Ma iubesti? Spune-mi...

Ma iubeste, nu ma iubeste, ma iubeste, nu ma iubeste... incercam sa aflu raspunsul rupand petalele unei margarete. Asta se intampla pe la 12-14 ani, cand ma indragosteam nebuneste de vreun baiat pe care il intalneam la locul de joaca.

Ma iubeste, nu ma iubeste, ma iubeste, nu ma iubeste... incercam sa aflu raspunsul rupand petalele unei margarete. Asta se intampla pe la 12-14 ani, cand ma indragosteam nebuneste de vreun baiat pe care il intalneam la locul de joaca. In acea perioada nici nu asteptam sa imi spuna "te plac", "te iubesc" sau sa ma intrebe daca vreau sa ii devin iubita pentru ca floarea era cea care imi decidea soarta in ale amorului. Din cate imi amintesc, era un joc foarte placut...

Cu timpul, lucrurile s-au mai schimbat, inima mea nu s-a mai predat in fata primul sosit la locul de joaca, am invata ca "te iubesc" este o expresie pe care nu o poti spune oricui si nu o auzi de fiecare data cand iti doresti, iar acea margareta a ramas doar o floare intr-un decor, care nu imi mai poate decide soarta in ale iubirii...

Dar poate oare cineva sa imi defineasca verbul "a iubi"? Claudiu Ganciu, psihoterapeut, mi-a explicat: "'A iubi' nu inseamna, in esenta, decat ceva difuz, intrucat nimeni nu poate traduce iubirea in actiune vizibila. Caracterul ambiguu al iubirii vine din incredintarea a ceea ce este profund si de care, unii dintre noi, incearca sa fuga - avem nevoie de celalalt, ca persoana reala, pentru a putea comunica cu el.".

Multor femei, printre care ma numar si eu, le face placere ca iubitul, partenerul sau sotul sa le spuna, macar din cand in cand, un "Te iubesc!".

Dar de ce oare aceasta nevoie a auzi aceste vorbe? Eu, de exemplu, nu interpretez aceste cuvinte ca pe o confirmarea sau reconfirmare a sentimentelor pe care iubitul meu le are pentru mine. Atunci cand aud un "Te iubesc!" soptit, simt o bucurie greu de exprimat in cuvinte... imi dau un sentiment de multumire si fericire. Nu cersesc aceste cuvinte, pentru ca nu poti obliga pe cineva sa te iubeasca, daca nu simte cu adevarat acest lucru. Ar fi doar vorbe in vant, fara rost, lipsite de importanta.

"Eu stiu ca prietenul meu ma iubeste, dar este genul de persoana careia ii este foarte greu sa vorbeasca despre sentimentele lui. Parca ar fi mare filosofie sa ii spui unei femei 'Te iubesc!'. Nu este niciun motiv de slabiciune, dar prefera sa faca orice altceva decat sa imi spuna 'Te iubesc!'", imi spune Roxana. Trebuie sa recunostem ca este un caz foarte des intalnit, cel al barbatilor care au impresia falsa ca rostitul unui "Te iubesc" le poate fura masculinitatea sau statutul de barbat puternic.

Exista multi barbati "stangaci" cand vine vorba de exprimarea sentimentelor de iubire. Si totusi, de ce noi femeile putem sa spunem "Te iubesc", iar lor le este foarte greu, aproape imposibil? Se pare ca exista o problema neurologica, de "constructie": femeile pot sa gandeasca si sa simta in acelasi timp, pe cand la barbati, sentimentele sunt separate de modul de gandire.
Din acest motiv, barbatii sunt reticenti cand vine vorba de exprimarea unor sentimente, pe cand femeile adora sa vorbeasca despre ele.

Roxana imi mai spunea ca iubitul ei prefera ii aduca flori, sa ii faca diferite cadouri... acesta este modul lui de a-si exprima sentimentele de dragoste fata de ea. "Ar face orice, numai sa nu vorbeasca despre sentimente. Asa este modul lui de a-si exprima dragostea fata de mine. Sunt momente in care simt nevoia sa aud 'Te iubesc!' pentru ca, de multe ori, cuvintele fac mai mult decat un buchet de flori..."

Intr-adevar, cuvintele au valoare vadit mai mare in astfel de situatii, dar fiecare exprima iubirea cum crede de cuviinta. Daca te impaci cu ideea si esti capabila sa il accepti pe cel de langa tine asa cum este, relatia de dragoste poate fi una foarte buna.

"Nu stiu cum se face, dar sotul meu imi spune 'Te iubesc' exact atunci cand imi doresc sa aud asta. Suntem pe aceeasi lungime de unda. Nu ma simt sufocata de atata dragoste si nici nu tanjesc dupa aceste cuvinte! Le aud la momentul postrivit", mi se destainuie Ana, prospat casatorita si norocoasa, as zice... Un astfel de caz confirma faptul ca exista si oameni pereche, care nici nu trebuie sa ceara pentru a primi!

Iata ce ne spune si psihoterapeutul Claudiu Ganciu: "Cuplul este o relatia aparte, contine elemente din toate relatiile anterioare si are ceva unic, care nu poate sa fie regasit in niciun alt fel de relatie.
In repetarea cuvintelor si in insistenta pentru a 'auzi' ca femeia este iubita, regasim un stadiu vechi, regresiv, in care cuvintele permit o incredintare a corpului si a fantasmelor. Functia principala a cuplului este de continere si de incredintare a angoaselor in 'mainile' celuilalt. Cuvantul asigura ca aceasta incredintare poate sa aiba loc. Cuvintele joaca si rolul unei promisiuni: 'ma pot lasa in mrejele iubirii celuilalt', 'imi pot incredinta temerile lui' etc.".

Pentru multe dintre noi, "lipsa lui 'Te iubesc!' este resimtita ca o rana, ca o devalorizare de catre barbat, ca de altfel orice indepartare afectiva a partenerului. Daca trairea iubirii si confirmarea ei prin 'Te iubesc!' nu vine la timp (trece foarte mult timp de la inchegarea relatiei si partenerul nu ii marturiseste afectiunea), femeia il 'constrange' pentru a se linisti ca este acceptata, dorita etc.", dupa cum ne spune si Cristina Voicu, psihoterapeut de orientare psihanalitica.

Lipsa acestor cuvinte poate naste durere atat pentru noi, femeile, cat si pentru barbati. Chiar si cei mai puternici barbati au nevoie de "Te iubesc!". Unii vor sa o auda mai des, altii macar o data in viata! De ce? Pentru ca suntem oameni si avem nevoie de iubire, comunicare, sa ni se spuna ca suntem unici in felul nostru, ca suntem importanti pentru partener etc.
Sunt niste asteptari normale si dorite de fiecare dintre noi! Iti spun "Te iubesc!". A fost chiar asa de greu?


Afla mai multe din articolele:

Spun sau nu barbatii "Te iubesc"?
10 metode prin care barbatii evita sa spuna "Te iubesc"
Te iubesc sau am nevoie de tine?
Cand iubitul iti spune "Te iubesc"

 

 

Comentarii (12)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • florin pe 26 Mai 2013, 06:00
    dar daca barbatul spune 'te iubesc, si ea nu poate.

    deranjeaza foarte mult intrebarea :ma iubesti?

    1
    0

  • camelia pe 27 Iul 2011, 15:16
    te iubesc

    personal am fost iubita,dar am dezamagit enorm.........acum traiesc mereu momentele acelea si desi stiu ca nu se va intoarce niciodata la mine tot sper sa mai imi spuna"te iubesc"

    1
    0

  • Andreea pe 8 Apr 2011, 21:54
    Cele doua cuvinte.... Te iubesc!

    Desi eu am fost prima care i-am spus "Te iubesc!'', el a fost primul care mi-a demonstrat acest lucru. Cred ca aceste doua cuvinte trebuie spuse atunci cand simti 100%... si este 100%, atunci cand sentimentul este reciproc. Intr-adevar, cuvintele se completeaza cu faptele... una fara alta, nu se poate!

    1
    0

  • georgiana.suchara pe 6 Aug 2010, 10:34
    te ubesc

    nu cred ca exista cuvant mai frumos dcat ....TE IUBESC.... nui asa fetelor? voi stiti mai bine

    2
    0

  • Valentina pe 3 Iun 2009, 15:52
    Te iubesc

    E un cunvant pe care il spui daca simti.Nici prietenul meu nu-mi spune prea des insa imi demonstreaza prin fapte ca ma iubeste si eu consider ca faptele fac mult mai mult decat niste vorbe.Sunt barbati care spun te iubesc pt ca stiu ca asta le place femeilor dar nu pt ca ar crede ceea ce spun si atunci cred ca e mai bine sa vezi anumite gesturi de iubire decat niste vorbe in vant care te pot pacali foarte usor.

    4
    1

  • eu pe 20 Ian 2009, 14:05
    ....

    cand spui pt prima data te iubesc ti se umple sufletul...decat sa ti se spuna te iubesc asa ca sa auzi mai bine te lasi pagubas, nu cred ca merita mai bine sa te faca sa simti ca te iubeste!

    3
    0

  • ......... pe 10 Ian 2009, 15:05
    TE IUBESK

    KND SPUI TE IUBESK ESTE CEVA FRUMOS,uN MOD DE AI ARATA PARTENERULUI K TII LA EL.Sunt unele persoana kare chiar dak TE IUBESK prefera sa spuna mai rar acest cuvant.Eu spun TE IUBESC decate ori simt acest lucru.

    2
    0

  • ne-interesant pe 30 Dec 2008, 16:49
    te yubesk

    Pai cuvantul acesta exprima o sentimentele unei persoane fata de alta,si toata dragostea care ti-o poarta.Prin cuvantul asta intelegi ca o persoana draga iti este alaturi tot timpul tine la tine ,te sprijina cand dai de greu.

    0
    0

  • ce conteaza pe 17 Dec 2008, 11:01
    "te iubesc"

    consider ca aceste cuvinte inseamna ceva.si nu poti sa le folosesti oricum.multi le spun usor, altii greu, unii simt, altii nu.pt mine personal sunt importante.si ele si faptele care trebuie sa denote acest lucru.si cred ca mai important e chiar sa iubesti, pt ca am senzatia ca e tot mai rar acest sentiment.

    0
    0

  • cori pe 11 Dec 2008, 12:50
    te iubesc

    nu e tot una sa spui te iubesc din suflet si sa simti asta sau sa spui te iubesc doar ca asa vrea partenerul.fiecare persoana isi exteriorizeaza sentimentele prin diverse mijloace...important nu e sa spuna te iubesc important e sa iti arate in fiecare zi cat de mult insemni pt partenerul tau/ta...decat sa iti spuna un te iubesc fortat ar fi mai bine sa taca...dar sa-ti arate ce simte... iar legat de comentariul iuliei sunt de acord cu tine ca intradevar dupa o relatie ar fi normal sa ramai prietena cu fostu...dar nu toti barbatii gandesc la fel...si multi rup orice legatura cu trecutul pt simplu fapt ca vor sa uite tot....nu sunt toti la fel...dar nu tot timpul poti ramane prietena cu fostul...asta depinde de la caz la caz...si de relatia pe care ai avut-o

    1
    0

  • Lidia pe 11 Dec 2008, 10:42
    Te iubesc

    Dar sa-ti spuna "te iubesc", doar ca sa auzi tu?.......sincer eu una personal nu am nevoie de cuvintele astea,dar mi se pare normal sa imi doresc sa le aud rostite din gura lui. Oricum consider ca trebuie sa le simti cu adevarat ca sa le poti rosti, si mai mult de atat trebuie sa le vezi, demonstrarea lor prin respect, afectiune, sustinere..........si cred ca sunt multe...etc.

    1
    0

  • iulia pe 11 Dec 2008, 09:02
    ramai prietena cu fostul

    consider ca o data ce ai iesit dintr-o relatie,indiferent de perioada cat ati fost impreuna tb sa mergeti mai departe ca buni amici;nu cred ca tb sa facem adevarate drame gen telenovele si sa-i facem sa se simta prost;daca el a pierdut isi va da seama singur fara scene

    2
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod