Dragoste sau obisnuinta?

"Iubirea are mai multe componente", dupa cum ne spune Lena Rusti, psihoterapeut. "Ele se ajusteaza in timp, unele se aseaza, altele se intensifica si toate impreuna dau consistenta relatiei. Insa, daca iubirea se bazeaza doar pe pasiune, de exemplu, se poate ajunge la sentimentul ca iubirea a scazut in intensitate la un moment dat, pentru ca pasiunea isi schimba coordonatele pe masura ce partenerii se cunosc mai bine, devin mai familiari unul cu celalalt", declara Rusti.

Fiecare ne dorim sa retraim momentele de inceput ale relatiei de dragoste, chiar daca de cele mai multe ori ne este greu, dar putem "experimenta" alte sentimente, poate mai intense.
In dragoste, niciodata nu este la fel, acesta este si farmecul...

In romanul "Dragostea dureaza trei ani", Frederic Beigbeder spunea ca in primul an spui: "daca ma parasesti, ma omor", in al doilea - "daca ma parasesti, o sa sufar, dar o sa imi treaca", iar in al treilea an spui "daca ma parasesti, desfac o sticla de sampanie".

"Sincer, nu m-am gandit niciodata cat a durat dragostea si unde sau cand a intervenit sau daca a intervenit obisnuinta", imi spune Raluca. "Din fiecare relatie am avut de invatat si nu am avut timp sa ma obisnuiesc si asta nu pentru ca ar fi fost scurte relatiile, ci pentru ca mereu faceam lucruri care nu ne permitea 'obisnuinta'.
Am experimentat emotii si tot felul de situatii.

Acum sunt impreuna cu Mihai de 4 ani si nu pot vorbi de obisnuinta, pentru ca mereu este altfel; chiar si modul in care ma trezeste in fiecare dimineata difera, chiar si felul in care ma saruta apasat. Daca la ora 10 noaptea vrem sa simtim nisipul sub talpi, fugim la mare, facem o baie si ne intoarcem... Cred ca secretul este sa faci exact ceea ce iti doresti in momentul respectiv, iar daca nu poti, improvizezi... incerci orice ca sa va fie bine amandurora. Sa stai sa analizezi prea mult situatia, pierzi timp si nu rezolvi mare lucru. Nu conteaza unde sunt si ce fac, atat timp cat sunt cu el.
Important e sa fim amandoi fericiti si sa ne simtim bine"
, conchide Raluca.

Ana-Maria, in schimb, este de parere ca intr-o relatie de lunga durata dragostea se transforma in obisnuinta si obisnuinta in dragoste. "Atunci cand am inceput relatia actuala, am crezut ca voi simti fiorii in stomac si peste 20 de ani. Insa, treptat am ajuns sa inteleg ca dragostea vulcanica de la inceput se transforma treptat intr-o dragoste profunda, de o cu totul si cu totul alta calitate, net superioara. Important este ca fiecare dintre noi sa realizam si sa intelegem acest lucru si sa nu ne speriem si sa dam bir cu fugitii atunci cand dispare pasiunea".

Florin este de parere ca dragostea se transforma in obisnuinta...
obisnuinta de a iubi. "Eu nu pot sa cred ca doi oameni pot sta impreuna fara sa se iubeasca. Pur si simplu s-au obisnuit sa se iubeasca. E adevarat, nu mai e aceeasi dragoste ca la inceput, dar ceva tot e".

Pana la urma, important este felul in care se inteleg, se simt cei doi, se respecta unul pe celalalt si se iubesc. Fiecare percepe iubirea si obisnuinta in felul lui, iar daca pentru amandoi fericirea inseamna si obisnuinta, nimic nu mai conteaza.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mihaela pe 12 Mar 2010, 15:36
    dragoste

    lol.... dragostea ee ceva normal pentru foate femeile da numa unele au parte de ea

    0
    0

  • un_baiat_ pe 5 Sep 2009, 10:43
    hey

    tot ce-i frumos la un moment dat se termina :( this is the life..........

    0
    0

  • Fallen-Angel pe 26 Aug 2009, 16:18
    Nimic nu dureaza vesnic.....:(

    Dragostea este frumoasa,insa din pacate nu dureaza vesnic.Atunci cand numai pasiunea si trairea de moment este la baza unei relatii,este normal si logic ca la un moment dat sa apara rutina si obisnuinta.....Pentru multi dintre noi obisnuinta nu omoara totul intr-o relatie,insa depinde de ambii partenerii.

    0
    0

  • sheila pe 19 Aug 2009, 21:11
    buna

    dragostea adevarata nu o gasesti niciodata,crezi ca ai dat peste persooana care te va face fericita o viata si culmea ironiei in timp realizezi ca a fost doar o pasiune si in urma ei ramane obisnuinta..atunci cand vezi ca obisnuinta a aparaut tot ce poti face e sa pleci din acea relatie..

    0
    0

  • Mirela H pe 5 Iul 2009, 15:16
    Buna!

    Cand simti ca ai gasit acea iubire reciproca, neconditionata, care te face sa te simti implinit, trebuie sa lupti ca sa o pastrezi! Nu obtii nimic daca astepti mereu de la celalalt, dar in schimb tu nu faci niciun efort ca sa reinvii acele momente magice de la inceput si uite asa ajungem la reprosuri, jigniri, etc. Deci, pentru ca IUBIREA sa nu devina obisnuinta, depinde de AMBII candidati la FERICIRE!! Pup si sa fiti fericiti! Ps: Nu vorbesc in vant, ci o spun din experienta. Depinde doar de noi!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod