Pielea ta vorbeste despre tine

Paloare, obraji imbujorati, riduri, cicatrice, tatuaje - sunt cuvintele pielii tale si spun multe despre viata ta
Cald, frig, durere, atingere - pielea simte totul si transmite toate aceste senzatii creierului. Adauga mangaierile pe care le oferi si pe care le primesti. Pielea unui om (cu suprafata totala de doi metri patrati) este o "haina" care ne apara de lumea din jur si unul dintre cele mai mari si importante organe.

Cercetatorul Aschley Montagu, un pionier in studiul influentelor senzoriale ale pielii spune pentru www.psychologies.com: "Pielea este un organ sezorial esential. Tot ceea ce poti simti prin piele corespunde unui mesaj uman fundamental, iar primul mesaj este dragostea".
 

Dragostea este atingere

 
Jacqueline Nadel, cercetator la laboratorul Univesitatii de la Sorbona din Paris, specialist in psiho-biologie, sustine ca iubirea se naste prin atingere. "Bebelusii se simt mereu foarte bine daca sunt tinuti in brate. Linistea si placerea lor este cu atat mai mare atunci cand simt pielea mamei lor in contact direct cu pielea lor. Dragostea se naste din atingere. Mai mult, primele reactii senzoriale ale nou-nascutilor sunt determinate se atingere", sustine Jacqueline Nadel.

Nevoia atingerii fizice este unul din motivele pentru care este recomandat pentru copii, si nu numai lor, masajul. "Este o metoda care aduce relaxare si placere, in egala masura nou-nascutului, copilului si adultului, si asta pentru ca dincolo de avantajele terapeutice, masajul este atingere", afirma Jacqueline Nadel.

In jocul seductiei, atingerea este o forma de apropiere, o cale de cunoastere a celui pe care il iubesti. Sexologii sustin ca un cuplu aflat in criza poate depasi momentele dificile, daca reusesc macar sa se atinga. "In absenta atingerilor, a contactului dintre epiderme, relatiile dintre oameni nu pot deveni profunde, nu pot depasi superficialitatea unei relatii protocolare", afirma Jacqueline Nadel.

Stadiul "pielea mea"


Pielea primeste si transmite, vibreaza si traieste. Pielea reflecta emotiile interioare. Psihologul Didier Anzieu a scris in 1974, in cartea sa intitulata "Pielea mea", ca personalitatea omului se formeaza plecand de la felul in care mama reuseste si stie sa comunice cu bebelusul, prin atingere, prin piele. Copilul se constientizeaza pe sine, plecand de la perceperea sensului termenului "pielea mea", etapa fundamentala in dezvoltarea psihica a omului.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Alina Prodan pe 21 Sep 2009, 08:50
    aspectul pielii

    Am ramas satisfakuta de cele citite,ku toate ka nu prima oara citesc astfel de informatii,dar orikum sunt foarte interesante asa artikole pe care ar trebui sa le cunoaska majoritatea!Ar fi vrut sa dispun de o carte care nemijlocit tine de aceasta tema in profunzime,mai ales ka akuma sunt insarcinata si mai dispun de ceva timp!!!!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod