Psihologul iti pune ordine in viata?

Mi s-a semnalat un topic de pe forumul eva.ro. L-am parcurs si m-am hotarat sa-l citim impreuna, sa vedem despre ce este vorba. Autoarea: "Simt nevoia sa vorbesc cu...

Mi s-a semnalat un topic de pe forumul eva.ro. L-am parcurs si m-am hotarat sa-l citim impreuna, sa vedem despre ce este vorba. Autoarea: "Simt nevoia sa vorbesc cu un psiholog, sa-mi faca ordine in ganduri si in viata, sa-mi explice unde gresesc. Nu stiu cum sa procedez si mai ales am retineri. Oare se obtin rezultate?". Raspuns: "http://www.psihoterapieonline.home.ro/. Poti incerca si o consiliere online. Cica ar merge, eu una astept raspuns de la doctorul acela. Daca aflu inaintea ta iti spun. Nu mi-as permite sa merg la psiholog, e destul de scump, am incercat asa. O sa vad...".

Ceea ce este interesant in acest schimb de replici este conflictul interior cu care se confrunta ambele eve. Desi scurt ca dimensiune, dialogul reuseste performanta sa atinga un numar mare de temeri, probleme, subiecte, conflicte in care totul pare esentializat.

1. Nevoia de psiholog. Evident nu exista o nevoie de psiholog, ci nevoia de "a face ordine in ganduri si in viata". Formularea "ganduri si viata" mi s-a parut excelent aleasa pentru ca descrie o stare cu care ne confruntam toti: gandurile ca stare interioara si viata ca realitate externa. Nevoia este manifestata, acceptata. Autoarea simte nevoia acestei ordini, a acestei capacitati de intelegere si simte ca un psiholog este o varianta in acest fel. In fapt, nu psihologul este cel la care se gandeste autoarea, ci la un psihoterapeut.

2. Sa-mi explice unde gresesc. Aici autoarea noastra lasa sa se inteleaga o atitudine foarte pasiva. Eu ma duc la acel om, care le stie pe toate si el imi va da urmatoarea explicatie - imi va spune unde gresesc. Psihoterapia presupune o relatie: pacient - terapeut. Pacientul si terapeutul lucreaza impreuna. Daca pacientul intelege ceea ce este in el aceasta se datoreaza faptului ca reuseste sa creeze o relatie buna cu terapeutul sau.

Varianta ca un psiholog, psihoterapeut ar putea sa explice ceva unei alte persoane cum ar fi: "unde greseste" mi se pare ca se apropie, in cel mai bun caz, de o consiliere. Aceasta investitie a psihologului ca o persoana care le stie pe toate este de multe ori daunatoare. Este normal sa simti nevoia sa te retragi daca crezi ca celalalt le stie pe toate si poate sa te invete si pe tine. Aceasta transformare a psihologului intr-un vrajitor intelept este in fapt o idealizare, o mitizare a unei meserii de altfel foarte concrete.

3. "Nu stiu cum sa procedez". Aceasta parte este interesanta. In mod normal, adresare unei persoane sau cuplu catre psiholog se face destul de simplu - se da un telefon, se face o programare, urmeaza o intalnire intre cei doi si se continua. "A sti cum" sa procedezi tine de "a vrea" sa faci un lucru.

Daca vrei, stii, iar daca nu sti si vrei, creezi, gasesti o modalitate. Procesul este mai mult unul interior decat unul in care este ceva de facut. Poti sa faci ceva atunci cand in interiorul tau exista actiune, exista unitatea care anuleaza conflictul intre "a vrea" si "a nu vrea". Cat timp aceasta unitate nu este atinsa, atunci nu poti sa faci ceva - in cazul de fata esate vorba fie de a renunta la idee, fie de a o pune in practica.

4. "Am retineri". Evident, aceasta parte ne explica de ce nu stie cum sa procedeze si, mai ales, recunoaste ca exista retineri. Faptul de a exista retineri eu zic ca este binevenit. Faptul de a le recunoaste si cunoaste ar fi excelent. Intalnirea cu psihologul este una importanta, relatia care se creeaza intre cei doi este la fel de importanta. Retinerile marcheaza si faptul ca o persoana simte ca exista ceva care are valoare in acel lucru, ca nu este simplu. Daca a merge la un psihoterapeut ar fi ceva echivalent cu a merge sa iei o paine, atunci psihoterapia ar disparea. Retinerile sunt importante si marcheaza o rezistenta interioara.

5. "Oare se obtin rezultate?", se intreaba autoarea topicului. Rezultat este un cuvant interesant. In urma a ceva, rezulta un rezultat. De obicei rezultatele sunt in urma unor actiuni, operatii, puneri in act. Ordinea in ganduri si viata solicitata de autoare in propozitia de mai sus poate sa fie considerat un rezultat? Nu voi da un raspuns, deoarece parerile pot sa fie impartite cu usurinta intre da si nu. Sa vedem ce se intampla insa: cei doi - pacientul si terapeutul decid sa lucreze impreuna in cadrul unui contract terapeutic. Ar fi acesta un prim rezultat?

Dupa cum considerati va dati raspunsul. In cadrul travaliului psihoterapeutic cei doi lucreaza impreuna, discuta despre, incearca sa inteleaga. Aceasta participare comuna presupune ca "rezultatul" are doua variabile - terapeutul si pacientul. Atunci "rezultatul" nu este si consecinta implicarii pacientului? Poate ca intrebarea corecta este: "Voi da rezultate mergand la psiholog?". Psihoterapetul nu este medic, nu te poti pune in postura de pacient de masa de operatii si il lasi pe celalalt sa actioneze in timp ce tu esti sub anestezie. Acest mit al psihologului mi se pare ca este mult exagerat, psihologul este cel care creeaza o relatie. Faptul ca o relatie cu un pacient este functionala mi se pare un "rezultat" care asigura acestuia din urma reusita.

6. "Poti incerca si o consiliere online". De acord in masura in care aceasta consiliere chiar s-ar fi produs. Dar cea care raspunde confunda trimiterea unui mesaj cu o consiliere online. Consilierea online este un concept nou in psihologie care se afla la inceput. A trimite un mesaj catre un psiholog nu are nimic dintr-o consiliere psihologica, ci este cel mult o consultatie. Daca veti observa cele mai multe raspunsuri date de psihologi se rezuma la recomandarea de a consulta pe cineva.

O intalnire pe chat, pe messanger este in fapt o consiliere online adecvata dar care este necesar sa indeplineasca anumite conditii: sa fie live, si psihoterapetul si pacientul sa nu mai faca altceva in acest timp, sa fie contracost, sa aiba o durata de timp limitata, sa inceapa la ora fixata si sa se termine la ora fixata. Cam asa arata regulile unei consilieri online. Cat timp aceste reguli nu sunt respectate, nu se intampla nimic din ceea ce se asteapta. Iar ca urmare, cei mai multi vor ajunge probabil la urmatoarea concluzie: "A! nu da rezultate ". Este firesc, aceasta modalitate bazata pe mailuri nu are sanse de succes pentru ca lipseste relatia care este decisiva in functionarea adecvata a psihoterapiei.

7. "E destul de scump, am incercat asta". Este normal sa fie asa. Daca serviciul de psihoterapie ar fi ieftin, el nu ar functiona. Psihoterapia este o investitie in noi insine. Oare noi insine suntem ieftini? Cineva spunea candva ca daca psihoterapia ar costa cat o bere atunci ar fi de preferat sa bem o bere. Psihoterapia nu este ieftina, dar de aici pana la a fi scumpa mi se pare un drum lung. De fapt acest "destul" utilizat mi se pare relevant.

Pare a spune ca este accesibil dar depinde de tine daca vrei sa faci asta. Pretul urmareste sa separe intre cei care doresc sa faca asta si cei care nu doresc. Este o investitie in tine, este decizia ta ca vrei sa te intorci asupra ta si sa vezi ce este in tine iar pentru asta aloci un timp, o perioada si un buget. Decizia de a intra in terapie este una importanta si este necesar sa fie tratata ca atare. Este adevarat ca pretul separa in realitate si intre cei care au posibilitatea si cei care nu au posibilitatea reala. Dar mai este o conditie mai greu de realizat si care nu este foarte des mentionata - este de preferat ca banii cu care iti platesti psihoterapia sa fie banii castigati de tine.

Mie mi-a atras atentia acest topic si mi-a placut foarte mult modul succint de exprimare a celor doua eve. Cred ca exista multe persoane care se confrunta cu aceasta enigma. Eu cred ca mersul la psiholog ar trebui sa inceapa cu urmatoarea intrebare : "Sunt pregatit pentru a intra in universul meu, in temerile, fricile, conflictele mele?". Restul "retinerilor" isi gasesc rezolvarea.

 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Miculinaa pe 10 Mai 2012, 11:05
    consiliere psihologica online

    Cand doriti sa discutati de urgenta cu un psiholog puteti incerca varianta : consiliere psihologica online. Este aceeasi terapie, dar desfasurata intr-un alt mediu. Spun aceeasi terapie deoarece psihologul, atat in cabinet cat si pe online, vine cu acelasi bagaj de informatii si experienta. Cand doriti sa discutati cat mai curand cu un psiholog accesati topexperti.ro - platforma de comunicare care ofera consiliere psihilogica online. Numai bine

    0
    0

  • beatrice39 pe 14 Mar 2012, 21:03
    probleme copil

    am divortat iar doi ani am stat doar eu si baiatul meu care are 10 ani.Acuma am o relatie si nu se acomodeaza cu prietenul meu.Nu vrea sa doarma singur , nu l lasa pe prietenul meu sa puna mana doar pe mine.La scoala e foarte timid iar colegii lui iau prins slabiciunea si il sperie iar el nu reactioneaza.A inceput sa minta si nu mai stiu cum sa ma comport cu el.Va rog sa mi raspundeti si sa ma ajutati vreau sa nu sufere cel mic.

    0
    0

  • dinu simona pe 8 Nov 2011, 11:07
    copil speriat

    Buna ziua, am un baietel de 6 ani si jumatate, merge la gradinita, este foarte inteligent ( scrie, citeste, face calcule) dar s-a uitat la un film pe net ceva cu sfarsitul lumii ( mi-a zis el), si a ramas speriat in sensul ca plange atunci cand se gandeste la acel film, sta trist, spune ca il doare nu stiu ce si ca o sa moara.......nu stiu ce sa fac am incercat sa-i explic ca este doar un film dar aproape ca nu mai facea diferenta intre film si realitate........multumesc!

    0
    0

  • rodica pe 3 Iun 2011, 17:39
    cum sa_mi recuperez copilul

    am o fata de 20 ani eu sunt divortata de cand avea ea 10 ani si am lasat_o cu parintii mei si am plecat strainatate pt.ca ma falimentat sotul meu facea afaceri murdare si eu plateam asa am ajuns sa nu am nimic si a trebuit sa plec din disperare de cauza lasand fata singura am trimis bani tot timpul sa nu duca lipsa de nimic sa invatat cu bani si a inceput sa faca tot felul de prostii si tot asa are aproape 20 ani sia gasit un baiat sa indragostit si a fugit cu el an grecia el tot facea prostii se ocupa cu trafic de persoane fiind arestat si ia venit mandat de arestare si ei precum ca era concubina ei sunt disperata am muncit 10 ani strainatate si nu am nimic decat o casa cu 2 camere restul tot pt.fiicamea si acum simt ca o pierd si pe ea pt.ce mam sacrificat atat?ajutatima ce pot sa fac simt ca anebunesc se comporta foarte urat cu mine uneori mie frica de ea ajutatima ce as putea sa fac multumesc

    0
    0

  • daniela pe 31 Mar 2011, 16:04
    probleme in casnicie

    BUNA!DOMNULE CLAUDIU CER SI EU SPRIJINUL DVOASTRA,SA MA AJUTATI CA AM PROBLEME IN FAMILIE.SOTUL MEU MA INSEALA CU ALTCINEVA ,SI NU VREA SA RECUNOASCA,SI NICI CAND VREAU SA VB DESPRE ASTA NU-MI DA VOIESA VORBESC.EU AM AFLAT DE VREO 2 SAPT SI AM FACUT MARE SCADAL,INTR-UN FINAL MI-A SP CA ARE PE ALTCINEVA SI CA NU II PLACE DE MINE.DE ATUNCI NU A LIPSIT DE ACASA DAR CRED CA VB LA TEL,COPII SUNT F SUPARATI SIO SUFERA F MULT DEOARECE IL IUBESC F MULT.LA FEL SI EU NU POT SA MA DESPART DE EL CA IL IUBESC F MULT.LUMEA M-A ATENTIONAT SA FIU HOTARATA CA ACEASTA FEMEIE CAND PUNE MANA PE UN BARBAT NU IL LASA USOR EA TOT IL CHEAMA ASA MI S-A SPU S VA ROG SPUNETI-MI CUM SA PROCEDEZ PT A-MI SALVA FAMILIA SI CA ACEASTA FEMEIE SA NU IL MAI CAUTE SAPOT SA O OPRESC.SI DEALTFEL SI PE EL SA NU IL MAI SCAP LA EA VA ROG MILT SALVATI-MI CASNICIA CA-MI IUBESC COPII SI SOTUL CA OCHHI DIN CAP SI NU POT SA CONCEP VIATA FARA EI.VA ROG AJUTATI-MA SUFAR F MULT.MULTUMESC SI ASTEPT RASPUNS.POT SA VA SUN?LA REVEDERE!

    1
    1

  • flory pe 26 Nov 2010, 11:25
    copilul meu

    vreau sa stiu ce trebuie sa fac daca copilul meu e foarte energic,si la gradinita nu poate sta locului,tot timpul vorbeste ,intreaba,tot felul de lucruri,si la lectii nu e atent,ba chiar o oboseste pe doamna cu atatea intrebari..

    2
    0

  • fartade maricica pe 11 Feb 2009, 17:17
    buna ziua

    am si eu o intrebare dak st nesigura pe mine ce trebuie sa fak

    0
    0

  • unknown pe 6 Feb 2009, 10:21
    idei frumoase, frumos spus, mie mi-a folosit ptr ca am nevoie...va pup

    domnule Claudiu vreau si eu sprijinul dvs in ceea ce ma priveste...desigur, contracost...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod