Cerneala tatuajelor poate afecta ganglionii limfatici

Cerneala tatuajelor poate afecta ganglionii limfatici

Tatuajele au venit mereu cu riscuri. Există posibilitatea unei reacții alergice, a unei infecții sau chiar a transmiterii unor boli, cum ar fi hepatita sau tetanosul, dacă echipamentul nu este sterilizat corespunzător.
Și există întotdeauna riscul de a regreta a doua zi alegerea desenului pe care îl vei avea pe viață pe pielea ta. Însă un nou studiu arată că ar putea exista, de asemenea, consecințe mai grave asupra stării de sănătate, consecințe cauzate de cerneala tatuajelor. Iată despre ce este vorba!

Cerneala tatuajelor poate fi nocivă. Iată de ce!


După cum arată rapoartele Agence France-Presse, cercetătorii au descoperit că metalele potențial toxice din cerneala de tatuaj circulă în sistemul imunitar, colorând ganglionii limfatici. Cercetătorii au examinat ganglionii limfatici și mostrele de piele de la donatorii decedați, patru dintre ei cu tatuaje și doi care nu și-au făcut niciodată un tatuaj.
S-au descoperit ganglioni limfatici colorați la doi dintre subiecți, unul cu cerneală albastră și unul cu cerneală verde. Ganglionii și pielea au prezentat niveluri ridicate de metale, inclusiv aluminiu, crom, fier, nichel și cupru. În ganglionii unui subiect, au fost detectate și cadmiu și mercur, ambele substanțe foarte toxice.

Când cineva vrea să-și facă un tatuaj, este atent la alegerea unui salon în care sunt folosite ace sterile, care nu au mai fost folosite în prealabil. Însă nimeni nu verifică și compoziția chimică a culorilor, cu toate că studiul efectuat ne îndeamnă să facem acest lucru.

Pentru a identifica nanoparticulele care au ajuns în ganglionii limfatici, cercetătorii de la Facultatea de Radioterapie Europeană din Grenoble au supus țesutul la raze X fluorescente.
S-a dorit și identificarea modificărilor biomoleculare din țesutul din jurul moleculelor colorate de tatuaj.

Potrivit comunicatului de presă, o astfel de contaminare ar putea duce la o creștere cronică a ganglionilor limfatici și la expunerea pe tot parcursul vieții la compușii toxici. În timp ce au fost găsite dovezi puternice conform cărora pigmenții provoacă schimbări ce duc la inflamații, studiul nu s-a axat pe faptul că cerneala tatuajelor provoacă efecte asupra sănătății. Este un subiect pe care echipa de cercetători speră să-l investigheze în continuare.
Mulți dintre pigmenții utilizați la tatuaje au fost creați pentru uz industrial și folosiți de către companiile de cerneală pentru tatuaje, dar nu au fost niciodată testați în ceea ce privește siguranța. Substanțele folosite pentru a crea aceste tatuaje de durată au fost, de fapt, dezvoltate pentru imprimante și mașini. Însă nu se știe încă dacă este periculos sau nu să-ți faci un tatuaj.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod