Diversele dimensiuni ale nuntii

Locul ocupat de nunta in istoria unei persoane este important. Nunta este considerata pe orice scala de stress ca unul din elementele cu incarcatura emotionala ridicata.

Locul ocupat de nunta in istoria unei persoane este important. Nunta este considerata pe orice scala de stress ca unul din elementele cu incarcatura emotionala ridicata. In perioada pregatirii pentru acest eveniment, viata celor implicati cunoaste o dinamica aparte, unica in felul sau. Exista o stare centrata pe diferite straturi ale personalitatii si campului psihic.

1. Exista in primul rand gandurile organizatorice, vorbim despre un nivel al gandirii. Sunt multe intrebari care ocupa campul central al gandirii, gen "de unde iau rochia de mireasa?", "unde se va desfasura ceremonia religioasa?", "cum vor arata invitatiile de nunta?". Acest nivel este unul inerent celui care are de rezolvat o problema sau o suita de probleme.

2. Exista, ca un nivel secund, gandurile periferice: tot felul de idei, de dorinte, de necesitati. Gandurile acestea trec ca niste fantome prin mintea fiecaruia. Ele, de obicei, scapa de sub control desi din punct de vedere psihologic spun foarte multe despre persoana, despre nevoile sale, despre dorintele sale mai mult sau mai putin inconstiente. Daca aceste ganduri ar fi verbalizate atunci probabil ca lucrurile pe care le-ar spune ele nu ar fi intotdeauna foarte placute. Aceste ganduri secundare aparent pot fi foarte diverse ca stare de spirit insa toate conduc spre acelasi drum - spre manifestarea psihologica autentica a unei persoane.

3. Un alt nivel psihic implicat este legat de afectivitate, de trairile emotionale. Ne asteptam ca persoana sa simta iubire, o stare de fericire usor idealizata. Evident afectele in acest moment ne asteptam sa fie suficient de verificate si de trainice pentru cealalta persoana. Dar experienta ne arata ca lucrurile sunt un pic diferite deoarece, in multe nunti, apar alte afecte care sunt evidentiate - relatiile cu parintii. Aici intervin distorsiuni deoarece nunta este aici un proces de nastere a unei noi matrice sociale si implicit de renuntare oficiala la vechea matrice. Acest proces pune in mod evident in evidenta relatiile cu parintii, structurand implicit noile relatii.

4. Nivelul emotional este foarte activ in aceste momente, intrucat trairile situationale determinate de momentele pregatitoare sunt foarte incarcate. Prin natura situatiilor totul este amplificat, orice intalnire pregatitoare, orice moment de contact cu parintii unuia sau altuia este un moment de tensiune. Acum se rade mai mult, se plange mai mult, sunt mai multe momente cu tente agresive. Toate aceste manifestari sunt descarcari ale tensiunii acumulate.

5. Nivelul mitic, magic este o dimensiune mult accentuata de situatia data. Visele, fanteziile, visurile sunt activate si conduc la manifestari ale straturilor profunde ale personalitatii unei persoane, in special a mirilor. Aceste manifestari se simt intr-o stare de tensiune interioara, o tensiune nu neaparat placuta sau neplacuta cat intensa. In cadrul sedintelor de grup, scenele care presupun acest gen de tematica - nunta - sunt mereu resimtite ca avand un impact special, cu precadere la tinere.

Aceste activari ale diferitelor componente ale vietii psihice ar putea continua insa este evident un fapt - ca ele nu au acelasi impact asupra oricarei persoane. Dimensiunea activata de un astfel de eveniment poate varia de la o persoana la alta. Aflandu-se in planul principal, aceasta dimensiune ar putea fi numita functie principala.

"Lumea este ceea ce vedem" - spune un principiu elementar al vietii, adica functia principala a unei persoane este cea in baza careia vei resimti situatia ca atare si o vei intelege. Daca la tine functia principala se bazeaza pe cognitia pragmatica - pe utilizarea gandirii ca forma de intelegere a unei situatii cum ar fi nunta - acest fapt se traduce in practica printr-o accentuare a atentiei acordate rezolvarii situatiilor pe care le intalnesti. Ceea ce inseamna ca o persoana este centrata pe gandire iar afectele incearca sa fie tinute deoparte ca si cum nu ar conta. Intelectualizarea, refuzul (cenzura) trairilor devine astfel o strategie in plus. Temeiul in virtutea caruia vei privi nunta va fi, de obicei, o stare pe care incerci sa o gestionezi fugind de ceea ce simti.

Iar pentru aceasta fuga nimic nu este prea putin, intelectualizarea ca mecanism de aparare este frecventa. Ca si cum ai repeta mereu - ma simt bine, totul este excelent. Un alt mecanism specific intelectualizarii este generalizarea continuturilor exprimate: toti oamenii trec prin aceasta stare, toate femeile sunt sensibile, etc.

Fiecare functie psihica conduce la un temei in baza caruia se identifica o situatie. Acest temei poate fi foarte diferit de la o persoana la alta. De fapt aceasta este si una din problemele unei nunti. Faptul ca partenerii au functii principale diferite, ii face sa vada diferit ceea ce se intampla in viata lor in acel moment. Adica au un temei diferit. Sa spunem ca el este o persoana de tipul celei descrise in paragraful anterior, in timp ce ea are activata functia mitica, a elementului decisiv magic in viata unei persoane.

Cununia religioasa pare ca-i apare lui ca o chestiune formala peste care trebuie sa treaca cu economie maxima, in timp ce pentru ea reprezinta casatoria insasi, casatoria in fata divinului. Acelasi moment este privit diferit, ceea ce conduce la temeiuri diferite iar actiunile unei persoane pot avea loc numai in baza unor temeiuri.
Care este consecinta? Temeiuri diferite, actiuni diferite, moduri de simtire diferite. Nimic nu pare a fi comun in acest moment.

Care este problema? Nici una, daca temeiurile nu ar avea tendinta sa fie exclusiviste. Dar, in mod natural, un temei tinde sa se substituie si sa devina un zeu al Olimpului care are o anumita arie de acoperit si vrea sa o extinda. Daca el vrea un lucru practic, rapid, eficient se asteapta ca ea sa priveasca la fel si sa actioneze identic, ca si cum ar fi o echipa. Daca la ea conteaza functia mitica atunci se asteapta ca el sa participe identic ca si ea la acest ritual care defineste viata.

De aici pana la discutii contradictorii nu este decat un pas. Un pas mic pentru omenire dar un pas imens pentru acest cuplu. Deoarece, daca acest cuplu nu ar avea experienta matricei, ar fi unul din primele momente tensionate. Evident nu este obligatoriu ca situatia sa fie astfel. Pentru unele cupluri este foarte dificil sa ia decizia casatoriei, pentru altele este un gest si o actiune impulsiva, ca si cum ar exista foarte mare graba.

Povestea omului cum suna oare? Doi oameni se intalnesc, stau de vorba, simt o atractie unul catre altul. Incep prin a se plimba impreuna, prin a participa la tot felul de activitati impreuna, apoi dezvolta ceea ce se numeste un cuplu. Un cuplu care la un moment dat ar putea constitui o familie. Sau nu.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod