Cum sa te lasi de fumat

Primul pas este acela de a-ti identifica situatiile declansatoare ale poftei de a aprinde o tigara. Acestea, in principiu, sunt de doua feluri...
Primul pas este acela de a-ti identifica situatiile declansatoare ale poftei de a aprinde o tigara. Acestea, in principiu, sunt de doua feluri.

  •  Externe: cele mai frecvente sunt: cand ai terminat de mancat, cand esti in contact cu alti fumatori, cand bei cafea, cand vorbesti la telefon, cand mergi cu masina, cand te afli in anumite situatii repetitive la serviciu, precum pauza de masa, sau cand indeplinesti unele activitati casnice de rutina, precum plimbatul cainelui.

  •  Interne: sunt de obicei  reprezentate de manie, ganduri negative, plictis si foame.

Ca sa inveti sa te sustragi acestor conditionari, cel mai bine este ca, mai intai, sa-ti observi comportamentul. Pentru aceasta, te sfatuiesc sa tii o agenda timp de cateva zile. Poti, de exemplu, sa iei notite timp de doua zile lucratoare si alte doua de week-end. Iti poti observa astfel cu atentie comportamentul de fumatoare si sa descoperi in mod sigur situatiile declansatoare, care te determina sa-ti aprinzi o tigara in mod automat. Pentru a incerca sa te lasi de fumat, trebuie sa te obisnuiesti sa disociezi anumite situatii care declanseaza reactia respectiva.

1. Trebuie disociata cafeaua de tigara: asteapta sa-ti termini tigara pentru a bea cafeaua sau sa-ti termini cafeaua inainte de a aprinde tigara. Timpul necesar pentru a bea o cafea este destul de scurt. Cu acest exercitiu, nu ai ragazul de a simti cu adevarat lipsa nicotinei. Insa trebuie sa-ti controlezi frustrarea de a nu fuma chiar in timpul in care erai obisnuita s-o faci.

2. Incearca sa disociezi vorbitul la telefon de tigara. In acelasi fel, trebuie sa-ti stingi tigara inainte de a lua receptorul si sa astepti sa-l pui la loc inainte de a aprinde una.

3. Sa nu fumezi in masina, in orice caz nu atata timp cat drumurile parcurse sunt scurte si cu atat mai mult cu cat, nici in aceste situatii, nu ai timpul de a resimti, din punct de vedere psihic, lipsa.

4.
Disociaza sfarsitul mesei de tigara. Adica este vorba de a astepta 15 minute intre sfarsitul mesei si tigara. Este aproape timpul necesar pentru a te putea gandi realmente la altceva, pentru a "rupe" lantul reflex format anterior. In acest fel, incet-incet, tigara nu mai este asociata cu sfarsitul mesei.

5. Evita asocierea intre lucratul la calculator si tigara. Acest fapt implica sa iesi din camera in care se afla calculatorul si sa mergi sa fumezi in alta parte.

Poti adapta nivelul de dificultate al exercitiilor disociind tigara de una sau mai multe situatii declansatoare si de unele imprejurari care se repeta de mai multe sau de mai putine ori in cursul zilei. Daca faci vreo greseala si asociezi din nebagare de seama situatia declansatoare cu tigara, nu este atat de grav; vei reusi la viitoarea incercare!

Aceste asa-zise "exercitii" prezinta mai multe avantaje:

  •  Iti permit sa inveti sa controlezi frustrarea de a nu fuma in momentul cand ai pofta de-o tigara. Tot repetand, iti cresc sansele de succes.
  •  Ajungi sa dobandesti o mai mare incredere in capacitatea ta de a reusi. Acest aspect, asa cum am vazut, este extrem de important si de el depind, in mare masura, sansele de succes.
  •  Te eliberezi de conditionarile anumitor reflexe-stimuli in ce priveste tigara. Pe masura ce vei repeta aceste exercitii, stimulul-tigara isi pierde progresiv puterea declansatoare a comportamentului fumatului.

Totul este sa ai vointa sa te folosesti de aceste exercitii! Dupa ce te vei lasa de fumat, vei putea cu mai multa usurinta sa abordezi momentul savurarii cafelei, al vorbitului la telefon, al sfarsitului mesei, al mersului cu masina, fara ca reflexul conditionat de a voi sa fumezi sa se mai manifeste. Nu uita ca, in orice proces de invatare, cu cat vei repeta mai mult aceste exercitii, cu atat efectele produse vor fi mai semnificative si mai rapide.

Iti urez succes!
 

Comentarii (26)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ionatan pe 18 Aug 2014, 11:17
    ce sa fac sa ma las de fumat

    nu pot sa ma las de fumat de 3 4 luni incerc sa ma las de ele dar nu pot eu fumez de la varsta de 12 ani si acum am 15 ce sa fac sa ma las de ele ca fumez cate 10 15 tigari pe zi ma lasasam de ele 2 3 zile dar vedeam lumea cum fuma si imi luam si eu tigari si fumam mai ales cu prieteni cand ieseam peafara fumam cate un pachet jumate fumez in prostie cand ies cu ei deci ce sa fac sa ma las va rog frumos spunetimi

    0
    0

  • Andrei pe 30 Ian 2014, 21:30
    Ce sa fac..?

    Sunt tanar..foarte tanar am 16 anii..si vreau sa ma las de fumat definitiv.La varsta de 12 anii m`am apucat de fumat din cauza prietenilor/anturajului.Fumam acum cativa anii cate un pachet pe zii..si nu tineam cont de nimic.In anul 2012 am incercat sa ma las 7 lunii..am reusit..dar dupa m`am reapucat.Si tot asa fumat cate un pachet pe zii.In anu`2013 m`am gandit serios sa maa maii las o data,de data asta definitiv.Este foarte greu..banii multii aruncatii aiurea pe tigarii..si nu rezolv nimic daca fumez.Acum in 2014 sper..daa maii mult caa sigur maa voi lasa de fumat definitiv.

    0
    0

  • Ninel pe 28 Oct 2013, 00:06
    E MAI BINE ASA !!!

    Salutare,ma bucur ca am nimerit pe acest forum ,am citit postarile si am mai invatat cate ceva de la voi. Poate pot ajuta si eu pe cineva,ca si eu am fost ajutat (nu de prieteni ,ca lor le pare rau ca nu mai fumez).Fumez de la varsta de 16 ani acum am 43. Demulte ori am vrut sa ma las de tutun dar nu reuseam mai mult de 2-3 hai 4 zile si apoi luam tigara,nu puteam intelege ca “”Omul daca are ambitie lasa tigara”" domne nu stiam ce sa cred . Am trecut usor la “studiu”am inceput sa raresc tigarile de la 17 buc. zilnic la 10. Atunci cand aveam pofta cea mai mare o stingeam,dar imi parea rau,o reaprindeam ca sa mi se faca sila de ea dar m-am obisnuit ,deci mergeam in gol. In felu asta nu ma mai lasam de tutun. Am inceput altefel si cred ca de aici si reusita. Fumam cate o saptamana si apoi le lasam,atat cat puteam eu (deci nu aveam ambitie) 2-3 zile. Facand acest lucru eu pshicul mi-l pregateam mai bine decat ca unul care sa lasa la comanda. Am inceput sa ma gandesc ca trebuie neaaparat sa las tigara.Deci intr-o luna m-am lasat de 2 ori in urmatoarea luna de 4 ori a cate 3-4 zile. In fine,daca timpul s-a racit am inceput sa fac focul la centrala termica pe combustibil soliD. ATENTIE !!! ZI DE ZI ERAM CU GANDUL CA TREBUIE SA LAS TIGARA,DEVENISEM OBSEDAT DAR NU MA HOTARASEM. Intr-o seara am intrebat telefonic instalatoru ce insemna depunerea pe pereti cazanului ca trebuia sa frec la ea mai mereu cu peria de sarma. El mi-a zis ca e de la fum si ca i se spune GUDRON. Am inchis tel. si am inspectat mai bine depunerile am observat ca nici-un coltisor din camera de ardere nu era ocolit. Imediat m-am dus cu gandul la plamani mei care suporta fumul de tigara de circa 27 ani. M-am uitat si la pachetul de tigari am vazut ca era trecut si Gudronul pe lateral si am luat DECIZIA HOTARATOARE DE A MA LASA DE FUMAT. A doua zi am returnat tigarile la mag.i-am spus si patronului ca nu mai vreau sa fumez si pana acsa m-am “”laudat ca ma las”" ca sa nu mai ma iau de ele. Consum foarte multa apa,seminte de floare nesarate,fructe,si merg pe jos foarte mult. Obisnuiti-va cu gandul ca trebuie sa va lasati de fumat. Daca pot sa ajut pe cineva cu vre-o ideie sau vre-un sfat o fac cu placere.Deci nu vand nu cumpar nimic,sfatu e gratuit doresc sa AJUT. E-maill.gigiserban08@yahoo.com

    4
    0

  • mircea pe 11 Aug 2013, 17:35
    insfarsit nefumator

    cautati pe internet cartea lui ALLEN CARR insfarsit nefumator ,iar cand ai terminat-o de citit,ai terminat-o si cu fumatul. ps.Poti fuma in timp ce o citesti.Succes,si nu uita;citesti numai daca vrei cu adevarat sa te lasi de fumat.

    3
    0

  • florin pe 27 Iul 2013, 14:36
    fumatul

    fumez de la varsta de 14 ani si acum am 31 de ani vreau sa ma las de tigari cheltuiesc multi bani pe ele si cu sanatatea nu stau prea bine din cauza lor bunicul a fumat tot de la 14 ani si sa lasat de ele pe la varsta de 71 pe la varsta de 74 a de cedat Dumnezeu sa-l ierte ma mai gandesc si la lucrul asta...

    1
    0

  • mary pe 17 Mar 2013, 20:39
    fumatul

    am 2 luni de cavd nu fumez si ma simt ok vointa e tot ce iti trebuie

    3
    0

  • gygy pe 13 Mar 2013, 16:35
    eu am reusit

    cel mai important este sa ai vointa ... daca muncesti nu mai ai timp sa fumezi eu am fumat de la 13 ani si am 18 deci 5 ani devenisem dependent fumam cate 2 pachete la zi

    3
    0

  • Gabriel pe 1 Mar 2013, 07:59
    Incercati si aceasta carte, nu se stie !

    https://sites.google.com/site/dinnounefumator/

    2
    1

  • mary pe 28 Ian 2013, 15:53
    tigari

    fumez de 13 ani am 29 cel mai mult conteaza sa ai vointa mi-am loat si tigara electronica dar nu am reusit acum am 2 zile de cand nu am aprins tigara sper ca voi reusi

    3
    0

  • adriana pe 27 Sep 2012, 12:44
    cum sa scap de tendinta de a fuma

    buna tuturor..am 23 de ani si fumez cam in jur de 7 ani...acum o luna mi.am propus sa ma las de fumat..mai mult sau mai putin tind sa cred ca am reusit..zic asta ca si acum mai am pofta aia sa fumez..sa aprind o tigara cand nu am ce face..sau atunci cand beau cafea..in acest timp am incercat sa las si cafeaua gandindu-ma ca imi provoaca prea multa pofta sa fumez..in momentul de fata imi vine sa fumez..aprind o tigara trag 2 3 fumuri si o arunc pt ca simt ca imi provoaca scarba...sau imi cumpar tigari si la 5 min imi pare ca le.am cumparat..nu stiu..as vrea ceva care sa ma ajute sa scap si de pofta sau tendita asta de a fuma..sa fie oare vb de doar vointa mea?

    2
    0

  • alexandra pe 15 Iun 2012, 19:59
    cum am reusit sa ma las de fumat

    sincer am cam 6 luni de cand nu mai fumez.am ramas insarcinata si am considerat ca viatza copilului meu e mult mai importanta de cat un batz care scoate fum...este nociv.....imi iubesc viata si nu vreau sa ii fac pe alti sa sufere pt ca am eu chef sa cheltui niste bani.acum incerc sa il conving pe sotzul meu sper sa reusesc nu vreau sa il mai vad in patima tzigarilor le urasc cand il vad ca o aprinde imi vine sa ii bag aprinsu in gura.iubitiva mult pe voi si pe cei din jur

    1
    1

  • MAsa in ele de tigari pe 21 Mar 2012, 21:05
    tigarile

    ba eu am 15 ani si nu ma pot lasa de tigari cind prind bani imediat hai la o tigar am incercat sa ma las de multe ori dar nu am reusit am sa incerc si de datat asta

    3
    0

  • Alex pe 25 Feb 2012, 21:17
    Mama lor de tigari

    Eu am atata voinata k imi vine sa aprind o tigare de cand am inceput sa citesc artcolul...s ma voi duce:((

    10
    2

  • Tymy pe 10 Nov 2011, 21:26
    Fumatul

    Apropo am 25 ani acuma :)

    6
    0

  • Tymy pe 10 Nov 2011, 21:24
    Fumatul

    Buna.Am inceput sa fumez cam pe la 14 ani,de la 17 ani fumez cam un pachet jumate pe zi.Anul trecut de Paste din bun senin am decis sa nu mai fumez si am reusit am facut totul ca si pana atunci am iesit la o bere cu prietenii,chefuri,de toate mai putin fumat.Am stat 1 luna jumatate. primele 3 zile au fost groaznice dupa aceea tot mai usor.Din prostie m-am apucat iara.Incerc sa le las si nu mai am acel curaj vointa. in seara asta am decis ca de maine sa nu mai fumez,o sa va tin la curent.Bafta la toata lumea

    3
    0

  • bobolinho pe 16 Ian 2011, 13:20
    Citeste asta, si o sa te lasi de FUMAT, SIGUR!!!!!!!!!

    http://drag0slav.wordpress.com/2011/01/05/cum-sa-te-lasi-de-fumat-metoda-usoara/

    24
    6

  • ramonik pe 28 Mai 2010, 17:46
    CU GUMELE

    cu gumele alea nicorette nu sunt prea bune.cel putin pt mine,pt sotul meu.......eu am stat o zi intreaga fara sa fumez,rontaind gumele alea cu un gust ciudat,provocandu-mi mai mult foame:_)si dupa aia am fumat un pachet de tigari,record care il fac la 3 zile :-)

    1
    3

  • Carmen pe 6 Oct 2009, 02:20
    nu pot renunta

    ma numesc Carmen si am 22 de ani am inceput sa fumez la varsta de 13 ani stiti cum este anturajul ma prosteam si mi spuneau ca daca nu ma apuc serios sa trag in piept o sa fac cancer in gat si in loc sa nu ma apuc am inceput serios m am casatorit de o luna fiind impreuna de 7 ani ma m lasat de cateva ori pt o scurta perioada dar acum simpt ca nu mai pot imi doresc sa renunt pt ca imi doresc un copil dar nu stiu cum nu pot cum zic altii pur si simplu pt ca tot ce fac se leaga de tigari pauza de masa cafeaua televizorul iesitul afara petrecerile intratul si iesitul de la munca absolut tot si nupot sa mai am convingerea ca pot pt ca de cate ori m ane am lasat ne am apucat din nou si el mereu insista sa ne lasam dar nu mai vreau sa fiu dezamagita pt ca imi este greu nu stiu cum sa fac sa fie mai usor am multi prieteni care sau lasat pur si simplu la mine cred ca este si ceva psihologic nu pot pt mine cred ca este nu vreau ccare puteti lasati le ca nu sunt bune bani arsi si boaka in corp

    0
    4

  • Carmen pe 6 Oct 2009, 02:18
    nu pot renunta

    ma numesc Carmen si am 22 de ani am inceput sa fumez la varsta de 13 ani stiti cum este anturajul ma prosteam si mi spuneau ca daca nu ma apuc serios sa trag in piept o sa fac cancer in gat si in loc sa nu ma apuc am inceput serios m am casatorit de o luna fiind impreuna de 7 ani ma m lasat de cateva ori pt o scurta perioada dar acum simpt ca nu mai pot imi doresc sa renunt pt ca imi doresc un copil dar nu stiu cum nu pot cum zic altii pur si simplu pt ca tot ce fac se leaga de tigari pauza de masa cafeaua televizorul iesitul afara petrecerile intratul si iesitul de la munca absolut tot si nupot sa mai am convingerea ca pot pt ca de cate ori m ane am lasat ne am apucat din nou si el mereu insista sa ne lasam dar nu mai vreau sa fiu dezamagita pt ca imi este greu nu stiu cum sa fac sa fie mai usor am multi prieteni care sau lasat pur si simplu la mine cred ca este si ceva psihologic nu pot pt mine cred ca este nu vreau ccare puteti lasati le ca nu sunt bune bani arsi si boaka in corp

    1
    3

  • andrei pe 23 Nov 2008, 18:24
    anti fumat

    Live Well Srl anunta lansarea celei mai mici tigari electronice din lume, in lungime de 84 mm si diametru de 8.5 mm, Cigatronic ! Fumatul electronic anuleaza riscurile de cancer si este lipsita de gudroane, tar si alte substante de risc, si nu este periculoasa pentru cei din jur. Live Well Srl ofera acest produs la pretul pretul special ptr sarbatori de numai 280 RON TVA inclus , pentru un set care contine doua atomizoare . (In special un atomizor de rezerva gratuit , practic doua tigari pentru pretul uneia !) Cutia contine 1. Dispozitivul de atomizare 2 buc. 2. Bateria tigaretei 2 buc 3. Incarcator 1 buc 4. Cartuse atomizoare 5 buc (diferite arome si continut de nicotina) 5. Instructiuni in lb romana 1 buc Cautam distribuitori in toata tara. Pentru informatii : http://www.cigatronic.ro http://www.smart-living.ro Mobil: 0727 774 736

    0
    4

  • cristinaiubire pe 27 Mar 2008, 00:15
    Pentru Simona

    Dar nu ne-ai spus: Ce ceai era???

    0
    3

  • simona pe 26 Mar 2008, 00:16
    daca vrei,poti!

    poate va amintiti de reclama la un binecunoscut pantof sport...dar,in cazul tigarilor ,secretul consta in curajul de a face acest pas,de a renunta la ele.toti vrem,dar trebuie sa ne luam inima in dinti si sa avem curajul sa incercam,pt ca atunci sigur vom reusi..eu am fumat cam 13 ani,si aproximativ 2 ani am tot incercat sa-mi fac curaj sa ma las..ba de luni,ba de miine,ba de pe 1...acum nu pot ca ..multi au incercat sa ma influenteze.ba chiar tatal meu s-a lasat de fumat dupa 38 ani,apoi el a devenit cel mai cicalitor,cel mai enervant,cel mai inversunat luptator impotriva fumatului..si nimeni nu a reusit sa ma convinga... stiti cind m-am lasat de fumat?intr-o duminica dupa-masa,pe la ora 15, duminica,19 febr 2006. recunosc ca am avut un ajutor,un ceai.poate sa fi fost un fel de placebo,nu stiu,dar asa de mult m-am agatat de el,pt ca in prospectul lui scria ca nu trebuie sa ai vointa,ca ceaiul face tot.m-am simtit usurata,am zis ca asta e pt mine,ma las pe mina lui.mi-a fost greu,recunosc,dar cu mult mai usor decit mi-am inchipuit...sincer,daca as fi stiut cit de usor e,as fi renuntat demult la acest viciu care imi facea mie, in primul rind,rau..intradevar,cu gesturile a trebuit sa lupt,sau mai exact cu lipsa lor.ma plictiseam,nu aveam ce sa fac in timpul reclamelor de la un film cind eu mergeam in bucatarie si fumam,nu aveam ce sa fac in masina,sau acasa cind vorbeam la telefon...ma plictisea si enerva totodata lipsa asta de activitate...va dati seama oare de cite ori duceti mina la gura ca sa trageti din tigara pe zi?si imi mai lipsea relaxarea,seara inainte de culcare cind mai stateam in bucatarie si mai fumam,punindu-mi ordine in ginduri..dar tot acest stres a duat cam o saptamina...si in fiecare zi ma laudam,ca am reusit sa stau fara sa fumez,ma laudam,ma premiam (cu banii pe care i-as fi dat pe tigari imi cumparam cite ceva).in primele saptamini am tusit f rau,chiar ma speriasem la un moment dat,dar dr mi-a spus ca e normal sa tusesc,bronhiile mele in sfirsit sint libere si vor sa se scuture de fumul acumulat in atitia ani.chiar mi-a recomandat sa tusesc si sa nu iau nimic pt oprirea tusei.....si merita,credeti-ma! mi-au revenit simturile,gustul,mirosul...totul are un gust altfel, mult mai bun..ma simt mult mai bine,am alta culoare in obraji,sint mai sanatoasa...merita,incercati! aveti curajul sa incercati!

    7
    1

  • Iana pe 25 Mar 2008, 20:32
    Guma Nicorette

    INCERCATI !!!! guma Nicorette .Eu am reusit! Succes

    4
    2

  • tamara pe 25 Mar 2008, 11:52
    Cum am reusit eu sa devin o nefumatoare convinsa!

    La implinirea varstei de 40 de ani, am considerat ca trebuie sa fac o schimbare majora in viata mea, si anume sa renunt la tigari, dupa vreo 21 de ani de fumat, zilnic aprox. un pachet. A fost o adevarata provocare! Nu am reusit sa ma las brusc, asa cum propun unii. Pe mine m-a ajuta faptul ca merg la sala de 3 ori pe saptamana. M-am informat despre efectul fumatului asupra corpul si mai ales pshicului, informatii pe de internet, pentru ca dupa atatia ani de fumat, el devine o prelungire a eu-lui nostru, face parte din felul nostru de a fi. Am trecut si prin momente de depresie, plans, remuscari la aprinderea unei tigari, am incercat sa-mi provoc repulsie fata de fumat etc. A fost o lupta continua cu mine insumi, care a durat aprox 1 an. Cel mai mult imi parea rau sa renunt parca la un prieten, "tigara", in care imi gaseam refugiul de atatea ori..Simteam parca imi pierd un sprijin....gandurile pe care mi le adunam cat timp fumam o tigara. A fost o lupta continua! Acum ma consider o INVINGATOARE! Nu mai fumez de 8 luni si nu ma tenteaza nici o tigara, in nici un moment! Privind in urma, pot spune ca mi-am schimbat si felul de a fi. Sunt mai increzatoare in mine si mai optimista! Nu imi lipsesc acele momente in care imi adunam gandurile negre la o tigara....! Va doresc din suflet , macar sa incercati sa va lasti de fumat! Ma simt mai tanara cu 10 ani, am mai multa energie, mai mult chef de viata si pentru nimic in lume nu m-as mai apuca de fumat!

    7
    1

  • cristinacleo pe 25 Mar 2008, 11:40
    vrei sau nu?

    trebuie sa te gandesti bine daca te iubesti sau nu. dupa aceasta prima faza, te hotarasti daca vrei sa te lasi sau nu. daca vrei sa te lasi cu adevarat, vei reusi, daca nu vrei, niciun plasture din lume si nicio metoda psihologica elevata nu te vor face sa renunti

    5
    3

  • alina22 pe 25 Mar 2008, 09:34
    ce fac?

    ce fac atunci cand mie imi place mai mult gestul cred ca de ala nu ma pot detasa .La mine cred ca nu e dependenta de nicotina cred ca e mai mult dependenta de gest dar o sa incerc poate tine dar sant multe lucruri de dezvatat ca fiecare 5 min. libere este tentinta de aprins tigarea.

    4
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod