10 intrebari, inainte de nunta

O vorba din batrani spune ca ajungi sa-l cunosti cu adevarat pe omul de langa tine, doar dupa ce mancati, impreuna, un sac de sare.
O vorba din batrani spune ca ajungi sa-l cunosti cu adevarat pe omul de langa tine, doar dupa ce mancati, impreuna, un sac de sare. Cu alte cuvinte, oricat de bine crezi ca iti cunosti viitorul sot, inainte de a spune „da”, afla cat mai multe detalii despre situatia financiara a viitorului tau sot. Editori sitului Kiplinger.com, finantisti cu experienta, sociologi si consultanti financiari, au intocmit o lista cu 10 intrebari esentiale, pe care doi tineri aflati in pragul casatoriei trebuie sa si-le adreseze reciproc. Intrebarie se refera la planificarea financiara si la chestiuni care privesc o viata intreaga pe care o veti petrece impreuna!

Mai multe studii au dovedit ca principalul motiv pentru care intr-un cuplu apar divergente este cel financiar. Pe de alta parte, discutiile despre bani sunt dificile, fie doar si pentru faptul ca perspectivele tale nu conicid cu ale lui.

In aceste conditii, daca discutati pe indelete despre bani, inainte de casatorie, vei afla informatii noi si importante despre partenerul tau si cu siguranta vei evita situatiile des intalnite in care veniturile obtinute de fiecare dintre voi pot ajunge subiect intr-un conflict domestic.

1.Ce venituri aveti? Trebuie sa puneti amandoi cartile pe fata. Veniturile, dupa casatorie, nu mai sunt venituri personale, devin venituri comune, astfel ca fiecare dintre viitorii parteneri trebuie sa stie exact cati bani primeste celalalt. Trebuie sa stii si care este ziua de leafa a jumatatii tale, pentru ca in functie de aceste detalii se stabilesc datele cand viitoarea familie va face plati.

2.Ce datorii aveti? Daca veniturile devin comune, teoretic asa ar trebui sa se intample si cu datoriile. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, datoriile nu se impart cu aceasi usurinta cu care impartim veniturile. Asa ca solutia este sinceritatea absoluta. Sunt posibile surprize. "Am discutat cu sotul meu, despre ce datorii avem fiecare, dar dupa nunta. Imi statea pe suflet ca in interesul pregatirilor, mi-am depasit posibilitatile financiare si am cumparat un set de bijuterii, pe care trebuia sa-l platesc in patru rate. Nu aveam cum sa achit datoria decat din salariu. Rata era de 1000 de lei, asa ca a trebuit sa marturisesc. Surpriza! Stiti ce mi-a spus sotul meu? Sa nu ma agit, ca nu este nici o problema, pentru ca si el are o datorie... Doar ca nu se termina in patru rate. El avea de achitat o pensie alimentara, pentru un copil, despre care nu mi-a suflat o vorba inainte de casatorie! A fost un soc!”, ne-a povestit Corina o tanara de 27 de ani, invatatoare, proaspat casatorita.

3.Care este durata datoriilor actuale? Este o intrebare al carei raspuns trebuie cuprins in planul de buget al familiei si de care trebuie sa tii cont pana in momentul in care creditele vor fi complet lichidate.

4.Cate carduri de credit are fiecare si care este limita lor? O inventie deosebit de periculoasa, mai ales in perioada de recesiune, cardurile de credit sunt riscante, daca nu sunt folosite cu discernamant. Iti permit sa cheltuiesti, dar din banii altcuiva, care are prostul obicei de a veni si de a-i cere inapoi, cand iti este lumea mai draga. Stabiliti disponibilul de pe cartile de credit si folositi-le doar in situatii cu adevarat importante, doar atunci cand alta solutie nu exista! Fiecare dintre soti trebuie sa stie de existenta cardurilor de credit, iar cel care foloseste un card de credit trebuie sa spuna partenerului, cat, cand si de ce l-a folosit. Este o masura prin care cenzura sotului iti impune tie insati ratiune in folosirea banilor.
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • tancik.127 pe 23 Aug 2014, 14:57
    invers

    intr-un cuplu trebuie sa existe o persoana care stie sa economiseasca si nu e drept ca barbatii mai mult cheltuie, la mine e invers, eu cheltui si nu ma pot abtine sa cumpar ceva poate care nici nu-mi trebuie urgent,iar el e foarte econom, avem momente cand ma cert cu el ca nu-mi permite sa cheltui.. trebuie sa lucrez asupra mea.... si asta ca cu starea financiara, pot spune ca la noi problemele sunt comune chiar daca inca nu ne-am casatorit, e drept ca banii sunt un motiv des intlnit in relatii care se cearta des sau chiar se despart, dar daca e iubire e totul, daca nu e nu e nimic..

    0
    0

  • ramona pe 23 Feb 2010, 17:07
    nunta mea

    sa sper ca nunta mea o sa fie dupa aceste sfaturi!

    0
    0

  • yonela pe 20 Feb 2010, 20:55
    eee.ok

    Eu si sotl meu suntem ampreuna de 3 ani. Nu avem prea multi bani si totusi ne antelegem foarte bine si ne iubim mult. Nu i-am pus sotului meu aceste antrebari pe care le consider ne interesante, atata timp cat exista ancredere. Ancrederea si iubirea le rezolva pe toate..... Va asigur.

    1
    0

  • :) pe 4 Feb 2010, 14:50
    vorba aceea: "ce stupid"

    daca nu "stupid" macar foarte superficial.. sursa acestor "dileme" unidirectionale nu este o casnicie fericita si probabil nici rezultatul lor nu ar fi.. asteptam ghidul "casnicia ca business", pliantul "100 de motive de a te casatori cand nu exista nici un sentiment intre parteneri" si marturia format felicitare "sentimentele sunt trecatoare -asa am auzit de la altii, noi nu cunoastem conceptul- multumim pentru bani !"

    0
    0

  • roskna89 pe 27 Oct 2009, 04:01
    bine de stiut

    banii sunt principalul factor ce poate deteriora o relatie...poate ca suna cam aiurea titlul,dar eu cred ca pot fi de folos unei relatii.chiar de mare folos.sa nu te trezesti peste noapte ca sotul are nu stiu ce datorie pe nu stiu unde si e posibil sa ramaneti fara masina sau stiu eu...mai rau,fara casa.(bine,e putin cam exagerat).dar din moment ce ati facut pasul casatoriei problemele voastre devin comune...

    0
    0

  • nevermind pe 1 Aug 2009, 13:20
    asta e tot?

    ok, am inteles ideea, toate problemele sunt legate de bani...?! in fine... mai sunt si altele dar...sa faci un articol cu "10 intrebari inainte de nunta" ,toate de ordin financiar....cam aiurea

    1
    0

  • constanta pe 3 Iun 2009, 13:57
    foarte bun

    buna sfaturile voastre. asa este banii sunt sursa tutror relelor, si despre problea banilor trebuie vorbit mereu cu cartile pe fata. dupa parerea mea femeile sunt cele care stiu cel mai bine sa gestioneze bugetul familiei. barbatii sunt niste cheltuitori, care traiesc cu capul in nori

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod