Crizele de furie: cum scapam de ele?

Ni se spune adesea ca nu e bine sa fii furios, ca e mult mai important pentru tine sa fii calm, linistit, sa accepti lucrurile asa cum vin. E probabil ca si cum ti-as spune ca e mai bine sa mergi cu un Maybach decat cu o Dacie. Evident, toata lumea stie asta, dar nu oricine isi permite.
Daca esti adult, lucrezi intr-un mediu competitiv (si putine medii de munca nu sunt competitive in aceste zile), mai conduci si o masina in traficul nostru cel de toate zilele, mai ai si extraresponsabilitati pe care le duci in clipe strecurate in programul zilnic, atunci e foarte probabil ca furia iti este o emotie destul de cunoscuta, daca nu la tine, cel putin la cei din jur.


Cand apare furia?


Furia este intalnita alaturi de frustrare, neputinta, ura, repros, inadecvare. Ea apare atunci cand persoana nu mai gaseste alte cai de a interveni in situatia respectiva pentru a face lucrurile sa fie mai bine decat comunicand emotia pe care o simte. Ca atare, se simte neputincioasa, insa considera ca altcineva ar trebui sa faca ceva pentru ca ea sa se simta bine.


De exemplu, daca cineva iti taie fata cu masina si apoi prinde stopul pe care tu l-ai pierdut din cauza lui, frustrarea ca cineva te-a pus intr-o pozitie de inferioritate te infurie, astfel incat la urmatorul verde poti demara cu viteza pentru “a-i arata lui cine e mai tare”.

Furie simtim cand ni se face o nedreptate la birou, insa atunci reactiile pot fi mult mai atenuate, data fiind conjunctura. Furie putem simti cand ajungem acasa dupa 12 ore de munca, si acolo ne asteapta cu drag cineva care a ajuns cu patru ore inaintea noastra, dar nu a apucat sa spele vasele, ba a mai si lasat haine imprastiate prin toata casa.


Cum se manifesta?

Furia e o emotie coplesitoare.
Nu e usor sa o tii in frau. Componentele sale sunt la nivel fiziologic (inima bate mai tare, respiram diferit, temperatura corpului poate creste, poate aparea tremurat, cat si multe alte simptome ce difera de la o persoana la alta.

Poate sa apara transpiratie, roseate sau paloare, o senzatie de agitatie sau de sfarseala in corp. Organismul se pregateste ca pentru a face fata unei situatii de criza si "ambaleaza motoarele", la nivel psihologic (o gama de emotii ce insotesc furia) si cognitiv (gandurile pe care le avem in aceste moment).


E bine sa nu ne exprimam furia?

Multi spun ca furia poate fi tinuta "sub control". Adevarul este ca orice emotie inhibata duce la o tensiune si mai mare in organism, si efectele pe termen lung pot fi unele dezastruoase.
Persoana care isi inhiba in mod frecvent furia poate ajunge sa aiba reactii necontrolate, sa aiba crize de anxietate si probleme psihosomatice (tulburari cardiace, tulburari ale aparatului digestiv sau respirator).

Emotiile trebuie exprimate, insa intr-un mod adecvat, cu respect pentru cei din jurul nostru si dupa ce am inteles natura situatiei si sursa furiei noastre (intelegand aceste lucruri, reactia se poate pierde la sine, pentru ca ne dam seama ca ne-am infuriate inutil).


Cum scapam de furie?


Daca ne fixam ca obiectiv doar sa ne exprimam emotiile, e foarte probabil ca data viitoare, in aceeasi situatie, sa avem aceleasi rezultate, cu alte cuvinte sa nu rezolvam nimic.
Bine cunoscutul "ti-am spus de o suta de ori” cam de aici vine. Comunicarea la furie este una din cele mai ineficiente moduri de a obtine rezultatul scontat.

Apoi, furia ascunde de multe ori sentimente de inadecvare si inferioritate. Constientizarea si depasirea lor duce la un echilibru interior care duc la disparitia crizelor de furie.
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Atomic Red pe 19 Feb 2013, 08:44
    pentru Jedi

    Va multumesc pentru sfaturile date,sunteti extraordinar(a)!.Am sentimentul ca am gasit raspuns la problemele mele cu copii. Am sa o aplic chiar de azi.

    0
    0

  • iorgucristina pe 15 Apr 2011, 15:04
    furia incontrolabila

    si eu am episoade de furie.........in general cu copiii mei sunt tare neastamparati si trebuie sa le repet de f multe ori ceva sa inteleaga,dar degeaba nu sunt rai,dar sunt tare incapatanati.as vrea tare mult sa ma pot controla dar nu reusesc.am inceput si tratamente de la psihiatrie si degeaba.iau xanax si fara rezultat.exista si alte metode? daca stie cineva,as vrea sa stiu cum

    0
    0

  • aura croitoru pe 23 Sep 2009, 09:57
    am si eu un necaz asemanator

    cred ca totusi trebuie putin ajutor si vointa

    0
    0

  • Jedi pe 16 Aug 2009, 12:30
    psihoterapeut

    Stimata doamna, Ati descris tabloul general foarte clar, dar in final nu ati adus solutii. Este adevarat ca ati indicat primul si cel mai important pas : identificarea, recunoasterea, asumarea acestei emotii distructive. Nu e suficient doar atat, si nu, nu se poate ajunge la echilibru doar facand acest prim pas, decat, poate, pentru un timp foarte scurt. V-ati oprit fara solutii... Exista o (singura) solutie, si "tehnologia" implementarii ei este pe cat de simpla, pe atat de paradoxala. Haideti sa vedem cum schimbam :softul", pt ca da, este vorba despre schimbare, inlocuire, a ceva, cu altceva. Pasul 1 Dupa cum bine ati spus, recunoastem sinceri ca avem o emotie distructiva care ne altereaza echilibrul.Nu ne intereseaza in aceasta prima faza si motivul ei. Pasul 2 Trebuie sa intelegem ca o putem face sa dispara nu luptand impotriva ei, sau a motivelor, ci inlocuind-o.Cu intelegere, compasiune, iubire. Pasul 3 Implementarea iubirii se face extrem de usor prin Smerenie, in felul urmator: Ne cerem iertare in gand, cu toata puterea si din toata inima, fata de cel care ne-a provocat furia, ura, asumandu-ne vina pentru ca NOI AM GENERAT atitudinea acelei(acelor) persoane, respectiv motivul furiei. Pare ciudat, dar in momentul in care noi transmitem acel gand de umilinta si cerem iertare pentru faptele generate, accesam doua schimbari majore : Inlocuim ura, furia, cu compasiune, intelegere si iubire, readucandu-ne echilibrul si forta interioara, si ultimul dar nu cel din urma, vom observa in unitati de timp relativ, clipe, ore, zile,schimbarea radicala a oponentilor nostri, celor care aparent au provocat furia. Devenim generatori de pace nu doar pentru noi, dar si pentru cei din jur. Curaj, incercati, e uimitor ! (^_^)

    1
    0

  • daniela pe 2 Ian 2009, 01:37
    am problema furie

    aceasta este bun ptr au problme

    1
    0

  • loredana pe 4 Aug 2008, 11:03

    O mica rugaciune pe loc si in gand si putin post nu strica.

    0
    0

  • aurelia pe 27 Iul 2008, 10:14
    Cum scapam de furie

    Am citit cu atentie articolul. Dar as vrea sa aflu mai multe date, sugestii si metode clare cum putem sa ne infrangem furia si sa nu reactionam pe moment- cand poate avea urmari destul de dezastroase.

    0
    0

  • Costache pe 27 Iul 2008, 07:35
    Crizele de furie, cum scapam de ele

    Abordarea acestui subiect este remarcabila! Dar nu justifica titlul articolului! Cum scapam, numai prin comunicare!?!? Va rugam, continuati tema, cu sfaturi pertinente de la un specialist(a) !Asteptam !

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod