10:39
    placenta desprinsa

    buna! sunt insarcinata in 9 saptamani,am fost la ginecolog pentru ca am avut o usoara sangerare si o mica durere. La eco mia spus ca mi s-a deslipit placenta iar de 4 zile am scurgeri maro si cand fac pipi curg niste bucatele. Vreau sa stiu daca e grav, daca afecteaza fatu si daca pot sa duc sarcina pana la sfarsit? VA MULTUMESC!

    2
    0

  • Anita pe 29 Sep 2011, 23:27
    diagnostic: placenta praevia

    sunt in sapt. 27 iar la ultimul eco mi s-a spus ca am acest diagnostic. mai specific: PLACENTA CU INSERTIE POST-PRAEVIA CENTRALA (POLUL INF. PLACENTAR ACOPERA OCI). pe langa aceasta veste, a mai spus dr. ca sar putea la nastere (care doar prin cezariana se va poate face) sa mi se scoata si uterul afara. stie careva care sunt sansele de a ramane fara uter? se poate preveni cumva? adica, prin tratament, odihna, etc sau este inevitabil?

    13
    3

  • claudia pe 19 Ian 2011, 02:31
    placenta joasa

    la sapt 20 mi s-a spus k am pacenta joasa...(si k p parcurs se ridica)..as vrea sa stiu daca se ridica pot sa nasc normal?si ce trebuie sa fac ,ca sa se ridice.......am nevoie de un raspuns,sunt speriata...

    25
    0

  • ema pe 26 Nov 2010, 15:25
    placenta previa

    de putin timp am pierdut o sarcina prin avort spontan la 22 saptamani, fetus mort,placenta marginala posterior.Nu mai simteam ca se misca bebe si am fost la dr care mi a facut ecografie de urgenta si a constatat ca nu mai existau bataile cardiace ale fetusului..murise...Initial a vrut sa mi induca nasterea insa m a mai lasat o saptamana asa pt a se produce avortul..lucru care s a si intamplat. As vrea sa stiu ce risc am ca la o noua sarcina sa am placenta previa?ce as putea face sa evit?ce analize ar trebui sa mi fac inainte de a avea o noua sarcina?

    19
    6

  • anca pe 30 Sep 2010, 16:51
    placenta previa

    am 27 ani,o nastere cu placenta previa,nici o intrerupere de sarcina.e posibil ca la a doua sarcina sa am tot placenta previa?

    26
    4

  • mirela pe 16 Iul 2010, 17:00
    brida amniotica

    buna ziua ,sant tare speriata ,am fost la control si mi-a zis dn doctor ca am brida amniotica la nivelul cornului drept .si a scris pe o reteta urmatoarele; DBP-40mm,CC-130mm,G-190gr,VG-18sap.si cam atat ,si nu inteleg ce inseamna si sant ff speriata daca vreti si puteti sa-mi explicati va rog din tot sufletul .multumesc anticipat

    20
    5

  • lavinia gosu pe 15 Iul 2010, 14:59
    placenta praevia

    fetelor,eu am nascut pe 11 mai 2009 un baietel sanatos de 3,700kg,in mangalia.e drept ca am optat pentru cezariana la sfatul mamei mele,dar oricum nu puteam naste altfel ,am aflat asta abia pe masa de operatie.pot sa spun ca am avut mare noroc pentru ca doctotul meu nu a vazut nicio problema a placentei pe perioada sarcinii si nici nu am avut vreo sangerare.cum va spuneam am aflat pe masa de operatie ca am placenta praevia si era si lipita de eter.am pierdut foarte mult sange,dar pana la urma am avut noroc si eu si bebe.deci ce pot sa spun decat ca exista si cazuri fericite.mult noroc!

    14
    0

  • anca pe 11 Mai 2010, 00:46
    placenta previa

    pt macreanu iuliana.Astazi am fost la ginecolog si dupa ultima eco la 33 saptamani mia iesit ca placenta ar fi inserata pe peretele anterior si pe bordul drept uterin placenta previa cu marginea inf in contact cu OCI grad maturare 2 deci aproape ca si tine.Ce ma speriat pe mine este ca doct mi a zis ca as putea ajunge la a mi scoate uterul tie ti a spus ceva?tu cum ai nascut a fost bine esti ok?

    7
    2

  • Raluca pe 14 Apr 2010, 23:19
    placenta praevia

    am avut si eu placenta praevia centrala descoperita la 16 saptamani de sarcina in urma unei sangerari...de atunci am stat tot prin spital deoarece aveam si contractii. mi s-a prescris ginipral dar dupa 2 luni am inceput sa devin tahicardica si am oprit ginipralul, ca urmare dupa o saptamana am si nascut...la 7 luni jumatate am nascut o fetita sanatoasa care a respirat singurica si nu a avut probleme. eu am sangerat tot timpul cat am fost in spital si am ajuns sa devin anemica. Doctorita mi-a explicat ca nu pot sa nasc normal, asa ca mi s-a facut cezariana, operatie din care nu se stia daca ma voi mai trezi din cauza anemiei (hemograma de 6.1) si a sangerarii abundente. Dar totul a decurs bine si acum suntem sanatoase amandoua, multumita doctoritei care mi-a fost aproape pe toata perioada sarcinii. Sunt fericita ca aceasta a fost a doua sarcina, mai am un baietel, ca daca era prima nu cred ca mai eram in stare sa mai fac un copil. Sarcina usoara tuturor.

    7
    0

  • macreanu iuliana pe 15 Mar 2010, 10:55
    placenta praevia fundica

    am 35 de saptamani si am fost diagnosticata cu diagnosticul de mai sus, la ultima ecografie pe care am facut-o la 33 de sapt ( bine, eu am aflat de ea la 23 de sapt cand am facut 3D). vreau sa stiu daca pot naste natural sau nu. stiu de eventualele sangerari care ar putea sa apara la nastere, dar vreau totusi un raspuns. multumesc mult.

    9
    0

  • angela pe 29 Sep 2009, 16:10
    placenta praevia

    ce te faci cand dr. ginecolog ce-ti supravegheaza toata perioada sarcinii te asigura prin rezultatele ecografice ca placenta este fundica si de fapt ea este praevia? ....finalul este tragic....

    6
    0

  • Daniela Tane pe 19 Nov 2008, 13:00
    placenta praevia

    AM 3 nasteri normale .Cand am ramas insarcinata a 4 oara la 26 de sapt.am pierdut sarcina am avut dureri si m-am internat dupa un consult ma pocnit o hemoragie si am fot dusa de urgenta in sala de operatie .Dupa operatie mi sa spus ca am avut placenta praevia jos inserata si uteru perforat si au fost nevoiti sa-mi scoata uterul.As dori sa va intreb daca este posibil ca acest tip de placenta sa perforeze uterul sau la perforat doctora care ma consultat?

    7
    3

  • ,munteanu miha pe 6 Oct 2008, 18:46
    BRIDA AMNIOTICA

    VREAU SA REVIN CU UNELE COMPLETARI IN CAZUL MEU DE BRIDA AMNIOTICA: ARE URMATOARELE DIMENSIUNI :POL SUPERIOR PARTEA DREAPTA 1.5/0/8MM.... VA ROG FRUMOS SA NU-MI OCOLITI INTREBAREA. AM SCRIS SI PE INFERTILITATE.RO-INTREBARI DAR NICI ACOLO NU AM AVUT NOROC DE UN RASPUNS. VA MULTUMESC FRUMOS !!! SI INTELEGETI O MAMA INGRIJORATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    14
    6

  • MUNTEANU MIHAELA pe 6 Oct 2008, 12:24
    BRIDA AMNIOTICA

    BUNA ZIUA! AS DORI SA STIU MAI MULTE INFORMATII DESPRE BRIDA AMNIOTICA: -DE CE PRODUCE(ESTE O MALFORMAQTIE?) - CUM SE TRATEAZA -CAT ESTE DE PERICULOASA PT.BEBE? EU AM 16 SAPTAMANI SI 3ZILE SI AM AFLAT DESPREA BRIDA PE LA 12 SAPT.AM FOST LA DOI GINECOLOGI DAR MI-AU ZIS DOAR INFORMATII VAGI, NU STIU NIMIC CONCRET.

    0
    10

  • stelamudura pe 1 Oct 2008, 13:32
    am nascut

    In urma cu aprox. 16 ani, am nascut prin cezariana un baietel sanatos, e drept ca la 7 luni, avand placenta previa. Am sangerat foarte tare si a fost nevoie de o interventie rapida. Este al doilea copil al meu, pe primul nascandu/l normal. Am avut mare noroc, noroc pe care vi/l doresc si voua, celor care aveti placenta previa.

    6
    0

  • iola pe 28 Sep 2008, 21:27
    PLACENTA PREVIA

    Si eu am avut placenta previa si am pierdut copilul imi doresc foarte mult un bebe dar am 37 ani si am inteles ca riscul sa se instaleze dinou polacenta previa este foarte mare .Nu ma hotarasc sa raman dinou insarcinata desi au trecut aproape 3 ani .incerc sa adun cat mai multe informatii despre placenta previa

    4
    1

  • happyamelia pe 11 Sep 2008, 10:31
    despre placenta praevia

    a trecut exact un an pe 8 septembrie de cind am pierdut o sarcina la 26 saptamini.Nici acum nu sunt lamurita de ce s-a intimplat.Pe perioada sarcinii am singerat de vreo 4 ori iar ultima data a coincis cu pierderea sarcinii.Mi s-a facut micacezariana iar dr. meu ginecolog mi-a spus ca a fost o placenta foarte mare(chiar a spus ca nu a mai vazut asa ceva)si era fixata linga vechea cicatrice de la cealalta cezariana.Imediat dupa pierdere mi-a prescris si tratament pt. infectie urinara.Eu si azi sunt convinsa ca infectia a fost de vina,dar nefiind depistata la timp a dus la hemoragia care a declansat pierderea.Imi doresc enorm al doilea copil,desi ar insemna sa fac a treia cezariana.Mie frica dar sper sa gasesc puterea sa reusesc sa ma decid si sa duc cu bine noua sarcina.Unii medici mi-au spus sa astept 2 ani ,altii mi-au recomandat doar unul.Nu stiu dupa care sa ma iau mai ales catimpul trece in defavoarea mea(am deja 35 ani).

    1
    1

  • elena pe 17 Iul 2008, 17:22
    am avut noroc

    am avut asa ceva si am trecut prin momente dificile la nastere pt ca nu se mai oprea sangerarea dupa cezariana si eram la un pas de histerectomie dar am avut noroc insa mi-a fost frica sa mai fac un bebe.probabil nu erau riscuri asa mari dar asta e. in timpul sarcinii nu am sangerat deloc si nu am avut probleme decat la nastere . eu oricum optasem pt cezariana desi medicul ma sfatuia sa nasc normal dar din ce am citit pe urma am vazut ca e mai indicata cezariana la asa ceva.

    1
    0

  • alina horeste pe 11 Iul 2008, 02:43
    interesant articol

    foarte interesant articolu.. eu am mai citit ceva pe http://obstetrica-ginecologie.com/despre-obstetrica/placenta-praevia-19.html

    1
    0

  • dorina pe 6 Iul 2008, 16:13
    praevia marginala

    am 16 saptamani de sarcina, iar la un ex. echografic, pe la 14 sapt. mi s-a spus ca aspectul placentei este de praevia marginala. intr-adevar am avut sangerari si mi s-a spus ca este posibil sa se repete. ce trebuie sa fac pt. a dsecurge sarcina cat mai bine cu putinta? astept raspuns. va rog frumos.

    21
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod