Ar trebui sau nu să te culci cu părul ud?

Dacă faci baie înainte de culcare, probabil că te-ai întrebat dacă este bine sau nu să te culci cu părul ud. S-ar putea să fi auzit că te poți îmbolnăvi sau că firele de păr pot avea de suferit. Care este însă adevărul?

Te culci cu părul ud? Iată ce ar trebui să știi!


Ideea că te poți îmbolnăvi dacă te culci cu părul ud pare a proveni din vechile concepții că umezeala și frigul pot provoca apariția unei răceli. Deși această idee persistă, a fost combătută acum mult timp. Este adevărat că este mult mai probabil să răcești în tipul iernii, dar acest lucru are legătură cu modul în care virușii se înmulțesc și se răspândesc. Nu poți scăpa de a-ți fi frig.

Un alt zvon despre părul ud este cel conform căruia bacteriile dăunătoare vor coloniza perna. Bacteriile și virusurile care cauzează bolile nu apar spontan, așa că nu te vei îmbolnăvi dacă vei dormi pe o pernă umedă timp de o noapte.
Dar există o excepție posibilă. Unele cercetări au arătat că pernele fabricate în special din materiale sintetice pot conține forme de mucegai și ciuperci care declanșează alergii. Aceste microorganisme se simt bine în mediile umede, la fel ca acarienii de praf.

Nu există dovezi conform cărora persoanele care dorm cu părul ud ar avea mai multe simptome ale alergiilor sau astmului bronșic. Orice preocupare privind părul umed este prin urmare teoretică. Dacă te trezești cu nasul înfundat, cu mâncărimi la nivelul ochilor, probleme de respirație sau alte simptome ale alergiilor și astmului, ar trebui să îți speli pernele și fețele de pernă în apă fierbinte, cel puțin o dată pe săptămână, pentru a reduce expunerea la eventualii factori iritanți.

Când vine vorba de sănătatea părului și a pielii, pot exista și alte motive legitime de îngrijorare cu privire la părul ud.
În general, se crede că nu este bine pentru păr să te culci cu el umed. De-a lungul timpului, apa poate degrada stratul exterior de protecție al foliculului de păr, care se numește cuticulă. Odată ce acea cuticulă se descompune, apa poate pătrunde și provoca deteriorări. Daunele pot duce la rupturi, precum și la pierderea strălucirii și elasticității firelor de păr.

Dar trebuie să reții că aproape tot ce îi faci părului, de la periaj la uscare, vopsire și expunere la soare, îl poate deteriora. Deși poate că nu este optim să dormi cu părul ud, folosirea balsamului poate ajuta la repararea firelor de păr. 

Același lucru este valabil și pentru eventualele probleme de piele care ar putea apărea de la culcatul cu părul ud.
Dacă dormi într-o parte sau pe burtă, părul umed dintre pernă și pielea feței tale poate provoca o iritație. De asemenea, deoarece apa din păr se evaporă, scalpul sau fața s-ar putea usca.

Dar mulți oameni dorm cu părul ud și nu par să aibă probleme. În unele cazuri, părul umed poate fi de ajutor pentru un somn mai bun. Cercetările au arătat că această răcire a capului pe timp de noapte ajută la calmarea activității metabolice a creierului în moduri care promovează somnul odihnitor.

S-ar putea să existe unele riscuri mici asociate cu mersul la culcare cu părul ud. Dar dintre toate grijile pe care ți le poți face pentru sănătate, aceasta nu ar trebui să îți deranjeze somnul liniștit.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod