Abilitatea de a asculta

Intr-o lume in care "a te face ascultat" devine sinonim cu "a avea dreptate", "a fi interesant", "a fi capabil", "a fi bun", "a te impune", a vorbi pare mai important decat a asculta.
Intr-o lume in care "a te face ascultat" devine sinonim cu "a avea dreptate", "a fi interesant", "a fi capabil", "a fi bun", "a te impune", a vorbi pare mai important decat a asculta.

Viata ne ofera insa si momente in care e preferabil "sa ascultam". De ce? Poate pentru a-l cunoaste pe celalalt, pentru a-i afla nevoile, pentru a-i surprinde intentiile sau pentru a-l insoti, cu adevarat, intr-o dezvaluire. Dar a asculta este o arta, sustin specialistii in comunicare, o arta care se cere a fi exersata, ca si vorbirea, pentru a-si dovedi eficienta.

Pentru eficientizarea comunicarii este recomandata utilizarea unor tehnici specifice de ascultare:

  •  parafrazarea - formularea, cu propriile cuvinte, a ceea ce crezi ca ai auzit;
  •  clarificarea - adresarea de intrebari cu scop de clarificare, ameliorare sau completare a imaginii;
  •  feed-back-ul - impartasirea onesta, imediata a ceea ce gandesti si simti in legatura cu ceea ce ai primit in timpul comunicarii.

A asculta este mai mult decat a nu vorbi si a auzi.
Ascultarea presupune atentie, implicare, efort, curiozitate, intelegere, deci consum de energie psihica. Mai mult, ascultarea poate fi sabotata de urmatoarele 12 blocaje:

  •  Comparatia - in loc sa-l asculti pe celalalt, tu esti ocupat sa te "masori" cu el, pentru a stabili cine este mai competent, devenind dificil sa intelegi ce ti se comunica si sa raspunzi adecvat.

  •  Contestarea - manifesti o puternica nevoie de a dezbate si a argumenta, doresti sa-ti exprimi opozitia si nu mai asculti restul ideilor celuilalt.

  •  Acordul excesiv - esti de acord cu absolut orice, in incercarea de a te face placut si a evita conflictul sau confruntarea (insa tot ceea ce este cenzurat va erupe mai tarziu cu mai multa forta).

  •  A avea dreptate - nevoia de a avea dreptate te inchide la critici si la sugestii constructive.

  •  Comutarea - schimbarea brusca a subiectului atunci cand nu te simti confortabil cu tema discutata sau alegi sa glumesti pe seama ei.

  •  Filtrarea - selectezi anumite informatii sau emotii in detrimentul altora cu un caracter negativ, destabilizator.

  •  Etichetarea - punand etichete celuilalt, traiesti iluzia cunoasterii (confunzi partea cu intregul) si nu mai faci niciun efort pentru a-l asculta.

  •  Identificarea - povestea pe care celalalt ti-o dezvaluie iti activeaza propria ta poveste, necontinuta inca; devii preocupat cu retrairea sau rezolvarea ei si nu mai poti fi disponibil pentru a afla povestea completa a celuilalt.

  •  Visarea - atunci cand esti plictisit, obosit sau anxios te lasi in voia imaginatiei si nu mai poti fi prezent la realitatea celuilalt.

  •  Rezolvarea problemelor - esti concentrat mai mult pe descoperirea solutiilor si pe rezolvarea problemelor celuilalt, decat pe ascultarea si insotirea lui.

  •  Vederea paranormala - incercarea de a patrunde "dincolo" de ceea ce comunica partenerul pentru a afla ce simte si gandeste cu "adevarat"; interpretativitatea te impiedica si iti distrage atentia de la ceea ce tocmai iti comunica celalalt.

  •  Recapitularea - intreaga ta atentie este focalizata pe discursul intentionat ca raspuns pentru celalalt, simuland ascultarea si repetand in gand ideile considerate importante.

Cunoasterea acestor blocaje in actul comunicarii nu ne garanteaza "succesul".
Ne poate face insa mai constienti de ceea ce facilitam si/sau respingem in intalnirea cu celalalt. Si ne invita sa privim comunicarea si dintr-o alta perspectiva: un dar pentru noi si pentru celalalt.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mihail pe 11 Apr 2010, 12:29
    suflet bun sau indracit?

    starea de nervi se datoreaza felului de a fi deci dupa sufletul cre-l ai un om bun e calm toti ne suparam sau enervam dar daca santem buni primim si ajutorul cuvenit pentreu a ne calma pentru cei ce nu stiu cauta acest ajutor la alte persoane dar uita ca toti au problemele lor si numai de ei nu le arde cei care stiu il cauta acolo unde ceilalti nu gandesc daca dumnezeu a spus ca fara mine nu puteti face nimic si fara mine nu puteti avea nimic crede-ma ioana ca oricat de sceptic as putea fi asa este cerandu-i sa ne lumineze si avand un suflet curat ne si calmam cand avem porniri rele sau stari de nervi care pot degenera in acte necugetate daca apelam numai la medici nu obtinem prea mult cercetatorii si oamenii de stiinta abia acum au realizat ca rugaciunile vindeca boli pin fata carora medicina este neputincioasa hai sa vedem cum se leaga 2 adevaruri intrwe ele ai spus ca dupa terminarea liceului ai luat-o razna si ca nu poti avea copii daca nu ai stiut preacurvia este un pacat mare pedepsit de DUNMEZEU si cum se putea mai bine decat asa? sex sex si iar sex si sufletul? ce ne mai trebuie suflet daca putem minti angro excroca si preacurvi? banuiesc ca ti-e frica si de bataie din partea mea nu-ti fc griji de DUMNEZEU trebuie sa-ti fie frica nu de mine la sufletul pe care-l am nu ti-as misca un fir de par din cap dar la ce vei patimi dupa cate le-ai facut nu te-ai gandit? de asta nu ti-e frica? daca erai atat de desteapta pe cat te dadeai macar ma ocoleai fara sa-mi faci nici o stricaciune caci nu se stie cand te intorci de unde ai plecat acum 2 saptamani o fata de 22 de ani fiind logodita si-a omorat logodnicul cu 70 de lovituri de cutit fara sa fi avut nici cel mai mic motiv dupa statea si se intreba cum de a facut acest lucru tu cum iti explici? cand diavolul intra in om ai i ntuneca mintea de aici si starile de nervi din care pot lua nastere actiunile necugetate intrwebarea este cum si cine ne poate apara de cel rau avand un suflet curat numai iubirea de oameni credinta si domnul pentru ca EL a stiutin ce stadiu esti si in ce hal ai ajuns cu sufletul trebuia sa te salveze si cum nu coboara nimeni de sus pt a ne ajuta si cum dumnezeu lucreaza numai prin om ti-a dat sufletul de care tu aveai nevoie dar tu sti prea bine ce ai facut pt el nu conteaza in ce trup sta acel suflet nici avrerea sau potenta sau orice altceva asa ca nu vad ce ai realizat blocand accseul meu pe site cand vei plati pt ce ai facut vei dori cu adevarat sa-ti schimbi toata viata abia atunci vei realiza pt ce ti-a fost dat acel mihai candva? daca te hotarasti putem vb dar fara nervi fara vocabular de strada si mai ales fara minciuni astept un semn de viata tu care le sti pe toate si nu sti ce te asteapta maine poti sa-mi spui cum e sa fiu si mama si tata? nu am crezut asta niciodata mai ales ca e fetita cred ca-ti seamna putin sau mai degraba din anumite puncte de vedere daca o las de capul ei 5 min e in varful pomului

    0
    0

  • Brandusa Geanina pe 17 Iun 2008, 20:42
    enervare

    As dorii daca se poate sa ma ajutati si pe mine sau macar cu un sfat. de regula ma enervez foarte rau nu mai sunt atenta la ce spune

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod