relatiile de durata

Relațiile de durată au la bază 2 trăsături. Care sunt acestea?

În zilele noastre, când se pare că tot mai multe căsătorii sunt sortite divorțului, nu este surprinzător de ce toată lumea vrea secretul unei relații fericite și de lungă durată.
De multe ori ne întrebăm care este secretul unei relații frumoase, sănătoase și de succes? Există nenumărate sfaturi și articole dedicate acestui subiect, pe o mulțime de platforme, de la diferiți experți în domeniu.

Cum tot mai multe căsătorii se termină cu un divorț, noi toți de întrebăm și ne dorim să aflăm care sunt secretele unei relații durabile și fericite.

Psihologul John Gottman a început să descopere aceste secrete în anii 1970 printr-un studiu social și a continuat să studieze cuplurile în ultimele patru decenii.

Gottman și colegul său Robert Levenson au adus cupluri proaspăt căsătorite la laboratorul lor, numit "Laboratorul iubirii" și le-au conectat la electrozi, Cuplurile au răspuns apoi la întrebări despre relația lor, cum s-au întâlnit, ce conflicte majore au avut și ce amintiri pozitive.


"În timp ce vorbeau, electrozii măsurau fluxul sanguin al subiecților, ritmul cardiac și cantitatea de transpirație pe care o produceau. Apoi, cercetătorii au trimis cuplurile acasă și le-au urmărit șase ani mai târziu pentru a vedea dacă sunt încă împreună", se explică în articolul original.

Maeștri versus catastrofe


Folosind toate informațiile primite, Gottman a împărțit cuplurile în două categorii: masters, adică maeștri, cei fericiți și împliniți și după șase ani și disasters, prin urmare catastrofe, cuplurile care fie se despărțiseră, fie erau încă împreună, dar nemulțumiți de căsniciile lor.

Catastrofele, potrivit lui Gottman, arătau calme în exterior, dar în interior, "ritmul cardiac era rapid, glandele sudoripare erau active și fluxul sanguin rapid".

Pe scurt, au arătat un răspuns de luptă sau fugă de întrebări.

Chiar și atunci când vorbeau despre cele mai banale lucruri, aceste cupluri erau în defensivă, pregătite să atace sau să fie atacate. Și relațiile acestor cupluri s-au deteriorat mult mai repede.

Citește și: Studiu. Frații mai mari sunt mai predispuși să înșele


De cealaltă parte, maeștrii erau mult diferiți.

Potrivit lui Gottman, "ei erau calmi și conectați, chiar și atunci când se certau. Cuplurile au creat un climat de încredere și intimitate care i-a făcut pe amândoi să fie mai emoționali și, astfel, confortabili fizic".

În studiu efectuat în 1990, Gottman a invitat 130 de cupluri proaspăt căsătorite la un refugiu, unde au primit cazare și mic dejun. El a descoperit că acele cupluri care dețin aceste două trăsături de bază importante sunt făcute să rămână împreună.

Partenerii predispuși să aibă o relație de lungă durată erau cei care erau amabili și generoși unul față de celălalt


Gottman a constat că, atunci când un partener i-a cerut ceva celuilalt sau a venit cu o ofertă/sugestie, partenerul lor a avut posibilitatea de "a se întoarce spre el" sau "de a se îndepărta de el".

"Cuplurile care divorțaseră după ce au fost urmărite 6 ani își satisfăceau 33% din timp cererile, nevoile, iar cuplurile care erau încă împreună 87% din timp".

Asta înseamnă că aceste cupluri, maeștrii, își satisăceau nevoile reciproc, asigurând astfel o relație care durează mult.

Gottman spune că maeștrii au obiceiul de a căuta lucruri pe care le pot aprecia și pentru care pot fi recunoscători.

Soția lui Gottman, julie, a adăugat: "Scanează partenerul pentru ceea ce face corect, îl respectă și exprimă apreciere sau îl scanează pentru ceea ce face greșit și îl critică".

E nevoie de bunătate și apreciere


Acest lucru se aplică și atunci când cuplurile se ceartă, dar acesta este un moment în care este nevoie de bunătate și generozitate pentru ca o relație să prospere.

Și cuplurile își pot exprima bunătatea și generozitatea în multe moduri pe tot parcursul relației, atât timp cât își satisfac nevoile reciproc.

"Dacă partenerul tău exprimă o nevoie și ești obosit, stresat sau distras, atunci spiritul generos apare atunci când îi acorzi atenție."
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod