3 tipuri de personalitate întunecată pe care trebuie să le eviți, potrivit psihologilor

Termenul de “Triada Întunecată” sună de rău augur, dar ce înseamnă, de fapt, acest concept?
Diagnosticele gresite abunda, insa acest trio de asa-numite tipuri de personalitate intunecata — narcisisti, psihopati si machiavelici — nu sunt doar etichete menite sa insulte. Exista dovezi stiintifice ca acest triunghi are dificultati unice de a relationa cu ceilalti, iar sentimentul de sine este nealiniat cu codurile morale predominante. Acesti oameni te vor rani, pentru ca sunt lipsiti de empatie, manipulatori si interesati doar de propria persoana si binele propriu.

Inca se fac cercetari pentru a intelege mai bine persoanele cu aceste trasaturi, dar si pentru a-i ajuta pe ceilalti sa invete cum sa interactioneze si sa faca fata acestor “personalitati intunecate”, un rol important fiindu-le atribuit psihologilor si cercetatorilor de personalitate.

Expresia de “Triada Intunecata” (the dark triad) a fost folosita intr-un studiu din 2002, de catre psihologii Delroy Paulhus si Kevin M.
Williams. “Trasaturile triadei intunecate impartasesc un nucleu comun de antagonism (sau grad scazut de agreabilitate)”, spune Virgil Zeigler-Hill, psiholog de personalitate sociala la Universitatea Oakland. “Mai exact, problemele legate de insensibilitate si dorinta de a-i manipula sau exploata pe altii par a fi deosebit de importante pentru intelegerea acestor trasaturi”. Citeste continuarea pe andreearaicu.ro
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod