Alege sa fii fericita!

"Fericirea este ca un fluturas: cu cat incerci mai mult sa o prinzi, cu atat mai departe va fugi de tine; dar, daca iti vei concentra atentia asupra altor lucruri...
"Fericirea este ca un fluturas: cu cat incerci mai mult sa o prinzi, cu atat mai departe va fugi de tine; dar, daca iti vei concentra atentia asupra altor lucruri, va veni pe nesimtite si se va aseza pe umarul tau". Nu se cunoaste cu exactitate cine a facut aceasta afirmatie, care i-a fost atribuita, pana la urma, scriitorului Henry David Thoreau.

Multi oameni s-ar putea identifica in aceste cuvinte; aceasta pentru ca, poate, le este mai comod sa creada ca fericirea este doar o iluzie si ca nu trebuie sa faca nimic pentru a fi fericiti. Nu este mai simplu sa astepti sa-ti pice din cer?

Ca intotdeauna, realitatea are mai multe fatete. Astfel, pe de o parte, este foarte adevarat ca optiunea de a fi fericiti se afla in noi insine si sta in puterea noastra sa o scoatem la suprafata si sa o fructificam. Privind lucrurile din alt unghi insa, psihologii americani au ajuns la o concluzie cel putin surprinzatoare: "talentul" de a fi fericit nu este un simplu mit sau o figura de stil.

"A incerca sa fii mai fericit decat esti in mod curent este ca si cum ai incerca sa fii mai inalt", afirma un profesor de psihologie, autor al unui studiu complex despre fericire.
Cu alte cuvinte, fiecare individ are un asa-numit "prag al fericirii", pe care numai rareori il poate depasi - iar atunci cand se intampla, este numai pentru putin timp si nu reprezinta nimic semnificativ.

Incercand sa privim insa partea plina a paharului, exista mai multe lucruri pe care le putem face pentru a fi fericiti; sau cel putin, pentru a ne simti cat mai bine in propria piele. Gandeste-te putin la tine. Nu cumva te lasi prea usor enervata de toti si de toate? Un prim pas pe care trebuie sa-l faci are in vedere deprinderea de a gandi pozitiv si reducerea trairilor negative cum ar fi pesimismul, resentimentele si furia.

Iata un mod constructiv de a vedea lucrurile: fericirea inseamna sa alegi constient acele atitudini si modele de comportament de natura sa anihileze sentimentele negative. Astfel, ori de cate ori te simti coplesita, incearca sa te detasezi putin si sa abordezi lucrurile dintr-o perspectiva analitica. Inconjoara-te de persoane optimiste, care iti pot transmite aceasta stare si care, in acelasi timp, sunt capabile sa te motiveze si sa te ajute sa depasesti momentele inerente de anxietate.


Intelepciunea de a ierta


Invata sa ierti si... sa te ierti. Cu cat acumulezi mai multe resentimente, cu atat mai multe piedici iti vei pune singura in ceea ce priveste descoperirea starii de liniste interioara si, bineinteles, a fericirii. Poate ca suna mult prea simplist, te gandesti tu; insa cat de benefic se va dovedi pentru tine, pe termen lung!

Acest lucru este valabil inclusiv din punct de vedere fizic, dat fiind faptul ca resentimentele conduc la acumularea de stres, care poate avea impact direct asupra sanatatii tale.

Impaca-te cu tine insati si cu persoanele pe care esti suparata; in ceea ce-i priveste pe acestia din urma, pentru moment este suficient sa te impaci cu ei in gandurile tale... astfel, iti vei putea gasi linistea.

Un exercitiu de... recunostinta


Suna destul de bizar, de acord. Dar este un act pe cat de simplu, pe atat de important. Iti vine greu sa crezi? Fa un mic test: trece in revista motivele pentru care ar merita sa fii recunoscatoare. Poti sa-ti construiesti propria scala, incepand de la cele mai importante si terminand cu acelea mai putin semnificative...
dar care fac, si ele, diferenta. Pentru ca - nu-i asa? - fericirea este construita din lucruri marunte.

Reciteste aceasta lista ori de cate ori simti ca esti coplesita de probleme si "actualizeaz-o" de fiecare data cand ai un motiv. Treptat, aproape fara sa-ti dai seama, energia pozitiva isi pune amprenta asupra ta, determinandu-te sa fii mai optimista si mai increzatoare in tine si in sansele tale.

Contracareaza gandurile negative


Usor de spus, dar mai greu de facut, nu-i asa? Bineinteles ca nu vei reusi acest lucru peste noapte si probabil ca va trebui sa recurgi la cateva procedee specifice: meditatie, tehnici de respiratie, metode de relaxare si, de ce nu, yoga.

In felul acesta, te vei deprinde nu numai sa te relaxezi, ci vei ajunge si sa te cunosti mai bine pe tine insati, avand astfel capacitatea de a identifica acele "ganduri negre" care iti dau cel mai mult de furca.

Prietenia, un dar nepretuit...


Putine "leacuri" pentru nefericire sunt mai eficiente decat constientizarea faptului ca esti inconjurata de prieteni apropiati, care tin la tine si despre care stii ca sunt "acolo" ori de cate ori ai nevoie de ei. Potrivit unui studiu realizat in anul 2006 de un grup de cercetatori australieni, persoanele care au multi prieteni au cu 70% mai multe sanse de a atinge varsta senectutii, in comparatie cu oamenii singuratici si mai putin sociabili.


Implica-te in activitati care iti fac placere si te motiveaza


Daca activitatea profesionala nu-ti aduce satisfactii, nici starile depresive nu se afla prea departe. In cazul in care situatia este de asa natura incat momentan nu-ti poti schimba serviciul, straduieste-te ca in timpul liber sa iti poti cultiva hobby-urile si sa te ocupi de lucrurile care iti fac placere. Si trebuie mentionat faptul ca din aceasta categorie nu face parte privitul la televizor - o activitate pe care multi dintre noi o ridicam, nejustificat, la rang de hobby.
 

Comentarii (20)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Simon-Michel pe 28 Nov 2012, 13:46
    Ne-Nefericire

    Cred ca e clar ca a te face fercit cu forta nu se poate. Dar macar sa iesi din nefericire as da un sfat. Astept autobuzul sau un prieten care intarzie si incep sa ma simt nefericit. In momentul asta ma gandesc ce am facut data trecuta cand a intarziat cineva, unde era si cui intarzii eu fara sa imi pese...si imi trece.

    0
    0

  • Iowa pe 26 Mai 2012, 18:08
    pt singuratici

    Starea de tristete si singuratate nu te lasa sa fii sociabil.cat de mult iti doresti sa iesi din aceasta stare?banuiesc ca mult din ce moment ai cerut un sfat.ok.atunci atat de mult lupta sa iesi din ea.cum?fa ce iti place,nu conteaza ca faci asta singura.cu pasi marunti dar siguri o sa uiti de tot.pt ca tot este doar in capul tau!bafta!incepe de azi!

    1
    0

  • anonima pe 16 Ian 2012, 14:15
    invata sa ierti?

    partea cu iertatul e ok pana la un moment dat....nu spun ca nu e bine sa ierti, dar deobicei se intampla ca persoanele pe care le ierti sa te raneasca din nou, si de fiecare data iti insala si mai mult asteptarile...asa ca...oferiti alte solutii....

    2
    0

  • Fericiti pe 28 Mai 2011, 19:16
    Fericiti

    Si eu mai nou , gandesc destul de pesimist.. cu toate ca citesc articole asemanatore despre stres... stare de bine ..incerc sa ma relaxez ,sa urmez unele sfaturi..doar ca tine foarte putin, dupa cateva minute.. uit si normal ca daca ma cert cu careva iara imi vine starea aia. E fft nasol... Pur si simplu.. daca ti s'a intamplat in viata vreodata ceva sa te marcheze.. greeeu iesi din starea asta..cel putin eu asa am patit... tot ce faceam cu placere pana acuma parca nu ma mai atrage, am incpeut sa ma simt mai bine singura..De fapt nu ma mai cunosc.. Cel mai mlt mi'as dori s apot sa ies din starea asta o data pt totdeuna.. si sa pot sa am o gandire okei.. despre lume... despre mine.. sa gandesc macar mai pozitiv si sa nu ma mai afecteze atat de mult toate rahaturile .. .. Care citeste mesajul le transimt numai bine!

    11
    1

  • irina pe 25 Feb 2011, 21:02
    @anamaria

    nu trebuie sa te schimbi...tocmai asta e marea greseala....sa incerci sa te schimbi.Trebuie sa te accepti asa cum esti....nesimtirea are partea ei buna....tupeul la fel (ce te-ai face fara tupeu daca cineva se baga in fata ta la o coada?:) invata sa te iubesti cu bune si rele si ceilalti te vor iubi de asemenea. zici ca nu era timpul sa te nasti?o, ba da....tu ai ales sa vii pe lume acum ca sa traiesti o viata minunata.Succes:)

    5
    1

  • anamaria pe 15 Sep 2010, 08:16
    uneori simt..ca orice fac..dau gres!

    ....s-a trezit vreodata cineva de dimineata..si la nici 10 minute sa va certati cu cineva?...poate pentru simplu fapt ca..paharul nu mai era unde l-ati lasat inainte sa dormiti..?si apoi..sa va certati cu o alta persoana...? cand se intampla asa..in miezul zilei..incepi sa te intrebi daca nu cumva ai tu o problema...si apoi ..te gandesti ca poate ar trebui sa schimbi ceva la tine..poate gesturile? cuvintele?...comportamentul cu siguranta..si ..cand incerci ..si te "vezi" pe tine altfel..sa ti se spuna "m-am saturat de tine..."... mie mi se intampla des acest lucru...si nu ma mai identific cu nimeni si nimic..nu mai stiu cine sunt..nu mai stiu ceea ce vreau de la mine, si de la cei din jurul meu!.. citeam comment-urile voastre despre fericire..parerea mea este ca a privi natura..nu este sinonim cu fericirea..este doar o mica bucurie a ochilor nostrii...pentru mine fericirea inseamna...iubire. darul de a iubi si de a fi iubit!...iar eu..m-am resemnat. nu m-am nascut pentru a fi fericita..am prea multe defecte in fata oamenilor..si le stiu si eu.dar nu ma schimb..nu vreau sa ma schimb! ...oare nu merit fericirea doar pentru ca sunt incapatanata si uneori ma port ca un copil retardat care nu intelege ca ciocolata este un desert?..cine stie?...uneori am impresia ca nu trebuia sa ma nasc acum..

    4
    1

  • SA pe 7 Apr 2010, 23:24
    d

    Oameni singuratici ??? si eu as dori un raspuns la aceasta intrebare ? Oare poti sa fi altfel ?

    3
    0

  • Ozana pe 19 Mai 2009, 17:58
    Pt Diana

    Diana, am fost si eu in situatia ta. Motivul pentru care ma enervam din orice si izbucneam in mod repetat era ascuns si chiar vechi. Cand ai timp si vrei sa`l descoperi, ia`ti o ora libera si vorbeste cu tine: de exemplu: "Stiu ca nu faptul ca era o pata pe pahar m`a enervat, chiar daca mi`a displacut, nu sunt obsedata de curatenie, astfel incat sa reactionez asa de puternic, deci...de ce sunt eu suparata? Sa fie faptul ca X m`a calcat in picioare/ca Y m`a tradat/ca am cu 30 de kg in plus..etc?" Iar cand vezi ca iti creste tensiunea si incepi sa te enervezi sa stii ca acela e motivul! Cauta, sapa inlauntrul tau, e posibil sa fie evident sau poate data inca din copilarie. Cand il afli, cel mai bun lucru de facut este sa ierti. Stiu ca e greu...cum sa`l iert cand mie`mi vine sa`l strang de gat? Dar daca vrei sa fii libera , trebuie sa`l ierti si pe el/ea(motivul) si pe tine, ca ai gresit. Nu trebuie sa dam vina pe altii pentru ca noi atragem circumstantele vietii. Deci iarta si fii libera! :P Si fii fericita !

    2
    0

  • adriana pe 9 Oct 2008, 23:58
    daca toata lumea ar fi asa de stapana pe situatie am fi toti fericiti si impliniti

    Cum se face ca pentru unii sau din punctul altora de vedere ai ajuns la un nivel (si nu ma refer financiar neaparat) la care altii spera si poate nu ajung in 20 de ani de munca si totusi simti ca parintii nu sunt multumiti iar tu simti ca nu faci destul ca sa ajungi mai sus sa treci la un nivel superior si uneori nu neaparat pentru ca simti nemultumirea celor din jur ci pentru ca nimic nu te face fericita.Esti constinenta de realizarile tale uneori dar nu iti gasesti linistea interioara sa te bucuri de ele.Oare cum poti sa iti dai seama daca lupta care se da in tine este intr-adevar lupta ta?si nu este reflectia altora asupra ta?dorintele celor din jur care iti doresc binele.Cum realizezi daca persoana de langa tine este persoana potrivita cu care vrei sa imbatranesti frumos daca nu ai linistea suficienta sa te gandesti la asta ?daca sufletul si mintea ta sunt atat de tulburate incat te indoiesti de tot si mai ales de tine si de alegerile pe care le faci?Cum stii ca ai luat decizia potrivita pentru tine si ca nu vei regreta nimic daca traiesti intr-o stare permanenta de neliniste?Ma intreb daca poate cineva sa imi raspunda la intrebarile mele >si daca sunt singura care traieste o astfel de stare si care inca nu a ajuns la un Spital de Psihiatrie.Ajungi la o varsta la care te crezi implinita pentru moment pentru ca ai ce altii nu au si ai realizat lucruri pe care altii nu le viseaza(si totusi sunt mult mai fericiti)iar tu bajbai in intuneric...........Sper sa nu fi fost incoerenta si sper sa fi exprimat corect ceea ce simt .....si poate cineva imi va da un sfat si ma va ajutat sa ies la lumina.

    5
    0

  • maria pe 9 Oct 2008, 10:14
    cum sa fii fericit intr-o lumea ca aceasta?

    de acord, fericirea, este un fenomen de binedispunere insa de scurta dura. Insa aceasta fericirea nu dureaza prea mult, lucru ce uni dintre noi ni le-am dori. Fericirea depinde de prieteni, viata persoanei de zi cu zi, familie si chiar alte lucruri. Insa chiar daca traim intr-o tara democaratica si aveam drepturi, liberatate si egalitate viata noastra pare a fi tot mai intunecata de problemele prezente din viata si ciar din tara. I concluzie observam ca lumea din ziua de azi este chiar foarte nefericita si nu doar dn cauza prietenilor sau a familiei, ci a tuturor lucrurilor din jurul lor, lucruri prost gandite.

    4
    1

  • emilia pe 12 Mai 2008, 10:51
    pt diana

    Am citit odata o carte ,,FORTA GANDIRII POZITIVE,, DE NORMAN VINCET (o poti gasi si pe net)zicea ca atunci cd te enervezi sa te intinzi (sa stai intins este mai greu sa te enervezi pt ca e o pozitie de relaxare) de asemenea cd simti ca te enervezi sa vb din ce in ce mai incet (pana ajungi la soapta)nu poti tipa ,,incet,,.nu? si de asemenea sa te detasezi de discutie sa numeri pana la 10 in gand si sa respiri adanc Sincer iti recomand carte cat am citito mai simtit foarte linistita acum iar sunt nervoasa ,tot ce pot spune este ca e nevoie de exercitiu pt ca mintea noastra este atat de ancorata in pesimism si ,,probleme,,incat vedem numai negru ACOLO ZICEA CA GANDUL NOSTRU GENEREAZA DESTULA ENERGIE CA SA PUNA LUCRURILE IN MISCARE,DECI GANDURI FRUMOASE INTAMPLARI FRUMOASE.Numai bine

    3
    1

  • georgyana pe 23 Mar 2008, 16:26
    fericirea

    in ziua de azi este foarte greu sa fii fericita deoarece sunt foarte multe persoane dispuse sa iti fac rau sau sa te umileasca.la fel de greu este sa fii fericita si intr-o relatie pentru ca nu se stie niciodata cand descoperi ca persoana de langa tine nu este ceea ce tu crede-ai si atunci te vei simti foarte dezamagita.multe persoane care crede-au k au gasit fericirea au fost foarte dezamagite ba chear unele au cazut intr-o depresie si au trecut peste asta cu ajutorul unui psiholog.ESTE ATAT DE GREU SA FII FERICITA IN ZIUA DE AZI DEOARECE EXISTA FOARTE MULTA RAUTATE PE LUME.

    1
    1

  • dona pe 15 Mar 2008, 15:25
    fericirea si caracterul

    cred ca fericireaemerge din caracterul omului ,temperamentul ,nivelul de pregatire ,capacitatea de adaptare.Sunt oameni care ,cu f putzin ,se simt fericitzi ,iar altzii ajung batrani si tot nefericitzi mor.Depinde de nivelul de aspiraztii al fiecaruia si de constientizarea propriilor limite.cand ajungi sa realizezi ceea ce ai dorit ,esti fericit ,dar problema este sa stii ce si cat sa-zti doresti ;sa-zti cunosti [otentzialul ,deci ,implicit limitele si sa nu -zti propui ceea ce stii ca nu potzi accesa ,caci acest lucru te va face nefericit ,iar daca un ,,noroc chior'' va da peste tine si vei avea ceea ce visai si nu sperai ,va fi >pe care nu o vei putea purta incat sa simtzi ca esti fericit >Deci ,sa ai masura in toate si sa-tzi vezi lungul nasului e drumul cel mai sigur spre fericire .

    1
    1

  • CAT pe 13 Mar 2008, 10:06
    despre fericire

    Asa este, fericirea este o notiune abstracta si este o limita pe care noi ne-o impunem. Cineva zicea ca daca s-ar construi o casa a fericirii, cea mai mare incapere ar fi sala de asteptare.Am avut o mare dezamagire in viata mea si abia acum am ajuns sa vad ceea ce este de fapt fericirea.Am avut "pasarea" cu acest nume, dar a cam zburat. Acum incerc sa prind alta, desi stiu ca ceea ce am avut pana acum nu o sa mai am vreodata.Incerc, visez si sper ca "pasarea" viitoare sa fie mai buna si mai frumoasa decat cea pe care am pierdut-o.stiu ca o sa dureze insa poate chiar ani de zile, deoarece am pierdut acea parte care imi aducea fericire de aproape un an si eu tot nu ma regasesc.Imi doresc sa fie bine si incerc un exercitiu de relaxare si meditatie. Inspir adanc pe nas si ma gandesc ca inspir energii pozitive si expir pe gura si ma gandesc ca expir energii negative si relele. exercitiul este de facut in natura, intr-un mediu relaxant. Am citi despre el intr-un material despre Yoga, meditatie si relaxare.

    2
    1

  • nasha pe 12 Mar 2008, 14:49
    Secretul fericirii

    Fericirea nu e o notiune abstracta - e in fiecare lucru sau fiinta care ne inconjoara. Trebuie sa ne cream starea necesara in interiorul nostru pentru a le putea vedea. Toti avem aspiratii, dar e bine sa ne dorim lucruri realizabile (nu neaparat marunte) si sa calculam etapele pana la realizarea lor. Sa nu stam cu ochii in sus sa asteptam sa pice para... Sa gasim satisfactii in micile realizari zilnice si sa ne abisnuim sa trecem repede peste insatisfactii. Sa nu facem din orice necaz o drama, sa nu dezarmam si maine s-o luam de la capat. "...Si maine e o zi..." e un bun motto pentru un moral bun. Astfel inarmati, sa cautam fericirea in noi si in jurul nostru!

    4
    1

  • Monika pe 12 Mar 2008, 12:33
    fericire sau nefericire?

    Ce este fericirea? Un amestec de zahar si piper, cantitatile ni le alegem noi....,toata viata mea este o mizerie...este vina mea... sau asa i mi este dat? Fericirea este viata in sine, bucuria de a avea tot ce ti doresti, de a imparti tot ce ai cu cineva drag,intelepciunea de a recunoaste atunci cind ai gresit sau ai facut ceea ce nu e demn de o fiinta umana care se respecta si are principii de viata, clare. Puterea de a ierta pt a putea fi iertat, toate astea la un loc formeaza un buchet de flori , numite FERICIRIIIIIIIII Citi dintre noi am facut, am simtit, am trait toate astea ??????? Durerea , deceptia, deziluzia, infringerea, prostia, cosmarul pe care l traim zi de zi, fara o oaza de speranta, formeaza un context,care are un singur nume NEFERICIRE.

    3
    1

  • diana pe 10 Mar 2008, 13:28
    am probleme cu nervii

    nu stiu cum sa fac sa ma calmez.de fiecare data cand ma trezesc din somn sunt nervoasa daca cineva nu ma lasa sa-mi revin din somn sau decate orin imi spune ceva ne la locul lui ma enervez rau si nu ma pot controla .ce sa fac ca nu ma simnt bine in situatia asta .uneori cred ca exagerez .toti ma fac nebuna si ajung mereu la vb lor.

    2
    1

  • Rucsandra pe 10 Mar 2008, 08:58
    Un fel de raspuns!

    Intradevar, toate lucrurile mentionate de Michelle sunt adevarate si ajuta la alungarea tristetii, a singuratatii .. etc. Dar cea mai buna metoda este sa nu ne mai avem atatea asteptari, pentru ca inevitabil apare si dezamagirea! Bucurandu-te de clipele acelea cum ar fi plimbarea in parc sau altele, nu iti lasi loc de asteptari .. adica nu astepti ca cineva sa te faca fericit/a, te faci tu fericita. Si nu cred ca te poti dezamagi singura, sau sa iti inseli asteptarile. Poti sa scazi nivelul pretentiilor pentru cei din jur, pentru ca multi fug de o astfel de persoana. Nu zic sa nu mai ai pretentii deloc, pentru ca nici asa nu e bine, dar in felul asta te poti lasa placut surprins de actiunile celorlalti in loc sa te intristezi pentru ca lucrurile nu au iesit asa cum ai vrut tu! Asta este parerea mea, eu fiind o persoana sociabila care din cauza pretentiilor si a dezamagirilor am ajuns sa cunosc singuratatea si abia acum simt cu adevarat fericirea in lucrurile mici: parc, muzica, carti, flori.. si din cand in cand.. prieteni...

    4
    1

  • MIchelle pe 10 Mar 2008, 04:10
    Pentru Ofrana

    Ceri un sfat pentru persoanele mai putin sociabile. Eu fac parte din aceasta categorie si pot spune ca daca incepi sa cauti micile bucurii in ceea ce faci in fiecare zi, poti deveni mai fericita. Bucuria in a merge intr-un parc, bucuria de a admira niste flori, bucuria de a asculta o muzica care iti face placere, bucuria de citi o carte care, bucuria de a discuta cu o prietena sau un prieten. Exista infinite mici bucurii care iti pot aduce fericirea. De fapt ce este fericirea? Eu cred ca este ceva utopic. Noi ne-o construim singure si nu cred ca depinde de cei din jurul nostru sa fim fericiti. Daca iti impui sa fii pozitiv in gandurile tale si in ceea ce faci, nu se poate sa nu iti gasesti fericirea. Mult success.

    4
    1

  • Ofrana pe 8 Mar 2008, 15:32
    Oameni singuratici

    As dori sa va adresez o intrebare.Pentru oamenii singuratici si mai putin sociabili ce solutii le dati sa iasa din starea lor de tristete si singuratate? Va multumesc!

    3
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod