Consecintele psihologice ale tinitusului

Tinitusul este un simptom, despre care anumiti specialisti spun ca este strict psihologic, altii ca este neurologic. Pentru a descoperi "ascunzisurile" acestui simptom am discutat cu psihoterapeuta Lena Rusti.
Cercetarile facute asupra tinitusului nu au reusit sa identifice cauze clare pentru fiecare persoana in parte, insa este evident faptul ca factorul psihologic este extrem de important in diminuarea simptomului.
 

Ce este tinitusul?
 
Se manifesta prin aparitia unui zgomot, o frecventa care de obicei este inalta, dar nu intotdeauna, si care poate sa varieze in intensitate. Este un zgomot care are de obicei o durata foarte mare (deci nu este un tiuit de cateva secunde) si intefereaza semnificativ cu calitatea vietii individului, deoarece il percepe in mod constant intr-o ureche sau in ambele urechi. Imaginati-va o persoana care are nu un tiut in urechi, ci un zgomot precum cel al unui avion care decoleaza, zgomot care nu dispare niciodata, nici seara, nici dimineata, nici cand se pune in pat sa se culce, nici cand se trezeste dupa ce a reusit sa doarma.

 
Din ce cauze apare?

 
Au fost emise mai multe teorii, multe neurologice (creierul percepe in mod gresit aparitia unui zgomot si urechea il preia ca atare) sau psihologice (tinitusul este un simptom care este o expresie a unui factor stresor in viata individului). Exista boli in care tinitusul este o conditie de diagnostic (ca in otoscleroza), insa nu exista inca nicio definitie clara a cauzelor, niciun tratament preferential care sa duca la disparitia simptomelor.
 

Care sunt simptomele?

 
In primul rand apare acest sunet constant, insa el aduce un corolar intreg de simptome pentru ca atentia persoanei afectate este consumata si in a percepe acest sunet, ajungandu-se la:
 
 • scaderea semnificativa a atentiei auditive: frecventa pe care are loc tinitusul este blocata si persoana se concentreaza mai greu in analiza stimulilor auditivi din mediu;

 • stare de iritabilitate mai intens resimtita: din cauza zgomotului, scad mult pragurile de toleranta, pentru ca persoana "nu isi gaseste linistea", la propriu si la figurat;
 
 • probleme cu somnul: uneori zgomotul are o intensitate atat de mare, incat persoana nu poate sa adoarma, sau trezita in timpul somnului, nu isi poate regasi starea de liniste;
 
 • apare un anumit grad de agresivitate: din cauza oboselii si a neputintei de a rezolva problema, apare frustrarea si o stare de agresivitate, care urmeaza de obicei iritabilitatii;
 
 • conflicte de comunicare cu cei din jur: concentrarea e diminunata, persoana isi poate pierde mai usor rabdarea atunci cand nu aude sau cand ceilalti nu o inteleg;
 
 • auzul este diminuat de zgomote similare sau pe aceeasi frecventa cu tinitusul.
 
Din afara este foarte greu de inteles si perceput acest simptom, insa suferinta bolnavului de tinitus este foarte mare pentru ca el are zi si noapte aceasta presiune care nu se termina si careia nu stie sa-i faca fata.
"Cand spui tiuit in urechi, lumea se gandeste la acel tiuit care dureaza cateva secunde, insa tinitusul poate sa aiba frecvente mult mai parsive si o intensitate mult mai mare, iar pentru a avea o mica ideea de chinul pe care il traieste o persoana afectata ar trebui sa ne imaginam cum am trai in permanenta cu zgomotul unei bormasini in urechi", explica psihoterapeuta Lena Rusti.
 
De asemenea, putem sa vorbim si despre tulburari ale auzului care au ca simtom tinutusul  - cum este otoscleroza -  dar exista si persoane la care sistemul auditiv este in limite normale, dar se confrunta cu aparitia tinitusului. Iar cauza declansatoare este foarte greu de explicat.
 

Cum este diagnosticat?
 
Exista chestionare care arata durata prezentei simptomului, longevitatea lui si modul in care interfereaza cu calitatea vietii.  Astfel, in functie de raspunsurile persoanei care completeaza chestionarul se poate estima cat de puternic este acel tinitus. Apoi, in urma unui test auditiv (aplicarea sunetului pe diferite frecvente) se poate identifica exact frecventa pe care apare tinitusul.
 

Care sunt optiunile de tratament?
 
Una dintre optiunile de tratament consta in provocarea unui zgomot prin casti sau prin muzica de la un player care sa respecte o frecventa complementara, anuland astfel zgomotul tinitusului.
Atentie! Numai un specialist ORL poate sa faca acest tratament.
 
A doua varianta ar fi terapia prin muzica. In institutele de tinitus se fac studii experimentale de terapie prin muzica: cu sunete complementare, dar si cu muzica de relaxare si linistire care ajuta la diminuarea sau anularea componentei psihologice a tinitusului. Astfel incat, omul rezolvandu-si problemele si iesind din sursa stresoare determina si disparitia simptomului.

Mai exista apoi tratamente psihologice, tratamente prin biofeedback sau orice crede persoana ca poata sa ajute, cum ar fi tehnicile de relaxare, de detasare de tinitus si de acceptare a lui.


Putem sa prevenim tinitusul?
 
Este un simptom care apare brusc, insa printre metodele de prevenire se numara:
 • o buna igiena a aparatului auditiv;
 • nu asculta muzica la casti la un volum foarte ridicat si nici pe o durata mare;
 • nu sta langa boxe cand mergi la un concert
 • evita orice expunere la zgomote puternice si de lunga durata.


Exista remedii naturiste care dau roade?
 
Psihoterapeuta Lena Rusti sustine ca in psihoterapie, orice tratament care "functioneaza" este bun daca e cu respect fata de tine si fata de mediu.
"Nu cred ca exista remedii naturiste care sa aiba rezultate controlate statistic, insa daca vorbim de componenta tinitusului ca fiind una psihologica, atunci remediul naturist ajuta foarte mult pentru ca apare efectul de placebo si persoana isi da voie sa se simta mult mai bine. Asadar, ea isi mobilizeaza soldateii neuronali ca sa-i dea voie sa-si rezolve aceasta problema".
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • vitalik pe 6 Mai 2013, 23:41
  tinitus

  da si eu am asemenea probleme de 10 ani si sunt intr-o depresie ca nu mai stiu cu ce sa in cep iar medici nu sau intilnit cu asa problme

  0
  0

 • semaka_boy pe 16 Feb 2009, 11:53
  Tiuit in ureche

  Buna ziua. Sa stiti ca exista un remediu natural pentru zgomotele si tiuitul de urechi. Este un produs facut de americani si se numeste Clear Tinnitus. detalii despre acest produs la: http://www.clearear.com/p-17-clear-tinnitus.aspx Multa sanatate la toti

  0
  0

 • baraboi anusca pe 27 Aug 2008, 10:07
  Perfect adevarat

  Este adevarat, aceste simptome le am, nu stiu ce sa ma fac, este un stres total. Spuneti-mi cui sa ma adresez.

  0
  0

 • Donamishi pe 27 Aug 2008, 08:56
  Tinitus

  Bun articol dar insuficient pentru o persoana care sufera de aceasta afectiune. Cred ca am dobandit-o dupa o afectiune stomatologica greu depistabila care imi dadea dureri la ureche. Acum m-am obisnuit cu tiuitul si am invatat sa-l "pacalesc" in perioadele din zi in care este mai liniste, mai ales seara la culcare. Este important de stiut daca genereaza afectiuni craniene in special comotii ca urmare a sclerozei vaselor de sange.

  1
  0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod