10 intrebari, inainte de nunta

5.Conturi comune sau separate? Bancile nu iau in calcul statutul de sot al titularuui de cont. Adica tu, sotie, nu prea iti poti baga nasul in conturile sotului, chiar daca te duci la banca cu certificatul de casatorie in dinti si copilul in brate. Conditia ca sa poti sti care este situatia unui cont de debit sau de credit este imputernicirea pe cont pe care nu o poate face decat titularul! Experientele altora sunt o lectie pretioasa: "Am vrut sa platesc o rata la un credit, iar cand sa dau bani, mi se spune ca intreg creditul a fost achitat si ca nu mai am nici o datorie. Am crezut ca este o greseala. I-am spus sotului meu si a sustinut, la randul lui ca este o greseala. Aveam sa aflu dupa vreo doua luni ca sotul meu primise o mostenire de care nu mi-a spus! Daca eram imputernicit pe cont, nu avea cum sa-mi ascunda acest detaliu”, ne-a povestit Rodica, de 44 de ani.

6.Cine castiga mai mult? Este o chestiune delicata in orice cuplu. Daca barbatul este cel care are venituri mai mari, pentru ca orgoliul masculin este satisfacut, problema este simpla, dar daca tu esti cea care aduce mai multi bani acasa, atunci trebuie sa ai delicatetea de a nu-i leza sentimentele.

7.Cine decide cum se cheltuie banii in familie? Daca vrei sa fii ministrul de finante in familia ta, atunci sa stii ca este o misiune grea, chiar daca este vorba despre bugetul unei singure familii. Trebuie sa ai discernamantul sa alegi intre ceea ce vrei si ceea ce trebuie, sa alegi intre ceea ce este urgent si ceea ce se mai poate amana. Pare usor, dar nu este! Trebuie sa tii cont de toate obligatiile familiei, de toate nevoile ei, si sa le raportezi la venituri. Daca mai vrei inca ministerul de finante, la tine acasa, cere aceasta "functie”, oferind argumente din care sa rezulte ca poti sa faci fata misiunii!

8.Decizii comune?
Cine decide investitiile familiei, aplicarea pentru un credit sau optiunea pentru o pensie privata, care va afecta intr-un fel sau altul toata familia? Niciodata altfel, decat impreuna! Nicio decizie majora care afecteaza bugetul unei familii pe termen mai mare de 3 luni nu se ia decat impreuna de cei doi soti! Cel putin asta este sfatul specialistilor. "Sotul meu a facut un credit urias, acum vreo doi ani. Nu am fost de acord cu ideea lui, dar mi-a cerut insistent sa-l las in pace, pentru ca stie ce face! In plus a stabilit un termen de rambursare foarte mic, deci rata este foarte mare! Eu sunt cea care ma lupt sa platesc acum aceasta datorie. Sotul meu a pierdut slujba aceea minunata si salariul foarte mare care i-au dat elan sa se indatoreze. Imi este mila de el, dar as vrea sa-i spun ca facea mai bine daca ma asculta si pe mine!”, povesteste Simina, de 40 de ani.

9.Investim in viitor? Este o intrebare de 10 puncte. Trebuie sa pui in balanta veniturile actuale, cele pe care le estimezi peste un an (cand se termina un credit, de exemplu), daca vrei sau nu copii anul viitor, daca achizitionati o casa sau o masina... Cand dezbati o astfel de problema, trebuie sa fii foarte sincer si sa te gandesti in perspectiva.

10. Economisim? Un economist celebru spunea ca a economisi este un fel de credit in sens invers, cu aceleasi beneficii, dar cheltuielile sunt mai mici. Mereu dobanzile la credite au fost mai mari decat cele la depozite! Cu alte cuvinte, banii luati cu imprumut de la banca sunt mai scumpi decat cei pe care ii aduni tu, luna de luna! Asa ca alege mereu calea de mijloc si dialogul!

Un articol de Otilia Ignat
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • tancik.127 pe 23 Aug 2014, 14:57
    invers

    intr-un cuplu trebuie sa existe o persoana care stie sa economiseasca si nu e drept ca barbatii mai mult cheltuie, la mine e invers, eu cheltui si nu ma pot abtine sa cumpar ceva poate care nici nu-mi trebuie urgent,iar el e foarte econom, avem momente cand ma cert cu el ca nu-mi permite sa cheltui.. trebuie sa lucrez asupra mea.... si asta ca cu starea financiara, pot spune ca la noi problemele sunt comune chiar daca inca nu ne-am casatorit, e drept ca banii sunt un motiv des intlnit in relatii care se cearta des sau chiar se despart, dar daca e iubire e totul, daca nu e nu e nimic..

    0
    0

  • ramona pe 23 Feb 2010, 17:07
    nunta mea

    sa sper ca nunta mea o sa fie dupa aceste sfaturi!

    0
    0

  • yonela pe 20 Feb 2010, 20:55
    eee.ok

    Eu si sotl meu suntem ampreuna de 3 ani. Nu avem prea multi bani si totusi ne antelegem foarte bine si ne iubim mult. Nu i-am pus sotului meu aceste antrebari pe care le consider ne interesante, atata timp cat exista ancredere. Ancrederea si iubirea le rezolva pe toate..... Va asigur.

    1
    0

  • :) pe 4 Feb 2010, 14:50
    vorba aceea: "ce stupid"

    daca nu "stupid" macar foarte superficial.. sursa acestor "dileme" unidirectionale nu este o casnicie fericita si probabil nici rezultatul lor nu ar fi.. asteptam ghidul "casnicia ca business", pliantul "100 de motive de a te casatori cand nu exista nici un sentiment intre parteneri" si marturia format felicitare "sentimentele sunt trecatoare -asa am auzit de la altii, noi nu cunoastem conceptul- multumim pentru bani !"

    0
    0

  • roskna89 pe 27 Oct 2009, 04:01
    bine de stiut

    banii sunt principalul factor ce poate deteriora o relatie...poate ca suna cam aiurea titlul,dar eu cred ca pot fi de folos unei relatii.chiar de mare folos.sa nu te trezesti peste noapte ca sotul are nu stiu ce datorie pe nu stiu unde si e posibil sa ramaneti fara masina sau stiu eu...mai rau,fara casa.(bine,e putin cam exagerat).dar din moment ce ati facut pasul casatoriei problemele voastre devin comune...

    0
    0

  • nevermind pe 1 Aug 2009, 13:20
    asta e tot?

    ok, am inteles ideea, toate problemele sunt legate de bani...?! in fine... mai sunt si altele dar...sa faci un articol cu "10 intrebari inainte de nunta" ,toate de ordin financiar....cam aiurea

    1
    0

  • constanta pe 3 Iun 2009, 13:57
    foarte bun

    buna sfaturile voastre. asa este banii sunt sursa tutror relelor, si despre problea banilor trebuie vorbit mereu cu cartile pe fata. dupa parerea mea femeile sunt cele care stiu cel mai bine sa gestioneze bugetul familiei. barbatii sunt niste cheltuitori, care traiesc cu capul in nori

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod