Studiu. Vârsta mamei la prima naștere influențează inteligența copilului

Cele mai multe studii și articole de sănătate susțin că vârsta ideală pentru a deveni mamă este cuprinsă între 20 și 30 de ani.
Motivul este acela că odată cu înaintarea în vârstă concepția, sarcina și nașterea pot deveni mai complicate. Cu toate acestea, tot mai multe femei aleg să amâne vârsta la care devin pentru prima dată mame.

Deși din punct de vedere bilogic amânarea sarcinii prezintă riscuri și are dezavantaje, se pare că există și vești bune pentru femeile care decid să aibă copii mai târziu. 

Mamele de peste 30 de ani pot avea copii mai inteligenți


Cele mai multe studii despre mamele de peste 30 de ani se concentrează asupra riscurilor de sănătate asupra memei și copilului din timpul sarcinii și nașterii. Dar aceste studii nu iau în considerare beneficiile care le are pentru copil faptul că mama sa este mai în vârstă. 

Un studiu realizat în Marea Britanie a analizat exact acest lucru.
Cercetarea a analizat datele a 18.000 de copii înscriși în cercetarea Millennium Cohort Study și a avut ca scop descoperirea unei legături dintre vârsta mamei în momentul nașterii copilului și dezvoltarea în timp a acestuia. Studiul a arătat că femeile care au primul copil la o vârstă cuprinsă între 30 și 39 de ani sunt mai predispuse de a avea copii mai inteligenți decât mamele care aveau la prima naștere între 20 și 29 de ani.

Copiii născuți de mame care aveau peste 30 de ani au obținut un scor mai mare la testele cognitive la vârsta de cinci ani, comparativ cu cei născuți de mame mai tinere. 

Rezultatele cercetării sunt în concordanță cu cele obținute de specialiștii din Suedia, într-un studiu similar.
În acest caz, cercetătorii au analizat rezultatele la școală în cazul elevilor de 16 ani. Studiul a arătat că cele mai bune rezultate le au copiii ale căror mame aveau între 35 și 39 de ani atunci când au născut, iar următorii clasați au fost copiii mamelor cu vârste între 30 și 34 de ani la momentul nașterii.

Mamele mature au mai multe resurse


Întrebarea este de ce vârsta mamei influențează inteligența copiilor? "Femeile care devin mame pentru prima dată după vârsta de 30 de ani au șanse mai mari de a avea o educație academică mai bună, venituri mai mari, relații stabile, un stil de viață sănătos, au acces la îngrijire prenatală mai devreme și și-au planificat sarcinile", potrivit cercetătoarei Alice Goisis, care a făcut parte din echipa studiului desfășurat în Marea Britanie.

Nu este valabil în cazul mamelor mult mai în vârstă 


Același studiu a arătat că amânarea sarcinii după vârsta de 40 de ani nu are același efect, și anume de a avea copii mai inteligenți. Motivul ar putea fi limita studiului, în datele analizate fiind incluse numai 50 de mame cu vârsta de peste 40 de ani. 

Studiul suedez a evidențiat faptul că adolescenții de 16 ani născuți de mame cu vârsta între 40 și 44 de ani au avut rezultate mai bune decât cei cu mame din categoria de vârstă de 20-30 de ani.

Situația era diferită în perioada 1958-1970


Într-o altă cercetare în care s-a analizat impactul vârstei materne asupra abilităților copilului rezultatele au fost diferite. Folosind date colectate în perioada 1958 - 1970, cercetătorii au descoperit că rezultatele copiilor cu mame de 35-39 de ani au fost mai slabe decât ale celor cu mame de 25-29 de ani.
Dar această situație s-a inversat în anii 2000-2002.

Cercetătoarea Alice Goisis spune că această diferență este cauzată de faptul că în timp caracteristicile și statutul femeilor s-au schimbat.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod