Ce este Reiki și ce spun studiile despre această terapie alternativă

Studiile realizate pe grupuri de pacienți arată că tratamentul de origine japoneză reduce anxietatea și durerea, induce relaxarea şi ameliorează simptomele depresiei.

Reiki este numele dat unui sistem simplu şi totuşi profund de vindecare naturală a trupului şi minţii, dezvoltat de dr. Mikao Usui, care a trăit în Japonia, în secolul al XIX-lea. Pe scurt, Reiki reprezintă o tehnică japoneză de vindecare cu mâinile aplicate pe corp, foarte sigură, plăcută, neagresivă și care utilizează energia pentru a trata dureri fizice fără să apeleze la apăsare, manipulare sau masaj. Este un sistem folosit pentru redarea echilibrului, pentru refacerea și armonizarea tuturor dimensiunilor ființei: trup, minte, emoții și spirit.

Numele Reiki vine de la Rei (univers, spiritual) și ki sau chi, care înseamnă energia forței vitale. Ideea de bază a acestei terapii este că energia poate fi direcționată pentru a susține forța naturală a corpului de a se vindeca, conform Centrului Național de Sănătate Complementară și Integrativă din Statele Unite.


”Știința este acum de acord că tot ceea ce ne înconjoară este energie vitală. În interiorul corpului această energie curge prin meridiane. Când aceste căi sunt blocate, de exemplu în urma stresului sau unor blocaje emoționale, atunci apar bolile. Aici intervine Reiki prin armonizarea circuitului interior. Reiki poate fi perceput ca form cea mai pură de energie care poate avea un efect profund asupra sănătății și bunăstării, reechilibrându-ne. Reiki reprezintă o cale spirituală, dar nu este singura”, explică Andreea Lada, fondator al Școlii Iubirii și maestru Reiki.

În ultimii ani, tratamentul Reiki a fost integrat în mai multe centre de sănătate din Statele Unite, inclusiv în spitale. Studiile realizate pe grupuri de pacienți arată că într-adevăr această terapie are un rol în reducerea anxietății și durerii, în inducerea relaxării, îmbunătățirea simptomelor depresiei, așa cum arată datele Centrului de Spiritualitate și Vindecare al Universității din Minnesota.


Originile spirituale

Reiki a apărut în secolul al XIX-lea, prin cunoașterea lui Mikao Usui, profesor și călugăr japonez. Metoda lui Usui are la bază o descoperire proprie și o inițiere personală pe care acesta a primit-o în timpul unei retrageri din societate.
Fiind crescut de misionari creștini în Japonia, Usui a studiat în copilărie Biblia și învățăturile lui Iisus. După ce a terminat teologia, a devenit director la o școală de băieți. În timpul cursurilor sale, elevii l-au întrebat cum reușea să vindece Iisus oamenii cu palmele. Neștiind răspunsul la această întrebare, Usui a hotărât să-și dea demisia și să-și petreacă restul vieții aprofundându-și credința și descoperind cum puteau fi făcute miracolele.
După mai mulți ani de căutari literare, cu precadere în budism, Mikao Usui s-a retras într-un sanctuar de pe un munte, unde a meditat timp de 21 de zile. La finalul retragerii, a primit inițierea vindecării, trezindu-se conștient de culori subtile și de simbolurile budiste de vindecare. A coborât apoi în satul de la poalele muntelui făcând minuni și vindecând oamenii.

La rădăcina terapiei Reiki se află conceptul conform căruia boala este cauzată de dezechilibrele energiei vitale din corp, iar armonizarea acesteia aduce cu sine sănătatea. Usui este considerat a fi descoperit acest concept străvechi al sursei energei inepuizabele care poate fi folosită pentru vindecare. Prin procesul de inițieri, un maestru Reiki (Usui fiind primul) poate învăța și pe alții această cunoaștere.
În 1937, Hawayo Takata aduce Reiki în Occident și începe să popularizeze acest tratament, conform Centrului Internațional de Reiki.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod