Pilulele combinate: cand, cum, cu ce efect?

Daca in perioada care urmeaza nu ti-ai programat sa ramaiinsarcinata, ar fi bine sa te gandesti la o metoda sigura decontraceptie.
Daca in perioada care urmeaza nu ti-ai programat sa ramaiinsarcinata, ar fi bine sa te gandesti la o metoda sigura decontraceptie. Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa iticonsulti medicul de familie sau pe cel de planificare familiala. Eiiti vor spune care sunt optiunile contraceptive la care poti apela,cu toate efectele secundare.

Daca ai ales pilule si medicul considera ca nu existacontraindicatii in folosirea acestei metode, alege totodata sio metoda contraceptiva de rezerva. Prezervativul, de exemplu,pe care il vei folosi impreuna cu pilulele combinate in primelesapte zile. Acest lucru este indicat deoarece este posibil ca,la inceput, pilulele sa nu iti asigure protectie deplina. Cuexceptia situatiei in care iei prima pilula din folie in primazi de menstruatie.

Poti incepe sa folosesti pilulele oricand, raportat la ciclulmenstrual. Iata cateva exemple:
  • in prima zi de menstruatie (nu mai trebuie sa folosesti o metoda contraceptiva suplimentara in primele sapte zile);
  • in prima sambata sau duminica dupa aparitia menstruatiei (este usorde tinut minte. Poti fi sigura ca nu esti insarcinata, iar menstruatiaiti va veni la jumatatea saptamanii si nu in week-end);

Poti incepe azi, daca esti sigura ca nu esti insarcinata si nu ai avutnici un contact sexual neprotejat de la debutul ultimei menstruatii.

Ia cate o pilula combinata in fiecare zi, pana cand se termina folia. Dupaaceea, daca folia pe care ai folosit-o avea 28 de pilule, se incepeimediat, fara nici o zi de pauza, folia urmatoare.

Daca folia continea 21 de pilule, se fac sapte zile de pauza. In a optazi se ia prima pilula din urmatoarea folie (de exemplu ultima pilulaa fost luata intr-o marti, folia urmatoare va fi inceputa in miercureadin sapatamana ce vine).

Pentru a nu uita sa iei pilula zilnic, asociaza acest lucru cu oactivitate de rutina, desfasurata la aproximativ aceeasi ora in fiecarezi. De exemplu, ora la care mergi la culcare, spalatul pe dinti sau dupace ai luat masa. Noteaza-ti pe calendar ziua in care ai terminat foliade pilule si data in care va trebui sa o incepi pe urmatoarea.

Multe femei au greata in prima luna in care incep sa ia pilule, daraceasta dispare, de obicei, in perioada urmatoare. Daca acest simptompersista, cea mai buna solutie este sa consulti medicul.

Foloseste o metoda de contraceptie de rezerva ori de cate ori crezi caeste posibil ca pilulele sa nu te protejeze suficient contra unei sarcininedorite (in cazul in care ai uitat sa iei o pilula, ai inceput nouafolie mai tarziu decat trebuia, ai vomat sau folosesti alte medicamentece pot scadea eficienta contraceptiva a pilulelor - sunt enumerate inprospect).

Daca urmezi alte tratamente medicale sau esti internata pentrualte motive medicale, nu uita sa ii spui doctorului care tetrateaza ca folosesti pilule combinate.

Avantaje ale pilulelor combinate
Dezavantaje ale pilulelor combinate
 

Comentarii (13)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • simona pe 10 Iul 2012, 23:36
    intrebare

    dupa o intrerupere de sarcina la cat timp iti vine mentruatia?

    0
    0

  • georgiana pe 19 Mar 2011, 21:42
    Vreau sa stiu !

    Daca iau pilula dupa terminarea menstruatiei nu raman insarcinata daca am vreun contact sexual si daca vreau sa aman sa zicem menstruatia cu o saptamana iau in continuare pilulele ssi apoi fac pauza cand vreau sa imi vina menstruatia. Si daca decid sa numai folosesc pilula combinata si sa zicem ca a 4 zi dupa ce numai am niciun contact sexual hotarasc sa folosesc prezervativ si sa renunt la pilule pot ramane insarcinata? Niciodata nu am inteles cum sa le folosesc cel mai bine, va rog frumos ajutati-ma. Multumesc

    0
    0

  • ramona pe 5 Apr 2009, 12:29
    intrebare

    -daca iau pastile anticonceptionale si in acelasi timp iau si antibiotic este cumva vreun risc de a ramane insarcinata? -si daca incep urmatoarea folie un pic mai tarziu cu 3 zile ca sa -mi pot schimba un pic cursul ciclului menstrual exista vreun risc daca a-6-a zii raman insarcinata?va multumesc

    2
    0

  • anomima17 pe 31 Mar 2009, 16:25
    desorelle

    iau anticonceptionale...dar intr-o zi am luatk jumatate de ora mai devreme k sa dar ora inainte si intro zii cu o ora mai devreme...sunt riscuri mari?

    1
    0

  • elena pe 29 Mar 2009, 01:21
    sunt????

    am aceeasi prob k cea a roxanei,si mi-e teama d o sarcina k d ficare data pr meu ejacleaza in mine

    0
    0

  • maria pe 13 Mar 2009, 14:42
    i ceva normal?

    iau de o luna pilule novynette si ma dor sanii i ceva normal?

    0
    1

  • roxana pe 13 Mar 2009, 14:41
    sunt sau nu

    iau pilule novynette la aprox aceiasi ora in fiecare zi ,am avut contact sexual neprotejat si prietenul a ejaculat in mine,sar putea sa raman insarcinata?

    0
    4

  • claudya pe 4 Feb 2009, 11:00
    ce stiti despre mercilon?

    eu iau acum mercilon anticonceptionale...am mai luat si inainte dar nu neaparat pt protectie ci ca sa imi vina ciclul regulat..acum sunt ingrijorata pentru k nu mi-a venit si m-am apucat sa iau si as vrea sa-l folosesc si k metoda de protectie permanent...credeti k e bun?..multumesc>:D

    1
    1

  • mirabeluta pe 4 Feb 2009, 04:38
    ce spuneti de contracept M

    as dori niste pareri despre contracept M daca este bun, sigur

    0
    0

  • lajana pe 28 Dec 2008, 22:44
    contraceptie si antibioticele

    buna, iau yasmin de o luna , in aceasta perioada am avut contact sexual, insa o alta problema care ma ingrijoreaza este ca iau rifampicina ca tratament pt ce am, insa nu am avut menstruatie, e posibil sa fiu insarcinata?

    0
    0

  • iony012 pe 5 Nov 2008, 15:43
    despre contraceptie

    spuneti-mi va rog cat de eficient este Harmonet impotriva unei sarcini?

    0
    0

  • dulcika18 pe 5 Nov 2008, 12:08
    recomand LOGEST!

    eu iau de kteva luni Logest. m`am inteles tare bn cu el. inainte luam Yasmin, dar erau puternice ptr organismul meu si`mi provocau ameteli, stari d voma, etc. recomand cu caldura Logest. nu am avut probleme cu el si nu fol nimic altceva..tin sa specific k iubitelul meu termina mereu inauntru`.. sunt 21 de pastile si faci 7 zile pauza la ele. have a nice day !

    0
    0

  • ana pe 3 Apr 2008, 22:43
    desorelle

    la ce interval de timp sa face pauza de anticonceptionale?si cat timp?va multumesc

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod