De vorbă cu medicul dermatolog despre acnee: cauze, tratament și prevenție

De vorbă cu medicul dermatolog despre acnee: cauze, tratament și prevenție

Dr. Irina Cudritchi, medic Specialist Dermato-Venerologie în cadrul Illuma Clinique, îți oferă răspunsuri la toate întrebările pe care le ai despre acnee. Descoperă care sunt cele mai eficiente tratamente pentru fiecare tip de acnee.
Acneea este cea mai importanta manifestare a sindromului seboreic, fiind o boală multifactorială, androgen-dependentă, care debutează la pubertate, în zonele bogate în glande sebacee și care se caracterizează prin comedoane, papule, pustule și noduli.

Este o afecțiune complexantă, autoinvolutivă de obicei (rar poate persista toată viața); aproape orice om poate avea un grad de acnee la pubertate.

Care sunt tipurile de acnee

Cel mai des întâlnite forme de acnee, în funcție de leziuni, sunt:

- Acneea comedoniană: comedoane deschise (puncte negre) și închise (puncte albe);
- Acneea papulo-pustuloasă: leziuni inflamatorii; 
- Acneea nodulo-chistică (conglobată): este cea mai severă formă. 

Cauzele care duc la apariția acneei sunt:

 

- predispoziția genetică;
- secreție crescută de sebum;
- proliferarea bacteriilor – cele mai frecvente sunt Propionibacterium acnes, stafilococul auriu (din ce în ce mai rezistent la antibiotice) 
- dereglările hormonale, îndeosebi la pubertate;
- alimentația necorespunzătoare – alimente acide, lipsa grăsimilor sănătoase, consumul de cafea și băuturi alcoolice, zahărul, glutenul și fumatul;
- stresul, care duce la secreția în exces de cortizol, cauzând tulburări hormonale; astfel, corpului îi scade capacitatea de a absorbi nutrienți și pielea este vulnerabilă la apariția infecțiilor și, implicit, a acneei;
- folosirea unor produse nepotrivite de igienă a feței pentru curățare sau demachiere, care devin comedogene sau iritante; 
- folosirea de pensule de machiaj murdare poate declanșa acneea pe un ten sănătos; 
- utilizarea produselor de makeup expirate;
- transpirația înrăutățește starea acneei în 15% din cazuri; umiditatea, hainele strâmte, efortul fizic intens, canicula, sauna sau solarul pot declanșa apariția acneei;
- blocarea porilor – produsele cosmetice pe baza de uleiuri pot duce la înfundarea și inflamarea porilor;
- creme de față care conțin substanțe ce inflamează tenul.

Cum se tratează acneea


Nu există o formulă magică prin care putem să prevenim acneea, însă printr-o îngrijire corectă a pielii putem să învățăm să o controlăm.
De aceea, există paşi pe care îi putem urma astfel încât să prevenim apariţia de cicatrici post-acnee sau accentuarea acneei.
 
Spălarea corectă a feţei pentru a îndepărta impurităţile, celulele moarte şi excesul de sebum de pe suprafaţa pielii şi pentru a curăţa porii. Se evită spălarea agresivă sau foarte frecventă a feţei.

 1. Aplicarea unei creme hidratante specifice tenului acneic.
 2. Evitarea încărcării cu produse cosmetice a tenului şi folosirea unor produse de machiaj specifice pentru tenul acneic.
 3. Spălarea feţei cât mai repede după activităţile care conduc la transpiraţie excesivă.
 4. Evitarea atingerii feţei cu mâinile nespălate sau agresarea coşurilor cu mâinile (există risc de suprainfecţie).
 5. Evitarea expunerii prelungite la soare deoarece razele UV pot accentua inflamaţia şi eritemul, iar în cazul tratamentului cu retinoizi, sensibilitatea tenului la soare este crescută, deci este necesară utilizarea de creme cu factor de protecţie solară de minimum 20, care să fie aplicată cu aproximativ 30 de minute înainte de ieşirea din casă.
 6. Evitarea dietelor bazate pe alimente cu indice glicemic crescut şi a consumului excesiv de lapte.
 7. Stresul este considerat unul dintre factorii agravanţi ai acneei, astfel că relaxarea conduce la scăderea severităţii acneei.
 8. Hidratarea adecvată a organismului prin consumul zilnic a 2 litri de apă.

Multe dintre manifestările acneei nu răspund la produsele cosmetice aplicate acasă sau la saloanele de înfrumusețare.
În aceste cazuri, vizita la dermatolog este obligatorie, existând o varietate mare de tratamente antiacneice disponibile, oferind o pleiadă de asocieri terapeutice, astfel încât tratamentul să fie adaptat nevoilor pacientului. 
 
Alegerea tratamentului depinde de cauza etiopatogenică a acneei, istoricul personal sau familial de acnee vulgară, terapia utilizată anterior şi de răspunsul obţinut la aceste terapii, în asociere cu o examinare clinică amănunţită a pacientului. Citește continuarea pe pagina următoare
De Eva
eva
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • Orghidan Liliana pe 25 Aug 2020, 11:39
  Bebeluș

  Bună ziua! Sunt bunica unei fetite de 2 luni, am si eu o întrebare daca se poate să-mi răspundeți. Chiar de la nastere micuța sa născut cu o pată mica rosie pe cap, ni sa spus sa lasam deocamdată asa si sa vedem pe parcursul creșterii ce se întâmplă, puteti să-mi scrieti despre ce este vorba?? As putea sa va trimit si poza cu aceea pata roșie. Multumesc! Liliana

  0
  0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod