Legătura mai puțin știută dintre glanda tiroidă și căderea părului

Tiroida este o glandă endocrină care se regăsește în gât, chiar sub mărul lui Adam și este responsabilă pentru secreția homonilor triiodotironina (T3) și tiroxina (T4).
Acești hormoni au menirea de a regla rata metabolică, viteza de funcționare a celulelor și alte funcții cruciale precum funcțiile inimii, digestiei, dezvoltării creierului și dispoziției. Din moment ce acești hormoni permit dezvoltarea celulară, ciclul natural al foliculilor de păr sunt dependenți de funcțiile tiroidei.

Hipotiroidismul este o afecțiune în care glanda tiroidă nu este activă, ceea ce înseamnă că nu produce suficienți hormoni T4 și T3. În consecință, afectează creșterea părului.
Simptomele hipotiroidismului presupun oboseala, creșterea în greutate, durerile musculare și slăbiciunea, pielea uscată, depresia și ciclul menstrual neregulat. Pentru că acestea sunt și simptomele altor afecțiuni, pot fi ușor confundate cu alte probleme, motiv pentru care nu se rezolvă la timp.

Printre simptomele hipotiroidismului se numără și căderea părului. Hormonii produși de glanda tiroidă au un rol important în ciclul de creștere al părului și cele trei faze: creștere, stagnare și cădere.
Nu toți foliculii de păr se află în aceleași faze ale ciclului. Mai exact, mulți dintre ei se află în faza de creștere și foarte puțini în faza de stagnare. Așadar, atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni T3 și T4, aceasta va pune mai mulți foliculi de păr în faza de stagnare și va duce la o cădere vizibilă a părului. În funcție de gradul de severitate, căderea părului produsă de glanda tiroidă poate afecta tot corpul, lucru care se va observa și la nivelul sprâncenelor. Citește continuarea pe kudika.ro


kudikaro
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod