Îngrijirea pielii la menopauză: cum combați problemele specifice ale tenului

Menopauza, care este diagnosticată la un an după ce ai avut ultima menstruație, poate cauza schimbări semnificative în ceea ce privește aspectul pielii. Pe măsură ce nivelul de estrogen scade, pielea se va subția, va fi predispusă uscării și se poate lăsa ori rida. Descoperă ce pași trebuie să includă îngrijirea pielii la menopauză.
Ridurile, lăsarea pielii sau apariția petelor pigmentare vor fi mult mai probabile odată cu trecerea la menopauză. În contextul scăderii nivelului de estrogen se poate manifesta inclusiv acneea sau vei remarca mai multe fire de păr pe față. Cu toate acestea, pașii corecți pentru îngrijirea pielii la menopauză vor minimiza disconfortul resimțit și îți vor menține pielea catifelată, protejată de razele ultraviolete.
 
Este adevărat că pielea ta va fi mult mai vulnerabilă în fața îmbătrânirii, dar nu ai de ce să renunți. Produsele bine alese îți vor menține frumusețea, iar rutina adecvată previne descuamarea pielii, adâncirea ridurilor și apariția semnelor accentuate de oboseală.

 
Iată în ce constă îngrijirea pielii la menopauză, în funcție de problemele pe care vrei să le combați:

 
1. Petele pigmentare și alte efecte negative ale expunerii excesive la soare

Dacă ai stat prea mult la soare fără să îți protejezi pielea acest lucru va deveni vizibil după ce treci la menopauză.
Este posibil să observi zone de piele mai închise la culoare pe față, mâini, gât, decolteu sau pe brațe. Și cancerul de piele este mult mai des întâlnit după instaurarea menopauzei.
 
Ce poți face pentru a-ți proteja pielea:
- aplică un produs cu protecție solară în fiecare zi înainte de a ieși afară: alege o cremă sau o loțiune cu SPF30 și aplic-o pe toate zonele care nu vor fi acoperite de haine;
- mergi la un control dermatologic o dată pe an: în acest mod te vei asigura că ții sub control riscul de cancer de piele și orice leziune identificată la timp va fi tratată mult mai simplu.

 
2. Învinețirea ușoară

Odată cu scăderea nivelului de estrogen pielea devine mai subțire, iar vânătăile pot apărea fără să-ți dai seama care este cauza.
 
Ce poți face pentru a-ți proteja pielea:
- aplică o cremă cu SPF30 în fiecare zi: deși acest produs nu va îngroșa pielea, va preveni subțierea accelerată.
Folosește produsul în fiecare zi, chiar și iarna sau în zilele înnorate;
- cere sfatul dermatologului: vei obține o părere obiectivă și remedii care funcționează. În unele cazuri va fi suficient să aplici o cremă pe bază de retinoizi, iar pentru alte femei vor fi utile tratamentele cu laser.

 
3. Uscarea pielii

După instalarea menopauzei pielea va avea o abilitate redusă de reține moleculele de apă, iar uscarea tenului poate fi foarte accentuată. Vei observa acest efect neplăcut mai ales dacă te afli în spații cu un procent redus de umiditate.
 
Ce poți face pentru a-ți proteja pielea:
- spală-te cu un gel de curățare blând în loc de săpun: săpunul va accentua uscarea pielii mature. De asemenea, este recomandat să eviți deodorantele solide sau spray și să le alegi pe cele tip cremă;
- aplică o cremă hidratantă imediat ce ieși de la duș și folosește-o de fiecare dată când ai nevoie pe parcursul zilei: alege o cremă care conține acid hialuronic și glicerină pentru a reduce deshidratarea pielii;
- dacă ți se pare că pielea ta este tot mai uscată în ciuda măsurilor pe care le iei mergi la dermatolog: nu este o idee bună să încerci exfolierea sau microdermabraziunea pe cont propriu, deși sunt promovate drept remedii utile pentru pielea uscată.
În timpul menopauzei pielea este mult mai subțire și poți avea reacții negative.

 
4. Ridurile și pielea care se lasă

După trecerea la menopauză, pielea va pierde colagenul în ritm accelerat. Potrivit studiilor de specialitate, femeile pierd aproximativ 30% din totalul de colagen în primii 5 ani de menopauză, iar după aceea declinul devine mai lent, fiind de 2% pentru fiecare an pentru următorii 20 de ani.
Pe măsură ce colagenul scade, pielea nu va mai fi la fel de fermă, se poate lăsa, iar ovalul feței nu va fi la fel de bine conturat. Se vor forma riduri în jurul gurii, iar cele din jurul ochilor și ridurile de încruntare se vor permanentiza. Porii vizibili se datorează tot pierderii fermității pielii.
 
Ce poți face pentru a-ți proteja pielea:
- apără-ți pielea de soare: este cea mai bună măsură pentru a minimiza ridurile vizibile și a preveni formarea altora noi;
- folosește creme cu retinol sau peptide: aceste ingrediente vor crește producția de colagen de la nivelul pielii.
 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod