Rutina in viata de cuplu

Se spune ca rutina ucide dragostea. Asa sa fie? Dar daca tocmai rutina vietii in doi este ceea ce face ca un cuplu sa se sudeze cu adevarat?
Se spune ca rutina ucide dragostea. Asa sa fie? Dar daca tocmai rutina vietii in doi este ceea ce face ca un cuplu sa se sudeze cu adevarat? Cand se poate vorbi de rutina in viata de cuplu? Cum se manifesta si care sunt efectele ei? Si mai ales cum poti face ca raul provocat de rutina sa se intoarca in favoarea ta si in avantajul cuplului? Eva diseca subiectul pentru tine!

Rutina ucide dragostea?


Nu se poate spune nici da, nici nu pentru ca exista si argumente pro si multe argumente contra. Celibatarii sustin ca nu accepta o viata de cuplu (cu sau fara acte) tocmai de teama rutinei, care, in opinia lor ucide dragostea. "Zi de zi acelasi ritm.
Nu se schimba nimic. Asta ucide dragostea!"
, spune un celibatar convins. De partea cealalta, un cuplu cu 25 de ani de casatorie in spate, care nu se teme de viitor, sustine ca rutina este de fapt un fel de exercitiu cotidian, pentru a face parteneriatul femeie-barbat sa mearga mai departe. "Zilele nu sunt deloc identice. Ritmul nu este deloc identic. Rutina este o oaza de liniste, de echilibru si de tihna", spune Angela. Are 50 de ani si jumatate din viata ei si-a petrecut-o alaturi de Mihai, sotul ei, de 55 de ani.  

Christophe Faure, psihiatru si scriitor francez afirma in cartea sa "Impreuna, dar totusi singuri": "Rutina din viata unui cuplu este opusa total inceputurilor aceluiasi cuplu.
Dragostea inseamna si rutina, asa cum inceputurile sunt spumoase. Dar rutina presupune o vibratie in doi, in acelasi ritm. Rutina este o demonstratie de solidaritate reciproca a partenerilor, este dovada faptului ca cei doi se cunosc si au incredere unul in altul. Rutina este un semn ca parteneri sunt egali si nici unul dintre ei nu incearca sa-l domine pe celalalt. Rutina poate fi o binefacere daca cei doi mentin deschise toate canalele de comunicare si daca isi respecta unul altuia spatiul personal".


Rutina consolideaza


"Sunt impreuna cu jumatatea mea de 20 de ani. Ritmul nostru in comun nu inseamna rutina pentru mine.
Faptul ca mancam impreuna in fiecare zi, ca citim ziare impreuna, ca luam cina si ne culcam impreuna de 20 de ani nu inseamna rutina, inseamna ca relatia noastra este una sudata si stabila"
, spune Viviana, de 45 de ani.

Christophe Faure sustine ca rutina nu trebuie confundata cu ritualurile vietii in doi. "Rutina isi gaseste antidot tot in viata de cuplu, pentru ca modificarile de ritm sunt percepute foarte bine intr-un cuplu. Dar, viata in cuplu are capacitatea de a gasi punctul de echilibru, de la sine, chiar fara interventia celor doi. Iar acest punct de echilibru este locul unde toate se pot imbina armonios.
De la comunicare, la sex, de la independenta celor doi, la dependenta lor unul de altul, in relatia de cuplu. Iar toate acestea pot insemna si rutina, daca trebuie sa se numeasca in vreun fel, dar se pot numi si viata in doi, pur si simplu".

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ene ionut pe 22 Feb 2010, 13:05
    Rutina in viata de cuplu

    foarte interesanta aceasta tema,felicitari!!!

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod