Alexander MCQueen, "vedeta" la Festivalul de Moda de la Cluj

Evenimentul se va desfasura in memoria regretatului designer, care s-a sinucis pe 11 februarie anul acesta. Denumit "huliganul modei internationale", Alexander McQueen, a fost unul dintre cei mai apreciati creatori de moda din Anglia si din lume.
Evenimentul se va desfasura in memoria regretatului designer, care s-a sinucis pe 11 februarie anul acesta. Denumit "huliganul modei internationale", Alexander McQueen, a fost unul dintre cei mai apreciati creatori de moda din Anglia si din lume. Nume importante pe plan mondial au ales sa-i poarte creatiile.

"Cel mai bun designer", de patru ori la rand

Lee Alexander McQueen, pe numele sau intreg, s-a nascut pe 17 martie 1969. Cunoscut pentru stilul neconventional adoptat in colectiile sale si pentru show-urile socante pe care le pregatea pentru fiecare lansare a unei noi colectii, McQueen a fost designer pentru Casa Givenchy timp de cinci ani, dupa care si-a lansat propriile branduri Alexander McQueen si McQ.
Multe dintre creatiile lui au fost purtate de Bjork, Lady Gaga, Rihanna si chiar de Printul Charles. Mai mult decat atat, meritele deosebite in lumea modei i-au adus de patru ori consecutiv titlul de "Cel mai bun designer al anului" in Marea Britanie.

Cel mai mic dintre cei sase copii ai familiei, McQueen era fiul lui Ronald, sofer de taxi si al lui Joyce, profesoara de stiinte sociale. Pasiunea pentru moda si talentul deosebit au fost constantele care i-au ghidat viata, iar primele semne le-a dat inca din copilarie, cand confectiona rochii pentru cele trei surori ale sale. La 16 ani, viitorul designer a abandonat scoala de arta si s-a angajat la un atelier de croitorie - Anderson&Sheppard, unde a cusut inclusiv pentru Printul Charles.
Mai apoi s-a inscris la Colegiul de Arta, unde a urmat un master in fashion design. La varsta de 20 de ani, a lucrat o perioada de timp pentru Koji Tatsuno, pentru ca mai apoi sa plece la Milano unde a facut parte din echipa lui Romeo Gigli.

Talentul lui McQueen "si-a spus cuvantul" si pe coperta albumului "Homogenic", lansat de Bjork in 1997. Colaborarea dintre cei doi s-a extins, designerul fiind si regizorului videoclipului "Alarm Call", piesa care poate fi gasita pe acelasi material discografic.



Rochie de 2800 de euro




Alexander McQueen este creatorul pantalonilor tip "bumsters" (talia foarte joasa si volum deasupra genunchilor) care au devenit un icon in moda internationala, dar si a liniei de rochii "manta" - o singura rochie din aceasta colectie ajunge la suma de 2800 euro. In realizarea acestei linii, creatorul s-a inspirat din excursia pe care si-a petrecut-o in Maldive, in 2009.


Un moment foarte important in cariera regretatului creator s-a intamplat in anul 1996, cand a fost numit designer pentru casa Givenchy, luandu-i locul lui John Galliano. In ciuda faptului ca a fost o promovare binevenita pentru cariera sa, contractul de cinci ani nu i-a facut o mare placere. In martie 2001, la finalul intelegerii pe care a avut-o cu Givenchy, McQueen declara ca acest proiect i-a constrans creativitatea.

Pe langa numeroasele premii pe care le-a castigat in perioada 1996 - 2003, McQueen a mai bifat un succes in anul 2000 cand si-a asociat numele cu Gucci Group. Atunci planuia sa-si extinda reteaua de magazine in Londra, Milano si New York si sa-si lanseze propriul parfum, Kingdom.
In anul 2005, Alexander McQueen a colaborat cu PUMA pentru o linie speciala de pantofi sport, iar in 2006 a lansat MCQ, o linie vestimentara mult mai accesibila pentru barbati si femei.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod