Infectia cu HIV poate fi prevenita. Protejeaza-te!

Din anul 1985 pana in decembrie 2009, in tara noastra au fost diagnosticate peste 16.000 de cazuri de infectie cu HIV, dintre care aproape 10.000 copii, potrivit datelor oferite de Institutul de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals". Folosirea corecta a prezervativului la orice contact sexual joaca un rol important in prevenirea infectiei cu HIV.
Din anul 1985 pana in decembrie 2009, in tara noastra au fost diagnosticate peste 16.000 de cazuri de infectie cu HIV, dintre care aproape 10.000 copii, potrivit datelor oferite de Institutul de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals". Folosirea corecta a prezervativului la orice contact sexual joaca un rol important in prevenirea infectiei cu HIV.

In Romania principala cale de transmire a infectiei cu HIV este cea heterosexuala, ne spune Dr. Mariana Mardarescu, Institutul National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals", Bucuresti. Numai in anul 2009, au fost diagnosticati 428 de romani cu HIV/SIDA, dintre care 245 femei si 183 barbati. Majoritatea celor nou diagnosticati au varste cuprinse intre 15 si 25 de ani.


Abordari integrate de prevenire HIV/SIDA in Romania


Proiectul "Abordari integrate de prevenire HIV/SIDA in Romania" isi propune sa informeze tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani cu privire la HIV/SIDA si astfel sa-i ajute sa adopte un stil de viata mai sanatos, un comportament responsabil si o atitudine nediscriminatoare fata de persoanele infectate cu HIV. In acelasi timp, se adreseaza atat elevilor, cadrelor didactice cat si personalului medical si doreste realizarea unei puternice campanii de responsabilizare sociala si de lupta impotriva stigmatizarii.

Romania este o tara cu un profil foarte specific in ceea ce priveste HIV/SIDA, ca urmare a numarului neobisnuit de mare de cazuri de infectare in randul adolescentilor si tinerilor.



14% din partenerii seropozitivilor nu cunosc diagnosticul


In 2009, Fundatia Romanian Angel Appeal a realizat "Ancheta privind comportamentele cu risc de transmitere HIV in randul tinerilor care traiesc cu HIV/SIDA in Romania". Studiul a fost efectuat pe un grup de 595 de tineri seropozitivi, cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani.
 
Potrivit studiului, doua treimi dintre participantii la studiu si-au inceput viata sexuala, varsta medie a debutului sexual fiind de 17 ani. Aproximativ trei sferturi (74%) dintre tinerii care si-au inceput viata sexuala au avut un partener stabil in ultimele 12 luni, durata relatiei variind intre cel mult sase luni (25%) si peste un an (50% din cazuri).

Intr-o treime din cazuri (33%) partenerul/partenera stabila sunt persoane care la randul lor traiesc cu HIV/SIDA, in timp ce pentru 63% dintre respondenti partenerul stabil este seronegativ. 14% dintre participantii la studiu au declarat ca partenerii lor (stabili sau ocazionali) nu le cunosc diagnosticul de infectie cu HIV, iar mai bine de o treime (36%) declara ca partenerii anteriori nu cunosteau acest diagnostic.
Doar jumatate dintre tinerii seropozitivi care au participat la studiu au ales sa dezvaluie prietenilor apropiati diagnosticul lor.


Programele se vor desfasura in 10 judete


Proiectul care se deruleaza pana in data de 30 aprilie 2011 a fost conceput pe baza datelor obtinute in urma acestui studiu de un parteneriat intre Fundatia Tineri pentru Tineri si alte 4 organizatii neguvernamentale (Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii – ARPS, Asociatia Romana Anti-SIDA – ARAS, Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA – UNOPA, Fundatia Alaturi de Voi Romania – ADV) si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii – CNCD.

Programele vor avea loc in 10 judete (Bucuresti, Bacau, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi, Mures, Neamt, Timis si Vaslui). 110.000 de tineri vor beneficia de activitati de comunicare interpersonala; transmiterea de mesaje de combatere a discriminarii catre populatia generala prin mass-media: 160.000 de tineri vor primi mesaje de prevenire si adoptare a unui comportament nediscriminatoriu; instruirea profesionistilor (cadre didactice, medici, jurnalisti) si a populatiei afectate de HIV/SIDA: 1.418 profesionisti vor fi instruiti.


Cum poti preveni infectarea cu HIV?


1. Abstinenta reprezinta cea mai sigura modalitate de a preveni o boala cu transmitere sexuala sau o reinfectie cu o alta tulpina a virusului.

2.
Folosirea prezervativului corect si la orice contact sexual. Prezervativul folosit corect si constant la fiecare contact sexual reduce riscul de a contacta o boala cu transmitere sexuala.

3. Foloseste protectie si in timpul actului sexual oral. Prezervativul poate fi folosit in timpul actului sexuala oral.

4. Daca un prieten sangereaza, utilizeaza manusi de unica folosinta, inainte de a pansa sau a dezinfecta rana. Pentru a opri sangerearea foloseste pansamente sterile, servetele curate de hartie pentru a le putea arunca. Acopera rana cu un plasture steril pana la cicatrizare. Spala cu apa si detergent imediat suprafetele murdare de sange, dezinfecteaza-le cu o solutie dezinfectanta. Arunca articole patete de sange intr-un sac de plastic si apoi la cosul de gunoi.

5. Nu folosi in comun cu alte persoane jucariile pentru actul sexual.

6. Nu folosi in comun cu alte persoane ace de seringa pentru droguri.

7. Nu folosi aparate de ras electric sau periuta de dinti in comun cu alte persoane.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • pufy pe 12 Sep 2010, 03:39
    HIV

    este adevarat ca la sexul oral riscul de a infecta cu hiv este mai mic? si de ce ?

    2
    1

  • elenush05 pe 7 Mai 2010, 23:37
    Campanie!!!

    Campanie de care nici macar nu am auzit...de ce ?pai mass media a fost prea 'ocupata' cu can can'uri decat despre campanii de informare.chiar eu am participat acum 3 ani la o asemenea campanie si tinerii sunt foarte receptivi si interesati de acest subiect...dar numai atunci cand ii provoci la o discutie,restul ...

    1
    0

  • catya pe 4 Mai 2010, 21:57
    prevenirea hiv

    este ceea ce cautam,va multumsc!!!!!!

    1
    0

  • M pe 16 Apr 2010, 14:27
    Protejare

    6. Nu folosi in comun cu alte persoane ace de seringa pentru droguri. ? Pe bune ? Cu ace diferite e ok sa te droghezi?

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod