Cum îți dai seama dacă e aur sau nu

Ți s-a întâmplat vreodată să găsești o bijuterie care îți place mult însă să nu știi dacă e aur sau nu?
Răspunsul cel mai bun ți-l poate da un bijutier, însă în lipsa acestuia poți apela și tu la câteva trucuri cu ajutorul cărora să îți dai seama dacă e aur sau nu. Iată care sunt acestea!

Trucuri prin care îți poți da seama dacă e aur sau nu

1. Verificare vizuală


Primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a-ți da seama dacă este aur sau nu este să te uiți la obiectul respectiv. Caută marcajul oficial care indică finețea sau numărul de karate. O bijuterie mai veche s-ar putea să nu mai aibă un marcaj vizibil, din cauza purtării.
Iar bijuteriile false pot avea un marcaj care pare autentic.

Este important să te uiți și după decolorări observabile, mai ales la nivelul zonelor în care are loc frecare frecventă (de obicei în jurul marginilor). Dacă sub aur pare a fi un alt metal, s-ar putea să fi cumpărat o bijuterie suflată cu aur.

2. Testul mușcatului


Sigur ai văzut în filme cum cineva care încearcă să își dea seama dacă un obiect e din aur sau nu mușcă din el. Iar acest test chiar există. Mușcă din obiectul care crezi că e din aur aplicând presiune moderată.
Examinează obiectul după ce l-ai mușcat. În teorie, aurul adevărat va prezenta urmele dinților tăi. Iar cu cât sunt mai vizibile urmele, se spune că aurul este mai pur. Însă acesta nu este un test recomandat, deoarece îți poți strica dinții.

3. Testul magnetului


Acesta este un test ușor, însă nu te ajută 100% să afli dacă o bijuterie sau un obiect este din aur. Magneții de frigider nu te ajută în acest caz, ai nevoie de un magnet mai puternic pentru acest test. Aurul nu este un metal magnetic, așa că nu ar trebui să fie atras de magnet. 

4. Testul farfuriei de ceramică


Există un alt test foarte ușor care te ajută să îți dai seama dacă aurul pe care îl deții este adevărat sau nu. Însă reține că obiectul tău s-ar putea zgâria după acest test.
Folosește o farfurie de ceramică fără modele pe ea. Aplică presiune pe obiectul din aur și trage-l prin farfurie. Dacă rămâne o urmă neagră, înseamnă că aurul nu este real, iar dacă rămâne o urmă aurie, obiectul tău este din aur. 
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod