O vacanta in familie, de Ziua Copilului!

Iata o noua ocazie de a petrece timpul impreuna cu copiii tai - 1 iunie. Week-end-ul va deveni mult mai interesant daca micutii se vor implica in activitatile pe care le pregatesti pentru aceasta mini-vacanta de Ziua Copilului. Dedica-le prichindeilor timpul tau liber, pentru a crea o legatura deosebita intre toti membrii familiei voastre. Interactivitatea este cheia succesului pentru petrecerea unor zile relaxante in sanul familiei!

O astfel de vacanta reprezinta o buna ocazie pentru apropiere si intarirea unor relatii familiale (poate) usor deteriorate din cauza ritmului de viata extrem de agitat. Dupa cum afirma psihologii, momentele parinte-copil sunt esentiale pentru buna si armonioasa dezvoltare ulterioara a micutului. De ce sa nu profiti de fiecare ocazie care ti se iveste in cale pentru a pune in practica aceasta idee?

In plus, o vacanta in familie reprezinta o ocazie excelenta de a le oferi celor mici numeroase oportunitati de invatare, precum si de manifestare a creativitatii si imaginatiei. Avand in vedere faptul ca discutam despre petrecerea timpului liber, cand se presupune ca trebuie sa ne simtim in largul nostru, fara constrangeri, renunta putin la controlul si supravegherea zilnice si lasa-i pe cei mici sa se exprime asa cum simt.
Este o sansa rara sa renuntati la rolurile de familie pe care fiecare dintre voi le joaca zilnic si sa functionati ca o echipa.

Iata cateva ponturi care te pot ajuta in acest sens:

1. Pentru aceste zile minunate, ia in calcul varianta plecarii intr-un loc pe care nu l-ati mai vizitat pana acum. Daca acest lucru nu se poate realiza din motive financiare sau de timp sau daca vremea nu este prielnica unor excursii ceva mai extinse decat plimbarea prin parc, demarati impreuna o activitate pe care nu ati mai facut-o pana in prezent.

Acest lucru inseamna ca toti membrii familiei sunt "in aceeasi barca" si incepeti impreuna o calatorie spre marele si misteriosul Necunoscut... Nici unul dintre voi nu este expertul si cu totii va aflati pe un relativ picior de egalitate...

2.
Daca deocamdata nu ati decis unde anume veti pleca in vacanta sau daca urmeaza sa stabiliti de comun acord activitatea pe care o veti realiza, implica-i pe micuti in procesul de planificare a pasilor acestei mini-pauze de scoala si de serviciu.

Chiar daca ti se pare ca cei mici nu prea au cu ce te ajuta, lucrurile nu stau chiar asa. Sprijina-te pe ajutorul lor, sfatuieste-te cu ei si afla care le sunt preferintele. In plus, copiii sunt extrem de creativi, astfel incat este posibil sa iti furnizeze idei excelente de petrecere a timpului si poate chiar de organizare.

Specialistii afirma ca este important ca prichindeii sa simta ca parerea lor conteaza si este apreciata in sanul familiei din care fac parte.
Ajuta-i pe copii sa simta ca au un rol de sine statator in familie si ca sunt tratati ca o persoana care are propriile ganduri, sentimente, dorinte si idei.

Cautati-va inspiratia si in reviste, ziare, un ghid turistic sau o brosura. Copiii de varste foarte mici te pot ajuta si ei - roaga-i sa iti gaseasca ilustratii si fotografii relevante ale locurilor pe care vreti sau urmeaza sa le vizitati si sa iti spuna apoi ce anume li se pare atragator / ciudat in acele imagini si daca ar alege acea zona drept destinatie. Sinceritatea lor debordanta s-ar putea sa te ajute sa descoperi dezavantaje ale alegerilor tale, pe care nu le-ai descoperit pana acum...

Copiii de varste mai mari pot contribui si ei la planificarea vacantei voastre - roaga-i sa gaseasca descrieri ale regiunilor pe care v-ati hotarat sa le vizitati sau cele care li se par in mod deosebit atragatoare si apoi sa le citeasca cu voce tare, astfel incat sa auziti cu totii si sa va spuneti parerea. O data ce veti auzi preferintele tuturor, veti putea ajunge la o concluzie comuna.

3. Carui copil nu ii face placere sa se joace de-a detectivul? O data ce ati ajuns la destinatia stabilita, desemneaza echipele si... apucati-va de treaba! In timp ce tu si sotul tau despachetati si aranjati toate lucrurile la locul lor, trimite-i pe prichindei intr-o misiune de cercetare si de "recunoastere a zonei".
Asa vei obtine detalii si informatii importante, cum ar fi: Exista o sala de jocuri? La ce ora se serveste micul dejun? Care este cea mai apropiata posta? Cat de departe va aflati de primul punct turistic? etc.

Cei mici se vor simti extrem de importanti avand "pe mana" aceasta misiune. Copiii traiesc un sentiment de implinire stiind ca parintii, adulti in toata firea, se bazeaza pe ei pentru furnizarea acestor informatii. Tocmai de aceea psihologii recomanda apelarea la ajutorul copiilor chiar si pentru o astfel de activitate, pentru a intari si mai mult legatura dintre membrii familiei, dar si pentru a spori increderea pe care prichindeii o au in propria persoana. Respectul lor de sine va suferi o imbunatatire remarcabila, cu fiecare sansa de acest fel care li se acorda.

4. Vacantele in familie reprezinta momentul ideal pentru micuti sa exerseze cateva abilitati care ii vor ajuta mai tarziu, in viata adulta. Astfel, cantarirea prioritatilor si luarea unor decizii informate sunt cruciale pentru dezvoltarea lor ulterioara, iar bazele acestor abilitati pot fi puse de la varste foarte fragede.

De fiecare data cand este posibil, lasa-i pe copii sa ia decizii si apoi sa isi asume responsabilitatea pentru ele.
Chiar si alegerile gresite - cum ar fi vizionarea unui film foarte prost - sunt lucruri care se adauga la experienta lor de viata.

5. Copiii tai obisnuiesc sa colectioneze diverse maruntisuri inutile? Incurajeaza aceasta tendinta - le va fi benefica, imbunatatindu-le pe viitor abilitatea de observare si simtul selectivitatii. In plus, dupa foarte mult timp de la petrecerea acestei vacante, cei mici te vor uimi si bucura cu albumele lor continand vederi, meniuri, bilete de calatorie, programe, ilustratii sau brosuri, totul aranjat cronologic, pe categorii sau importanta. Nu este aceasta o amintire nemaipomenita a celei mai frumoase vacante de 1 iunie?...
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Didi pe 20 Ian 2011, 00:52
    re

    Foarte dragut concurs si distractiv mai ales pentru cei mici, bine ca si premiile sunt pe masura

    0
    0

  • Adina pe 17 Ian 2011, 09:04
    concurs

    Sa va spun ce am desciperit! Un concurs de la Biotics unde poti sa castigi o excursie la disneyland sau la munte. Toate ca toate dar si daca nu castigi tot te distrezi scriind povestea cu micutii tai.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod