Ajutor! Sunt sufocată de soacră!

Ştiu că e celebru conflictul dintre soacră şi noră, dar eu am parte de el abia acum, când mă gândeam că lumea a evoluat suficient încât să fi scăpat de mentalităţile astea revolute.
Ştiu că e celebru conflictul dintre soacră şi noră, dar eu am parte de el abia acum, când mă gândeam că lumea a evoluat suficient încât să fi scăpat de mentalităţile astea revolute. Concret am probleme cu mama iubitului meu, înainte de a-mi deveni oficial soacră. Şi nu pentru că nu m-ar vrea de noră, ci dimpotrivă, pentru că mă vrea, iar noi încă nu dorim să ne căsătorim.

Presiunea pe care viitoarea mamă soacră o pune în relaţia noastră ne-a provocat până acum câteva certuri şi a generat o tensiune şi între noi şi părinţii mei.
Mama lui Doru l-a crescut pe unicul ei fiu ca pe un prinţ. L-a avut foarte târziu, abia la 43 de ani, l-a răsfăţat mult, iar azi, când fiul ei are 30 de ani, ea se teme că nu va mai apuca ziua în care să-l vadă cu costum de ginerică, papion şi floare de nuntă la rever. Nu mai zic de legănat nepoţii pe genunchi...
Prin urmare, nu împlinisem un an de când eram împreună, că doamna Florina a şi început să ne bată apropouri, despre cununie. Eu aveam pe vremea aia abia 23 de ani, terminam facultatea, încă nu ştiam unde o să lucrez, ce vreau să fac cu viaţa mea, şi o căsătorie era ultimul lucru la care m-aş fi gândit.
Doru a reuşit o vreme să pareze sugestiile mamei lui, dar cu timpul au început să fie de neignorat.

O vreme a insistat cu complimente şi mămoşenii. Că sunt potrivită pentru Doru, că de când aştepta să aibă o asemenea relaţie serioasă şi o fată aşa bună. Apoi tonul s-a schimbat un pic: că nu e bine să stăm necununaţi, că ce spune lumea, că ce fel de fată sunt eu dacă nu vreau să mă mărit?
Am ignorat-o cât am putut, ba la început chiar făceam mişto cu Doru de grijile ei pentru mântuirea noastră creştinească. Că trăiam în păcat etc. Totuşi, după o vreme a devenit obositoare obsesia ei.

Jumătatea sănătoasă a familiei lărgite, părinţii mei, nici nu se gândeau la asta. Ai mei întotdeauna mi-au dat libertatea de a face cum cred, în aproape orice privinţă, iar măritişul meu nu se numără printre priorităţile lor. Erau mulţumiţi că suntem OK, noi doi. Până când doamna Florina şi-a băgat coada. Când i-am scos pe toţi la un concert, doamna Florina nu a ratat ocazia s-o întrebe pe mama ce crede despre „căsătoria copiilor”. Mama a luat-o iniţial în glumă, răspunzându-i că obiceiul e ca familia băiatului să vină cu ploconul la familia fetei şi s-o ceară oficial, că până atunci nu se consideră cerută fata.
Apoi am râs toţi, mai puţin doamna Florina, care a crezut fiecare silabă, şi în următoarele săptămâni l-a pisat aproape zilnic pe Doru să organizăm această ceremonie, cu plocon, de care spusese mama, la mişto.

Degeaba am încercat s-o liniştim, că a fost o glumă, că doamna Florina chiar dacă ştia de glumă, nu voia să rateze ocazia.
În climatul ăsta de hărţuire socrească au trecut doi ani de relaţie. Ne era bine, ne gândeam la un credit pentru casă, că stăteam cu chirie, dar tot nu ne era gândul la căsătorie oficială. Când Doru i-a spus mamei lui că vrem să luăm împreună o casă, doamna Florina a luat foc. Că de ce să ne luăm casă, dacă nu suntem siguri că vrem să rămânem împreună, iar dacă nu vrem să ne căsătorim înseamnă că nu suntem siguri, zicea ea. A început apoi să-mi spună că ea crede că eu mă gândesc la alţii, de vreme ce nu insist să mă mărit cu Doru, pentru că ea ca femeie nu pricepe de ce o altă femeie n-ar vrea să fie sigură că şi-a adjudecat bărbatul.

Am ignorat-o şi de data asta şi am reuşit să ne mutăm în casa noastră. Doamna Florina a început să fie critică cu calităţile mele de gospodină.
Venea pe neaşteptate la noi şi inspecta bucătăria, baia, dressing-ul. Evident că nu era farmacie, dar nici cocină.

Am început să am discuţii cu Doru. Mi-era jenă să-i vorbesc urât mamei lui, dar au fost câteva situaţii în care mi-ar fi venit să-i trântesc uşa-n nas de nervi. Aşa că i-am cerut lui să aibă această discuţie cu ea, ca s-o aducă la o atitudine de bun simţ. Doru însă n-a vrut s-o supere, pentru că e mama lui, e în vârstă şi ar putea să facă vreun infarct, dacă ne certăm cu ea.

OK, până face ea infarct, ne creşte nouă colesterolul pe fond de stres. Am apelat la mama, sugerându-i să o invite la o cafea şi s-o tempereze pe doamna Florina. Mama iniţial n-a vrut să se bage, dar până la urmă a cedat. A deschis astfel cutia Pandorei. N-a mai scăpat de doamna Florina şi de insistenţele ei.
Ca în filmele cu proşti, mama l-a rugat pe tata să stea de vorbă cu Doru, ca între bărbaţi, şi să-l convingă să-şi înfrunte mama. S-a ajuns la un moment dat la situaţia imposibilă în care toată lumea evita pe toată lumea, ca să nu se mai ridice subiectul căsătoriei. Iar relaţia mea cu Doru a început să fie afectată exact de ceea ce ar fi trebuit să ne unească.
Până la urmă poate că dacă nu s-ar fi făcut atâta tapaj pe tema asta, căsătoria ar fi intervenit la un moment dat, ca ceva firesc. Dar acum a devenit doar un subiect iritabil. În plus, doamna Florina este genul care doreşte să deţină controlul. Dacă decidem să ne căsătorim ca să-i facem pe plac, urmează un întreg arsenal de obiceiuri ce trebuie respectate, un alai de rude, cunoştinţe, obligaţii care trebuie invitate la nuntă, şi o cheltuială inutilă pentru respectarea unei tradiţii costisitoare. Ce ar mai dori apoi doamna Florina, odată ce i-am îndeplini dorinţa cu nunta? Mi-e şi frică să mă gândesc!
Acum am ajuns la situaţia în care Doru merge singur în vizită la mama lui. Evităm cu tact discuţiile despre mama lui şi despre căsătorie, şi parcă e o atmosferă artificială în noua noastră casă. Mă simt prost că nu ştiu cum să procedez. Voi ce aţi face în locul meu?
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alexa pe 28 Dec 2010, 03:02
    :)

    E o situatie foarte incomoda si pentru inceput ar trebui sa te inarmezi cu multa rabdare. Vorbeste mai intai cu iubitul tau si explica-i ca trebuie sa vorbiti cu ea, sa ii explicati cum stau lucrurile fara scandal, apoi duceti-va la ea sau chemati-o la cafea si explicati-i amandoi(sa vorbeasca si el ca va crede ca tu esti cea afurisita si ii bagi Doruletului ei prostii in cap) ca o respectati, dar va deranjeaza faptul ca se implica prea mult in relatia voastra, ca mai bine faceti tot cand simtiti voi si asa relatia voastra va decurge foarte bine si toata lumea va fi fericita, ca ati ales sa aveti discutia asta ca sa se aranjeze toate lucrurile si "sa ne intelegem si noi ca oamenii", "sa traim ca o viitoare familie". Si iubitului tau incearca sa nu i-o critici intr-una pentru ca totusi e mama lui, trateaza si cu el lucrurile cu calm, ii spui cum ar trebui sa decurga lucrurile, ii spui ca u o respecti si tii la ea (chiar daca nu e asa :D) dar "totusi ar fi bine pentru noi sa nu se mai implice atat in relatia noastra". Si nu ii mai implica pe parintii tai, ca nu are rost, voi sunteti cei care trebuie sa rezolve problema asta. Aminteste-ti, sa vorbeasca si Doru ca altfel va crede ca tu ii bagi d'astea in cap. Sper ca o sa iti fie de folos sfaturile mele!

    0
    0

  • lili pe 25 Dec 2010, 20:26
    parerea mea

    Eu am fost in situatia ta ,adica el depindea de parerea lui ma-sa, A inceput ma-sa sa ne comande la gestionarea banilor asta incet dupa nunta si El asculta.Dupa parerea lor eu eram doar pentru decor, menaj si ...pat.Nu-mi venea sa cred ce mi se intampla.Am intentat divort dupa 1 an .El a "recidivat" cu fosta sotie a stat doar 6 luni, tot din cauza lui ma-sa.In concluzie daca nu si-a "taiat" cordonul ombilical tu vei avea MULT de suferit. si-a" taiat" inca cordonul ombi

    0
    0

  • puf pe 7 Dec 2010, 10:23
    hmm

    Eu cred ca orice femeie isi doreste sa se casatoreasca,chiar si tu! Motivul pentru care nu vrei ,probabil, este acela ca nu te-a cerut. Am inteles ca la inceput te gadeai la o cariera , la o casa...insa acum le-ati realizat. Daca tot traiti ca o familie, de ce nu va si casatoriti? Cat despre nunta cu alai aici e alta poveste...daca iti facea nunta soacra din banii ei putea sa dirijeze cum vrea ea,insa daca va face-ti voi nunta atunci puteti invita pe cine doriti si sa mentine-ti doar obiceiurile care va plac. Asa ca inca o data...nu cred in femeile care spun ca nu doresc sa se casatoreasca pentru ca sunt presate de parinti/socrii si pentru ca acestia vor sa faca nunta cu alai... Daca o sa te ceara sunt sigura ca o sa accepti bucuroasa si nu te va mai interesa de nunta cu alai si nici de faptul ca ii vei face pe plac soacrei (in adancul sufletului sigur iti doresti asta mai mult decat soacra) bafta!

    2
    1

  • Alyssa pe 6 Dec 2010, 18:51
    Eu zic ca..

    Daca voi vreti sa fiti impreuna si va ganditi ca la un moment dat sa va casatoriti oficial, parerea mea e ca sa o faceti fara sa stie nimeni...adica va duceti voi doi la primarie..semnati ce aveti de semnat si apoi le aratati actuul victoriosi... Asa o sa vada ca ati facut-o pentru voi si cand ati vrut voi...

    1
    0

  • simonikka2008 pe 5 Dec 2010, 12:25
    eu zic că ....

    mai devreme sau mai târziu tot o să o faceţi eu m-aş fi căsătorit (măcar religios) dar i-aş fi spussoacrei că o fac pentru mine şi el, nu pentru ea, să fie clar şi, ca o paranteză, nu actul este cel care vă uneşte, ci cununia religioasă, aceea este cea care contează cu adevărat, şi ar trebui să o facă toţi în cauză, după părerea mea faceţi măcar logodna la biserică, e jumătate de pas, poate se mai liniştesc "spiritele"

    0
    1

  • lif pe 5 Dec 2010, 11:14
    parerea mea..

    Eu consider ca este strict problema voastra cand veti lua aceasta decizie.Nu priveste pe nimeni si nu ar trebui sa ii lasi sa se implice in relatia voastra.Daca va hotarati sa va casatoriti,de asemenea este problema voastra cum vreti sa va organizati nunta.Doar voi va casatoriti,nu mama lui.Incearca sa fii mai autoritara,pt ca asa nu vei ajunge la nimic bun.Sau,o idee nebuneasca,casatoriti-va in secret:))

    1
    0

  • Lorenutza pe 4 Dec 2010, 23:54
    Eu

    complicata situatie...sincer nush de sa zic....e prea insistenta baba..eu nu as fi suportat in locu tau....inceark sa vb u cu ea..sa o faci sa inteleaga k nu niste acte va uneste......

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod