10 simptome care ascund o dereglare hormonală

Organismul nostru este foarte sensibil, astfel că cele mai mici dereglări hormonale pot uneori să ne dea viața peste cap. Ce simptome trebuie să-ți dea de gândit?
Când un hormon este secretat în cantități prea mici sau prea mari, echilibrul este deja alterat și pot să apară o mulțime de probleme. Poate ți s-a întâmplat și ție să reacționezi ciudat sau să ai acele stări de irascibilitate fără un motiv anume, înainte sau în timpul menstruației. Toate aceste manifestări, precum și alte probleme care se pot ivi, sunt cauzate de o dereglare hormonală. 

Alimentația greșită, anumite medicamente, obezitatea, moștenirea genetică, bolile autoimune, tumorile, inflamațiile în corp, hemoragiile, radioterapia și stresul sunt câteva dintre cauzele care pot sa afecteze echilibrul hormonal. 


Simptome care ascund o dereglare hormonală


Anxietatea și depresia

Multe dereglări hormonale pot să cauzeze anxietate și depresie. Aceste simptome sunt de regulă accentuate de insomnie, care la rândul ei este un simptom care ascunde o dereglare hormonală.
Astfel că acest cerc vicios este dificil de întrerupt, iar dacă probleme se prelungesc e o perioadă lungă este indicat să apelezi la un consult endocrinologic pentru investigații suplimentare. Cnd anxietatea și depresia apar din cauza unor probleme endocrinologice, cel mai adesea este vorba despre un nivel scăzut al estrogenului, al hormonului de creștere, precum și dereglări ale glandei tiroide. 


Schimbări bruște în greutate

Dacă te-ai îngrășat sau ai slăbit brusc foarte mult este foarte posibil să suferi de o dereglare hormonală. Hipertiroidismul (nivel ridicat al hormonilor tiroidieni) favorizează o creștere bruscă în greutate, în timp ce hipotiroidismul poate să se ascundă n spatele unei pierderi bruște în greutate.
Motivul acestor fluctuații mari în greutatea corporală are legătură cu intoleranța la insulină și o producție crescută de cortizol care generează o poftă de mâncare exagerată și depunerea grăsimilor în ciuda antrenamentelor efectuate cu regularitate. 


Oboseala persistentă

Dacă te simți în permanență obosită și extenuată, dar nu știi din ce motive, este recomandat să mergi la un consult la medicul endocrinolog pentru a face analizele necesare pentru glanda tiroidă și glanda hipofiză. Hipotiroidismul poate să te facă să fii total lipsită de energie, ca și cum ai fi alergat un maraton.
De asemenea, dereglările la nivelul glandei pituitare (hipofiza) care se găsește în creier, pot să îți dea senzații de somnolență accentuată și slăbiciune accentuată din cauza producției scăzute de hormoni. 


Probleme digestive

Dacă te confrunți adesea cu indigestie, balonare, stări de greață și diaree, este posibil să fie cauzate de o dereglare a nivelului de cortizol. De asemenea, problemele digestive își fac apariția în timpul menstruației din cauza nivelului scăzut de estrogen. Cortizolul și estrogenul depind unul de celălalt, astfel că atunci când nivelul unuia este dereglat și celălalt va avea de suferit. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod