Ce trebuie să știi dacă ești tată de fetiță

Ești important, dacă nu poate cel mai important în dezvoltarea ei emoțională. Și pe lângă asta, mai ești și primul exemplu de bărbat din viața ei.
Așa că, dragă tati, în calitate de fetița cuiva, îți spun că ar fi frumos să faci următoarele:
 

1. Spune-i des că e frumoasă.

 
Încrederea noastră prinde contur încă de când suntem mici de tot. Și tu ești cel mai responsabil de asta. Oricâte codițe și fundițe i-ar pune mami, adevărata părere care contează este… a ta! Așa că ai grijă să-i spui că este minunată. Mai târziu fetița ta se va transforma într-o femeie încrezătoare și asta e bine.
 

2. Fii eroul ei.

 
Asigură-te că ești acolo când se sperie de vreun gândac sau de întuneric. Ai grijă ca fetița ta să înțeleagă că tu vei fi tot timpul acolo ca să o salveze. Mai târziu când fetița va deveni adolescentă, va avea probleme. Știi tu, genul acela de probleme care pentru ea pot părea fără salvare? Adică, când o să sufere din “dragoste” și o să i se pară cel mai nedrept lucru de pe pământ? Aceea va fi ziua când își va aminti că tu ești acolo și că o poți ajuta să-și recapete încrederea.
 

3. Predă-i bunele maniere:

 
Ai observat că atunci când sunt mici vă imită? Fetițele imită comportamentul mamelor, le fură pantofii și rujul, dar știi pe cine își va dori mai târziu să întâlneasă? Comportamentul tatălui său față de ceilalți, implicit față de mamă. Așa că, asigură-te că ai un comportament pe care ți l-ai dori să-l aibă și viitorul ei bărbat.
Pentru că îl va căuta.
 

4. Las-o să plângă.

 
Știu că ți se rupe sufletul când o vezi că suferă din te miri ce, dar las-o să plângă și tu doar ia-o în brațe. Spune-i că ești acolo lângă ea și atât. Mai târziu nu se va transforma într-o femeie care își reprimă sentimentele și asta e important!
 

5. Învaț-o să se descurce singură.

 
Dacă vrea să facă lucruri, ajut-o. Învaț-o. Încurajeaz-o să facă orice își dorește. Poate că unele lucruri pe care ți le va cere ți se vor părea stupide sau inutile, dar las-o să le facă. Dacă greșește, va învăța singură din asta, dar în același timp va avea curaj să facă orice. Și asta e important!
 

6. Spune-i că o iubești.

 
Nu există copil prea răsfățat, deci nu-ți face griji că își “ia nasul la purtare”. E cel mai frumos lucru pe care i-l poți spune unui copil. Fie că e fetiță, fie băiețel, copilul are nevoie de confirmarea că este un copil dorit și iubit.
În fond, dacă tu ca adult ai nevoie de asta, copilul de ce nu ar avea același drept?
 

7. Fii prietenul ei.

 
Un tată trebuie să fie tată, bărbat, prieten, iubit. Trebuie să ia formele tuturor tipurilor de bărbați pe care îi poate întâlni mai târziu. Mai târziu va recunoaște acest comportament și se va simți confortabil. Așa că ai grijă ce exemplu îi dai. 
 

8. Respectă-i mama.

 
Că sunteți bine sau nu, ai grijă ca niciodată să nu-i jignești mama. Pentru ea sunteți părinți, nu un cuplu și e important ca relația asta să rămână exemplară. Altfel, se va simți vinovată, ca mai apoi să caute același tip de relație în care ea va recunoaște situațiile din copilărie.
 

9. Fă-o să râdă.

 
Nu există femeie căreia să nu-i placă drama și asta se întâmplă chiar din copilărie. Ai observat cum îi tremură bărbia când se zgârie la genunchi și apoi când o iei în brațe plânge cu lacrimi de zici că-s fluvii? Se numește dramă.
În cazul ăsta nu uita să o lași să plângă (cum spuneam mai sus), să o iei în brațe și apoi să o asiguri că ești lângă ea. Când se liniștesc apele, fă-o să râdă. Încurajeaz-o și ajut-o să-și ironizeze dramele. Mai târziu nu se va transforma într-o femeie pesimistă și care dramatizează mult. Va fi femeia care își dă voie să sufere, dar apoi se ridică și o ia de la capăt pentru că va ști deja să-și ironizeze greșelile și să le accepte. 
 

10. Oferă-i libertate.

 
Probabil că mai e mult până îți imaginezi tu că va avea un iubit, pe la 25 de ani, eventual și ăla doar s-o țină de mână. Fă un efort și oferă-i libertate, dacă vrei să fie în siguranță. Avertizeaz-o despre lucrurile care i se pot întâmpla și asigur-o încă o dată că orice ar face, tu vei fi acolo. E ca într-o relație de prietenie sau chiar și de cuplu. Dacă ai o educație sănătoasă, nu o să vrei să-l dezamăgești pe omul care își pune toată încrederea în tine, nu-i așa? Fetițele sunt mai responsabile și, de regulă, dacă fac greșeli, o fac pentru că nu li se permite.
Știi ce se întâmplă cu o femeie când îi spui “N-ai voie!”. Prinde momentul și se duce să vadă de ce nu are voie. 

Cu drag, 
Cosmina
Cosmina Kovács
Cosmina Kovács
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod