Stilul androgin si transparenta, la mare cautare in Paris

Opacitate si transparenta din partea Stellei McCartney, elemente din moda greceasca in cazul cuplului danez Viktor&Rolf sau matasea si imprimeurile florale din partea brandului francez, Leonard, sunt cateva dintre propunerile pe care le-au facut creatorii de moda in cadrul Saptamanii Modei de la Paris.
Opacitate si transparenta din partea Stellei McCartney, elemente din moda greceasca in cazul cuplului danez Viktor&Rolf sau matasea si imprimeurile florale din partea brandului francez, Leonard, sunt cateva dintre propunerile pe care le-au facut creatorii de moda in cadrul Saptamanii Modei de la Paris.

Daca la Milano, Cavalli propunea cat mai putina sexualitate, designerii prezenti la Paris au mers pe feminitate si eleganta excesiva.

Spre exemplu, Lanvin a interzis pantalonii, propunandu-le doamnelor sa se imbrace in rochii si fuste create dupa modelul clasic. Mergand pe stilul anilor '40, colectia a fost monopolizata de matase si catifea, iar ca accesorii creatorul a folosit in exces capele din blana, manusile lungi si curelele din piele.

Giambattista Valli, fost designer pentru Ungaro, a mers pe piesele vestimentare create din piele, cu manecile bufante. O alta gaselnita a creatorului italian au fost penele pe care le-a folosit in exces, exemplul cel mai elocvent fiind fusta realizata in totalitate din pene.

Designerul a declarat ca s-a inspirat pentru aceasta colectie din creatiile lui Yves Saint Laurent: "Am fost atras de perioada de varf a acestui designer, fara reguli si fara limite in creatie", a declarat Valli citat de AP.

Manish Arora, creator indian, i-a invitat pe cei prezenti intr-o calatorie in... Cartea Junglei. "Am vrut sa-i invit in lumea mea", a declarat designerul. Ca si material, excentricul designer a folosit foarte multa matase imprimata cu diverse modele: de la girafe, la delfini sau chiar la insecte exotice.

Colectia prezentata de el si-a castigat renumele de cea mai... bizara aparitie, sustin cei de la The Telegraph. Arora a demonstrat ca este cu adevarat excentric si atunci cand a ales culorile pentru aceasta colectie. Nu s-a rezumat la tonuri mate, lipsite de viata, ci a mers pana la extrema cealalata, "atacand" audienta cu tot felul de culori tari.

Stella McCartney a revenit, daca vrei, la trendurile pe care le-a prezentat atunci cand a absolvit facultatea, in anul 1995, spun cei de la The Telegraph.

Dualitatea a fost cuvantul de ordine in colectia prezentata de Stella, de la blaizerele si jachetele inspirate din moda barbateasca (stilul androgin despre care vorbea si Wilhelmina Arz in articolul "Ghid de tendinte pentru primavara-vara") si pana la rochiile de seara sau de cocktail create dupa modelul lenjeriei intime.

De asemenea, si-a aratat din nou dragostea pentru animale, alegand accesoriile create din piele artificiala, in defavoarea celor create din piele naturala. "Stella McCartney a demonstrat ca putem avea succes si putem fi creativi fara sa ne incalcam valorile morale", le-a declarat Pink celor de la AP, in timpul unui show organizat de PETA si desfasurat dupa prezentarea Stellei.

Pe acelasi stil androgin a mers si Stefano Pilati, designer la casa Yves Saint Laurent, care le propune femeilor tinuta business. Femeia creata de Pilati pare ca nu are timp de petreceri, pentru ca sta tot timpul la birou unde, probabil, vrea sa rezolve criza economica. Ca si culori, designerul alege negrul sau griul termal. O femeie sobra, preocupata excesiv de mult de afacerile pe care le are.

Acum, avand o privire de ansamblu a ceea ce s-a intamplat la Saptamana Modei de la Paris, pot spune cu certitudine ca, pentru sezonul toamna/iarna 2009/2010, nu exista o linie clara. Creatorii sunt impartiti in doua categorii: o parte dintre ei merg pe trendul futurist, plin de curaj, pe cand ceilalti aleg sa fie conservatori si sa respecte liniile corecte trasate in sezoanele trecute. Din tot acest amalgam s-au desprins cateva linii pe care, daca le urmezi, nu o sa dai gres:

  • Imprimeurile africane sau etno;
  • Franjurile de cowboy sau denimul, specifice Vestului Salbatic;
  • Aplicatii din plasa, pantofii transparenti sau jupele subtiri, la capitolul transparenta;
  • Umerii drepti sau bufanti, umerase, epoleti sau bluze cu o singura bretea;
  • Stilul androgin inspirat din vestimentatia reprezentantilor sexului tare: salopete, veste, pulovere masculine sau jachete militare;
  • La capitolul accesorii se merge in continuare pe gentile supradimensionate, dar si spre cele tip tolba;
  • Centuri mari care sa evidentieze talia;
  • Palariile si beretele;
  • Margele si cercei supradimensionati care sa atraga atentia asupra chipului;
  • Materialele metalice: cupru, argint sau aur;
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod