Intr-o relatie, invata sa spui "nu"...

Probabil ca cea mai delicata situatie in care te poti afla atunci cand doresti sa raspunzi negativ unei solicitari este cea care te surprinde in postura de femeie indragostita...

Probabil ca cea mai delicata situatie in care te poti afla atunci cand doresti sa raspunzi negativ unei solicitari este cea care te surprinde in postura de femeie indragostita. Cu toate ca in nici un caz nu ne face placere sa "stingem" zambete incurajatoare sau sa spulberam asteptarile nimanui, atunci cand este insa vorba de a refuza persoana iubita devine cu mult mai dificil.

Ne simtim stanjenite sa spunem "nu", cu toate ca asta ne dorim cu adevarat, nu numai din afinitate sau pentru ca il iubim pe omul de langa noi, ci si pentru faptul ca avem impresia ca ii refuzam un lucru important pentru fericirea sau pacea sa sufleteasca. In plus, simtindu-ne slabiciunea, de (prea) multe ori, partenerul apeleaza la diverse subterfugii de a obtine ceea ce doreste, trucuri sau presiuni care se supun intru totul notiunii de "santaj sentimental". Astfel, devenim si mai vulnerabile, si mai nehotarate si, de foarte multe ori, cedam, uitand ca avem tot dreptul de a refuza un lucru care nu ne face placere.

Analizeaza toate partile problemei...

"Nu le poti decide numai tu pe toate", "Sunt barbat, mi se pare firesc sa existe anumite lucruri pe care sa le hotarasc eu" sau "Daca m-ai iubi cu adevarat, ai accepta sa..." - iti suna familiar? Fie ca tu esti cea care te confrunti cu autoritatea sau toanele partenerului de viata, fie ca ai auzit de cazuri in care aceste mici "frecusuri" au condus la adevarate dileme sau chiar rupturi de relatie, barbatii nu sunt intotdeauna pregatiti sa accepte si varianta refuzului.

"Nu" este asociat de foarte multe ori cu incapatanarea sau nepasarea partenerei, lucru care le "zgandare" ego-ul si le submineaza autoritatea in proprii ochi si, cred ei, in ochii celorlalti. Motiv pentru care devin iritati, si din angoasa pe care o resimt rezulta tot felul de presiuni, care de care mai...

copilaresti. Desigur, nu toti procedeaza in acest fel. Cunoastem foarte bine si varianta barbatului "bine-crescut", care apeleaza la dulcegarii si implorari, asa-zise "subtile", dar care nu iti usureaza tie viata (sau hotararea) cu nimic - poate dimpotriva.

Pe de alta parte si nu de putine ori, femeile au tendinta de a actiona sub presiunea impulsurilor de moment sau sub influenta bine-cunoscutelor "toane". Recunoasteti, doamnelor, mai au si ei din cand in cand dreptate. Nu il luati pe "nu" in brate, doar pentru ca "de cele mai multe ori" se intampla sa aveti dreptate. "Barbatii sunt de pe Marte si femeile de pe Venus", sustinea John Gray intr-una din cartile sale. Este astfel posibil ca, pur si simplu, ei sa vada lucrurile intr-o maniera diferita de a ta, aceasta neinsemnand ca este si una eronata.

Inainte de a-i da un raspuns final, indiferent care ii este dorinta, analizeaza toate punctele problemei. Identifica cum si in ce conditii i-ai putea indeplini dorinta, cum va afecta raspunsul tau pozitiv (sau negativ) relatia voastra de acum incolo, daca si cat de mult influenteaza decizia ta imaginea de care va bucurati, relatia cu ceilalti sau stilul de viata cu care v-ati obisnuit etc. Daca optezi pentru un refuz, asigura-te ca esti stapana pe situatie, fii hotarata in privinta deciziei tale si nu te reveni asupra ei, si - poate cel mai important - nu-i permite sa te santajeze, actionand strict, insa in mod calm si diplomat.

Daca doresti sa il refuzi...

Un "nu" acceptat de ambele parti este semnul unei relatii consolidate, bazata pe incredere si respect reciproc. Sau pe puterea ta de convingere si pe capacitatea lui de a intelege.

Daca lucrurile nu decurg atat de usor si intuitia iti spune ca nu poti sa-i faci iubitului tau pe plac, fie ca este vorba despre o dorinta a lui pe plan sentimental sau sexual, tot ceea ce trebuie sa faci este sa-i recunosti adevarul, dar in modul cat mai bland si impaciuitor cu putinta.

Un refuz nu este usor de acceptat pentru un barbat, insa ii poti explica exact care au fost motivele pentru care ai luat o asemenea decizie. Este indicat sa ii expui intocmai ceea ce gandesti, fara ascunzisuri si subtilitati inutile, propunandu-i  sa ajungeti la un numitor comun. O explicatie de genul "Mi-ar placea sa facem cum spui tu, dar, din pacate, nu m-as simti confortabil intr-o asemenea situatie. Crezi ca am putea sa procedam altfel?..." va suna mai putin dur decat "Nu iti pot indeplini dorinta, asta e...". Convinge-l de faptul ca ultimul lucru din lume pe care ai vrea sa il faci este sa il ranesti, dar o hotarare care nu a fost luata de comun acord va sfarsi prin a nu va face fericiti pe niciunul.

Daca ai nevoie de mai mult timp pentru a da curs unei anumite solicitari din partea iubitului tau, cum se intampla de multe ori pe plan sexual, poti sa-i explici, cu argumente bine alese, faptul ca ai retineri, ca nu este cel mai bun moment pentru acel lucru si ca, daca el iti va oferi sprijinul si rabdarea de care ai nevoie, s-ar putea sa nu fie nevoie de prea mult timp pentru a-si vedea "visul" cu ochii.

Nu lasa temerile sa te cuprinda atunci cand doresti sa il refuzi, nu te lasa influentata daca te acuza pe nedrept si, mai ales, fii puternica si nu ceda, mai ales daca iti sunt incalcate principiile.

Ai la fel de multe drepturi ca si el sa te bucuri de libertate de decizie intr-o relatie si sa fii stapana pe propria viata amoroasa.

Cum iesi invingatoare...

Desi nu este propriu-zis o confruntare intre cei doi parteneri, faptul ca tu iei atitudine si il refuzi il poate irita la maxim. Vrei - nu vrei, ajungi sa suferi, sa ai remuscari si sa te invinovatesti chiar si pentru lucrurile de care nu esti vinovata.

Faptul ca esti capabila sa iti argumentezi eficient deciziile, sa ajungi la o intelegere cu partenerul tau si sa eviti - pe cat posibil - orice conflict va avea mai multe beneficii asupra psihicului tau si a perceptiei iubitului in ceea ce te priveste decat iti imaginai. De fiecare data cand ai curajul sa refuzi cu diplomatie propunerile venite din partea lui, vei construi o baza solida a capacitatii proprii de a te adapta unor situatii de acest gen. Asadar, iti vei stabili mult mai usor anumite repere sau limite, bazate pe incredere si respect de sine, care, odata asimilate, vor trebui acceptate si de catre iubitul tau.

Pentru a te bucura de tot respectul din partea lui si a fi inteleasa pe deplin, bazeaza-te pe autenticitatea motivelor care au condus catre refuz. Nu oferi explicatii inutile sau false, care i-ar zdruncina increderea in tine, odata ce ar iesi la iveala. De asemenea, vorbeste clar, cu un ton hotarat, si nu ca un soricel speriat, convins ca va fi "pus la zid".

Nu in ultimul rand, multe dintre noi au tendinta de a-si cere scuze in fata iubitului pentru faptul ca l-au refuzat.

Poti spune "imi pare rau" pentru ca lucrurile nu au iesit asa cum si-a dorit el, insa a-ti cere scuze ca il refuzi este o greseala. Faptul ca l-ai refuzat nu inseamna ca ai intentia de a-i face vreun deserviciu, ci este pur si simplu decizia pe care tu o iei pentru a te simti impacata cu tine insati. Iar respectul de sine, impreuna cu linistea sufleteasca, sunt elemente extrem de importante pentru bunul-mers al unei relatii.

 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • GINA pe 28 Aug 2013, 14:11
    PAREREA MEA DESPRE O RELATIE

    PAREREA MEA ESTE CA INTR-O RELATIE TREBUIE SA FIE EGALITATE SI NU SUPREMATIA UNUIA ,EU DE EXEMPLU AM UN IUBIT DE 2 LUNI ,NE INTELEGEM F F F BN SI NE COMPLETAM ,ASTA DOAR PT CA STIM SA NE DOZAM FIECARE EMOTIE SI STIM SA PRETUIM FIECARE GEST FACUT DIN SUFLET

    1
    0

  • dydydydy pe 19 Aug 2010, 12:21
    Santaj sentimental din partea iubitului

    Sunt cu prietenul meu de 9 luni de zile. el e din alt oras la 300km de mine dar ne intalnimcam odata la o luna si vb toata ziua la telefon si pe mess. Il iubesc dar nu mai stiu daca el chiar simte ce simt eu pt el. Am vorbit cu el odata pe webcam si -mi-a zis sa fac ceva sa ma vada cumva un lucru care nu mi sa parut ca ar trebui sa il fac acum numai dupa ce vom fi casatoriti. El s-a suparat destul de tasresi a plecat la lucru si i s-a facut rau

    1
    0

  • Adytza91 pe 21 Iul 2010, 09:30
    invata sa spui "NU"

    intr-o relatie nu numai barbatul trebuie sa detina puterea...daca intradevar nu simtiti nevoia sa faceti ceva spune-ti drept si vorbiti deschis despre subiect...eu am o relatie de un an de zile si prietenul meu ma inteles ca nu am vrut sa fac dragoste cu el pana acum pt ca probabil ca am stiut sa comunic si sa-i spun ce mi-ar place:D...am fost in excursii numeroase,doarme la mine dar nu s-a intamplat nimic...stiu ca pare ciudat dar asta e...am cel mai bun iubit din lume si il iubesc mult...asa ca fetelor luati exemplu si invatati sa spuneti "nu" ca sa nu deveniti "marionetele lor"...

    1
    0

  • vicki pe 2 Sep 2008, 10:33
    pentru Marius Pavel

    Dragul meu, nu mai pierde timpul, e clar ca nu e persoana potrivita, nu inteleg cum poti sa accepti asemenea compromisuri . Mie mi-ar fierbe sangele la gandul ca parteneraul meu ar putea fi in bratele altcuiva. E clar ca nici tu, nici ea nu priviti serios aceasta relatie. Incearca sa intalnesti o fata care sa te iubeasca cu adevarat si pe care sa o iubesti in acelasi fel, incearca sa afli ce inseamna sa iubesti total, nu mai pierde timpul cu surogate. Iti place sa fii inselat? Te-ai gandit bine, poate mai exista un al treilea... Retine: cine insala o data va insela mereu, doar ca, in cazul tau, a fost destul de abila sa iti spuna si sa te manipuleze. Daca nu e nimic serios cu tipul ei de ce sta cu el? Daca e serios cu tine, ce cauta cu el?

    1
    0

  • pavel marius pe 31 Aug 2008, 19:31
    sa renunt la relatie sau NU??

    Pai.. sunt marius si am o problema nustiu ce sa fac daca sa continui ce am inceput sau s-o las balta?deci pe ia o cunosc de mai multi ani din cartier dar nu i-am dat inportanta chiar mai mult era buna prietena cu sora mea.si akum dupa multi ani am intrat pe net si am stat de vb si sa parut interesata de coversati chiar mai mult mi-a marturisit cai place fff mult de mine de foarte mult timp. totu ok. am invitato la un suk si atunci mia povestit ca ea are o relatie cu cineva chiar sa logodit cu el .da relatia nu merge asa bine nui mai da atentie se tot cearta el pleaca din tara in 3 anui ku ea 2 a stat plecat si tot o mintea ca vine si nu mai pleaca in fine am esit cu ea ia placut mult de mine am propus 2 sa ramna si ku el si sa ma cunoasca si pe mine mai bine sa vada ea cum e mai bine sa nu renute la el si eu sai fac mai rau. mam coportata exemplar cu ea chiar ia spunundumi ka nici un baiat nu sa coportat asa la inceput primele saptamni eram sufocat de dragostea ei da pe parcus sa racit acum dupa o luna si 2 saptamni mai mult eu o caut mai mult eu o sun ea fff rar se comporta rece . si ce ma deranjeaza ca cu acel personaj nu sa certat continu mai mult pleaca in concediu cu el .dar in schimb mereu imi zice sa am RABDARE sa am rabdare ....intrebarea e sa continui asa sau sa ma opresc aici cu toate ca miemi place mult si mam atasat de ea fff tare??? multumesc.

    1
    0

  • Luciana pe 27 Aug 2008, 22:08
    ...bravo

    ..este un ecou al ravasului de mai sus.SIMD...ai perfecta dreptate!o astfel de relatie am si eu cu fiica mea de 13 ani.Stiu ce se face in mintea si ii dau sfaturi ca sa mearga pe un drum corect.Ii lamuresc cum stau lucrurile sa le auda de la mine,si nu undeva din strada!

    1
    0

  • simd pe 26 Aug 2008, 11:16
    Mama -cea mai buna prietena!

    Imi pare rau ca nu puteti vb deschis cu MAMELE voastre....Asta nu e bine!Si eu sunt mama, am o fata de 22 ani si de mica i-am implementat in minte faptul ca mama trebuie sa fie cea mai buna prietena, ea nu te tradeaza, nu te barfeste la altii daca te certi cu ea si este singura in masura sa-ti dea cele mai bune sfaturi. Pot sa va spun ca am reusit si fata mea imi cere sfaturi in ABSOLUT orice problema(desigur vorbim mult si despre sex), iar daca nu are, oricum imi povesteste orice, deci stiu tot ce face , tot ce i se intampla, povestim impreuna, radem ....Este cea mai buna prietena a mea, deoarece si ea stie totul despre mine si ma intelege! Va urez numai bine si poate ca daca incercati,va puteti apropia si acum de mamele voastre, nu cred ca sunt absurde....

    1
    0

  • andrada pe 23 Aug 2008, 20:50
    chiar imi place

    are mare dreptate ''prya'' adevarul este ca in ziua de azi vorbesti mult mai deschis cu o straina/un strain decat cu mamele sau cu tatii....Nu a de mult timp facut cont,insa sigur am aflat multe din aceatsa pagina a Evei....chiar imi place....

    0
    0

  • prya pe 22 Aug 2008, 15:24
    interesant

    imi place foarte mult k exista si asemenea sfaturi pt fete,deoarece in ziua de astazi nu toate putem vorbi despre sex cu mama,in fiecare zi invat ceva nou din clubul evei,felicitari esti cea mai tare

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod