Spatiul personal: un drept

Intimitatea, locul unde esti singura cu tine, este o necesitate, o nevoie esentiala. Absenta acesteia este echivalenta cu absenta visului, a sperantelor, a proiectelor.
Intimitatea, locul unde esti singura cu tine, este o necesitate, o nevoie esentiala. Absenta acesteia este echivalenta cu absenta visului, a sperantelor, a proiectelor.

Instinctiv, oamenii isi protejeaza spatiul personal. De aceea, au fost inventate parolele, codurile, dar si jurnalele, memoriile secrete, de aceea confesiunea la biserica este secreta, de aceea dorintele “nu se spun”, pentru ca este conditia indeplinirii lor.

In cartea “Teritoriul intimitatii”, Robert Neuburger, terapeut francez, specializat in probleme de cuplu si familie,  pledeaza asupra necesitatii respectarii dreptului la intimitate al copilului, adolescentului si al partenerilor de cuplu.


Turnul de fildes


Intimitatea este constituita din mai multe elemente care se dezvolta pe parcursul evolutiei individului. Exista o intimitate corporala (este corpul meu, pe care il protejez si de care dispun cum vreau eu), una psihica (ma gandesc la ce vreau eu) si una comportamentala (fac ceea ce vreau).

"Nu mai vreau sa ma ajuti, vreau sa fac singur, vreau sa ma descurc singur!”, este prima declaratie de revendicare a intimitatii, a adolescentului de 16-17 ani. Poate ca, in urma cu 10 secunde, mama a intrat cu aspiratorul in camera lui, eventual, fara sa bata la usa.
 

Echilibru, obiectivul clar al parintilor

 
Robert Neuburger spune ca parintii trebuie sa gaseasca un echilibru intre nevoia de intimitate a adolescentului si controlul mai mult decat necesar pe care trebuie sa-l exercite asupra acestuia.

Tact si diplomatie, amicitie si autoritate, amestecate intr-o combinatie ale carei proportii trebuies adaptate in functie de tipul de personalitate al copilului si de potentialele pericole - absenteism scolar, tentatii periculoase, anorexie, bulimie si altele”, explica Robert Neuburger.


El mai spune ca parintii trebuie sa accepte faptul ca personalitatea adolescentina se construieste in jurul ideii “Eu sunt unic. Eu descopar lumea, iar lumea trebuie sa ma descopere pe mine”.

In perioada de adolescenta, tinerii au nevoie mai mult decat orice de spatiul in care se pot izola, de locul unde pot sa-si construiasca lumea lor, iar aceste nevoi trebuie intelese si acceptate, pentru ca fac parte din necesitatile unei solide si bune dezvoltari psihice, sustine Robert Neuburger.
 
Le spun parintilor exagerati, parintilor care vor sa stie fiecare gand al copilului lor, ca dorinta de a sti tot nu va face decat sa-l determine pe copil de la varste foarte mici sa invete sa se ascunda, sa disimuleze, sa minta si sa insele.
Relatia intre parinte si copil nu va mai fi bazata niciodata pe apropiere sufleteasca, incredere si respect reciproc
”, afirma Robert Neuburger.

Regulile unei relatii pozitive:

- respecta intimitatea copilului tau;
- nu lasa sa se vada ca l-ai surpins (vorbind singur, imitandu-te, facand ceea ce nu i-ai dat voie sa faca);
- nu incerca sa-l surpinzi;
- nu umbla in jucariile (si mai tarziu in sertarul lui, in jurnalului lui), decat fie cu acordul lui, fie fara sa-si dea seama ca ai facut-o;
- nu-i reprosa deschis ceva care tine de intimitatea lui.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • marin pe 28 Mai 2013, 17:10
    parinti needucati

    buna,am o mare problema cu mama,desi am 27 ani si am separat casa in doua cu multe camere intra fara sa bata la usa cand vrea ea,aduce haine sau ia,m-am saturat de asa tiganime,orice i-as spune se indreptateste ca are grija de mine sau i s-a parut ceva...,aveam insomnie ,dar am rezolvat cu medicamente,am si simptome de borderline credca,ma lovesc singur in cap cand vad cat de prost am fost ca mi-am investit banii in a repara casa lor de rahat si nu mi-am facut una proprie! sau sa investesc in ceva sa am venit,m-as duce,dar nu mai am bani si am avut operatie la rotula,din cauza asta nu pot munci ca inainte,i-am imprumutat bani si fratelui mai mare care tot nu mi-ii da de 5 ani deja,nu stiu ce sa mai fac,imi vine sa ma sinucid citeodata,dar nu sunt chiar asa de prost,e o mare ispita ,nu stiu ce sa mai fac,desi de la 17 ani singur m-am intretinut si mi-am facut banii mei acum sunt un nime pentru ca am dat banii familiei mele de rahat si nu mai am destula sanatate ca sa muncesc,va multumesc pentru sfaturi).

    0
    0

  • Daniel pe 28 Mar 2010, 20:06
    Intimitatea copilului

    Copilul sta pe capul tau si te toaca mereu...sa inteleg ca pentru tine asta e un lucru rau, deci te simti depasita de ...un copil... Copilul te toaca sau tu te toci singura si dai vina pe el? Pun pariu ca ai facut copilul de frica sa nu faci avort (frica de parinti morali), sau din interes (sa-l agati pe fraier sa te ia, sa fii si tu in rand cu lumea, sa ai si tu o papusa de imbracat si controlat)... Mi-e mila de tine...Copilul e o povara pentru tine...ceea ce te face pe tine o povara pentru el...O sa te urasca, daca nu te uraste deja din tot sufletul, pentru ca esti o incapabila de iubire pentru tine si evident si pentru altii.....cum ai putea tu impartasi ceva ce nu iubesti (persoana ta) cu altii ?

    0
    0

  • alina pe 25 Dec 2009, 16:15
    intimitate

    am atata nevoie de intimitate si nu am parte de ea.sta tata toata ziua pe capul meu si ma toaca la cap. ce n as da sa stau singura si s o duk bn

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod