Realul din vis

Pentru ca in urma cu doua saptamani am facut o mica introducere in lumea viselor si a posibilelor intelesuri ale acestora, acum voi incerca sa-ti atrag mai mult atentia asupra a ceea ce se intampla in subconstient atunci cand dormi. Visezi multiple lucruri. Visezi multiple transformari. Un vis este mereu un lucru ciudat. Dar fiecare lucru ciudat ramane ciudat daca nu i-ai acordat suficienta atentie. A-l considera ciudat este o forma de a evita sa te gandesti la continutul adevarat al visului respectiv.

Mergi pe strada. Vezi un om care saruta o masina indelungat. Poate fi o secventa de pe o strada din Bucuresti. Te vei opri si vei gandi - ciudat! in acest moment vei pune capat gandurilor tale si iti vei continua drumul, uitand in curand despre ceea ce era omul care saruta masina. Cam asa ne comportam si noi cu multe vise. Le dam o atentie sumara si mergem mai departe spunand - "ciudat", fara a mai incerca sa gasim o logica sau ceva ce este important in ele. Acest articol nu se refera la vis ca si continut, semnificatie, ci vizeaza o alta perspectiva - relatia dintre visator si visul sau.

Vei vedea oameni care au relatii diversificate cu visele lor, fiecare perspectiva oferind o serie de informatii despre persoanele respective. Atunci cand intalnim visul unei alte persoane suntem tentati sa ne pierdem in semnificatia visului, in continutul sau manifest si incercam, intr-un fel sau altul, sa cautam o semnificatie logica, insa uitam de faptul ca visul este un produs al nostru in sine. Iti recomand sa arunci o privire si pe articolul "Ce semnificatie au visele din timpul noptii?" daca unele cuvinte ti se par un pic ciudate.

Spuneam in articolul anterior ca exista oameni care nu viseaza. Obiectiv vorbind aceasta afirmatie este falsa - fiecare om viseaza, dar unii tin minte iar altii nu isi amintesc visele personale. Acest tip de persoana este de regula o persoana mai "rationala", pentru care afectele sunt un element secundar. Deciziile lor se bazeaza in mare parte pe criterii logice. Se simt relativ incapabili sa gestioneze adecvat situatiile cu incarcatura emotionala. De regula prefera sa se situeze intr-o lume logica si sunt un pic incomozi in relatiile interpersonale.

Tipul persoanei care viseaza foarte mult - in acest caz vorbim despre oameni care traiesc excesiv de mult in lumea lor. Relativ rupti de realitatea curenta, nu sunt foarte preocupati de principii realiste si au o imagistica personala puternica. Complexitatea lor psihologica este mare. Acest aspect nu afecteaza eficienta lor sociala, la locul de munca sau in viata de zi cu zi. Totusi, unele rationamente sunt relativ eronate si sub impactul emotiilor personale. De regula sunt persoane care valorizeaza visul.

Tipul persoanei care are un vis constant - in cazul acestei abordari este mai dificil de creat o structura unitara. Sunt persoane diferite care incearca sa abordeze o tema. De obicei, acestea marcheaza perioade din viata. Sunt vise din copilarie, sunt vise din perioada adolescentei, etc. De multe ori acest tip de vis arata o anumita tema psihologica care nu este rezolvata sau o nevoie puternica, refuzata de Eul persoanei.

Visuri cu impact emotional puternic - marcheaza perioadele de transformare ale persoanei. De obicei acest tip de impact emotional care este resimtit la trezire demonstreaza pregatirea pentru transformare in viata de zi cu zi. Aceste tip de vis este foarte important si merita atentie deoarece arata ca omul este pregatit din punct de vedere psihologic pentru o schimbare autentica si de amploare in viata lui. De multe ori acest tip de vis cuprinde tema mortii, fie proprii, fie a unei alte persoane. In tarot, in alchimie moartea are semnificatia de transformare si nu de disparitie. Moartea insasi este un subiect al transformarii din ceva organic, viu, real, corporal intr-un altceva in descompunere, virtual, ireal, spiritual.

Existenta acestui tip de vis marcheaza de obicei persoanele care sunt pe cale de transformare, de maturizare, de acceptare a unei realitati date. De obicei aceasta realitate este interioara. Dar ceea ce este in interior va gasi mereu o expresie exterioara. Simti nevoia sa iubesti, mai repede sau mai tarziu vei gasi si persoana pe care sa o iubesti, indiferent de atitudinea acesteia. Existenta acestui tip de vis poate marca si momentele in care o persoana dintr-un cuplu este pregatita pentru separarea de cuplu. Nevoia sa era pana atunci asumata dar inacceptabila ca fiind posibila.

Persoanele care viseaza numai in anumite conditii - pe tren, in avion, in vizita la parinti. Sunt persoane deschise spre comunicare ce resimt o nevoie bine definita. Aceste persoane au o nevoie psihologica clar conturata prin care simt si resimt o necesitate. Au tendinta de a-si refula nevoile inacceptabile si a momentelor mai dificile. Nu sunt definite printr-un comportament de patern dat, ci mai mult prin nevoia data.

Persoanele care au cosmaruri - sunt persoane cu multe emotii negative. Simt nevoia de clarificare a vietii personale. Sunt persoane care au parcurs experiente cu rol traumatizant sau manifesta tendinte spre cautare de sine. Incearca sa uite cosmarul dar de fiecare data il regasesc. Atitudinea lor este de fuga fata de lumea lor interioara si de amintirile incarcate emotional. Sunt persoane care incearca sa se socializeze si, de obicei le reuseste, insa nu sunt foarte abile in modul lor de intelegere a lumii interioare. Unii pot parcurge mai des decat ar fi de asteptat momente de anxietate si temeri profunde.

Persoanele care au "vise - replici" sau vise de lucru - Aceste persoane se definesc printr-o singura trasatura comuna - sunt intr-un proces psihoterapeutic care functioneaza. Acestea sunt vise generate de continuturile psihice scoase la lumina in cadrul lucrului cu psihoterapeutul. Ele vorbesc despre gradul de evolutie al terapiei. De obicei cuprind exprimari simbolice ale unor teme generale si implica elemente universale (apa - foarte des, cetati, animale, etc.).

Aceasta tipologie nu are pretentia de a fi un lucru perfect. Este mai mult o tema de discutie pe care ti-o propun. Poti sa-mi trimiti parerile tale despre ceea ce esti tu si despre modul in care te relationezi la ceea ce gandesti. Altfel spus - acest articol este o forma empirica de cercetare la care te invit si pe tine sa participi. Poti trimite parerea ta, completarile tale, opiniile despre persoanele pe care le cunosti.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • amator67 pe 21 Ian 2009, 08:58
    peste sapte vieti vom fi impreuna

    ce inseamna asta?

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod