Obtine ceea ce iti doresti: 4 situatii, 4 strategii diferite

Sa iti convingi iubitul ca ai nevoie de o noua pereche de pantofi, sa obtii o programare la coafor in ultimul minut si sa restitui o rochie fara bonul de casa...
Sa iti convingi iubitul ca ai nevoie de o noua pereche de pantofi, sa obtii o programare la coafor in ultimul minut si sa restitui o rochie fara bonul de casa par lucruri greu de pus in practica, la care nu prea indraznesti sa speri. Ei bine, totul este posibil!  Negociaza, convinge, influenteaza subtil, manipuleaza-ti anturajul. Imbina toate aceste metode cu mult tact si vei reusi sa obtii ceea ce iti doresti. Tine cont ca fiecare situatie are o strategie proprie de atac. Iata 4 dintre acestea.

1.Convinge-l sa stea cu copiii


Obiectivul
Sa-l convingi sa stea el de aceasta data cu copiii pentru ca tu sa poti iesi linistita cu prietenele sambata seara. Mai mult decat atat: sa il faci sa isi doreasca acest lucru, propunand-i sa fii tu babysitter data viitoare.

Strategia
Vorbeste-i pe intelesul lui.
Este inutil sa faci aluzii si este mai bine sa deschizi subiectul. Foloseste un ton imperativ: "Te rog sa ai tu grija de copiii sambata seara". Poti sa folosesti si o formulare usor imblanzita de genul: "Ai vrea sa ai grija de micuti sambata seara?" Nu uita sa ii arati ce avantaje obtine la aceasta afacere: dupa ce micutii adorm se va putea uita linistit la un film sau juca la calculator. Evita intrebarile care contin verbul "a putea". Va intelege ca te indoiesti de abilitatile lui de a avea grija de micuti si va percepe negativ solicitarea ta. Nu il intreba:"te ar deranja daca…" Nu este nimic mai simplu pentru el decat sa iti raspunda ca da.

2.Obtine o programare urgenta la telefon


Obiectivul
La sfarsit de saptamana veti pleca impreuna la munte. Nu esti pregatita si realizezi ca nu te-ai mai epilat de trei saptamani.
O vizita la cosmeticiana se impune de urgenta, dar este deja joi seara. Suni si ti se raspunde ca nu exista niciun loc liber pana martia viitoare. Ai doua minute la dispozitie sa o convingi sa iti faca loc in agenda ei incarcata.

Strategia
Respecta timpul celuilalt si asculta explicatiile lui. Cu siguranta nu esti singura care vrea sa fie epilata vineri. Incepe conversatia printr-o intrebare politicoasa si asigura-te ca persoana este dispusa sa discute cu tine in acel moment. Repeta ceea ce a spus ea, este o tehnica care ii convinge pe oameni sa fie mai generosi cu cei care ii imita. Aminteste-i cosmeticianei ca esti o clienta fidela si ca apreciezi mult modul in care te trateaza. Evita sa ridici tonul sau sa pari nepoliticoasa. Fii convingatoare, dar nu autoritara.

3.Trece-te pe lista invitatilor


Obiectivul
Ti-ai schimbat recent locul de munca si nu ai reusit inca sa te integrezi in grup. Afli ca unul dintre colegi pune la cale o petrecere trasnet si vrei cu orice pret sa fii prezenta.
Convinge-l pe organizator sa te invite.

Strategia
Sa fii draguta cu toata lumea este o regula de baza pentru a fi acceptata de anturaj. Pentru a te integra mai bine pune in valore o caracteristica particulara a personalitatii tale: umorul care te transforma in sufletul petrecerii. Acesta este un motiv foarte bun pentru a fi invitata. Aseaza-te in mijlocul grupului atunci cand iei parte la o discutie. Investeste in atuurile tale, fii sociabila dar si atragatoare. Aceste calitati te fac o companie placuta care nu trece neobservata mai ales la petreceri. Evita sa fii trista si sa faci pe bosumflata ca nu s-au gandit la tine. Nu vei face decat sa te considere mofturoasa.

4.Restituie rochia fara bonul de casa


Obiectivul
Ai cumparat o rochie care nu iti vine deloc bine si care a costat destul de mult. Vrei sa o duci inapoi la magazine, dar constati ca ai pierdut bonul de casa? Cum te descurci?

Strategia
Adreseaza-te persoanei potrivite, adica vanzatoarei de la care ai luat rochia.
Este inutil sa negociezi cu cineva care nu are puterea sa accepte articolul inapoi. Cere sa vorbesti cu seful de raion. Propune doua solutii: fie o schimbi cu altceva, fie primesti banii inapoi. In discutie, mizeaza pe intelegerea vanzatoarei, spune-i ca apreciezi foarte mult ceea ce ar putea face pentru tine. Fii calma si nu intreba direct: "O primiti inapoi sau nu?"
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • andrutza448 pe 11 Mai 2008, 20:39
    cristina

    eu am fost plecata in strainatate si e f greu sa muncesti la straini ,prietenul tau are dreptate cand iti spune ca nu are timp incearca sa il intelegi si sa_l incurajezi.

    0
    0

  • Constantin Alina pe 11 Mai 2008, 18:38
    ceva de cineva...

    cum il convingi pe prince chramming k u esti fata potrivita?

    0
    0

  • cristina pe 2 Mai 2008, 11:40
    dati`mi un sfat

    Il iubesc si "cred" ca ma iubeste...dar este plecat. In ultimul timp nu ma mai suna asa des ca la inceput, a inceput sa imi spuna prin tot mai putine mesaje ca este foarte foarte ocupat ..., ca nu are timp nici sa moara , da nu uita sa imi spuna in fiecare mesaj ca sunt femeia vietii lui si ca ma vrea in viata lui pentru totdeauna(in aprox. 6-7 mesaje pe zi, si ma suna cam de doua ori pe saptamana)....cand il intreb daca are pe altcineva imi raspunde tot printr-o intrebare:"vrei sa ma superi...?eu alerg de imi pierd capul sa fac bani si tu imi spui ca alerg dupa femei...continua tu in ritmul asta si o sa o las mai moale cu tine ca incepi sa ma disperi..."...ce ziceti...eu gresesc sau nu ...?ce trebuie sa fac...il iubesc si nu vreau sa il pierd...am uitat sa va spun ca el are 24 de ani iar eu ...18..dati`mi va rog un sfat .

    0
    0

  • carmen pe 29 Apr 2008, 23:12
    de acord cu lavy

    Puterea de convingere apartine doar oamenilor puternici. Nu dramatizati si nu faceti un caz din faptul ca nu sunteti intelese de "un oricare.' Sigur , va veni cineva, cindva, pentru oricine isi doreste sa intilneasca fericirea ! Si daca nu, "paguba-n ciuperci!"Viata este cea mai frumoasa intimplare si merita traita! Nu vreau sa intru in alte polemici sau sa filozofez prea mult; totusi Democrit (corectati-ma daca gresesc) spunea: " daca ai un singur prieten merita sa traiesti! " si adaug eu , merita sa te bucuri de fiecare vorba buna , de fiecare floare frumoasa !

    0
    0

  • Lavy pe 29 Apr 2008, 10:13
    fat-frumos

    fetelor, eu cred ca voi aveti intre 15 si 18 ani maxim. va ganditi ca de ce v-a parasit 'prince charming'. hai mai fetelor, bucurati-va de viata cat puteti si nu mai visati la cai verzi pe pereti. sigur nu e 'iubirea vietii tale' daca te-a parasit... si NU, nu poti sa-l convingi sa se intoarca la tine pt ca pur si simplu nu sunteti pe aceeasi lungime de unda. s-a saturat. gata. nu cautati explicatii si motive filosofice. este o vorba: 'maciuci sunt pe toate gardurile', asa ca asteptati sa mai cresteti pana sa dramatizati totul. dupa ce te-a parasit sotul dupa cativa ani de casnicie si si cu 2 copii... atunci sa va ganditi la 'nemurirea sufletului', nu acum...

    0
    0

  • sunshine pe 28 Apr 2008, 23:55
    apropos de prince charming...

    Anais, pot sa spun ca si eu am cam aceeasi problema "lately"...M-am despartit de un prince charming care a venit intr-o zi si mi-a spus senin ca nu ne mai atragem ca la inceput si a plecat, impacat cu ideea ca am acceptat in cele din urma sa ramanem prieteni...Si asta cu toate ca stiu k nu-l pot privi ca pe un simplu amic...Eu zic k tine si de destin a doua sansa...Daca va mai fi sau nu :|...Pentru ca,iata, te poti desparti de cineva din absolut orice motive, pt simplul fapt k asa i s-a nazarit :(

    0
    0

  • anais pe 28 Apr 2008, 22:37
    dar in alte situatii

    cum il convingi pe prince chramming k u esti fata potrivita? daca tea refuzart odata cum poti sa il convingi k a doua para e bine?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod