Anxietatea apare mai des în cazul oamenilor inteligenți

Ești genul de persoană care gândește prea mult? Gândurile și ideile tale se învârt atât de mult în mintea ta, încât poate fi destul de greu să faci ceva, lucru care duce la anxietate.
Potrivit unui nou studiu, anxietatea și grijile excesive nu reprezintă un lucru atât de rău, deși pentru persoanele care le simt nu pare a fi cel mai plăcut sentiment. În unele cazuri, ar putea fi corelate cu un IQ ridicat. Iată de ce este anxietatea corelată cu un IQ ridicat și de ce nu ar trebui să o mai percepi ca pe ceva rău!

Care este motivul pentru care anxietatea este corelată cu un IQ ridicat?


Dacă se întâmplă să existe o preponderență de gânduri negative generate de perspectiva asupra vieții, din cauza nivelurilor ridicate de activitate spontană în părțile cortexului prefrontal medial care guvernează percepția conștientă a amenințărilor și, de asemenea, există și o tendință de a intra în panică mai repede decât ceilalți oameni, din cauza reactivității deosebit de ridicate din nucleele amigdalei, atunci înseamnă că poți simți emoții negative intense chiar și atunci când nu există nicio amenințare. Nu pare a fi cea mai liniștită perspectivă asupra vieții, nu?

Acest lucru ar putea însemna că, din motive neuronale specifice, persoanele care au un nivel ridicat al anxietății au și o imaginație extrem de activă, care acționează ca un generator de amenințări încorporat.
Oamenii bucuroși și fericiți din fire nu au astfel de probleme și sunt oarecum dezavantajați când vine vorba de rezolvarea problemelor, în comparație cu o persoană mai nevrotică.

Avem câteva exemple pentru a valida această corelație, deoarece este ușor de observat că multe genii par a avea o tendință spre nefericire, ceea ce sugerează că au un nivel destul de ridicat când vine vorba de spectrul comportamentului nevrotic. De exemplu, te poți gândi la viețile lui Isaac Newton, Charles Darwin, Vincent Van Gogh, Kurt Cobain etc.
Poate că legătura dintre creativitate și comportamentul nevrotic a fost rezumată cel mai succint când John Lennon a spus că genialitatea presupune durere. 

Deși tindem să percepem anxietatea ca pe ceva nefericit, este corelată cu inteligența, o trăsătură extrem de adaptivă. Nivelul ridicat de anxietate poate dezactiva funcționarea normală a oamenilor, însă îngrijorările pacienților sunt adesea iraționale. Iar îngrijorările excesive devin extrem de adaptabile în unele cazuri.
Oamenii care acționează instant când simt pericolul își vor putea salva viața în diferite momente ale vieții. Sentimentele de anxietate pot fi, de fapt, cheia supraviețuirii omenirii. 
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod