Menopauza prematura si implicatiile sale

Pierderea functiei ovariene este, in general, un proces progresiv, ce survine de-a lungul unui numar de ani si culmineaza cu menopauza.
Pierderea functiei ovariene este, in general, un proces progresiv, ce survine de-a lungul unui numar de ani si culmineaza cu menopauza.

Totusi, in anumite cazuri, functia ovariana este pierduta precoce si mai abrupt decat este asteptat, ca urmare a cauzelor naturale (mostenirea genetica a femeii), chimioterapiei, iradierii sau interventiilor chirurgicale. Ea este prezenta la aproximativ 5% din populatia feminina a lumii.

Insuficienta ovariana prematura (denumita mai putin academic "menopauza precoce sau prematura") este definita prin aparitia spontana a menopauzei inainte de varsta de 40 de ani.

Din cauza varstei relativ tinere si naturii neasteptate a evenimentului, pot fi necesare atat suportul psihologic, cat si terapia de substitutie hormonala. Desi cei mai multi medici nu sunt pregatiti adecvat pentru a oferi suport psihologic complet, abordarea adecvata si recomandarea catre serviciile specializate disponibile pot fi de ajutor.

Pe langa bufeuri si schimbari de stare emotionala, femeia care sufera de menopauza precoce trebuie sa invete sa se descurce si cu inerentele dificultati fiziologice si psihologice care apar. De pilda, aceasta menopauza aparuta prea devreme poate fi o dilema foarte serioasa pentru femeile care isi doresc un copil, din pricina faptului ca perioada lor fertila s-a terminat.

Sarcina este posibila in continuare, dar numai folosind metodele de fertilizare cu ovule recoltate de la o femeie fertila (recomandarea este sa apeleze la un medic specializat in probleme de fertilitate). Acest lucru este posibil doar la pacientele la care nu s-a practicat histerectomia (extirparea chirurgicala a uterului).

Factori favorizanti


  • Factorul genetic este determinant - mostenirea genetica pe linie materna (daca mama sau bunica a suferit de menopauza "precoce", fiica sau nepoata va putea avea aceeasi problema).
  • Indusi medical, ca efect al iradierii sau administrarii de citostatice.
  • Indusi chirurgical, prin extirparea ovarelor.
  • Cand exista alte afectiuni grave: tuberculoza, tumori hipofizare, probleme endocrine, stres, anorexie etc.

Simptome


Spre deosebire de menopauza naturala, care este anuntata din timp de simptome caracteristice perioadei de premenopauza (menstruatii abundente, sangerari intermenstruale, cicluri neregulate), menopauza "prematura" se instaleaza brusc, de cele mai multe ori. Ea este definitiva daca ciclul menstrual a disparut de cel putin 12 luni. Alteori, este precedata de o serie de semne si/sau simptome:

  • menstre neregulate sau chiar inexistente;
  • menstre mai consistente sau mai sarace decat de obicei;
  • bufeuri (senzatii bruste de caldura la nivelul trunchiului superior);
  • uscaciune la nivelul vaginului (care se subtiaza si devine mai putin flexibil);
  • iritabilitate la nivelul vezicii urinare si chiar incontinenta;
  • oscilatii ale starilor sufletesti (iritabilitate, schimbare brusca, depresie usoara);
  • gura sau piele uscata;
  • insomnie;
  • scaderea libidoului - situatie ce influenteaza calitatea vietii femeii si a cuplului.

Prezenta acestor fenomene la femeile cu varsta sub 40 de ani recomanda efectuarea unui consult de specialitate la medicul ginecolog, in vederea stabilirii diagnosticului corect.
 

Comentarii (17)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Anda444 pe 12 Dec 2014, 16:22
    Menopauza timpurie

    Si eu tot la doamna doctor Dorina Codreanu am fost!Sufar de menopauza timpurie si doamna doctor mi-a prescris un tratament, iar ulterior, prin fertilizare in vitro, am reusit ca, dupa doua incercari, sa fac parte din categoria femeilor cu burtica! Nu este dureros! Recomand Gynera cu cel mai mare drag!

    0
    0

  • Elena pe 29 Sep 2014, 10:37
    menopauza prematura si fiv

    Eu am avut o problema asemanatoare...am avut menstruatie normala si apoi s-a oprit, am crezut ca e doar din cauza unor probleme hormonale si ca nu e asa grav. din pacate, analizele au scos la iveala ca aveam menopauza prematura...m-a distrus si pe mine si pe sotul meu, mai ales ca ne doream copii foarte mult. dupa zeci de vizite la o gramada de medici, am ajuns la dna doctor Dorina Codreanu de la Gynera pentru un tratament FIV. era ultima noastra solutie sa avem si noi un bebelus :( am facut cu dansa si sitmulare ovariana si fiv-ul, care e prins din prima. sunt insarcinata in sfarsit si in 2 luni trebuie sa nasc. Chiar daca sarcina e un pic mai greoaie, parca nici nu mai conteaza pentru ca minunea s-a intamplat. Chiar daca viata ne scoate in cale probleme, pana la urma ne ajuta si cu solutii, iar pentru mine dna doctor Dorina Codreanu a fost un adevarat inger care m-a ajutat enorm. Va urez mult succes si capul sus!

    0
    0

  • marinela mandru pe 27 Oct 2013, 20:44
    menopauza prematura

    am 40 ani si am intrat in menopauza am facut mai multe controale ginecologice analize medicale si miau fost recomandate medicamente pe baza de hormoni .ma tem ca aceste tratamente hormonale provoaca si reacti adverse .as dori sa aflu daca sa continui acest tratament sau nu

    2
    0

  • Melania pe 26 Nov 2010, 19:58
    Menopauza prematura

    V-a salut....ma numesc Melania ,am 40 de ani si medicul m-a diagnosticat cu menopauza prematura.Stiu ca hormonii nu sint indicati dupa virsta de 40 ani ,totusi doctorul mi-a prescris.Care e parerea dv.?Nu am nici o stare mai deosebita ,cum ar fi bufeuri s-au altceva. Astept raspunsul vostru.Multumesc mult!

    31
    15

  • carmen Milanese pe 13 Iul 2010, 22:01
    menopauza

    Buna seara,am o intrebare la d-voastra ?noi am probat de 4 ori pt fertilizarea in vitro ,dar nuam reusit !or trecut 2 ani si de atunci am ciclu tot mai putin dar ai regulat.ar avea vreo legatura cu menopauza?va multumesc .multe salutari din Germania dela fam Milanese

    10
    6

  • damian marcela pe 20 Feb 2010, 17:24
    menopauza prematura

    am 42 ani si de anul trecut, am intrat la menopauza, inainte de asta , am slabit in jur de 35 kg, oare asta sa fie cauza?

    19
    5

  • raluk pe 15 Feb 2010, 15:29
    amenoree secundara

    draga gratiela la fel sunt si eu tot cu amenoree secundara daca ai dori sa vb mai multe ia id meu raluk_brun3ta_19

    13
    2

  • gratiela pe 11 Dec 2009, 15:18
    amenoree secundara

    buna,am 24 de ani si am si eu o rugaminte puteti sa ma ajutati.am fost diacnosticata acum 3 ani cu amenoree secundara am facut tratament pana acum dar nu a dat nici un rezultat ce pot sa fac,sa am si eu un copil.nu am menstruatie decat daca iau medicamente.va rog sa ma ajutati????

    10
    1

  • deni pe 26 Oct 2009, 16:23
    menopauza timpurie

    buna am si eu probeme cumenopauza ;am 42 ani si de circa 2 ani pot spune ca sunt la menopauza::as vrea sa incep un trat sa imi revina .:oare e pssibil???ce anume??? ma poate ajuta cineva

    16
    2

  • ana pe 12 Mai 2009, 01:54
    buna!

    prima menstruatie a fost la varsta de 17 ani,acum am 28, dar niciodata nu a fost regular.la inceput din trei in trei luni iar in ultimul timp din ce in ce mai rar.ultima menstr.a fost acum 6 luni. VA ROG SA MA AJUTATI!!!!!

    37
    8

  • Mioara pe 13 Mar 2009, 14:16
    Multumesc Dana

    Draga Dana , Am facut toate testele si rezultatul este absolut normal.Nu sant probleme de sanatate,si ciclul merge mai departe ca si la inceput. Totul este incredibil de bine,medicul mi-a spus sa asteptam sa vedem ce se mai intampla.Dar eu sant ingrijorata totusi. Multumesc mult Dana. Mioara

    3
    6

  • Dana pe 10 Mar 2009, 23:12
    Pentru Mioara

    Draga Mioara, ar trebui sa mergi de urgenta la medic si sa faci si un test Papa Nicolau

    1
    0

  • Mioara pe 24 Feb 2009, 12:58
    Poate stie cineva

    Va rog sa imi spune-ti daca este posibil sa revina ciclul cand deja ai menopauza de 8 ani? Sant ingrijorata pentu ca nu ma doare nimica, dar daca imi este putin frig, curge sange ,daca ma supar la fel.Sangele este curat ,este cand am ciclul 8 zile asa cum l-am avut de la 17 ani si 6 luni cand mi-a venit prim oara ciclul,dar este si numai pe perioade scurte .Am 58 de ani ,nu am avut niciodata treaba cu ginecologii. Preventiv am facut investigatii .tomografie,ecografie,abdominal dar totul este absolut normal .Ce ar putea fi ? Scuze daca nu ma exprim chiar corect. Multumesc mult Mioara

    9
    3

  • vio.64 pe 15 Ian 2009, 20:04
    menopauza timpurie!

    la 38 de ani au inceput sa se rareasca menstrele incat pana sa implinesc 39 sau oprit! m am bucurat, am slabit si vreo 20 de kg....si au trecut vreo 5 ani! dar au si inceput adevaratele probleme: calduri,transpiratii,nervi, stari de panica si crestere in greutate! e f. f. greu daca fam. nu te ajuta si nu te intelege! in momentul de fata ma tratez cu plasturi climara 50. sper sa si ajute!

    19
    9

  • coniac pe 15 Ian 2009, 19:50
    teama

    prima menstruatie am avut-o la 12 ani.mama imi spune mereu ca menopauza va veni ff repede ,inainte de 40 ani. poate fi adevarat?mai ales si pt faptul ca menstruatia lunara e f lunga ,6 zile ce ziceti?

    9
    4

  • covaciu floare pe 7 Ian 2009, 20:00
    chiuretajul CRIMA

    AVORTUL DUCE INEVITABIL LA DISTRUGEREA INTREGULUI APARAT GENITAL INCLUSIV LA INFERT MENOPAUZA DE ACEEA ATATEA CUPLURI NU MAI FAC COPII DE ACEEA ATATEA FEMEI MUTILATE FARA VIITOR SANATATE SEX CA ASTA I CAUZA OBEZITATII DIADET INFARCT GUSE DEPRESII PARANOIA ASA CA TREBUIE INTERZIS CHIURETAJUL MAI ALES LA PRIMA SARCINA CA ALTFEL ADIO SEX FAM COPII SI BINE AI VENIT MENOPAUZA MOARTE FEM

    5
    0

  • dragutoiu elena pe 7 Ian 2009, 18:54
    menopauza prematura

    interesant si binevenit articol.multumesc mult.eu in anul 2005 am suferit o interventie chirurgicala(histerectomie)si atunci aveam 40ani si jumatate.de atunci sunt la menopauza si acest articol m-a ajutat sa mai inteleg anumite aspecte.pe langa raspunsurile primite de la medicii mei acum m-am mai lamurit.este foarte important ca femeile sa se cunoasca ,sa accepte sa faca analize,sa mearga la control periodic.pentru orice problema e bine sa facem analize ,controale.multumesc!

    5
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod