Cum putem stapani teama

De multe ori, sunt sigura ca ai dori sa nu mai fii pusa in situatia de a face fata unor evenimente sau intamplari care te suprasolicita emotional si care iti consuma foarte multa energie...
De multe ori, sunt sigura ca ai dori sa nu mai fii pusa in situatia de a face fata unor evenimente sau intamplari care te suprasolicita emotional si care iti consuma foarte multa energie pentru a le putea face fata.

Capacitatea de suportare a privatiunilor, rezistenta in fata pericolului, capacitatea suportarii solicitarii emotionale neplacute si consecintele acestora, inlaturarea temerilor si prevenirea panicii, invingerea fricii, toate acestea sunt legate in primul rand de stabilitatea emotionala a fiecaruia.

Teama este, in primul rand, un semnal de alarma constient, legat de eventuala aparitie a pericolului, o somatie, in sensul in care trebuie sa fii pregatita sa actionezi in caz de pericol, pentru inlaturarea lui.

Aceasta modifica starea ta fízica si psihica. La inceput, teama se percepe ca o sufocare, ca o apasare, ca o stare general proasta, dupa care pot aparea palpitatii, tremur, transpiratie rece, senzatie de gura uscata, senzatie de voma, spasme sau alte forme specifice de manifestare.
Acestea sunt insotite de senzatii de disconfort psihic de genul: stare de agitatie, neliniste, vorbit in exces, lipsa capacitatii de concentrare, deruta, irascabilitate sau indiferenta, in functie de persoana.

Deoarece aceste modificari nu sunt pregnante, ele sunt resimtite doar drept fiind ceva incomod, inoportun, menite sa-ti solicite un efort deosebit pentru a le depasi. In cazul in care amplitudinea acestora este mult mai mare, teama nu mai actioneaza doar ca semnal de alarma, ci are un efect perturbator, prejudiciind modul de a gandi si a actiona. De exemplu, starea de agitatie accentuata poate diminua capacitatea de concentrare, intarzia sau falsifica luarea hotararii.

Daca teama creste in intensitate, atunci nu mai exista control asupra gandirii actiunilor. Poti ajunge in situatia de a nu mai putea stapani senzatia de teama ci, dimpotriva, devii dominata de ea. In acest caz nu mai poti actiona in mod constient, rational, asupra pericolului. In locul actiunilor gandite, conforme cu situatia, apar cele instinctuale, de protejare, de autoaparare, care decurg schematic si fara un scop anume: fuga fara sens, furia oarba, alergatura de colo-colo, zelul absurd, paralizarea in centrul pericolului, in cel mai rau caz.

Desi un util semnal de alarma, teama, in functie de intensitate, poate fi incomoda, putand deveni un obstacol sau putand determina incapacitatea de a actiona.

Particularitatile psihice individuale pot face ca teama sa se mentina la un nivel minim si pot impiedica extinderea peste masura a acestui fenomen.
Aceasta dominare cere consum de energie.

Un exemplu din viata militara este semnificativ in acest sens: in 1944, in timpul debarcarii in Normandia, toti militarii aveau de transportat, in afara de echipamentul si armamentul din dotare, si alte materiale. Desi obisnuiti din timpul antrenamentelor sa transporte greutati, multi dintre ei, imediat dupa parasirea navei, nu au mai suportat greutatea, s-au prabusit si s-au inecat. Altii, desi au pus piciorul pe uscat, au cazut, fara putinta de a se ridica, apoi, luati de flux, au pierit.

Ce s-a intamplat de fapt? Explicatia este ca acestia au avut de suportat nu doar povara armamentului, ci si pe cea a sentimentului de teama. Dominarea acestuia a necesitat un consum suplimentar de energie, aceasta nemaifiind suficienta si pentru deplasare.

Punerea pe picior de egalitate a energiei fizice si a celei psihice poate sa te surprinda, insa, daca te poti gandi la tine, dar si la prietenii, la apropiatii tai, poti confirma faptul ca aceia cu necazuri si griji, fiind in acelasi timp stapaniti de teama de a nu li se intampla ceva nedorit - in functie de situatie - sunt mai obositi seara decat ar fi dupa un efort prelungit, fizic sau psihic, din timpul zilei.

Pentru a preveni efectele starilor de teama trebuie facut totul ca aceasta sa fie tinuta sub control.
Iata cateva recomandari pe care le poti urma in aceasta situatie:

1. Asigura-ti o buna conditie fízica.

2. Incearca sa duci o viata afectiva sanatoasa.

3. Rezolva-ti cu tact si intelepciune problemele familiale si de serviciu, daca ele exista.

4.
Studiaza-ti propriul fel de a fi prin metodele de autocunoastere.

5. Autoanalizeaza-te atunci cand ti se intampla sa fii cuprinsa de teama, pentru a gasi cauzele si motivele care au provocat-o, pentru ca pe viitor sa fie prevenita sau neutralizata mai usor.

6. Incurajeaza-te permanent, prin autosugestie.

7. Linisteste-te si calmeaza-te in momentele premergatoare situatiilor pe care le simti amenintatoare.

8.
Nu ceda niciunei forme de presiune psihologica din partea celorlalti.

9. Fii permanent informata.

10. Daca se poate, insuseste-ti tehnicile de relaxare si autosugestie.

Aceste recomandari sunt destinate calirii tale fizice si psihice, pentru a suporta ideea ca permanent se pot ivi situatii necunoscute si neprevazute; nu in ultimul rand sa te pregateasca in orice moment sa ripostezi la orice te ia prin surprindere, ca in acest mod starea de teama sa nu mai apara sau sa fie de o intensitate mai mica.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • dacoda pe 26 Sep 2008, 11:11
  pt lore

  cum sa fie slabe recomandarile aste? sunt foarte bine gandite si elaborate, spun doar adevarul ! daca citesti cu atentie si te pui in situatie iti poti da seama ca e adevarat ce spune articolul. incearca si sper sa intelegi si tu.

  0
  0

 • ccitta pe 25 Sep 2008, 19:09
  pentru lore

  daca ai trecut prin asta e cu totul altceva...dupa umila mea parere...

  1
  0

 • cyclame50 pe 24 Sep 2008, 21:42
  multumiri

  articole foarte interesante si bogate in informatii de toate genurile felicitari

  0
  0

 • lore pe 24 Sep 2008, 10:57
  hmmm

  cam slabe recomandarile.....cam asta spune toata lumea care nu i in cazul unei persoane ce trece prin asta...

  2
  0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod