Cum sa devii prietena cu fostul iubit

Claudiu Ganciu, psihoterapeut la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, considera ca, "in mod obisnuit, prietenia cu fostul iubit este mai curand o sursa de gelozie pentru actuala relatie. Sunt dese cazurile in care fostul este perceput ca un pericol permanent.

O intrebare importanta este: cum simte partenerul actual o eventuala prietenie de acest tip? Daca este o sursa de gelozie, atunci cuplul nou format are o dificultate pe care ar fi bine sa o analizeze.

O variabila decisiva in acest context il reprezinta separarea - cum s-a desfasurat ea. O separare de comun acord este una care permite o buna desfasurare a unei relatii ulterioare de prietenie. Dar ce inseamna o separare de comun acord? Presupune ca starea ambilor este una care accepta faptul ca nu pot fi impreuna.

In realitatea sociala, teama de abandon, frica de singuratate, preocuparea pentru continuarea relatiei sunt stari care se opun separarii, chiar daca cei doi nu mai sunt, practic, impreuna. Intamplandu-se aceasta stare, se ajunge intr-un moment de criza, in care teama de abandon produce o agatare de celalalt.

In acest context, separarea se desfasoara dificil, iar cei doi nu mai pot ajunge intr-o prietenie, intrucat aceasta angoasa va fi mereu activata. In aceste cazuri, se prefera ca persoanele sa nu se mai vada niciodata, deoarece este foarte dureros.

O alta traire specifica este vinovatia. In aceasta stare se produce o tensiune. Unul dintre cei doi se simte vinovat pentru cauze reale sau imaginare. Din acest sentiment de culpabilitate, de multe ori se intampla ca cei doi sa ramana in relatie de ajutor reciproc. Astfel spus, cauta sa isi compenseze sentimentul de vinovatie, pedepsindu-se printr-un soi de sacrificiu pentru celalalt.

Uneori, o separare conduce la o competitie intre actualul si fostul prieten. Relatia actuala nu mai este atat de importanta in realitate, cat in ceea ce reprezinta pentru cei implicati. Fostii raman impreuna, dar intr-o forma tensionata. De multe ori, devine un joc pentru a dovedi ca pot recupera relatia. Intentia este de a seduce si de a obtine inapoi relatia, dar odata reinceputa, apar vechile conflicte. Aici, diferenta intre realitate si joc este foarte mica, ajungand la suprapunere.

Cei implicati se joaca, dar cu convingerea ca lucrurile sunt foarte serioase. Acest tip de relatie este de multe ori o forma de suferinta permanenta, ca si cand lucrurile ar fi in continua modificare, ceea ce va genera multa nesiguranta. In realitate, este o competitie agresiva pentru obtinerea unui trofeu existent deja.

Prietenia cu fostul este posibila daca relatia a devenit clara. Daca simti nevoia unei prietenii cu fostul, inseamna ca ai un motiv pentru care vrei asta, iar, de obicei, reintalnirea celor doi actualizeaza continuturi existente in fosta relatie. 

Daca e sa cream o situatie tip, am putea spune ca relatia cu fostul prieten ar fi de receptat ca fiind fireasca, adica fara sa produca vinovatie, durere, suferinta sau entuziasm. Starea pe care as asocia-o mai curand cu aceasta situatie este cea de nostalgie dupa lucrurile bune, existente si de acceptare a ceea ce a condus la separare. Daca impactul este foarte puternic, atunci inseamna ca este ceva important care necesita o intelegere si o analiza a lucrurilor asa cum sunt in prezent.

Relatia actuala este una intre doua persoane care exista aici si acum.

Psihoterapia, psihodrama, psihanaliza pot da un sens trairilor dintr-o relatie. Daca suferi dupa fostul, poate merita sa intelegi de ce suferi, poate merita sa iti auzi in propriile cuvinte suferinta si incapacitatea de a te raporta la o persoana reala de astazi. Este important sa intelegi semnificatia acceptarii relatiei cu fostul si a separarii de acesta.

Experienta clinica ne arata ca nimic nu este intamplator, iar cele mai multe situatii se desfasoara in campul psihic si nu in realitatea sociala. Asta inseamna ca motivele pentru care ai fost intr-o relatie se regasesc intr-o forma sau alta si in prezent.

Poti sa fii prietena cu fostul? Da, daca el este persoana actuala, de azi, si nu fostul. Iar aici este investitia pe care tu i-o aloci."

 

Comentarii (34)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • teodorgh pe 9 Mai 2014, 09:42
    Se poate

    Am avut o iubita in Kazakhstan, unde am lucrat ceva vreme, timp de 2 ani. Pentru ca ma insela, am decis sa pun capat legaturii si am plecat in Norvegia, tot la munca. Surprinzator, vazand ca m-a pierdut, m-a cautat ea. A vrut la un moment dat sa se intoarca, insa facuse prea mult rau ca sa ma indeparteze, incat nu am mai avut incredere. Am suferit ingrozitor. Daca ma credeti, am fost in situatia de a muri, fara fac nici un efort. Pur si simplu trupul a vrut sa moara, dar nu stiu cum, la un moment dat, am simtit ca trebuie sa traiesc, si am trecut peste hop. Un an de cand am refuzat sa ma intorc la ea, si s-a intrerupt orice legatura, am fost chemat in Kazakhstan, pentru un salariu de nerefuzat, chiar daca eram in Norvegia.... Ea insa emigrase in Croatia, cu cateva luni inainte de a reveni eu in Kazakhstan. Sub un motiv foarte plauzibil, am cautat-o pe Internet. Fiindca ear intr-adevar un motiv strict hai sa-i spunem profesional, mi-a raspuns. Ulterior, m-a cautat din nou. Credeti-ma ca am reusit sa aud ce doream de multa vreme sa aud din gura ei. Dar prea tarziu. S-a vandut practic unuia din Croatia, ca sa poata emigra la munca acolo. E doctorita, si in Kazakhstan nu avea nici un viitor. Stiu ca nu-l iubeste, si stiu ca nici pe mine nu m-a iubit. Tot ce a vrut in permanenta, a fost sa emigreze undeva. Fiind insurat (si ea a stiut acest lucru), nu-i puteam oferi o viata de famile in Romania, ci doar in Kazkahstan. Insa nu i-a suaras ideea sa traim impreuna in Kazakhstan. Dar acum, ma cauta. Nu des, o data la 2-3 luni. Vorbim pe Skype, ne spunem banalitati. A fost dorinta ei. Fiindca eu, de cand am plecat in Norvegia de langa ea, i-am spus ca nu o voi cauta. Si intotdeauna, ea a fost cea care a sunat, scris, etc. Ce mai vrea, chiar nu stiu. Ce stiu, e ca-l va parasi intr-o buna zi si pe cel care acum o intretine destul de generos in Croatia. Intotdeauna s-a folosit de barbatul de langa ea. Cand nu a mai fost util, l-a aruncat, sau l-a inselat, cum a facut cu mine. Eu de iubit n-o mai iubesc, dovada faptul ca pot vorbi cu ea fara sa amintesc nimic de ce a fost candva. Dar ce mai vrea ea oare ? Oricum, se poate si ceva gen prietenie, insa asta nu mai reface nimic din dragostea distrusa.

    0
    0

  • raluca pe 10 Aug 2012, 15:08
    gresit

    daca ai iubit tumultos nu exista asa ceva,si daca ex ul te a inselat nici atat,tu poti incerca dar te vei arde din nou pt ca ce te a deranjat atunci te va deranja in continuare ,singura problema este cand ti ai imaginat un viitor cu el chiar daca acel viitor nu si avea sens si relatia nu era de viitor,aici este de fapt problema ca ti ai facut primul tau plan cu o persoana ,plan care a esuat si nu poti avea o amicitie cu fostul pt ca fara sa vrei vei face comparatie cu ce a fost si ceea ce este de fapt,mie mi s a intamplat asa ceva,m am uitat la ex ul la ce a realizat singur,pt ca este si a ramas extrem de egoist si nu m am putut vedea intr un nici un fel de viitor cu el,defapt nici nu avea nevoie de nimeni,m am uitat la el ca la o stafie,era clar ca in tinerete promitea mai mult,dar eu nu am vazut decat un om singur,multumit ca este independent ,ca sta bine treaba lui ,ca are prieteni,pt ce mai avea nevoie de amicita mea,pt ca defapt era singur ,frustrat,si in stare de orice compromis numai sa incurce nu orice fata, fata care l a iubit candva,si care i ar fi acceptat orice mojicie,si nu nu i a pasat de unde vine ,ca avea un rucsac in spate si nici unde se duce,nu i a pasat ca are sot ,habar nu avut de ea ani de zile,si m am intrebat adeseori unde poate sa intre atata nesimtire,si uite ca se poate,nu se poate descrie in cuvinte,nu nu i a pasat decat de orgoliul lui ranit ,de faptul ca l am fortat sa recunoasca ca defapt o iubea pe alta ,si stia ca ,odata ce s a intamplat treaba asta n o sa l mai primesc inapoi,pt ca ma frecase la cap de ma inebunise,si am decis sa aflu adevarul,si dupa 12 ani de mesaje tumultoase pt ca vroiam sa stiu daca m a inselat in timp ce era cu mine ,de parca mai conta,i mi spune ca nu s a culcat cu ea atunci cand ne am despartit,probabil dupa ,si cica multe lucruri nu mi le mai aduc eu aminte,abureala,unul ca asta e pericol pubic,habar nu are ce vrea,si evident ca m a iubit ,ce ar putea sa mai spuna,si cum ai putea sa ramai amica cu un om care tergiverseaza adevarul,eu stiu clar ca mi a zis ca tine la mine,si ca o iubeste pe aia,am inteles si mi am vazut de viata,,pai acum s a razgandit ,eu n am ce sa i fac ,mi am vazut de viata mea,m am maritat la 29 de ani , nu consider ca m am grabit,el poate sa alerge dupa cai verzi pe pereti in continuare,este pe alta lume,i mi tot ura fericire si alte aberatii ca sa vad eu ce om extraordinar am ratat,asa a fost mareu si in trecut i mi tot scria bilete de dragoste ,despartire,vai ce iubire ce dragoste pana s a incurcat cu alta,n ai cum sa ramai amica cu unul ca asta ,un inconstent.

    1
    0

  • sonya pe 13 Feb 2012, 03:19
    cum faci sa nu mai iubesti???

    oameni buni...nu poti sa fii prieten cu fostul/a decat daca nu l-ai iubit/o cu adevarat... unde a fost foc ramane intotdeauna cenusa... nostalgiile se vor naste , amintirile vor reveni, speranta va reinvia... de ce sa treci prin toate astea???? de ce sa sacrifici o relatie buna pentru o himera...daca la un momentdat ati decis sa porniti pe drumuri separate si implicit ati luat o decizie, asumati-va consecintele...eu pesonal nu vreau o relatie de prietenie cu niciun fost din viata mea... Doi oameni care sunt prieteni adevaati pot deveni iubiti, doi oameni cae s-au iubit cu adevarat nu vor fi prieteni si nimic mai mult NICIODATA!!!

    1
    2

  • esty pe 14 Nov 2011, 01:14
    adevarat

    am avut o relatie de 3 ani ne-am despartit din vina mea .dar dupa un timp am aflat ca el are iubita de dinainte sa ne despartim al iubesc dar nuj ce sa fac am fff multe idei al vreau lanaga mn dar el e fericit cu ia.cum sa fac sal uit:(((((

    0
    0

  • Casper pe 19 Sep 2011, 08:39
    Ar fi frumos

    ar fi un lucru frumos sa ramanem foarte buni prieteni dupa 3 ani impreuna care nu pot fi stersi asa usor... nu ne-am despartit dintr-o cearta ... am fost nevoiti sa facem asta din cauza parintiilor. O prietenie stransa cred ca ar fi cel mai frumos lucru care s-ar putea intampla.... parca atunci e mult mai frumos , fara compromisuri fara nimic ...

    0
    0

  • Rebe pe 25 Aug 2011, 02:08
    relatie

    ne-am despartit acum un an,dar inca il iubesc si il vreau inapoi..

    4
    0

  • Adrian pe 10 Mai 2011, 01:28
    Dragostea nu are mila...ffffdureros

    O persoana foarte speciala ce va ramane in inima mea tot restul vietii..dupa o relatie de 8 ani de zile plina de iubire pura si sincera cum nu credeam ca exista vreodata ...a sosit si clipa despartirii......as vrea sa ramanem prieteni mi-a cerut asta ...dar imi este foarte greu sa ma gandesc ca va fi in bratele altcuiva ...dat fiind faptul ca 8 ani nu ne-am inselat ....inca ne mai iubim ...dar s-au intamplat prea multe evenimente care ..sunt dureroase...pentru amandoi.....numai timpul este acela care decide.Ma simt fara speranta si neajutorat...pentru ca nu o pot aduce langa mine inapoi.

    0
    0

  • adina pe 25 Apr 2011, 15:46
    sal

    pt lacri inceaca sa nu stai c el la povesti, nu sta in preajma lui,ignoral,gandestete la sotu tau ,ca atunci cand sufereai din cauza lu fostu cine ti-a fost aproape.iubesteti sotul.fostu nu te-a iubit daca te-a parasit,fara explicatie sau a fost un las ,vb din propria experienta.cu cat nul mai vezi cu atat mai bine.lupta cu ceia ce simti vei reusii succes k stiu ce greu e

    0
    0

  • vasi.criss pe 14 Feb 2011, 09:04
    cred ca e cam greu

    da ce sa zic.....si eu am avut un fost prieten de 2 ani ne-am despartit din vina mea pt ca eram prea stresanta cateodata nu intelegeam nici eu multe lucruri si uite asa relatia noastra sa destramat si acuma as vrea sa il am inapoi langa mine,as face orice ca sa-l pot aduce inapoi...:((

    0
    0

  • andreea pe 6 Sep 2010, 03:33
    iubiti actuali prieteni

    nu cred ca poti fi prieten cu fostul dupa 3 ani de iubire si mai ales daca te inseala cu alta,desi el vrea sa ramanem prieteni

    0
    0

  • masha pe 13 Iul 2010, 16:31
    nu poate fi

    Cum puteti voi sa vb despre o eventuala relatie de amicie,cind celalalt a facut sa sufere si sa nu-i pese de ceea ce simte partenerul!la moment e furie care mai apoi poate sa se transforme in razbunare...sau dupa o periada de timp il vezi cu altcineva tinindu-se de miina..atunci ce simte ea???durere,suferinta si lacrimi

    3
    0

  • bia pe 21 Mar 2010, 17:03
    foarte greu

    mam desp de ex-ul acum 2 luni. am fost impreuna aproape 1 an de zile dar in tot acest timp am ajuns sa il iubesk forte mult. in ultimul timp ajunsesem sa ne certam din orice. el se intalnea cu fosta lui prietena care este cu ea in clasa. si sunt imp dar yo tot il iubesk si il vad zi de zi si nush cum sa fac sa il uit. il iubesk mult dar el nu ma crede si nush ce sa mai fac. puteti sa imi dati un sfat?

    0
    0

  • lacri pe 11 Dec 2009, 19:43
    prea greu !!

    Si eu trec prin asa ceva doar ca difera putin. Eu sunt casatorita de 2 ani iar acum m-am reintalnit cu un EX cu care am fost 3 luni extraordinare dupa care El a plecat fara nici o explicatie, terminand tot atunci si scoala si mutandu-se in alta localitate. Acum, dupa 5 ani in care nu am stiut nimic de el ne-am intalnit intamplator si cel putin inca vreo 6 luni viata isi va bate joc de noi si ne va face sa ne intalnim aproape zilnic, eu avand serviciul in apropierea lui. Nu pot sa spun ce sentimente au reinviat si cat de greu sunt de tinut in frau, dar pt fericirea sotului meu trebuie, sotul meu nu e vinovat cu nimic, si totusi... E mult prea greu ... ce pot face? Ce sa aleg?

    0
    0

  • manu pe 14 Sep 2009, 13:14
    e adevarat

    intradevar poti avia o relatie de pritenie cu fosta,fostul... doar atunci cand nu mai iubesti.. dar cand inca mai iubesti ??inciarca sa pastrezi distanta..e foarte dureros ,am trecut si eu prin asa ceva..fosta mea vroia sa avem o relatie de pritenie,am incercat un timp sa ne intalnim,sa mergem in concedi,..dar din pacate eu nu am mai rezistat.. e mai bine asa..ochi care nu se vad se uita...

    1
    0

  • lsd pe 2 Oct 2008, 03:22
    pt oli

    Oli, parerea mea este ca nu stii ce vrei si te gandesti doar la tine, oameni interesanti o sa apara tot timpul in viata ta si nu te poti agata de fiecare, daca vrei sa vanezi oameni interesanti macar anunta persoanele din jurul tau care chiar tin la tine, nu mai fa victime, nu mai da sperante, doar tu poti decide ce este de facut in relatia ta doar este viata ta si tu o traiesti, poate a aparut si a treia persoana in viata ta, de fapt vrei tot si pana la urma nu o sa te alegi cu nimic in ritmul asta.....

    0
    0

  • oli pe 13 Iul 2008, 17:32
    cu cit trece mai mult timp cu atit e mai greu...

    buna.iar eu din nou dau pe aici.m-am gindit mult shi am luat de foarte multe ori decizii diferite.oricum nu pot sa ajung la ceea ce se numeshte linishte sufleteasca shi fericire intr-un cuplu.cu actualul am probleme in timp ce tot avansam in relatie.m-a cerut in casatorie.pina a face el acest lucru eu vroiam nespus de mult sa ma marit iar acum....imi vine sa fug undeva ca sa mi se piarda urma shi sa nu dau astfel explicatii la nimeni.cu fostul avem o legatura destul de strinsa,fara sa vreau,fara sa ma gindit ca asha ceva sa se intimple.acum chiar nu shtiu ce sa fac?poate eu nu sunt pregatita pentru o relatie serioasa shi stabila?am incercat sa-l parasesc pe actualul dar nu pot,imi pare ca-l iubesc,vreau sa fiu cu el.dar ma mai gindesc ca inca sunt tinara shi viatsa e atit de frumoasa shi plina de oameni noi shi interesantsi.m-am impotmolit din nou......

    0
    0

  • lsd pe 22 Iun 2008, 22:59
    Pt. Oli

    Draga Oli, parerea mea este sa ramai cu actualul care te respecta si te iubeste cu fostul nu mai are sens, si tot ce spui tu despre fostul sunt doar amintiri si dragul vremurilor de demult, frica de nou, tu in acei 3 ani cu fostul si fiind primul barbat din viata ta te-ai obisnuit cu el si crezi ca nimeni nu mai este ca el, poate iti oferea mai multa libertate pentru ca nu ai pasa atat de tine, actualul in iubirea lui poate te sufoca putin. Incearca sa il cunosti mai bine pe actualul, daca ai ales sa fii cu el trebuie sa fie un motiv si sigur simti ceva pentru el doar ca tie frica.

    0
    0

  • eu pe 21 Iun 2008, 02:55
    ...

    si eu sunt in aceeasi situatie..din pacate. Adica m-am despartit de fostul meu prieten de un an si jumatate si in pofida faptului ca sunt cu altcineva de aproape un an ma gandesc des la fostul...nu stiu daca il mai iubesc sau nu, insa sunt nostalgica pentru ca am impresia ca nu pot simti cu actualul ce am simtit cu el ...in pofida faptului ca nu as vrea sa ma impac cu fostul...atat de tare duc dorul clipelor in care am iubit cu adevarat...

    0
    0

  • oli pe 19 Iun 2008, 20:10
    ....

    aveti dreptate,sunt cam egoista shi ma gindeam numai la mine.a trecut un pic de timp shi am reflectat asupara relatiei mele cu fostul.am avut cu el o discutie serioasa fatsa de ceea ce a fost intre noi shi am inteles ca el vrea sa ma intorc la el.dar cind ma gindesc prin cite am trecut cu el ma doare sufletul.nu am auzit niciodata de la el un "te iubesc"spus in gura mare,nu l-am simtsit niciodata deschis fatsa de mine.cu actualul e mult mai simplu-ma iubeshte,vrea sa-mi cunoasca familia,face planuri de viitor,ma respecta,e atent,e deschis cu mine.in fine,singura concluzie la care am ajuns e ca nu trebuie sa dau cu piciorul in ceea ce am,shi ca nu poti trai la infinit cu trecutul.gindindu-ma la ceea ce ar fi daca m-ash impaca cu fostul.asta ar insemna sa imi fac dezordine in ginduri,sa prelungesc starea asta de confuzie in care m-a aflat pina nu demult.am vrut sa raminem prieteni pentru inceput,dar niciodata intre noi nu va fi doar o simpla prietenie.aerul acelei relatii de odata va fi mereu intre noi.

    0
    0

  • gelu pe 19 Iun 2008, 12:30
    PENTRU OLI

    EU CRED CA TU , ESTI DEZAMAGITA DE ACTUALUL PRETEN..,ITI SPUN E UN OM MAI IN VARSTA,,DACA IL IBESTI PE FOSTUL PRETEN. NU-L MAI DEZAMAGI PE ACTUALUL,, CA POATE EL TE IBESTE CU ADEVARAT ,,SI AR FI PACAT DE DRAGOSTEA LUI FATA DE TINE,,FACI CUM CREZI ?DAR GANDESTE SI LA ACTUALU PRETEN ,,

    0
    0

  • ninuta pe 8 Iun 2008, 22:55
    cit de banal!!!!!!!!!

    este o banalitate de a prieteni cu exul,dar totusi incercati.va fi foarte greu sa nu iti aduci aminte de noptile fierbinti petrecute impreuna

    0
    0

  • niki pe 7 Iun 2008, 12:11
    se merita ???

    Atunci cand IUBESTI pe cineva il doresti langa tine, pentru tine. Cand relatia se rupe din diferite motive, despartirea este dureroasa. De ce as dori sa-i fiu prietena, confidenta poate? sa aflu cat de fericit este langa alta? sau lasa .... mai bine nu !

    0
    0

  • Raluca pe 7 Iun 2008, 10:18
    mamaaa cat egoism

    Pt. Oli Nu stiu cum pot fi unele persoane atat de egoiste. Cum poti sa fii cu prietenul tau si sa te mai gandesti inca la fostul priete cu atata foc si dor? Tre sa te decizi pe care il vrei. Oricum sunt de parere ca o relatie odata incheiata (pt un motiv intemeiat) trebuie sa ramana o fosta dragoste. De ce? pt ca mereu va aparea acelasi motiv de despartire oricat ai incerca sa dregi situatia. Deci lasa trecutul sa fie trecut si iubeste-ti noul prieten,sau ai sa il pierzi si pe el.

    0
    0

  • oli pe 6 Iun 2008, 19:45
    mersi pt pareri.

    actualul ma aranjeaza100%.cind sunt cu el totul pur shi simplu e super.dar daca imi aduc aminte de fostul iubit parca ceva nu imi ajunge.ma incepe a irita totul,nu mai vreau nimic,nu am dispozitie,sunt grosolana cu partenerul,nici dragoste nu mai vreau sa fac cu el.poate sa-l evit pe fostul?dar nu pot,sincer.abia ashtept sa ies cu el,sa mai vorbim,ma simt bine cind suntem impreuna.de multe ori imi aduc aminte de clipele petrecute.ma infierbinta tot corpul cind sunt linga el,parca regret ca l-am parasit..dar de actualul oricum nu vreau sa ma despart.nu simt necesitatea aceasta.

    0
    0

  • anka pe 6 Iun 2008, 14:25
    FOSTUL? a fost

    cred ca daca ai pus capat relatiei inseamna ca s-a terminat ce rost are sa mai ai legaturi cu fostul? buna , buna si nimic mai mult, mai ales daca ai si o noua relatie.lasa-ti trecutul in trecut traitzi prezentul, altfel va fi afectata cu sigurantza noua relatie, parerea mea

    0
    0

  • maria pe 6 Iun 2008, 14:15
    pt Oli

    Nu stiu daca il mai iubesti dar cred ca nu esti cu adevarat fericita in relatia actuala deoarece ti-ai vazut partenerul ca o solutie de compromis mai bine ceva decat nimic. Te-ai multumit cu actualul doar fiindca nu l-ai putut avea pe fostul si astea sunt consecintele. Cand iti poti implini visul vrei sa renunti la tot. Nu stiu daca merita sa te intorci cu adevarat la vechiul iubit dar cred ca la actualul trebuie sa renunti oricum, fiindca in mod clar nu e barbatul pe care ti-l doresti.

    0
    0

  • Crina pe 6 Iun 2008, 14:10
    foarte util

    Multa lume fuge mancand pamantul cand e vorba de fostul, nu vrea sa il mai vada sa mai dea ochii cu el, fugind astfel de sentimentele care mai exista inca. Uneori o continuare a relatiei in plan amical e foarte utila fiindca iti arata clar daca esti pregatita sa incepi o noua relatie. Altfel te trezesti ca il regasesti dupa nu stiu cat timp cand ai o relatie cu altcineva si constati ca inca il mai iubesti si ca ai pleca oricand cu el. Asta zdruncina de multe ori relatia pe care o ai in acel moment facand o persona sa sufere. Nu ar trebui sa ii transformam pe ceilalti in victime ale nesigurantei si a nehorararii noastre.

    0
    0

  • marinangel24 pe 6 Iun 2008, 09:11
    mi se pare adevarat!

    am avut o relatie de un an junatate,desi knd ne-am despartit eram dujmani...acum am ajuns sa fim buni amici...io nu il mai iubesc si nici el(cred)...si mi se pare in regula sa ne mai intalnim sa ne mai povestim ce am mai facut...

    1
    0

  • dorele pe 5 Iun 2008, 22:45
    pt oli

    nush poate si eu sunt in aceeasi situatie ca si tine..... pe mine m-a lasat dar inca ma mai iubeste... dar nu asa cum o mai iubesc eu inca...... dc nu el a vrut sa va despartiti....(cazul meu) ai putea sa mai incerci!

    0
    0

  • roxana pe 5 Iun 2008, 21:11
    Cum sa devii prietena cu fostul iubit

    foarte adevarate comentariile , dar si de ajutor articolul am sa tin cont de regulile citate in ac.articol

    0
    0

  • florina pe 5 Iun 2008, 20:39
    pretena cu fostul???

    da ! mi-ar fi placut sa nu mai fie mult ... stiti ceva? fa pace cu tine insuti este cheia fericirii ....deci si cu fostul daca vrei sa fii cu adevarat fericita. nu poti accepta ideea sa nu mai fie al tau ?? da asta este egoism... pentru mine prietenie = respect ce e asa de greu sa respecti si sa fii dragut cu oricine? ç'est la vie !!!!

    0
    0

  • oli pe 5 Iun 2008, 17:51
    inca il mai iubesc?

    am avut o relatie de 3 ani.l-am iubit mult.eram la un pas de la casatorie.plus la toate e prima mea iubire si primul meu barbat.a trecut aproape o jumatate de an de cind nu mai suntem impreuna.eu am o alta relatie.sunt destul de fericita.actualul ma iubeshte shi il iubesc si vreau sa fiu numai cu el shi cu nimeni altcineva.cu fostul am ramas simpli prieteni.el shtie ca am pe altcineva.este o vorba care spune ca ochii care nu se vad se uita dar sunt sigura ca uiti atita timp cit nu-i vezi dar cind ii vezi totul revine pe vechi.nu shtiu de ce dar am impresia ca inca il mai iubesc si ca imi vine sa fug cu el in lume,dar....... .si el ma iubeshte,sunt sigura de aceasta.nu shtiu ce sa fac.peste o luna trebuie sa ma mut cu actualul meu prieten impreuna.ne planuim sa facem o familie dar ma tem ca o sa fac o gresheala.cum sa procedez?sa merg mai departe sau sa-i mai dau o shansa fostului?sunt intr-o dilema foarte ,foarte mare.nu mai shtiu ce sa fac....

    0
    1

  • lorelai pe 5 Iun 2008, 08:42
    adevarat

    Am avut o relatie de 5 ani frumoasa, nemaipomenita, insa pana la urma s-a terminat. Acum suntem cei mai buni prieteni, el are o alta relatie eu la fel insa intre noi a ramas aceasta prietenie care in mod sigur nu se va sfarsi vreodata. Este adevarat ca nu ramai prietena cu toti fostii insa se pare ca uneori chiar se intampla. Sa fie in cazul meu exceptia care confirma regula?

    1
    0

  • florentina pe 5 Iun 2008, 07:45
    gresit

    Absolut gresit , nu exista asa ceva.Cand ai iubit tumultos si adevarat nu poti fi prietena cu ex-ul.Niciodata.Ramane mereu o nostalgie si o sensibilitate fata de subiect.Sau poate ura.Deci, prietenie cu fostul, never

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod