Lupus: 15 imagini ca să recunoşti afecţiunea

Lupusul este o formă de inflamaţie cronică cauzată de o boală automiună, potrivit Asociaţiei Lupus România. Dacă ai constatat ceva suspect pe pielea ta, informează-te, vezi cum arată lupusul pe piele şi mergi neapărat la dermatolog.

 

Atunci când corpul produce anticorpi anormali care atacă organismul, lucru care se întâmplă în cazul lupusului, nu numai pielea este cea afectată, ci şi inima, plămânii, rinichii, articulaţiile şi sistemul nervos. "Lupusul acoperă un spectru foarte larg de manifestări clinice, începând de la simpla afectare a pielii şi mergând până la boala generală, în care sunt afectate multiple organe. Apare mai des în grupa de vârstă 20-40 de ani, fiind o boală cu predominanţă feminină", explică medicul dermatolog Andra Cristea.

Potrivit informaţiilor oferite de Asociaţia Lupus România, formele de lupus care pot să apară sunt:

  • Lupus Discoid, atunci când este afectată doar pielea;
  • Lupus Sistemic (LES – Lupus eritematos sistemic), atunci când sunt afectate organele interne.


Mai multe informaţii despre toate formele de lupus găseşti pe site-ul asociaţiei Lupus România.

 

De reţinut!

  • Lupusul nu este contagios, prin urmare nu-l iei prin niciun fel de contact;
  • Lupusul nu are nicio legătură cu cancerul;
  • Lupusul nu are nicio legătură cu HIV/SIDA;
  • Femeile sunt mai predispuse să dezvolte lupus;
  • Expunerea neprotejată la soare agravează leziunile.


Printre simptomele generale se numără: erupţia “în fluture” (vespertillo) de la nivelul feţei, obrajii şi nasul roşii, aspect inflamat al feţei, oboseală permanentă de durată, stare generală de rău, scădere în greutate, febră, dureri articulare la nivelul degetelor, probleme cu rinichii, migrene, depresie, crize convulsive.

 

Cum se tratează?

Potrivit medicului dermatolog Andra Cristea există următoarele tipuri de tratament pentru lupus:


1. Formele uşoare ale bolii (durerile articulare) sunt tratate cu antiinflamatoare nesteroidiene sau cu aspirină, asociate cu antimalarice de sinteză. Uneori este necesară o scurtă corticoterapie;
2. Formele cele mai severe (atingerea sistemului nervos central sau atingerea renală gravă) sunt tratate cu doze mari de corticosteroizi, uneori asociate cu medicamente imunosupresoare;
3. Unele cazuri grave care au evoluat spre o insuficienţă renală necesită hemodializă sau un transplant renal.

 

Vezi cum se manifestă lupusul pe piele!


Credite foto: Dermatlas.med.jhmi.edu

 

Comentarii (31)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Buzoianu pe 27 Iun 2018, 20:54
    Se trateaza Lupusu

    Nu cred ca sint medicamente pt vindecare.

    0
    0

  • Ancuta Mihaela pe 26 Iul 2017, 14:26
    Boala LES in asociere cu alte boli poate fi tinuta sub observatie

    Buna Ziua si eu am fost diacnosticata cu LES acum aproximativ 2 ani si mai am anemie hemolitica ,trombofeblita profunda si trombofilie ereditara.Ce imi puteti spune despre aceasta boala? Va multumesc .

    1
    0

  • Elynaki pe 18 Sep 2016, 13:29
    TERAPIE REVOLUTIONARA PRE BOLI AUTOIMUNE

    Cititi si minunati-va TERAPIE REVOLUTIONARA PRE BOLI AUTOIMUNE Bolile autoimune au acum un raspuns mai trebuie ca si medici nostri sa-si schimbe mentalitatea. Terapia LDN (Low Dose Naltrexone)este aplicata cu succes de citiva ani buni in boli autoimune , hiv, chiar cancer in USA dar asa cum stim cu totii colosii farmaceutici stopeaza cu buna stiinta intrarea pe piata a acestui medicament(pe motiv ca nu au fonduri sa testeze oficial acest medicament) datorita pretului sau foarte mic incomparabil cu actualele otravuri care ne sunt bagate pe git.Iar unii medici habar nu au de acest tratament si nici nu-i intereseaza mai ales pe reumatologi.Noi bolnavii trebuie sa ne descurcam singuri sa ne gasim solutii la bolile noastre...dar ne lovim tot de nepasarea lor.Actualmente nu stiu un medic la care sa mergi si sa-i spui de acesta terapie si sa spuna: "voi investiga si va voi da de stire si voi ncerca sa va ajut", nu pretindem nici o ilegalitate doar ca am ajuns sa cerem mila.Mai jos pentru ce ce cunosc engleza citeva link-uri. https://www.youtube.com/watch?v=rll1A3aFhjc http://www.lowdosenaltrexone.org/index.htm#What_diseases_has_it_been_useful_for http://www.ldninfo.org/ Sursa: http://www.ldninfo.org/ Lista cu boli autoimune care sunt tratatte

    1
    1

  • ionela maria pe 3 Iul 2015, 10:15
    lupus cutanat

    Am lupus cutanat descoperit acum trei ani..m-am tratat sporadic cu plaqenil si pentru pete cu advantan .Anul asta a devenit virulent cu candida bucala.N-am stiut ce sa tratez ;candida sau lupusul.Nici acum nu stiu.Ce sa fac?Dati-mi un sfat. Va multumesc.

    9
    9

  • adriana pe 30 Sep 2014, 22:31
    remedii pt.tratarea LES-lui

    va intreb pe cei ce stiu sa- mi raspunda;suplimentele de la CALVITIA respectiiv noni,arginina,cartilajul de rechin,rhodiolin, L-lysine chiar si un complex de minerale ar ajuta la stoparea evolutiei bolii lupice nediagnosticate? dar cu manifestari asemanatoare, cu mici leziuni... bucale , la baza nasului,fibromialgie, dureri si inflamatii ale degetelor de la maini ,toate ameliorate cu tratam.nat. dar nu cu cele enumerate.multumesc

    14
    4

  • raluca pe 2 Iul 2014, 22:46
    VINDECARE LUPUS

    Pt. dl. George Cernat vorbiti cu dl. Marin Giurea. dansul s-a vindecat de lupus. de asemenea, luati legatura si cu dl. Vasile Andritoiu. dansul prescrie tratamente apicole. feriti-va de soare, rugati-va la Dumnezeu, duceti-va la masluri, vorbiti cu cei care s-au vindecat de lupus. nu convietuiti cu aceasta boala! exista vindecare! doresc sanatate deplina tuturor si curaj!

    7
    3

  • Paula pe 17 Mai 2014, 12:09
    lupus

    E groaznic,am o eruptie pe fata si nu imi gasesc diagnosticul medicii la care am fost(vreo 3,de familie si 2 dermatologi)inca nu sunt sigura ca e lupus,sapamana viitoare voi primi rezultatul la analiza sangelui pentru celule lupice...daca cei de la laborator vor lucra bine analiza!!!sper sa nu fie lupus dar simptomele duc catre lupus!!!!

    9
    1

  • combei sanda pe 27 Mar 2014, 23:19
    lupus

    Buna . Am lupus de doi ani de zile ...da...chiar lupus sistemic...si urmez tratament cu plaquenil si medrol si pot sa spun ca ma simt bine . Medrol iau doar 4mg si plaq o singura pastila si daca am noroc peste 6 luni voi scapa de ele pt ca totul este ok .Totul este sa nu disperi si sa ai o viata cat mai normala si binenteles sa te prefaci ca si cum nu ai suferi de nimic .

    4
    4

  • emanuela pe 27 Feb 2014, 00:37
    lupus

    Am auzit si ei de dna profesor lia georgescu, insa marea problema este ca dansa u se mai afla printre noi, Dintre pacientii dansei , este cineva printre dvs care merge in continuare la tg mures/ si la cine / pe cine imi puteti recomanda? eu nu am lupus, sau asa cred, celulele lupice erau absente insa manifestarile sunt ciudate si nu prea stie medicul meu cam ce poate fi,,,,poate ma indruma cineva catre vreun medic de la targu mures.

    2
    4

  • mirela pe 6 Feb 2014, 23:20
    lupus

    am lupus de 9 ani am luptat cu el am incercat tratamentul dar am renuntat era foarte dur acum il incerc din nou.

    6
    5

  • Floarea pe 9 Ian 2014, 15:42
    lupus

    Am 49 de ani sunt diacnosticata cu lupus eritomatos cronic de foarte multi ani fac tratament cu plakenil,vit B6,vit E forte si duc o viata normala lucrez ca si inainte nu este nici o diferenta atit ca mia cazut o parte din par dar asta la inceput si nu mai creste in rest sunt bine multumesc la dumnezeu.

    9
    0

  • EUGEN pe 30 Nov 2013, 11:17
    Lupus

    Am fost diagnosticat cu lupus de 1 an, siptomele le aveam de vreo 3 ani, am urmat trat cu plaqenil si vitam B6 vreo 6 luni, apoi mia aparut o complicatie la un ochi o reactive alergica si intetosarea vederii se pare in urma unor consult oftalmo, am interrupt trat cu medicam, ca nu mai vreau sa bag atravurile din medic in mine si am luat 2 tipuri de ceaiuri un mixt din mai multe plante special concepute pt lupus ale lui Marin Giurea gasiti detalii pe (lupushelp.ro) pentru eliminarea toxinelor din organism pt LUPUS PSORIAZIS VITILIGO, un om deosebit, stie f multe informatii ! in parallel mia mai zis sa iau miere si tinctura de propolis pt crest imunitatii ! ASADAR FIECARE E LIBER SA ALEAGA . . . ! sanatate .

    9
    2

  • Simona pe 21 Mai 2013, 20:04
    Tratamente alternative

    Va recomand pt tratarea lupusului sa nu lasati doar medicamentele sa se lupte cu boala. Vindecarea vine din voi si din puterea voastra de autoregenerare. Am fost diagnosticata cu lupus in 2011 si am urmat tratamentul cu predninson si plaquenil. Durerile de articulare au crescut si nicidecum nu au scazut. Astfel ca am apelat la medicina alternativa. Un medic fitoterapeut mi-a explicat exact ce dieta trebuie sa urmez si mi-a dat un tratament naturist pt efectele secundare ale bolii (osteoporoza etc). De asemeni urmez tratamentul cu ceaiuri special concepute pt lupus ale lui Marin Giurea (lupushelp.ro) pentru eliminarea toxinelor. M-am initiat si in Reiki pt a ma vindeca singura cu ajutorul luminii divine si sa stiti ca am obinut efecte miraculoase. Am si program de sport, in special Pilates, care consta in miscari lente daca aveti dureri articulare. Toate astea mi-au dat un tonus bun si vad viata cu alti ochi, as putea sa spun ca mult mai frumoasa decat inainte sa fi descoperit boala. Exista solutii in toate, important e SA NU VA DATI BATUTI!

    16
    5

  • dana pe 27 Feb 2013, 21:01
    lupus

    eu am 40 de ani si am descoperit lupusul acum un an la spit Colentina. analizele imunologice arata clar boala, daca sunt facute toate ( antiRo, complement C3, C4, antiLa ). fac tratament cu medrol si plaquenil, si sunt optimista. am vazut cazuri mult mai grave, dar am vazut si paciente care se tratau de foarte multi ani, chiar si 30. deci este o boala din care nu se moare asa usor, daca respecti indicatiile medicilor (tratamentul. o viata linistita, si fara sa stai la soare).

    16
    6

  • adriana pe 25 Feb 2013, 12:32
    LES

    Am LES din 1996 unul ca la carte , acum pot sa spun ca ma simt bine dar cu multe sechele. Ultima internare in spital a fost in 2002 , sint in evidenta la Renmatologie medic specialist cu 9 diagnostice . 1 , LUPUS ERITEMATOS SISTEMIC forma cu afectare neurologica , hematologica ,articulara cutanata 2 , Microlitiaza renala 3 , Osteoporoza secundara 4 , Insuficenta mitrala grad 2 5 , SDR dispeptic biliar , etc ..... intrebarea mea este Daca ma pot pensiona ? Daca mai sint necesare concedi medicale ? Eu neavind concedi medicale , doar internari si esiri din spital perioada 1996 ,1999,2000 si 2002 .Acum sint in somaj dupa aproape 15 ani de munca . Multumesc anticipat si sanatate multa .

    10
    7

  • Mihaela pe 24 Feb 2013, 22:59
    LES

    Eu am capatat acum 2 ani boala LES dar si cu 2 come la activ... Eu am sindromul Raynaud... Si am auzit ca mai mult de 10 ani nu poti trai cu boala, este adevarat?Si un blocaj renal...

    23
    7

  • anaana pe 24 Aug 2012, 08:56
    si eu am lupus de 6 ani si sunt ok

    dupa multe analize si vizite la o gramada d doctori am ajuns la bucuresti sa ma tratez iar acum dupa 6 ani de tratament sunt ok, tratament cu plaqenuil si medrol. singurele probleme cu care ma confrunt sunt efectele secundare ale medicamentelor : caderea parului, candida (astea s d la imunitatea slabita determinata de plaquenil), veruci p corp(de la consumult prel;ungit cu medrol). nu se moare de lupus dar il ai toata viata si iei mereu tratament pt el, asa am inteles eu. si eu caut mereu tratamente alternative insa ...dar am auzit si de cazuri cand unele femei s au incapatanat sa faca copii pana boala nu era in remisie si li s a agravat.

    24
    8

  • kristina pe 3 Iul 2012, 20:41
    LES

    Ku 2 ani in urma am fost diagnosticata cu LES...totul sa inkeput de la rosata pe fata apoi a urmat erupti..... la ureghi,in gura,caderea parului...fiind o persoana si ma konsider o optimista...mai primesk inca tratament.nu disperati cei ke afla ca sunt bolnavi,

    28
    5

  • george cernat pe 29 Iun 2012, 03:36
    am incercat sa postez poze dar nu merge

    ori nu stiu eu cum,petele de pe corpul meu sunt asemanatoare cu cele de la imaginea 9 dar nu asa de pronuntate ,eu momentan sunt in UK si nu pot merge la un medic specialist din cauza ca nu am acte,asadar daca cumva stiti denumirea bolii si poate remediul va rog spunetimi sa stiu ce am de facutVA MULTUMESC.

    15
    8

  • cernat george pe 29 Iun 2012, 03:18
    sunt nelamurit in legatura cu petele ce mi acoprea mare suprafata a corpului

    miau aparut cateva pete in urma cu 3 ani nu leam dat importanta dar acum sunt ingrozit si mie teama sa nu am cancer ori ceva asemanator.

    13
    4

  • elena pe 13 Iun 2012, 23:38
    pt flavia

    te rog cum asi putea lua legatura cu tine...si eu sunt din sb si mi-ar face placere sa discutam

    5
    4

  • Ovidiu pe 9 Iun 2012, 21:18
    Lupusul se vindeca

    Fara a fi nevoie sa intrerupeti tratamentul, va recomand sa urmati alte metode de tratament in paralel. Exista un domn la Targu Jiu care se numeste Marin Giurea si care a vindecat destul de multe persoane printre care si pe mine cu un tratament pe baza de ceaiuri. Puteti sa vedeti mai multe si despre el si despre altii pe site-ul www.lupushelp.ro. Il gasiti si in arhiva din Formula As.

    18
    3

  • andrutza pe 16 Apr 2012, 21:56
    un sfat pt persoanele diagnosticate cu lupus

    buna ziua,in urma cu 3 ani am fost diagnosticata cu lupus,am umblat prin multe spitale din diferite orase,insa o sansa am primit la Targu mures,va recomand pe dna doctor Lia Georgescu,este sefa reumatologilor pe tara,credeti-ma este cea mai buna in domeniu,cu siguranta va va ajuta.Multa sanatate

    26
    10

  • ela pe 26 Mar 2012, 15:41
    medici

    recomand medici reumatologi de la spitalul Colentina din Bucuresti, au o vasta experienta in tratarea Lupusului

    17
    8

  • sava ana pe 15 Mar 2012, 16:05
    LES

    AM FOST DIAGNOSTICATA CU LES ACU 2 ANI ,,,,,,,,,VA ROG SA MA AJUTATI SAU SA MA INDRUMATI LA UN MEDIC SPECIALIZAT PT CA EU CHEAR NU STIU UNDE SA MAI MERG PT CA AM CAM FOST PE LA MEDICI DAR FARA NUCI UN REZULTAT,MULTUMESC ANTICIPAT

    8
    11

  • Flavia pe 11 Mar 2012, 09:18
    Lupus

    Am fost diagnostikata cu les akum2 ani la cluj la o clinik particulara ce mau trimis la dr spanu apoi datorita afectiunilor renale.dar manifestari am avut prima data la 14 ani.am luat sibiul la rand si nici un dr nu stia nimic.am luat bucurestiul si nimic concludent..desigur infectii raceli aveam mereu.am nascut in2008 k apoi boala sa degenereve un an m tarziu..am luat cj la rand dupa o groaza de bani la clinik particul caci la stat nu mau primit pt k nus din cj..cand mam dus la urgenta cj aveam eruptie urata pe fata ce ma ardea,tata ma purta pe brate k eu nu mai puteam merge mank..nici sa respir nu mai aveam putere...in fine.la urgenta au zis razand k nam ce kauta acolo k numa probleme grave ei trateaza si fracturi nu nimicuri k ale mele..in fine.la clinik particul avand rezultate deosebit de ridikate ale analizelor,adik dr laborant de acolo sia facut cruce cum de mai traiesc la rezultatele alea...mau trimis la nefro la spanu dupa ce dr dermatolog si laboranta mau trimis la dansu.tot respectu pt dr spanu ma primit si k era amiaza si mau internat o sap mai tarziu..mau stabilizat si dupa3sapt mau trimis la sb pt supravegehere.ei la sb cu tratament indikat si asa zisa supraveh..am intrat in coma de gr4.la nefro sb dr boca nici o vb la cj...spanu o aflat de la mama.ridikau din umeri si ziceau sa se pregat pt funerali.mam trezit si cu interventi mari la dr spital mau transferat la cj dupa2sapt de reanimare..la cj siau facut cruce asistentele si dr kand au vazut cum aratam.tin sa precizez k la sb zilnic luau sange si imi spargeau venele k nu stiau sa ia sange la vene ce se spargeau de la prednison..miau pus cateter inghinal k numa acolo mai era vena.desigur k mam infectatin zona aia pt k stand pe pat nu ma curatau in zona caci curgea sange peste..in fine. In ziua cand am ajuns la cj miau scos sonda si mam dus sg la toaleta..spanu zambea mirat.desigur k a luat apararea prietenului sau dr boca..k a incerkat sa fak bine...de asta o zis dr boca k e nefrolog nu imunolog si asta e dak mor...in fine.au urmat controale,dieta drastik fara grasimi,sare dulciuri..apoi in2011 mam operat la picior pt k nu se mai alimenta cu sange osu femural..la sb mam operat caci dr spanu nu a avut chef sa se ocupe de mine sa ma trimita la ortopede sa fac rmn si alte analize pe cheltuiala mea..in fine.mam operat la orto la dr roman.ce au facut sau nu habar nam dar din ziua aia nam mai avut zi buna.dureri,intepaturi..am facut fizio si bicicleta dar dupa ce mam plans dr roman ma trims la neorolog pt k a fost atins nervu..si dr mio dat un kalmant ce ma droga mai mult dekat sa faca bine..asa k in ziua de astazi am un picior nenorocit,ma doare si nu pot merge bine cu el.am numa25 si lumea rade k vede cum schiopatez.nu asta ma deranjeaza ci faptul k dak la reanimare sb kand au administrat cortizon era obligat sa dea calciu k sa numi pape oasele..de acolo eu trebuie sa trag toata viata..si pe deasupra nervu piciorului terminat.no in toata afacerea asta pt k afacere am fost pt toti dr ce sau ocupat de mine..eu ce vina am avut?concluzie:dr din romania nu se descurk cu boli autoimune extrem de agresive asa cum este "lupul" meu.cnf spuselor dr spanu: zi mersi k mai traiesti la ce forma agresiva a les ai,esti sg pacienta cu o forma asa grava in 25 de ani de cariera am intalnit..si k oricum eu sunt de vina k am agravat boala..cum am agravato?nu stiu k am un teanc de analize si internari de la14 ani..dar mortu e de vina k de obicei:).in fine.is in viata si acum ma pregat pt examen la barou caci vreau sa ajung avokata si sa ajut lumea nu doar sa le iau banii si sa mi se rupa de ei apoi..vreau sa fiu un avocat normal nu tepar dak va dori Dumnezeu..k si o concluzie finala: dak puteti mergeti in stainatate chiar si ungaria,turcia sa va tratati pt k in romanik va semnati moartea..nus pesimista dar realitatea e k la medici imunologi buni din bucuresti nu ajungi k si aia putini care erau au plekat din tara..inclusiv rezidentii lor iar ceilalti dr nu stiu,nu se descurk,nus competenti pt boli cu o mie de fete k si lupusul caci de multe ori nu stiu sa interpreteze analizele.desigur k in fata ta dak vad banii fac multa tevatura de inteligenta..dar e doar forma fara fond si te trezesti cobaiul lor..asta e..un sg dr am intalnit ce a recunoscut k il depaseste problema...la spitalu militar la urgente sb..si credeti ma k am cunoscut destui dr..numa la psihiatrie si cardiologie nam ajuns..ink:) k in rest am avut probleme cu tot corpul..regimul alimentar si rugaciunea pe mine ma ajuta..caci dupa sistemul sanitar romanesc..esti in pamant..

    20
    5

  • driment ioan pe 19 Dec 2011, 18:07
    lupus epidermic

    se trateaza sau nu

    27
    20

  • Mihaela pe 10 Dec 2011, 11:53
    Boala autoimuna

    Cum sa nu aiba legatura cu cancerul? Faci o afirmatie GRAVA! Mama mea avut Lupus, a urmat tratament cu Plaquenil timp de 5 ani de zile si a murit de cancer de col uterin pe fond de Lupus. Lupusul s-a instalat la 70 de ani si a murit de 75 de ani. Rusine ca mai esti si doctora, se vede ce ai invatat in facultate!!!!

    16
    7

  • simona pe 8 Nov 2011, 08:54
    lupus

    cel mai indicat e sa mergi la un medic reumatolog , care iti va face si niste analize.eu am 2 luni de cand am fost diagnosticata si urmez tratament

    18
    2

  • simona pe 8 Nov 2011, 08:53
    lupus

    cel mai indicat e sa mergi la un medic reumatolog , care iti va face si niste analize.eu am 2 luni de cand am fost diagnosticata si urmez tratament

    20
    5

  • brindu pe 2 Iun 2011, 14:52
    am o nelamurire

    am si eu niste pete pe corp si nu stiu exact daca sa le incadrez la lupus. as putea sa va trimit niste poze sa vedeti daca e vb sa am si eu ?? multumesc anticipat

    43
    13

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod